kobo software update header

Software-update 4.6.9960 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Op 4 oktober is de software-update met versienummer 4.6.9960 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (met uitzondering van de Kobo Mini). Dit is een relatief kleine update maar introduceert wel een aantal nieuwe functies, waaronder een nieuwe optie om makkelijker ebooks op je Kobo ereader zelf te beheren. Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Gestaag wat beter

Nadat Kobo met versie 4.5 (eindelijk) de eerder geïntroduceerde problemen met de accuduur oploste, ligt de focus met de nieuwe 4.6 update op het verbeteren van een aantal kleine dingetjes en de introductie van een nieuwe mogelijkheid om de ebooks op je Kobo ereader te beheren.

Volgens de release notes zou er een bug opgelost moeten zijn met de browser die de Kobo ereaders hebben. Het downloaden van epub bestanden via de browser zou nu weer goed moeten werken en dat zou het probleem moeten oplossen dat ook sommige lezers hier plaagde bij het downloaden van de epub editie van het NRC Handelsblad. Zelf heb ik dat niet getest.

software update

Zoals gezegd brengt software update 4.6 nieuwe opties voor het beheren van je ebooks op de ereader. Eén van die functies kreeg ik meteen al na de installatie van de update want mijn Aura ONE bood meteen aan om alle boeken die 1% gelezen zijn – en een maand niet geopend zijn – als ongelezen te markeren [1]. Terecht want 1% betekent bijna altijd dat je het boek even geopend hebt zonder het daadwerkelijk te gaan lezen.

In Mijn boeken zie je ook onderaan nu de optie Ga naar pagina staan [2] waarmee je wat sneller kunt bladeren als je veel titels op je ereader hebt staan.

software update

Bij Mijn boeken is rechtsbovenaan een nieuwe optie Boeken beheren toegevoegd onder het menu [3] (de drie stippen). Per titel is eveneens een menu toegevoegd met drie stippen [4] waar je de opties per boek terugvindt. De ‘oude’ methode van een longpress op een titel werkt overigens ook nog steeds maar een apart menuknopje maakt het submenu een stuk beter toegankelijk.

software update

Bij het filter in Mijn boeken en ook hier in Beheer boeken is nu te zien hoeveel titels er bij de verschillende filters horen [5]. In Beheer boeken krijg je een lijst van alle (gefilterde) titels op je ereader en kun je meerdere titels tegelijk selecteren om ze respectievelijk als gelezen/ongelezen te markeren, toe te voegen aan een (nieuwe) verzameling of te verwijderen. Vooral het werken met verzamelingen op je Kobo ereader is daarmee een stuk eenvoudiger geworden.

software update

Nog een compleet nieuwe functie vind je terug bij de Instellingen onder Bèta-functies. Natuurlijk kon je altijd al de letters in een boek (veel) groter maken maar ja, als je slechtziend bent dan heb je vermoedelijk ook graag dat alle menu-schermen van de ereader zelf ook grote letters hebben. En dat is precies wat de groteletterinstelling [6] doet.

software update

Vink je de groteletterinstelling aan, dan krijg je ook echt behoorlijk grote letters. In plaats van vijf titels per pagina passen er nog maar drie titels op. Het proberen waard als je zicht wat minder is.

software update

Kobo heeft ook een aantal dingen veranderd bij de Leesinstellingen. Zo kun je nu het scherm laten verversen per hoofdstuk (in plaats van maximaal per 6 pagina’s) [7] en kun je de optie aan/uit zetten om de helderheid van de schermverlichting aan te passen door langs de linkerrand van het scherm omhoog/omlaag te vegen [8].

Blader jij ook wel eens per ongeluk voor- of achteruit omdat je het scherm aanraakt? Dan kun je nu zelf bepalen of je vooruit bladert met Tikken of vegen danwel met Alleen vegen [9]. Met die laatste optie reageert het scherm niet meer op een tikje.

software update

Tot slot wordt er wat meer informatie getoond in het scherm als je een boek aan het lezen bent. Tik je in het scherm om de menu’s te activeren, dan zie je linksbovenaan eerst de tijd, dan het percentage gelezen in het boek en – als je de helderheid van de schermverlichting aanpast door langs de linkerrand te vegen – het ‘helderheidspercentage’ [10].

Onder in het scherm is nu een tandwiel-icoontje toegevoegd waarmee je direct bij de Leesinstellingen uitkomt en kun je nu ook gelijk naar de inhoudsopgave.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar jouw specifieke ereader in Nederland. Op het moment van schrijven is de 4.6 update nog niet beschikbaar op mijn Kobo ereaders via wifi. Je zult dus geduld moeten hebben totdat Kobo besluit de update via internet te verspreiden.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken zodra de update beschikbaar is. Dit is nu dus nog niet het geval op het moment van schrijven.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Kobo website.

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De Aura H2O en eerste Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, Aura ONE, Aura Edition 2 en Aura H2O Edition 2.

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren.

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In de volgende release van Calibre – 3.9 – wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

Update 28 oktober 2017: Kobo heeft versie 4.6.9960 vervangen door versie 4.6.9995 omdat er wat problemen zouden zijn met het trager worden van sommige ereaders. De 4.6.9995 versie lost dit probleem op en dit is ook de versie die verspreid wordt via de officiële updates. Ik heb de rechtstreekse links naar de software updates bijgewerkt naar de recentste versie.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (17) Write a comment

 1. Misschien dat ik wat fout gedaan heb maar ik kwam in een bootloop terecht na de installatie van deze firmware. Hij leek goed geïnstalleerd want ik kreeg de nieuwe functies wel. Maar hij werd heel traag en na een klein poosje raakte hij in een bootloop en bood zelf een factory reset aan, die ik dus maar heb uitgevoerd.
  Geen idee dus of het aan mij lag of dat er toch nog wat (kleine) bugs inzitten. Ik wacht in elk geval nu even op de OTA update.

  Reply

  • Het gaat hier zonder problemen goed bij de twee Kobo ereaders die ik bijgewerkt heb maar bij Kobo ereaders weet je het simpelweg nooit. Vervelend dat je tegen dat probleem bent aangelopen! Laat je nog even weten of de OTA update wel goed gaat als die beschikbaar is?

   Reply

 2. Gisteren de OTA gekregen, en dit maal geen problemen. Overigens vond ik nog iets dat (voor mij) nieuw was. Als je onderin een lange druk geeft op de positie waar je bent dan wisselt hij (nu) van pagina naar percentage en aantal minuten te gaan. Bij positie per hoofdstuk staat de hoofdstuktitel onderaan, bij positie per boek niet.

  Geen idee of dit nieuw is, maar het was mij eerder niet opgevallen.

  Reply

  • Dat is inderdaad nieuw en ik had het dus ook gemist. Je kon het altijd al wijzigen bij de Leesinstellingen maar een longpress is natuurlijk wel gemakkelijker. Al heb ik het zelf permanent en altijd op het weergeven van percentages staan. Dank voor het delen van deze tip!

   Reply

  • Klopt. Kobo is gestopt met het uitrollen van de 4.6.9960 versie wegens (voor mij onbekende) performance problemen en heeft die problemen opgelost in een 4.6.9995 versie die verder de identieke release notes heeft.

   De bovenstaande rechtstreekse links naar de firmware zijn dan ook voor alle zekerheid vervangen door de 4.6.9995 versies maar het had mijns inziens geen zin om een nieuwe blogpost er aan te wagen.

   Reply

 3. Ik heb net een update geïnstalleerd van 4.3 naar 4.6 en nu merk dat bijna alle boeken die er op stonden zijn verdwenen. Ik heb een aparte map voor gelezen boeken maar die is op 1 na leeg. Zijn er meer gebruikers die dit ook hebben meegemaakt? In de 4.3 versie had ik een ander Home scherm wat ik persoonlijk prettiger vond. Is het mogelijk om dit te wijzigen? Alvast bedankt voor de eventuele antwoorden.

  Reply

  • Dag Rob, ik kan alleen maar zeggen dat het mij nog nooit overkomen is dat bijna alle boeken verdwenen na een update. En dat ik niet eens weet hoe dat zou moeten kunnen ….

   Het gewijzigde homescherm komt automatisch en verplicht mee met de recentere updates. Ik vond het in het begin niet zo geweldig maar ben er inmiddels zodanig aan gewend dat ik ook niet meer terug zou willen. Terug naar het oude scherm vereist dat je weer de versie 4.3 moet terugzetten en ik zou dat eigenlijk niet aanraden omdat je dan nooit meer kunt updaten of zelfs maar je ereader synchroniseren … anders komt de update automatisch opnieuw binnen.

   Reply

   • Bedankt voor je reactie. Ik lees veel en voornamelijk SF en Fantasy en soms weet ik niet zeker of ik al een boek heb gelezen en gebruik de gelezen map als een geheugensteuntje:) De meeste staan nog op mijn vorige e-reader de Kobo Glow. Jammer dat er geen mogelijkheid is om terug te gaan naar de vorige home screen dus ik zal er ook aan moeten wennen. Misschien zien ze bij Kobo het licht en komt er in de volgende versie een keuze maar ik verwacht het niet.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top