Boekenplog: Kinderboekwinkel Nijmegen

Het is Kinderboekenweek 2017 en eigenlijk mag een bezoekje aan één van de vele kinderboekwinkels van Nederland dan niet ontbreken. Daarom stapten dochterlief en ik op een regenachtige zaterdag in de trein richting de Kinderboekwinkel Nijmegen. Op zoek naar boeken van Heksje Lilly en natuurlijk om foto’s te maken van een bijzonder boekenplekje.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Maar goed, de trein stopt niet voor de deur van de kinderboekwinkel dus eerst hebben we nog een wandeling te gaan vanaf het station van Nijmegen. Het eerste wat we tegenkomen is een bord dat trots verkondigt dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Dat schijnt nog wel een discussiepuntje geweest te zijn overigens maar daar trekt Nijmegen zich niks van aan.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Het is één recht stuk vanaf het station naar de binnenstad (Grote Markt) maar halverwege komen we een adembenemend mooi kunstwerk tegen. En die moet per se op de foto!

Kinderboekwinkel Nijmegen
Kinderboekwinkel Nijmegen

Op de Grote Markt is – toepasselijk – de markt bezig maar er vlak achter zit de Kannenmarkt nummer 27 in een zijstraatje. We hebben de Kinderboekwinkel Nijmegen gevonden!

Kinderboekwinkel Nijmegen

De winkel bestaat uit één knusse ruimte die door het plaatsen van (heerlijk) gevulde boekenkasten in twee ‘gangen’ is gesplitst. Meteen rechts achter de deur kijk je op de boekenkasten voor de allerkleinsten.

Kinderboekwinkel Nijmegen

En kun je naar links lopen via de kast met letterboeken en beginnende leesboekjes.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Die volle boekenkasten aan de linkerkant trekken ook meteen de aandacht. De waanzinnige boomhut! Dolfje! Maar waar staan nou de Heksje Lilly boeken? Want daarvoor kom ik hier, papa!

Kinderboekwinkel Nijmegen

Je zou toch willen dat je weer kind was. Al was het maar omdat ik dan wel pas in dit zitplekje bij het raam.

Kinderboekwinkel Nijmegen
Kinderboekwinkel Nijmegen

Behalve alle kinderboekenkasten op de begane grond is er ook nog een bovenverdieping! Daar kun je zo te zien ook nog lekker zitten en hangen.

Kinderboekwinkel Nijmegen
Kinderboekwinkel Nijmegen

Aan de achterzijde van de benedenverdieping zijn er ook nog genoeg boeken te vinden. Hier vind je o.a. ook de informatieve kinderboeken terug die zeker de belangstelling trekken van dochterlief.

“Maar het zijn niet de Heksje Lilly boeken die ik zoek, papa.”

Kinderboekwinkel Nijmegen

Gruwelijk goede boeken zijn er in ieder geval genoeg te vinden.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Dochterlief is totaal niet geïnteresseerd in de kasten met 13+ kinderboeken. Dus deze foto is voor later zeg maar.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Nu wil ik toch wel even boven kijken. Het smalle wenteltrapje omhoog is wel enigszins een uitdaging als je 2 meter lang bent. Hm. Even oppassen met mijn rugzak zo te zien.

Kinderboekwinkel Nijmegen
Kinderboekwinkel Nijmegen
Kinderboekwinkel Nijmegen

Een ‘lekker-liggen-leeshoek’ bij het raam naast een kast met kinderboekenkoopjes. Plus een kleur- en knutseltafel die de bovenverdieping helemaal afmaken. Gezellig!

Kinderboekwinkel Nijmegen

Heee, zo te zien heeft dochterlief tenminste één boek gevonden die ze wil hebben. Vandaar dat ze niet mee wilde naar boven?

Kinderboekwinkel Nijmegen

Na voorzichtig weer naar beneden te zijn gegaan kan ik de verleiding niet weerstaan om nog even naar de prentenboeken te kijken.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Maar veel tijd om te snuffelen krijg ik niet want dochterlief heeft de Heksje Lily boeken gevonden.
“Ze hebben er heel veel die ik nog niet heb!”
“Hoeveel mag ik er kopen, papa?!”

Kinderboekwinkel Nijmegen

Na flink onderhandelen – waarbij ik niet opgewassen ben tegen het enthousiasme om zo veel mogelijk boeken te lezen – lopen we met vier Heksje Lilly boeken naar de kassa. Daar vertelt ze de dames vrolijk en uitgebreid over haar collectie boeken, hoe graag ze leest en dat ze al haar boeken bewaart om later weer aan haar kinderen te geven.

Dat leidt tot de voorzichtige vraag of ze ook tijdens het lezen gewoon door blijft praten en tja, dat is meestal wel het geval moet ik toegeven want het combineert de twee lievelingsactiviteiten van dochterlief. Na het kiezen van de groteletter editie van het kinderboekenweekgeschenk – de andere hadden we al in een boekwinkel in Deventer opgehaald – reken ik af en is het tijd om weer te gaan.

Kinderboekwinkel Nijmegen

Dag leuke en knusse kinderboekwinkel Nijmegen! We komen zeker een keertje terug!

Heksje Lilly boeken plus kinderboekenweekgeschenken

In de trein gaan we er even goed voor zitten en bekijken we de kinderboekenbuit.

Vier boeken van Heksje Lilly, de gruwelijke enge Kolletje & Dirk plus een spannend boek van Bert en Bart die we dus eerder die dag al kochten. Het is nu al een hele geslaagde Kinderboekenweek en nadat we elkaar beloven volgend jaar weer een kinderboekenwinkel te gaan bezoeken, reizen we al lezende terug naar huis.

(En ja, er werd ook gekletst tijdens het lezen ….)

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 7 oktober 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

  1. Erg leuk, een kijkje in een mooie kinderboeken winkel! Mevr. Knister zal wel trots zijn op jullie dochter! Ben je ook al eens in de Kinderboekenwinkel in Utrecht geweest?

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top