Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in oktober 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

We zitten midden in de Kinderboekenweek en dat betekent dat maar liefst de helft van de Bestseller 60 uit kinderboeken bestaat. Ook de top 10 is gevuld met diverse kinderboeken waar echter (nog) niet overal een ebookversie van bestaat. Overigens staat, zoals verwacht, de nieuwe Dan Brown bovenaan.

Deze week (week 41 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Oorsprong door Dan Brown
 2. Knikkeruil door Martijn van der Linden & Maranke Rinck (geen ebookversie)
 3. De logica van geluk door Mo Gawdat (geen ebookversie)
 4. Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding door Herman Pleij (geen ebookversie)
 5. Dagboek van een muts 11: BFF’s voor even door Rachel Renée Russell
 6. Lekker nooit niet bang door Vivian den Hollander en Dagmar Stam (geen ebookversie)
 7. De Griezels door Roald Dahl
 8. Het beste wat we hebben door Griet op de Beeck
 9. Gruwelijk grappige griezelverhalen door Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel (geen ebookversie)
 10. Kwallenpap & slakkenvla door Marianne Busser en Ron Schröder

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (12 oktober 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties bestsellers_201710
Zoals we helaas wel vaker hebben gezien het afgelopen half jaar valt het erg tegen met de voordeeltjes. Maar liefst vijf van de tien titels zijn niet eens als ebookversie verkrijgbaar, Oorsprong en Het beste wat we hebben zijn fonkelnieuw en het nieuwe deel van Dagboek van een muts is lang niet in alle ebookwinkels te koop.

Het enige dat er uitspringt is eigenlijk iets negatiefs want de papieren versie van De Griezels is (tijdelijk) voor 5 euro te koop en de ebookversie is overal in de aanbieding voor 3,99 euro. Behalve bij Bol en Kobo waar die 7,99 euro kost maar het wel onderdeel uitmaakt van de ‘twee kinderebooks voor 10 euro’ actie. Als je een dure tweede titel erbij pakt ben je gemiddeld dus goedkoper uit maar dat is zeker geen gegeven. Opletten dus.

Geen enkele titel uit de top 10 is beschikbaar binnen het Kobo Plus of Bliyoo abonnement. Voor de top 10 bestsellers moet je dus ook deze maand niet bij een ebookabonnementdienst zijn. Overigens vind je wel veel kinderboeken in beide ebookdiensten.

Conclusies?

Er is deze week bijna geen voordeel te behalen door vergelijkend te winkelen. Veel titels zijn net uitgekomen en er spelen geen acties waar bestsellers bij betrokken zijn. Dat betekent dat het weinig uitmaakt bij welke ebookwinkel je je titels koopt. Het is alleen even oppassen als je Dagboek van een muts 11 of Kwallenpap & slakkenvla wilt kopen want die is niet overal te vinden.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €43,95 voor de 5 beschikbare digitale titels in plaats van €72,47 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 60,6% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 56,3%). Dit percentage wordt overigens wel sterk beïnvloed door de twee titels die ook in papieren variant voor slechts 5 euro te koop zijn.

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik wil niemand beledigen, maar mij moet wel van het hart dat ik het van oorsprong Amerikaanse begrip “bestseller lijst” altijd iets enorm bevreemdends heb gevonden. Juist intelligentere mensen beroemen er zich doorgaans op dat ze niet met de massa meegaan maar een heel eigen smaak hebben. En ach, je ziet dat op allerlei manieren terug in het dagelijks leven.

  Maar als het om boeken gaat dan zouden we ineens weer allemaal in een soort kuddegeest dezelfde smaal moeten hebben? Ik heb nog nooit een bestsellerlijst gezien waarin ik hooguit sporadisch een boek tegenkwam dat ik eventueel zou willen lezen en er voor zover ik weet nog nooit een van zo’n lijst gekocht. Ik vind de interesse in zo’n bestsellerslijst dan ook volslagen onbegrijpelijk om niet te zeggen onnatuurlijk.

  Reply

  • @Paul Ik denk dat het vooral een kwestie is van hoe je er zelf tegenaan kijkt. Een bestsellerlijst is letterlijk niet meer en minder een opsomming van de best verkopende titels. En aangezien je ‘best verkopend’ kunt gelijkschakelen met ‘populairst’ is het een indicatie van wat dus populair is bij het publiek.

   Als uitgever is dat interessant omdat je natuurlijk zo veel mogelijk exemplaren wilt verkopen terwijl dat als consument interessant is omdat de overgrote meerderheid van mensen slechts enkele boeken per jaar lezen en zich bij de keuze voor een boek graag baseren op wat populair is. Het is immers niet voor niets populair.

   Persoonlijk denk ik dat intelligentie er niets mee te maken heeft maar dat je hoogstens kunt stellen dat mensen die vaak/veel lezen eerder een eigen smaak ontwikkelen die bijna per definitie niet overeenkomt met wat er toevallig die week of maand goed verkoopt. Zo houd ik van SF en dat vind je ook niet of nauwelijks terug in dat soort lijstjes. Aan de andere kant staan er deze week veel kinderboeken in en vind ik dat uitstekende suggesties om bepaalde titels eens te gaan lezen.

   Net zoals ik in het verleden de boeken van Stieg Larsson en Dan Brown ook gekocht en gelezen heb omdat ze ‘heel populair’ zijn. Ik zou ze zelf nooit in mijn eigen top 10 lijstjes zetten maar dat maakt ze toch niet minderwaardig?

   Dit soort bestsellerslijstjes kun je prima zien als aanbevelingen van wat anderen interessant vinden. En als dat niet overeen komt met je smaak, dan zou ik er absoluut niet naar kijken. Maar onbegrijpelijk of onnatuurlijk? Nee, dat ben ik dan even niet met je eens.

   Reply

   • Dank je Raymond, zo had ik het niet bekeken. Voor mij zorgt het alleen maar voor een chaos als ik bijvoorbeeld een kleinere boekwinkel als de Bruna binnenloop. Van alles door elkaar heen uitgestald in plaats van boeken een beetje op soort of thema gerangschikt. Mij persoonlijk stoot het eerder af dan dat het me aantrekt.

    Kennismaken met zo’n boek gebeurt voor mij nooit in de boekwinkel. Hooguit komt dat voort uit een boekbespreking op radio, tv of in de krant. Maar ook dan komt het (te) vaak voort dat ik uit zoiets aangespoord een boek koop en het dan vies tegenvalt. Niet anders dan wanneer ik op die basis een film in de bioscoop ga zien, een enthousiaste recensie en dan ga je er vol verwachting heen. En als je het dan zag een gevoel van “was dat nou echt alles?”.

    Maar misschien ben ik wel veel te kritisch, of in elk geval te afwijkend. Boeken die mij het meest hebben meegenomen of films die ik werkelijk fantastisch vond zijn doorgaans toevalstreffers geweest waar ik nooit een recensie over lag of die nooit grote bekendheid hebben gekregen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top