Tweetweekoverzicht week 41 2017: Bookmarken van tweets, Internet Archive, T-Mobile & netneutraliteit, Tolino Epos en de Kindle Oasis 2

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Twitter komt met nieuwe tool voor bookmarks

Afgelopen week kwam het nieuws dat Twitter werkt aan een nieuwe tool waarmee je gemakkelijk (en prive) tweets kunt bewaren om later terug te lezen. Dit zou dan een extra mogelijkheid moeten worden want velen gebruiken daar het hartje voor (de likes) maar ja, daarvan kan iedereen zien wat je geliked hebt en er zit – bij mij tenminste – wel een verschil tussen een tweet liken omdat ik het leuk of interessant vind en een tweet apart zetten omdat ik er later nog even naar wil kijken. Omdat er nieuws of een linkje in staat waar ik op moment van lezen even niks mee kan bijvoorbeeld.

Ook voor het maken van dit tweetweekoverzicht zou het interessant kunnen zijn. Nu tweet/retweet ik berichten en like ik de tweets die ik niet wil retweeten maar dat kan handiger. Of als je ook automatisch tweets kunt toevoegen aan de bookmarks op basis van een hashtag (zoals #blogpraat) en dan fatsoenlijke exportmogelijkheden hebt in zo’n tool zodat je de tweets ook naar een spreadsheet kunt overhevelen.

We zullen het volgend jaar zien als de beloofde tool er komt.

Internet Archive komt met The Sonny Bono Memorial Collection

Het jaar 1923 is een bijzonder jaar in het Amerikaanse auteursrecht. Het is namelijk het omslagpunt van wanneer auteursrechtelijk beschermde werken in het publiek domein kunnen komen, of beter gezegd, wanneer de werken niet meer beschermd worden door het auteursrecht. Al decennia lang spant de auteursrechtenindustrie zich in om de duur van de beschermingstermijnen van het auteursrecht te verlengen aangezien de entertainmentindustrie nog steeds miljarden verdient met werken die al sinds het begin van de vorige eeuw gecreëerd zijn.

Zo wist een lobby in 1998 de beschermingsduur zodanig op te rekken dat het eerste werk van na 1923 pas in 2019 in het publiek domein zou gaan komen. Deze Copyright Extension Act wordt ook wel de Mickey Mouse Act genoemd (omdat Mickey Mouse dus in het publiek domein dreigde te komen) maar draagt in de volksmond vooral de naam van de pleitbezorger, Sonny Bono. Jawel, ‘hij van Sonny en Cher’ als je ouder dan veertig bent.

Met dank aan een uitzondering in de US Copyright Act die voor bibliotheken in het leven is geroepen om werken (digitaal) beschikbaar te maken gedurende de laatste 20 jaar dat een werk nog steeds onder het auteursrecht valt, is The Internet Archive begonnen om boeken uit de periode 1923-1941 te digitaliseren en beschikbaar te maken in een aparte collectie. Die ze, met een flinke knipoog, de Sonny Bono Memorial Collection genoemd hebben.

Artikel 108h van de US Copyright Law beschrijft de mogelijkheid voor bibliotheken en archieven om werken, gedurende de laatste 20 jaar van de beschermingsduur, te reproduceren en beschikbaar te maken voor onderzoeks- of preserveringsdoeleinden. Mits de werken tenminste niet meer commercieel geëxploiteerd worden of dat een kopie van het werk tegen een redelijke prijs verkrijgbaar is op de markt.

Waarom nu tot 1941? De beschermingsduur van het Amerikaanse auteursrecht is 95 jaar en minus de 20 jaar waarin het wetsartikel voorziet kom je uit op 75 jaar. In 2017 kun je daarom werken die tot en met 1941 zijn uitgegeven onder dit artikel digitaliseren. Vanaf 1 januari 2018 schuift dat op naar 1942.

T-Mobile en de datavrije muziek

Netneutraliteit zorgt er voor dat internetproviders geen voorrang mogen geven aan bepaalde soorten dataverkeer. Het is bedoeld om er voor te zorgen dat providers niet met bijv. Netflix kunnen afspreken dat ze hun videostreams beter doorgeven dan die van de concurent maar ook dat er bijv. niet geknepen kan worden in de bandbreedte als er YouTube gekeken wordt.

Maar wat als T-Mobile geen MB’s rekent uit je internetbundel als je naar muziekstreamingdiensten luistert? Dat zou eveneens in strijd kunnen zijn met de netneutraliteit aldus Bits of Freedom.

Nee zegt de Autoriteit Consument & Markt nu want het is niet in strijd met de EU-regels om bepaalde soorten dataverkeer vrij te stellen van kosten zolang er maar geen onderscheid gemaakt tussen welke muziekdienst je in dit geval luistert. En dat doet T-Mobile niet.

Tolino kondigt de Tolino Epos aan met 7,8 inch scherm

Tolino komt nu ook met een ereader die vergelijkbaar is met de Kobo Aura ONE. Waterresistent, blauwlichtfilter en een scherm van 7,8 inch. De Epos is overduidelijk bedoeld om het assortiment van Tolino verder uit te breiden en min of meer gelijk te trekken met dat van Kobo. Niet vreemd natuurlijk want het moederbedrijf van Kobo is ook de eigenaar van Tolino en het ligt voor de hand dat in (o.a.) Duitsland Tolino en Kobo ereaders niet met elkaar concurreren.

Of de Epos – via Libris/Blz – dan ook naar Nederland komt valt te betwijfelen om diezelfde reden.

Amazon kondigt de Kindle Oasis (2) aan

Komende maand bestaat de Kindle ereader 10 jaar en Amazon komt met een nieuwe uitvoering van de Oasis om dat te vieren. Het is wederom geen revolutie maar een kleine evolutie maar desondanks doet Amazon wel iets nieuws. Voor het eerst sinds de Kindle DX komt men nu met een ereader met een scherm dat groter is dan 6 inch. De nieuwe Oasis heeft een scherm van 7 inch, behoudt grotendeels het design van de oorspronkelijke Oasis maar is nu ook waterresistent en heeft interne batterij vergroot waardoor je niet meer de oplaadhoes nodig hebt om langer dan een week met je ereader te kunnen doen.

Bovendien ondersteunt de Oasis 2 nu ook Audible luisterboeken (Amazon is de eigenaar van Audible en biedt al jaren ook de combinatie aan van boek en luisterboek van titels) die echter alleen met bluetooth speakers of koptelefoon beluisterd kunnen worden. De opslag is om die reden wel uitgebreid en er kan gekozen worden uit een 8GB model en een 32GB model.

Goedkoop is de nieuwe Oasis niet. De 8GB uitvoering kost 230 euro terwijl je 260 euro moet neertellen voor de 32GB uitvoering. Exclusief de prijs van een hoes die voorheen in de prijs inbegrepen was.

Nu heb ik een Silver abonnement op Audible en zou dit perfect moeten zijn voor mij ware het niet dat de Audible app op mijn telefoon meer dan voldoende is en ik al wandelend niet even mijn ereader erbij wil pakken om mijn luisterboek te pauzeren bijvoorbeeld. Ik twijfel dus nog maar dat is nu zelfs een theoretische discussie met mezelf want om de 1 of andere reden is de nieuwe Oasis niet te bestellen op Amazon.de als je in Nederland woont. Het leven van een ereader liefhebber gaat niet over rozen.

En verder nog …

‘We’ hebben gewonnen! Nou ja, het NAI-hbo won de taart voor de workshops die over Open Access gegeven zijn aan de diverse auteursrechteninformatiepunten.

The Pirate Bay draait scripts op de pc’s van bezoekers van de site om (miniscule hoeveelheden) bitcoins te ‘minen’. Wat volgens mij meer doet om bezoekers te weren van de site dan welke blokkade dan ook.

Klopt. Ereaders zijn niet bijster veel veranderd en verbeterd in de afgelopen 10 jaar. Maar hoe erg is dat? Het is een apparaat dat (wat mij betreft) één ding moet doen en dat doet het al sinds 2007. Ik sta niet te springen om allerlei nieuwe functies want daar heb ik al een tablet en telefoon voor.

Ik moet bekennen dat ik een paar grijze haren heb ;-)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top