persoonlijke update

Je Kindle ebooks bijwerken naar de nieuwste versie

Eén van de voordelen van ebooks (kopen) is dat eventuele foutjes achteraf nog verbeterd kunnen worden. Een uitgever of ebookwinkel kan dan een nieuwe versie van het ebook beschikbaar maken voor degenen die al eerder een exemplaar kochten. Amazon laat tegenwoordig een melding zien dat er nieuwe versies beschikbaar zijn van Kindle ebooks in je account.

Heel vaak zul je het waarschijnlijk niet gaan tegenkomen. Een nieuwe, bijgewerkte, versie van een ebook wordt meestal alleen maar gemaakt als ook een papieren versie een gewijzigde herdruk krijgt en dat betekent dat het vooral non-fictie boeken zijn die eventueel een update krijgen. Toch zie je tegenwoordig dat ook multimediale ebooks en fictie (die niet uitgegeven wordt door een ‘traditionele’ uitgever) een nieuwe versie krijgen als er achteraf kleine wijzigingen of correcties zijn aangebracht.

Dergelijke boeken – Kindle in motion boeken en titels van kleine uitgevers – kom je veel tegen bij Amazon. Amazon laat gebruikers fouten in Kindle ebooks rapporteren en spreekt de uitgevers daar vervolgens op aan. En dan is het ook logisch dat als die fouten verbeterd worden, Amazon je ook laat weten dat er een update beschikbaar is voor één of meerdere van de titels die je gekocht hebt.

Dat doen ze niet actief (helaas) door bijv. een mailtje te sturen maar het wordt wel getoond in het overzicht van Je content en apparaten.

Stap 1. Ga naar ‘Je content en apparaten beheren’ in je Amazon account

Op de Amazon website staat rechtsbovenaan ‘Je account’. In dat menu kies je voor Je content en apparaten beheren om naar … eh … je content en apparaten te gaan. Je komt automatisch terecht op het eerste tabblad met het overzicht van alle (gekochte) boeken in je account.

Stap 2a. Scroll door je lijst met gekochte Kindle ebooks

kindle ebooks updaten
Als er een nieuwe versie beschikbaar is zie je dat met een melding Update beschikbaar die helemaal rechts te zien is. In mijn geval is dat een roman die enkele weken geleden nieuw uitkwam en waar dus kennelijk in de tussentijd correcties in zijn aangebracht. Ook een andere verhalenbundel die ik in 2014 kocht bleek een update te hebben, net als één van de Kindle in Motion titels die ik vorig jaar kocht.

Heb je vele honderden titels in je lijst staan of heb je geen interesse om titels te updaten die je al gelezen hebt? Dan kun je ook de lijst met Kindle ebooks doornemen die gedownload zijn op je Kindle ereader of in één van de Kindle apps.

Stap 2b. Scroll door je lijst met gedownloade Kindle ebooks

Ga dan naar het tabblad Je apparaten en klik op het grijze vierkantje dat voor het apparaat of de app staat die je wilt bekijken. In mijn geval kies ik mijn Kindle Voyage maar het werkt voor alle apparaten/apps die je in dat lijstje vindt.

kindle ebooks updaten
Kies vervolgens voor Bekijk content van apparaat om de lijst met boeken te krijgen die naar de ereader of app is gedownload vanuit je account.

kindle ebooks updaten

Daar zie je – mits van toepassing – ook weer de knop Update beschikbaar voor de titels die ook daadwerkelijk op je apparaat staan.

Stap 3. Titels updaten

En tja, dan kun je nog maar 1 ding natuurlijk en dat is op die knop klikken om een nieuwe versie van de titel in kwestie te laten versturen naar dat apparaat. Doe je dat vanuit de lijst op het tabblad Je content dan moet je die lijst daarna verversen om de melding ook te laten verdwijnen.

kindle ebooks updaten

Je krijgt ook een waarschuwing dat door het vervangen van de oorspronkelijke versie ook de markeringen, bladwijzers en notities verdwijnen, net als dat niet meer onthouden wordt wat de verst gelezen pagina is. Maak dus vooraf een backup als je een titel bijwerkt waar je notities en markeringen bij gemaakt hebt.

Als je vervolgens je Kindle ereader of Kindle app synchroniseert dan zal de nieuwe gecorrigeerde versie automatisch op je apparaat komen en de oude versie vervangen. En kun je gaan kijken wat precies het verschil is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top