markeren tekst microsoft edge

Markeren van tekst in EPUB bestanden in Microsoft Edge

Met de Windows 10 Fall Creators Update krijgt Microsoft Edge enkele nieuwe opties erbij voor het markeren en onderstrepen van tekst in EPUB bestanden en kun je nu ook notities plaatsen in ebooks die alleen in de browser te lezen zijn. 

Microsoft Edge

Ook al wordt Edge door nog geen 9% van de Nederlandse internetters op de desktop/laptop gebruikt, doordat het standaard aanwezig is in Windows 10 heb je wel altijd bij de hand als je gebruik maakt van dit besturingssysteem. Microsoft Edge heeft begin april 2017, als onderdeel van de zogeheten Creators Update van Windows 10, ook een upgrade gekregen waarmee het nu mogelijk is om EPUB bestanden rechtstreeks te openen en te lezen in de browser zelf.

Deze maand arriveert de tweede grote update van dit jaar, de Fall Creators Update en worden er opnieuw een aantal nieuwe opties toegevoegd waarmee je nog iets meer kunt doen met ebooks in de browser van Microsoft. Behalve openen en lezen kun je nu ook tekst in EPUB en PDF bestanden markeren, onderstrepen en voorzien van eigen aantekeningen.

Markeringen, onderstreepte tekst en notities worden opgeslagen in Edge zelf en zijn de volgende keer ook aanwezig als je dezelfde EPUB opnieuw opent in Edge. Het EPUB bestand zelf blijft ongewijzigd en markeringen, onderstreepte tekst en notities worden niet via je Microsoft account meegesynchroniseerd naar andere Windows 10 apparaten.

Allereerst moet je natuurlijk een EPUB bestand openen. Aangezien Edge in Windows 10 nu de default applicatie is voor het openen van EPUB bestanden kun je dubbelklikken op een willekeurig EPUB bestand om deze te openen in Edge.

Als er geen andere app op je Windows 10 systeem staat die EPUB bestanden leest, dan is Edge de default applicatie. Heb je wel een andere applicatie geïnstalleerd – zoals Adobe Digital Editions – dan kun je rechtsklikken op een EPUB bestand en kiezen om het bestand alsnog in Edge te openen. Je kunt bij de instellingen van Windows 10 selecteren welke standaardapp je het liefste gebruikt.

Markeren van teksten

Als je een ebook geopend hebt in Edge dan kun je een regel of alinea met tekst selecteren om automatisch een nieuw popup menu te krijgen met opties voor de geselecteerde tekst.

markeren onderstrepen notities microsoft edge

Klik op het eerste icoontje met de markeerstift (en de letter A) om de kleur te kiezen van je markering.

markeren onderstrepen notities microsoft edge

Je kunt kiezen uit vier kleuren (en de optie om eerder aangebrachte markeringen te verwijderen).

Onderstrepen van teksten

Ook nu kun je weer de tekst selecteren die je wilt onderstrepen om automatisch het popup menu te krijgen.

markeren onderstrepen notities microsoft edge

Kies dan voor het tweede icoontje – de hoofdletter U met het streepje eronder – om de tekst te onderstrepen. Hierbij kun je niet kiezen voor een specifieke kleur. Ik hoop dat je rood een mooie kleur vindt.

markeren onderstrepen notities microsoft edgeNotities maken bij een tekst

Soms wil je je eigen opmerkingen en aantekeningen ergens bij zetten en dat kan nu dus ook in Edge. Selecteer de passage waarover je de opmerking wilt maken om het popup menu te zien.

markeren onderstrepen notities microsoft edge

Kies het derde icoontje met de tekstballon om een post-itje te vullen met de notitie.

markeren onderstrepen notities microsoft edge

Klik op het vinkje rechtsbovenaan om de notitie op te slaan en terug te keren naar de tekst. Deze is nu ook (geel) gemarkeerd en je ziet een piepklein post-itje aan het begin van de tekst staan. Als je daar met de muis overheen gaat zie je de notitie terug.

markeren onderstrepen notities microsoft edge

Als je klikt op het kleine icoontje dan kun je de notitie aanpassen of verwijderen (met het prullenbakje rechtsonder in het post-it scherm).

Het markeren van teksten of toevoegen van notities zijn zeker geen functies die je dagelijks zult gebruiken maar zelf vind ik het bijzonder handig als je een digitaal studieboek of artikel aan het doornemen bent. Beide functies werken namelijk ook met PDF bestanden in Edge.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Hartelijk dank voor deze uitvoerige informatie. Een jaar geleden ben ik van Windows 10 weer naar Windows 8.1 teruggegaan omdat ik alleen maar nadelen en geen voordelen in Windows 10 vond. Dit lijkt me de gelegenheid om die beslissing nog eens te overdenken.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top