Boekenplog: Bibliotheek Gelderland Zuid – Bibliotheek De Mariënburg

Op de één of andere manier vergeet ik soms te kijken bij de plaatselijke bibliotheek als ik in een andere stad ben. Het zal iets te maken hebben met het feit dat ik eigenlijk alleen nog maar bij de bibliotheek kom om kinderboeken te lenen en tja, toen ik eerder deze maand naar Nijmegen ging was het juist om een bezoekje te brengen aan de kinderboekwinkel daar. En dan denk je minder snel aan de bibliotheek want mijn rugzak zat vol met leuke nieuwe kinderboeken.

Echter, Nijmegen is een prachtige stad en met alleen een bezoekje aan de kinderboekwinkel heb je het mooie natuurlijk nog niet allemaal gezien. Dochterlief en ik liepen dus verder het gezellige centrum in maar werden overvallen door een stevige regenbui. En net toen we besloten om dan maar even een winkel in te duiken kwamen we op een plein ineens wat bekends tegen. De perfecte plek natuurlijk om even te schuilen en tegelijkertijd te genieten van nog een bijzondere boekenplek in Nijmegen.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Het Mariënburgplein bleek namelijk de plek te zijn waar de gelijknamige hoofdvestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid – de Bibliotheek De Mariënburg – gevestigd is. Het is niet de naam die op het pand staat echter. Daar staat Huis van de Letters als officiële naam door de verregaande samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), met wie de ruimtes gedeeld worden.

Even terzijde. Wat is dat toch met die naamgeving van bibliotheken? Als je er werkzaam bent zul je het misschien logisch vinden dat er een Bibliotheek Gelderland Zuid bestaat waar 26 vestigingen onder vallen in de gemeenten Beuningen, Berg en Dal, Heumen, Lingewaard, Nijmegen en Overbetuwe. Maar zelf denk ik dat de Bibliotheek Nijmegen toch een logischere naam was geweest dan de Bibliotheek De Mariënburg en Huis van de Letters. Enfin, ze zijn niet de enige bibliotheek die een naam hebben waar de functie van bibliotheek en de plaatsnaam in ontbreekt.

Goed. Wellicht dat de mensen die onder een parasol schuilen voor de Bibliotheek Nijmegen-die-geen-bibliotheek-Nijmegen-heet bang zijn voor boeken maar wij stappen in elk geval snel naar binnen om een kijkje te nemen.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Je loopt weliswaar over een mat van de Bibliotheek Gelderland Zuid maar je lijkt in eerste instantie een koffietentje ingelopen te zijn.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

En dat klopt ook (bijna). Zowel het terras voor de deur als de balie bij de ingang is van espressobar Coffeelovers. Nou vind ik boeken en koffie sowieso perfect samengaan dus ik lust wel een kopje. Daar wil dochterlief echter niets van weten want als we er toch zijn, dan moeten we de bibliotheek wel goed bekijken. Geen tijd voor koffie dus.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Meteen achter de ingang met de espressobar vertakt de gang zich. Aan de linkerkant is de uitleenbalie, de ingang naar het Regionaal Archief Nijmegen en loop je naar de jeugdafdeling toe.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Terwijl rechts de inleverautomaten en de betaalautomaat te vinden zijn.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Hoewel dochterlief alleen ogen heeft voor de jeugdafdeling lopen we eerst naar rechts om zo een rondje te lopen. Daar krijg je ook voor het eerst goed zicht op de grote ruimte die een beetje verstopt zit achter die smalle gevel en ingang. Er zit een smalle strook in het midden die meters omhoog gaat en waar daglicht naar binnen komt maar de rest van de ruimte zit onder een laag plafond.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Nou ja, het is niet alsof je je hoofd stoot natuurlijk. Rijen met boekenkasten strekken zich voor je uit met voldoende ruimte om niet te hoeven bukken :)

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Er is een gang aan de rechterkant – in het verlengde van de betaalautomaat – gemaakt waar onder andere de kast met de gereserveerde materialen te vinden is. Aan de achterzijde zijn er ramen (en kijk je weer uit op een winkelstraat) waarlangs lees- en studieplekken gemaakt zijn.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Rechts achterin zijn ook de computerwerkplekken te vinden en een informatiepunt.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Halverwege kun je mooi tussen de kasten doorkijken naar de centrale plek waar een groot aantal stoelen zijn opgesteld. Wat nog meer opvalt zijn de prachtige (zit)blokken die naast de kasten zijn geplaatst en die op andere plekken ook als zitplekjes gebruikt worden.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Iets verderop blijkt het Poëziecentrum Nederland ook in de bibliotheek gevestigd te zijn.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

En als de poëzie je niet als muziek in de oren klinkt dan heeft de bibliotheek gelukkig ook een uitgebreide DVD en (muziek)cd collectie in de verre hoek staan van die grote ruimte.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Vanaf die verre hoek kun je ook nog beter zien hoe bijzonder dat plafond is met dat stuk eruit dat wel meters hoog gaat.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

En ik moet zeggen, dat is toch wel een prachtige plek om naar een lezing of presentatie te mogen luisteren. Jaren geleden zou ik al nerveus geworden zijn om langs het ‘podium’ en het spreekgestoelte te lopen, nu lijkt het me juist fantastisch om daar een keer te mogen spreken. Misschien dat er nog interesse is voor een verhaal over ebooks of auteursrecht?

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Achter de stoelen zit een soort tussenruimte waar allemaal felgekleurde stoelen en bankjes te vinden zijn. Ook is daar de ingang voor de kleinere ruimte met de Young Adult collectie maar dochterlief heeft nu volgens haar lang genoeg moeten wachten en loopt gedecideerd verder naar de jeugdafdeling. Sorry, young adults.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Via die tussenruimte kom je ook de jeugdafdeling in gelopen bij de videohoek halverwege de brede lange gang. Maar dat is Kei Leuk! volgens het bordje.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Links vind je de leesboeken voor de 8 tot 14 jarigen ….

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Terwijl je rechts – weer richting de Young Adult afdeling – zelf aan de slag kunt in een atelier of met een greenscreen.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Maar dochterlief wil niet zelf aan de slag of nog in het hoekje voor de young adults gaan kijken. Ze heeft haar plekje gevonden. Op de zitzak, omsingeld door boekenkasten die in een vierkante formatie zijn geplaatst en die alle boeken bevatten waar ze naar op zoek was. “Kunnen we deze boeken ook lenen, papa?”.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Helaas strekt het gastlenen in Nijmegen zich niet uit tot bibliotheekleden uit Deventer en na een paar minuten grasduinen lopen we verder, terug naar de ingang. Daar komen we langs een andere ruimte waar de peuters en kleuters (met hun ouders) terecht kunnen. Voor de ingang staat een blauwe houten tafel met een wolkenlamp erboven en alles is voorzien van mooie tekeningen.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Dan staan we ook meteen weer bij de tweesplitsing waar we begonnen waren. Bij de ingang van de jeugdafdeling.

Bibliotheek Gelderland Zuid - Bibliotheek De Mariënburg

Het lijkt inmiddels niet meer te regenen en dus lopen we naar de uitgang. Dochterlief is tevreden over de bibliotheek en dat lijkt me het beste compliment dat je kunt krijgen. Ik probeer nog in te brengen dat ik nu wel een kop koffie verdiend heb maar daar wil ze niet op wachten kennelijk want ze staat al buiten voordat ik het goed en wel in de gaten heb. Nou ja, dat komt later dan wel.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 7 oktober 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Dank je, leuk verhaal. Ik ben er al zeker 15 jaar niet meer geweest. Wat de naam betreft, ik denk dat voor nagenoeg iedereen in onze stad en regio het woord “Mariënburg” een begrip is dus dat is veel minder vreemd dan een buitenstaander wellicht zou denken.

  Reply

 2. Wat zijn die rare maar volstrekt inhoudsloze “commentaren” boven de mijne??? Ik kan wel op de links van die commentaren klikken maar die brengen me gewoon terug naar deze pagina. Mis ik iets?

  Reply

  • Je mist niets. Als de link van de blogpost wordt ‘gespot’ op Twitter dan wordt de tweet als reactie geïmporteerd. Het is niet meer dan een indicatie dat er naar de blogpost verwezen is en dus geen aparte reactie.

   In het verleden werden ze fraai in een eigen tabblad weergegeven zodat ze gescheiden waren van het ‘echte’ commentaar maar dat is met het verdwijnen van de plugin die ik daarvoor gebruikte opgehouden.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top