Tweetweekoverzicht week 43 2017: Open Access week 2017, nieuwe versies van de Kindle apps en boekenvak is niet blij met exclusieve titels in Kobo Plus

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Open Access week 2017

Afgelopen week was het Open Access week en ook in Nederland vonden er diverse activiteiten plaats. Het was ook herfstvakantie in mijn regio dus ik kon niet aanwezig zijn bij het door de hogescholen georganiseerde Open Science Seminar maar kon via Twitter nog wel diverse activiteiten volgen.

Zo kwam Creative Commons met een ‘Termination of Transfer’ tool voor auteurs om hun rechten op hun publicaties terug te claimen zodat het ook gedeeld kan worden.

En ging CC ook dieper in op het thema van de OA week en stond het stil bij de trend van uitgevers om het delen van publicaties door de auteurs te ontmoedigen. Hashtag understatement.

Op het seminar Verder bouwen aan open science is Saxion de winnaar geworden van de HBOAward voor het beste OA initiatief in het hbo van afgelopen jaar. Gefeliciteerd!

Amazon vernieuwt de Kindle apps

Ik lees steeds vaker boeken op mijn iPhone en op mijn iPad Mini. Dat doe ik voornamelijk in de app Marvin 3 omdat het – met afstand – de fijnste app is voor het lezen van ebooks maar die heeft als nadeel dat het niet overweg kan met Kindle ebooks. En hoewel het niet extreem veel moeite is om de boeken die ik bij Amazon koop te downloaden, te bevrijden van DRM en te converteren naar EPUB gaat het lezen natuurlijk een stuk sneller in de Kindle app zelf.

De Kindle apps waren altijd al prima (vergeleken met de Kobo apps tenminste) maar Amazon heeft ze nu allemaal vernieuwd de afgelopen week. Het is allemaal overzichtelijker geworden, er is eindelijk een licht thema toegevoegd (de app was behoorlijk donker) en belangrijker, het uitvullen van regels werkt beter en je kunt nu regelafstand aanpassen. Dat laatste is één van de twee grootste ergernissen die ik heb met zowel de Kindle als Kobo apps en het is mooi dat iig de Kindle apps dit nu opgelost hebben.

Boekenvak niet blij met exclusieve content Kobo Plus

Vorige week maakten Bol en Kobo bekend dat ze exclusieve titels gingen toevoegen aan het Kobo Plus abonnement.

Kobo en bol.com produceren samen met uitgevers exclusieve boekenseries van Nederlandse thrillerauteurs Linda Jansma en Willem Asman, die beschikbaar zullen zijn via Kobo en bol.com en in ebook-abonnement Kobo Plus.

Dat schoot een aantal grote boekwinkels – die zich kennelijk verenigd hebben onder de naam Triple A boekhandels – in het verkeerde keelgat. Paagman, Broekhuis, Van der Velde, Scheltema, Broese, De Drvkkery en Waanders hebben besloten zowel de uitgever De Crime Company als auteurs Jansma en Asman te boycotten omdat ze het verkeerd vinden dat lezers een gesloten ecosysteem in gedwongen worden.

Ergens snap ik de emotie wel natuurlijk. Als boekwinkel word je niet blij van dit soort ontwikkelingen maar persoonlijk vind ik het een overtrokken en eerlijk gezegd zelfs belachelijke actie. Het gaat om een deal voor ebooks die niet eens door (deze) fysieke boekwinkels verkocht worden en hoe het kopen van die ebooks via Bol en Kobo een gesloten ecosysteem is waar lezers in gedwongen worden snap ik ook niet. Het is niet alsof mensen verplicht een Kobo Plus abonnement moeten nemen om dat boek te gaan lezen.

En hoe erg zou het trouwens zijn als dat wel zo was? Uitgever en auteurs hebben overduidelijk bij eerdere titels geen goede verkopen gehad via o.a. de boekwinkels en wat is er dan op tegen dat ze een deal maken met partijen op zoek naar een constructie die wel werkt? Laat de markt maar leidend zijn in dit soort experimenten.

En daar wringt de schoen waarschijnlijk. Het bestaansrecht van boekwinkels wordt al decennia zorgvuldig gescheiden van die marktwerking. Met een Wet op de vaste boekenprijs kan er niet geconcurreerd worden op de prijzen van boeken en boekwinkels bepalen zelf met het aanbod wat ze in hun winkels plaatsen waar lezers op geattendeerd worden en wat ze dus (mogen) kopen. Over een gesloten ecosysteem gesproken denk ik dan.

Er zal altijd vraag, behoefte en noodzaak blijven voor boekwinkels en fysieke boeken. Daar ben ik van overtuigd. Maar het boekenvak als geheel heeft mijns inziens nog een paar slagen te maken om aan te blijven sluiten bij die vraag, behoefte en noodzaak.

En verder nog …

Portugal komt weliswaar met DRM wetgeving maar staat gebruikers wel toe deze te omzeilen zodra het conflicteert met hun eigen rechten. Zoals het mogen doorbreken van DRM om een thuiskopie te mogen maken.

Patreon is een site waarbij je je favoriete contentmakers financieel kunt steunen zodat ze ook die content kunnen blijven maken. Met het wegvallen van reclame-inkomsten zijn er veel blogs en YouTube kanalen die deze vorm van ondersteuning aangrijpen om te blijven bestaan. Zo doneer ik elke maand een klein bedrag aan o.a. een YouTube kanaal omdat ik al jaren met veel plezier naar zijn video-items kijk en dat ook nog vele jaren wil blijven doen.

Nu kan Patreon ook aan WordPress blogs gekoppeld worden waarmee de mogelijkheid geïntroduceerd wordt om bijvoorbeeld een deel van de artikelen (of alles natuurlijk) exclusief beschikbaar te maken voor lezers die dat blog middels Patreon ondersteunen. Of enkele dagen eerder beschikbaar te maken voordat de rest van het publiek het ook kan lezen. Geen zorgen want op Vakblog komt het niet maar ik denk dat er wel veel zakelijke blogs gaan experimenteren met dit model. Ik ben benieuwd want je moet wel met met extreem goede content op je blog komen willen mensen daarvoor betalen.

Tja, Nintendo houdt er echt niet van als je zelf dingen doet met hun intellectuele eigendom tegen hun spelregels in. En als je dan het spel eerder kunt kopen in Hong Kong dan in de rest van de wereld en zo dom bent om dat te gaan streamen op YouTube, dan weet je dat Nintendo dat niet leuk gaat vinden.

Schreef ik hierboven nog over de twee grote ergernissen in leesapps? De ene is het niet kunnen instellen van regelafstanden (en marges). De andere is het niet kunnen uitzetten van afbreken van woorden. Bij de Kindle app levert het eigenlijk nauwelijks problemen op maar in de Kobo app gaat het bij sommige titels echt dramatisch mis.

Amerikaanse bibliotheken bewaren en archiveren oude games. Dat kunnen ze doen omdat er een wettelijke uitzondering is gemaakt op het mogen doorbreken van DRM voor dit specifieke doeleinde en gelukkig heeft de US Copyright Office na de jaarlijkse evaluatie besloten deze uitzondering in stand te houden.

Behalve het ‘open’ internet bestaat er ook een ‘dark’ web dat alleen toegankelijk is met browsers en software die de anonimiteit waarborgen van de gebruikers. De New York Times lanceert als proef een website op dit ‘dark’ web dat alleen met de browser Tor te lezen is. Interessant!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top