kindle software-updates

Downloaden en handmatig installeren van updates op je Kindle ereader

Met enige regelmaat maakt Amazon nieuwe software-updates beschikbaar voor de diverse modellen Kindle ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Deze updates worden geleidelijk verspreid via het automatisch synchroniseren maar het kan soms weken of zelfs maanden duren voordat die voor jouw ereader beschikbaar is. Gelukkig kun je de updates ook rechtstreeks downloaden van de Amazon website en handmatig installeren als je zo snel mogelijk over de nieuwe functionaliteiten wilt beschikken.

Stap 1. Welk model Kindle heb ik?

Amazon maakt al 10 jaar ereaders en elke update moet geoptimaliseerd zijn voor het precieze model Kindle waarop het geïnstalleerd wordt. Als je wacht tot je Kindle automatisch bijgewerkt wordt kun je er zeker van zijn dat je de goede versie binnenkrijgt maar als je rechtstreeks een update downloadt dan is het essentieel dat je de correcte versie pakt. Een verkeerde versie kan potentieel je ereader in een onwerkbare staat achterlaten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Als je een ‘uniek’ model zoals de Kindle Voyage hebt dan is het gemakkelijk om de goede versie te selecteren. Amazon heeft maar één model van de Voyage uitgebracht maar het is de uitzondering op de regel. Van zowel het basismodel als de Paperwhite zijn meerdere edities en modellen uitgebracht over de jaren heen en dat geldt sinds deze maand ook voor het premium model, de Oasis. Al zijn die twee versies van de Oasis ereader uitstekend uit elkaar te houden omdat de grootte van het scherm verschilt.

Heb je een Voyage of een Oasis, dan ben je eigenlijk al meteen klaar maar heb je één van de basis Kindle modellen of één van de drie modellen van de Paperwhite, dan zul je moeten controleren welke je exact hebt.

De gemakkelijkste manier is om naar de website van Amazon te gaan, in te loggen en in het menu onder ‘Je content en apparaten beheren‘ te kijken. In het tabblad ‘Je apparaten’ zie je bovenaan altijd je ereader(s) staan. Klik op (het grijze vierkantje voor) jouw ereader en je zult (o.a.) het serienummer zien van je ereader. De eerste vier tekens van het serienummer zijn uniek voor het model en je kunt hieronder controleren welke je precies hebt.

  • Kindle Paperwhite 1 (5e generatie, 2012): B024, B01B, B01C, B01D, B01F, B020
  • Kindle Paperwhite 2 (6e generatie, 2013): B0D4, 90D4, B0D5, 90D5, B0D6, 90D6, B0D7, 90D7, B0D8, 90D8, B0F2, 90F2, B017, 9017, B060, 9060, B062, 9062, B05F, 905F
  • Kindle 7 (2014): B001, B0C6, 90C6, B0DD, 90DD
  • Kindle Paperwhite 3 (7e generatie, 2015): G090
  • Kindle 8 (2016): B018

kindle serial

In het bovenstaande voorbeeld begint het serienummer met 90D4 en zie je dat het dus de Paperwhite 2 is.

Stap 2. Downloaden van de update voor jouw Kindle ereader

OK, je weet nu zeker welk model je hebt? Dan kun je de correcte update gaan opzoeken op de Fire & Kindle Software Updates pagina op de Amerikaanse Amazon site.

kindle models updatesKlik op je eigen model ereader en je krijgt een overzichtspagina te zien waarin vermeld wordt wat het versienummer van de recentste update is, wat daar nieuw aan is en natuurlijk de downloadlink naar die nieuwste versie.

Controleer wel eerst even of het ook daadwerkelijk een nieuwere versie van de software is dan die op je Kindle staat. Ga naar het startscherm, kies in het menu eerst voor Settings, vervolgens opnieuw het (sub)menu en dan Device Info om de firmware/software versie te zien die thans geïnstalleerd is.

Is de update nieuwer dan wat er op je Kindle staat? Dan kun je deze gaan downloaden en handmatig installeren. Updates zijn altijd .BIN bestanden en hebben een bestandsnaam die er als volgt uitziet: update<naam model><versienummer>.bin

Stap 3. Handmatig installeren van updates

Heb je het updatebestand gedownload? Dan kun je je Kindle ereader met de computer verbinden met de USB kabel en het .BIN bestand naar de hoofdmap van de ereader slepen.

Let op! Niet in een submap maar gewoon in de hoofdmap. Als je Kindle bijvoorbeeld als E:/ drive zichtbaar wordt dan moet het bestand daar ook komen te staan.

Ontkoppel nu (op een correcte manier) de Kindle weer van de pc en ga naar het startscherm van de ereader. Kies in het menu voor Settings, dan opnieuw op de menuknop en vervolgens voor Update your Kindle.

Als de update niet nieuwer is dan de geïnstalleerde versie of als je het updatebestand niet op de goede plek hebt neergezet in de hoofdmap, dan is de optie Update your Kindle grijs en kun je het niet selecteren.

Je Kindle zal nu de nieuwe update gaan installeren en opnieuw opstarten. Dat kan een paar minuten duren maar na afloop kun je wederom bij Device Info controleren of het versienummer nu klopt met de nieuwste update.

In tegenstelling tot Kobo ereaders ondersteunt Calibre de Kindle ereaders op apparaatniveau. Dat betekent dat je bij nieuwe software-updates niet hoeft te wachten tot Calibre ze ondersteunt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top