vakblog muziek zoeken logo

Muziek zoeken: Audionautix

Het is behoorlijk lastig om geschikte muziek te vinden die je mag gebruiken bij o.a. je (YouTube) video’s. Of je nou video’s voor je werk, studie of jezelf maakt, zodra je de video’s online zet kom je al heel snel in de problemen met auteursrechten als je andermans muziek gebruikt. Gelukkig zijn er een aantal sites waar je goede muziek kunt vinden die je, onder bepaalde voorwaarden, zonder problemen (en gratis) mag gebruiken bij je video’s. 

Eentje daarvan is:

Audionautix

audionautix logo

Audionautix is de site waar muziekmaker/componist Jason Shaw gratis zijn eigen muziek deelt met anderen.

With the exception of guest composers, I create all of the music here on the website, mostly from scratch. I play multiple instruments, but I also use sound samples, loops, drum machines, software synths, and whatever is handy. I can read music but mostly compose by ear.

Some of the pieces here are background to talk over, while some are full blown pieces suitable to sit and listen to. I love sharing this music with you, and hope it helps you in your life in some small way to complete a project, or brightens your day.

En het moet gezegd worden, het zijn uitstekende muziekstukken die er te vinden zijn op Audionautix. Er zijn honderden muziekstukken die te zoeken (te filteren) zijn op genre, stemming en tempo. Ze varieren van een paar seconden tot een paar minuten maar je kunt gegarandeerd een prettig en bruikbaar stukje muziek vinden voor je video of podcast.

audionautix genres mood

Vink één of meerdere van de filters aan, klik op Find Music en je krijgt alle muziek die bij je keuze(s) hoort.

audionautix luisterenBij elk muziekstuk staat het genre, tempo en stemming. Je kunt meteen vanaf de website luisteren naar hoe het klinkt en als het bevalt, dan kun je het mp3 bestand downloaden dat erbij hoort. Klaar om door jou gebruikt te worden.

Wat mag je met de muziek?

Alle muziekstukken zijn te gebruiken onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 licentie. Dat betekent dat je de muziek mag gebruiken in je eigen video, ongeacht of die voor commerciële doeleinden is, en dat je de muziek mag bewerken. Zolang je maar (in je video) ergens vermeldt dat de muziek afkomstig is van Audionautix. Of zoals Jason het zelf zegt: as long as you provide a link to this website from yours OR credit us with, “music by audionautix.com”.

Audionaurix maakt het je echter nog iets gemakkelijker als je de muziek wilt gebruiken voor YouTube video’s want alle muziek is ‘YouTube Friendly’. Shaw heeft alle muziek op de site geregistreerd bij (Content ID van) YouTube waarbij hij als rechthebbende de muziek vrijgegeven heeft om door anderen gebruikt te worden. Oftewel, als je een video uploadt met muziek van Audionautix dan wordt dat herkend door YouTube en gewoon toegelaten. Beter dan dat ga je het niet krijgen denk ik.

Al met al is Audionautix een uitstekende site met een groot (en breed) aanbod van muziek die perfect te gebruiken is bij je video’s zonder dat je bang hoeft te zijn voor een auteursrechtklacht/copyright strike van YouTube.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top