Boekenplog: Kinderboekwinkel de Toverlantaarn

Na de kinderboekwinkel in Nijmegen bezocht te hebben tijdens de Kinderboekenweek 2017 nam ik me voor om meer kinderboekwinkels te gaan bezoeken. Toen ik in de kinderboeken special van Boekblad een interview las met de eigenaresse van kinderboekwinkel de Toverlantaarn in Leeuwarden, besloot ik daar eens een kijkje te gaan nemen.

Nadat ik eerst boekhandel Van der Velde uitgebreid bewonderd had werd het echt hoog tijd om bij De Toverlantaarn langs te gaan. De winkel zou slechts enkele minuten lopen verderop moeten liggen en, met het voornemen om tenminste één nieuw boek van Heksje Lilly op de kop te tikken voor mijn dochter, liep ik met behulp van Google Maps die kant op.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Einde van de gracht rechtsaf over een stenen bruggetje en daar is De Toverlantaarn al!

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Je loopt dus eerst een gang in waar aan beide zijden vitrines zitten. De Kinderboekenweek is weliswaar afgelopen maar is hier nog niet verdwenen. Aan de rechterkant is er aandacht voor het aksjeboek over de hoeden van Mata Hari (die in Leeuwarden geboren is en waar tijdens de Kinderboekenweek in Friesland aandacht aan geschonken is). Aan de linkerkant is het nog steeds gruwelijk eng.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Maar de ingang van de winkel lonkt en ik ben nu ook heel nieuwsgierig geworden.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Oh wacht. Meteen bij de ingang om het hoekje wordt mijn aandacht getrokken door een promotie van de Superjuffie! boeken. Deel 1 heb ik net voorgelezen aan dochterlief en de resterende delen wil ik eigenlijk zelf gaan lezen. Maar ja, dan toch maar digitaal denk ik.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Maar gelukkig heeft De Toverlantaarn veel meer. Wat een heerlijke voorraad boeken! Daar kunnen ebooks niet tegen op.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Aan de linkerkant is nog een knutsel- en (voor)leesplekje gemaakt.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Het is een best grote winkel eigenlijk waar je ook gemakkelijk kunt rondlopen en rondkijken.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Loop je voorbij de Dikkie Dik en Gruffalo boeken, dan zie je een trappetje en entreeboog naar een ruimte achterin. Met nog meer boeken? Eerst even wachten tot de man weg is die daar de prentenboeken aan het bekijken is want daar wil ik ook nog even snuffelen.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Hij is al snel weg (dankzij de priemende blik in zijn rug?) en ik kan even goed kijken wat er staat. Je bent echt nooit te oud voor prentenboeken.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Wat zou er in die ruimte achterin te vinden zijn? Ik dacht nog even dat het een personeelsruimte was maar ik zie de boekenkasten staan vanaf hier.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Trappetje op en binnen tref ik een aantal boekenkasten aan, muren vol met prachtige tekeningen en nog een tafel die door één van de personeelsleden volgestapeld wordt met bordspelletjes. De opslagruimte (of personeelsruimte?) ligt aangrenzend aan deze ruimte zo te zien.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Je zou toch bijna niet meer wegwillen hier? Kinderboekwinkels zijn echt magische plekken hoor.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Goed, even snuffelen voor in de winkel. De Sproeipoeper trekt meteen mijn aandacht maar laat ik mijn kinderen nou geen inspiratie geven voor een kliederboel thuis. In de Heksje Lilly boeken gaat het er volgens mij iets kalmer aan toe.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Maar dan word ik afgeleid door de paarse stoel. Of zeg maar troon. Durf ik er in te gaan zitten? Ik denk niet dat die dat gaat overleven eerlijk gezegd dus met enige spijt loop ik naar de kast vlakbij.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Want daar staat een hele rij met Heksje Lilly boeken! Ik heb het lijstje met de boeken niet bij me maar na een berichtje naar huis blijken er nog vier tussen te staan die dochterlief nog niet heeft. Ik kies voor De Spannende Speurtocht omdat er een Heksje Lilly boekenleggerpoppetje aan zit :)

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Oh. Loco. Dat had ik vroeger ook! Hoewel mijn kinderen er nu al eigenlijk te oud voor zijn denk ik.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Op naar de kassa. Zelfs de nieuwe Dan Brown wordt hier verkocht zie ik. Slim want als je dan toch een stapeltje boeken voor je kinderen koopt dan wil je ook iets voor jezelf natuurlijk als ouder. Ik reken echter af zonder aan die verleiding te bezwijken en klets nog even met de dame over kinderboeken van vroeger versus de kinderboeken van nu. En dan over hoe lastig het is om kinderboeken voor te lezen die in de jaren 50 en 60 geschreven zijn.

Kinderboekwinkel De Toverlantaarn

Dan kan ik mijn vertrek niet langer meer uitstellen – ik heb straks nog een afspraak elders in Leeuwarden – en dus loop ik naar de uitgang. Wat een heerlijke kinderboekenwinkel was dit!

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 25 oktober 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top