Tweetweekoverzicht week 45 2017: Blokkade van Sci-Hub, tweets van 280 tekens, Google gaat audioboeken verkopen, Amazon introduceert Prime en archief van vakblad IP is nu open

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Blokkade van Sci-Hub in de VS?

Eerder dit jaar spande de American Chemical Society (ACS) een rechtszaak aan tegen Sci-Hub voor het onrechtmatig beschikbaar maken van academische publicaties die door de ACS gepubliceerd worden. De sitebeheerder uit de Oekraïne kwam niet opdagen voor de rechtszaak waardoor Sci-Hub de zaak automatisch verloor.

De ACS eiste behalve een schadevergoeding ook dat webhosts en zoekmachines actie moeten ondernemen tegen Sci-Hub en in een nogal verrassende uitspraak ging de rechter hier in mee. Die oordeelde dat van domeinnaam organisaties, webhosts en ook zoekmachines gevraagd kan worden om niet meer te linken naar Sci-Hub of daar diensten aan te verlenen. Iets dat gemakkelijk kan leiden tot een internetblokkade van Sci-Hub.

Het is verrassend want hoewel internetblokkades (helaas) steeds vaker voorkomen in Europa komt het in Amerika tot nu toe maar nauwelijks voor.

De uitspraak specificeert wel dat dit alleen van toepassing is op bedrijven en organisaties die ‘mee werken’ aan de inbreukmakende handelingen van Sci-Hub. De ACS haastte zich ook om te benadrukken dat ze geen actie ging ondernemen naar Google of webhosts maar het precedent is nu wel gezet en ik twijfel er niet aan dat een andere partij zich minder bezwaard zal voelen om wel te pogen om een internetblokkade te bewerkstelligen.

The 1709 Blog keek naar deze, en een andere, uitspraak in het licht van een mogelijke internetblokkade:

Tweets van 280 tekens

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn als je zelf op Twitter zit. Na een korte testperiode waarin een kleine groep gebruikers konden beschikken over 280 tekens voor hun tweets, maakte Twitter vorige week bekend dat al hun gebruikers nu langere proza konden gaan twitteren in 280 tekens.

Daar waren de meningen nogal over verdeeld. Een grote groep gebruikers baalt er van dat het tijdperk van korte tweets van max. 140 tekens voorbij is, klagen over de onoverzichtelijkheid van ellenlange tweets in hun tijdlijn en zijn aan het zoeken naar filters en trucjes om die lange tweets uit hun tijdlijn te weren. Anderen nemen het voor kennisgeving aan en gebruiken de extra ruimte waar ze het nodig denken te hebben. En weer anderen duiken vol op de mogelijkheid om ellenlange spammerige tweets te sturen.

Kortom, precies zoals je zou verwachten.

Van mij had het niet gehoeven maar ik zie er ook geen probleem mee. Twitter was altijd een medium om snel te reageren, korte berichten te sturen en om lekker te kletsen. Tenminste voor mij dan. En daar is niets aan veranderd, net zoals de noodzaak om je tijdlijn te filteren op datgene wat je wilt zien. Mensen die onzinnige tweets verstuurden in 140 tekens zullen dat nog steeds doen met 280 tekens. Mensen die leuke 140-tekens-tweets stuurden zullen dat nog steeds doen nu ze meer tekens tot hun beschikking hebben. En wil je die niet meer lezen? Muten of ontvolgen zijn nog steeds de twee opties die je hebt.

En gelukkig heb ik ook al een groot aantal hele leuke en creatieve tweets gezien die laten zien dat je ook van tweets-met-280-tekens kunstwerkjes kunt maken. Na 10 jaar Twitter is een beetje verandering ook helemaal niet erg. Toch?

Oh wacht. Dat was nog niet eens het enige dat Twitter veranderde:

Google gaat ook audioboeken verkopen

Google lijkt nu de strijd en concurrentie aan te willen gaan met Amazon door ook in de Play Store audioboeken te gaan verkopen. Interessant voor de Amerikaanse markt hoewel het voor de Nederlandse markt nauwelijks relevant is.

Google en Amazon richten zich nauwelijks op onze markt en hoewel je zonder problemen een Audible abonnement kunt afsluiten in Nederland zit daar geen Nederlandstalige content bij en zijn zelfs niet alle Engelstalige audioboeken in Nederland beschikbaar. Het zal voor Google niet anders zijn vrees ik.

Amazon introduceert Prime voor Nederland via Amazon.de

Vandaag, 12 november, is het drie jaar geleden dat Amazon de Nederlandse site lanceerde. Via Amazon.nl werden en worden tot de dag van vandaag alleen maar Kindle boeken aangeboden en ondanks vele geruchten lijkt het daar voorlopig bij te blijven. Dat wil niet zeggen dat Amazon niet (tergend) langzaam haar overige diensten uit gaat rollen in Nederland. Bijna een jaar geleden werd Prime Video uitgerold voor Nederland en dit jaar werd geïnvesteerd in een Nederlandse vertaling van Amazon.de.

Afgelopen woensdag werd de Nederlandse versie van Amazon.de ‘officieel’ gelanceerd en is de Duitse site nu dus ook in het Nederlands te bekijken (al zie je nog genoeg Duitse teksten na de taalwissel). De mogelijkheid om te betalen via iDeal is nu ook voor iedere Nederlandse klant beschikbaar en Amazon introduceerde daarom ook meteen hun Prime abonnement voor de Nederlandse markt.

Prime is hun abonnementsdienst waarbij (voor de meeste producten) de bezorging gratis is en integreert meteen een aantal van hun overige diensten. Voor Nederland ontbreken daar een aantal diensten (Kindle Unlimited en de muziekdienst van Amazon) maar Prime Video en Prime Photos (waar je onbeperkt foto’s kunt opslaan) zitten er wel bij. De eerste maand is gratis, dan betaal je 3,99 per maand tot 1 april 2018 en daarna gaat het naar de reguliere prijs van 5,99 euro per maand.

Dat maakt Prime natuurlijk interessant voor iedereen die wel eens producten via Amazon.de wil gaan kopen maar dat hangt er wel vanaf welke producten. Voor boeken werd sowieso al geen verzendkosten gerekend bijv.

Had je al een Prime Video abonnement (zoals ik)? Dan is het sowieso een gemakkelijke keuze. Amazon rekende tot 1 januari 2018 een introductieprijs van 2,99 per maand en zou dat vanaf januari gaan verhogen naar 5,99 euro per maand. Door over te stappen naar het Prime abonnement wordt het Prime Video abonnement hierin geïntegreerd en betaal je tot 1 april 3,99 euro per maand waarna het reguliere tarief gaat gelden.

Oftewel, Prime is al interessant voor alleen Prime Video. En of ik nu vaker andere producten ga bestellen via Amazon? In elk geval wordt de Kindle Oasis ook zonder verzendkosten verstuurd mocht ik besluiten er eentje aan te schaffen :)

Archief van vakblad InformatieProfessional geopend

Eén van de voordelen van een vakblad dat al vele jaren bestaat is dat daarmee een indrukwekkende hoeveelheid artikelen/informatie/kennis opgebouwd is. Maar ja, wat heb je er aan als het niet ontsloten en toegankelijk is om te doorzoeken? Ironisch voor een vakblad voor informatieprofessionals als je het mij vraagt maar goed, niemand vraagt het mij ;)

Gelukkig is (een deel) van het archief nu wel beschikbaar. Afgelopen donderdag, tijdens het KNVI Jaarcongres, lanceerde IP de vernieuwde website inclusief een archief waarin alle artikelen uit vijf jaargangen van het tijdschrift terug te vinden zijn. Deze zijn allemaal als losse artikelen geplaatst waardoor ze zowel met de eigen zoekfunctie als (straks) in Google gemakkelijk terug te vinden zijn. Vanuit de artikelen wordt ook verwezen naar de individuele nummers in PDF formaat zodat je het nummer of artikel in de oorspronkelijke opmaak kunt lezen.

Leden kunnen ook de artikelen uit de huidige jaargang digitaal lezen (al lukt het mij nog niet om in te loggen).

Mijn eigen digitale archief gaat, dankzij een eerdere uitgave van een archief-op-dvd, terug naar het eerste nummer dat in 1997 verscheen maar is nu dus ook aangevuld tot en met 2016. Een mooi overzicht van 20 jaar in ons vakgebied.

En verder nog …

Ja dus. Je blijft verantwoordelijk voor het materiaal dat je gebruikt en je moet blijven opletten.

Een heel interessant verhaal en voorbeeld van hoe rechthebbenden het documentairemakers (en zichzelf) moeilijk maken.

Een review van de Tolino EPOS, een ereader met 7,8 inch scherm die we hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland gaan krijgen via Libris/Blz denk ik. Mocht dat wel zo zijn dan probeer ik een reviewexemplaar te krijgen voor een eigen review.

Het gebruik van beeldmateriaal door nieuwsorganisaties blijft een lastig verhaal.

Playboy wil niet dat site BoingBoing linkt naar illegale foto’s. Belachelijk zou ik zeggen maar we hebben in Europa met het GeenStijl arrest gezien dat de rechter daar anders over kan denken.

Niet relevant voor Nederland natuurlijk maar wel interessant dat een model gelanceerd wordt waarbij je vier boeken mag kiezen (uit een aanbod van 40 maandelijkse titels) voor een tientje per maand. Elke maand weer vier nieuwe titels uit een nieuw aanbod van 40 titels maar waarbij je de toegang tot de gekozen titels alleen houdt zolang je lid blijft. Met name door dat laatste zou ik het geen seconde overwegen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top