Boekenplog: Nawijn & Polak (Apeldoorn)

In 2014 bezocht ik boekhandel Nawijn & Polak (en maakte ik een boekenplog) in Apeldoorn. Ze hadden toen het pand en de winkel van De Slegte overgenomen waardoor er twee vestigingen waren ontstaan. Toen ik echter vorige maand op zoek was naar tweedehands kinderboeken ontdekte ik dat het oude pand van De Slegte gesloten was en dat alles, na een in oktober afgeronde verbouwing, nu in de winkel aan het Marktplein geïntegreerd was.

Hoog tijd om opnieuw een kijkje te nemen!

Nawijn & Polak 2017

Aan de buitenkant is weinig te zien van de verbouwing en ziet alles er volgens mij nog hetzelfde uit. Gelukkig maar want het pand heeft een lange historie.

Nawijn & Polak 2017

Die historie van het pand staat ook kort beschreven op de drie ramen links in de gevel. De eerste steen werd gelegd in 1929 en van 1930 tot 1950 was de Apeldoornsche Coöperatieve Boerenleenbank er gevestigd. Van 1951 tot 1968 diende het pand vervolgens als bankkantoor van de Boerenleenbank.

Nawijn & Polak 2017

De Boerenleenbank en de Raiffeisenbank fuseerden in 1973 tot de grootste Rabobank van Nederland en tot 1982 zat de Rabobank dus in het pand. In 1982 trok vervolgens boekhandel Nawijn & Polak erin.

Nawijn & Polak 2017

Er zijn drie verdiepingen vol boeken? Dat is er eentje meer dan drie jaar geleden het geval was. En opruiming op de 1ste verdieping? Eens kijken of ik nog een leuk boek kan vinden.

Nawijn & Polak 2017

Hoog tijd dus om naar binnen te gaan.

Nawijn & Polak 2017

Wauw, daar kijk je nu wel heel anders op inderdaad. Weg is de vloerbedekking en het lage plafond is ook verdwenen waardoor het veel ruimer oogt. En, niet raar, die ruimte is nu gevuld met meer boekenkasten dan ik me herinner.

Nawijn & Polak 2017

Er zijn meerdere hoekjes gemaakt in de winkel door de (bestaande) houten boekenkasten handig op te stellen. Doordat de grote balie midden in de ruimte nu verdwenen is – de kassa is kleiner en zit nu direct links van de ingang – wordt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Nawijn & Polak 2017

Rechts van de ingang is een groot vierkant gemaakt m.b.v. een aantal lage boekenkasten met tafels in het midden.

Nawijn & Polak 2017
Nawijn & Polak 2017

Met de posters, kalenders en kaarten aan de buitenkant.

Nawijn & Polak 2017

Als je via deze kant komt zie je de kleine trap naar boven ook gemakkelijk. Maar ik ga eerst de begane grond verder op de foto zetten.

Nawijn & Polak 2017

Meteen links van de trap (en lift) is nog een hoek gemaakt, deze keer voor o.a. de geschiedenisboeken.

Nawijn & Polak 2017

En kom je de ‘entree’ van dat vierkant tegen. Wat wel uitnodigt om flink te gaan snuffelen merk ik.

Nawijn & Polak 2017

Maar tussen dat vierkant en de geschiedenisboeken staat de kast met Engelstalige boeken. Inclusief veel recente SF/fantasy boeken! Ik overweeg nog even om Akata Witch te kopen van Nnedi Okorafor maar die heb ik net vorige week als ebook gekocht en om nou ook nog de hardcover editie aan te schaffen?

Nawijn & Polak 2017

Vanuit het vierkant heb je wel mooi zicht op de verre (linkerzijde) van de winkel waar nu de tijdschriften te vinden zijn.

Nawijn & Polak 2017

Ik loop ook maar even die kant op want dan kan ik verder lopen de winkel in met de in-/uitgang achter me. Er loopt een gang tussen de twee boekenkasthoeken naar achteren. In de boekenkasten links staan zowel nieuwe als tweedehands titels zo te zien en het lijkt er op dat ze dus letterlijk de boekenvoorraad van beide vestigingen geïntegreerd hebben.

Nawijn & Polak 2017

Aan het einde van de gang is links opnieuw een grote hoek gemaakt. Deze keer voor de kinder- en jeugdboeken.

Nawijn & Polak 2017
Nawijn & Polak 2017

Genoeg leuke boeken te vinden in elk geval! Zowel nieuwe boeken ….

Nawijn & Polak 2017

… als tweedehands.

Nawijn & Polak 2017

In de verre hoek van de winkel – waar vroeger de kinderboekwinkel Benjamin zat – vind je nu meer nieuwe en tweedehands boeken. Waarbij de informatiebalie nog steeds aanwezig is.

Nawijn & Polak 2017

Tuinieren, (tweedehands) kinderboeken, je blijft hier maar snuffelen.

Nawijn & Polak 2017

De achterwand is gevuld met grotere boekenkasten met, wederom, een groot aanbod van vooral tweedehands boeken. En een eenzaam (heel laag) stoeltje waar ik me niet aan waag.

Nawijn & Polak 2017

Maar goed, iets verder terug aan de achterkant van de lift – en feitelijk dus hetzelfde blok waarin de trap naar boven zit – blijkt er een smalle trap naar beneden te gaan. Er ontbrak nog een verdieping dus dat moet wel een kelderverdieping zijn dan.

Nawijn & Polak 2017

Het is misschien wel smal maar het is wel sjiek ineens! Is dat allemaal marmer op de trap en muren?

Nawijn & Polak 2017

Wauw. Een bescheiden ruimte met marmeren vloeren die leidt naar twee kluiskelders die ongetwijfeld nog dateren uit de tijd dat het pand een bank was. En die nu ingericht zijn als boekenkluizen met enorme stalen deuren!

Nawijn & Polak 2017

In de ruimte voor de kluiskelders staan enkele vitrines en worden nog wat boeken geëtaleerd onder een dichte kluis. Zou daar nog wat fraais inzitten?

Nawijn & Polak 2017
Nawijn & Polak 2017

Zoals je zou verwachten is het geen enorme grote ruimte in de linkerkluis maar het is wel groter dan ik dacht. Geen incunabelen of kostbare eerste drukken zo te zien maar wel een flinke collectie tweedehands boeken om door te snuffelen. Terwijl je toch blijft opletten of niemand die gigantische deur achter je dichtsmijt. Slik.

Nawijn & Polak 2017
Nawijn & Polak 2017

En dat is in de kluis rechts niet anders. Maar jongens, wat is dit een prachtige plek. Boekenplekken in kerken vond ik al zo bijzonder maar er eentje in een kluiskelder maken? Fantastisch!

Nawijn & Polak 2017

Volgende keer neem ik een stethoscoop mee en kraak ik de kluis. Die boekenschat is van mij!

Nawijn & Polak 2017

Uit een kelder kun je alleen maar weer vertrekken naar boven natuurlijk maar mijn oog valt wel op een boek in de vitrine vlak voor de trap. Der Antichrist. Brrrr….

Nawijn & Polak 2017

Terug over de marmeren trap naar de winkel op de begane grond en het voelt alsof je letterlijk een andere plek weer betreedt.

Nawijn & Polak 2017

En dan meteen door naar de eerste verdieping. Naar boven, aldus het bord, voor het geval het niet duidelijk is waar de trap naar toe gaat.

Nawijn & Polak 2017

Via de marmeren trap ….

Nawijn & Polak 2017

kom je in een redelijk grote ruimte waar het thema opruiming centraal staat.

Nawijn & Polak 2017

Met nog wat tweedehands LP’s en cd’s. Voor de fans, ik heb ‘Lord we praise You’ laten liggen in de bak dus je hebt nog kans dat die nog voor een euro te koop is bij Nawijn & Polak.

Nawijn & Polak 2017

Het draait echter om de afgeprijsde boeken hier natuurlijk. Ik zoek bij de kinderboeken-met-korting maar daar is het aanbod niet heel erg groot in.

Nawijn & Polak 2017

Maar wat heb ik hier? Een misdadig betaalbaar boekje over de moord op de boekverkoopster? Ja, dat is een mooie aanwinst voor mijn boekenkast!

Nawijn & Polak 2017

En dus ga ik weer de trap omlaag en loop ik naar de kassa naast de in-/uitgang om af te rekenen.

Nawijn & Polak 2017

Dan is het tijd om verder te gaan en de winkel te verlaten. De trein wacht op niemand.

Nawijn & Polak 2017

Voor de winkel bekijk ik nog even mijn nieuwe aanwinst op een bankje dat uitkijkt op het Marktplein waar komende maand het Glazen Huis komt te staan. Een mooie gelegenheid om zowel Serious Request als Nawijn & Polak met een bezoekje te vereren?

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 1 november 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. Wat grappig dat je juist nu over deze boekhandel plogt. Enkele weken geleden stond ik op een druileriger zondagmiddag voor een dichte deur daar naar binnen te gluren. Nu weet ik ook hoe het er van binnen verder uitziet.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top