Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in november 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

We zitten midden in de Kinderboekenweek en dat betekent dat maar liefst de helft van de Bestseller 60 uit kinderboeken bestaat. Ook de top 10 is gevuld met diverse kinderboeken waar echter (nog) niet overal een ebookversie van bestaat. Overigens staat, zoals verwacht, de nieuwe Dan Brown bovenaan.

Deze week (de lijst van week 46 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Oorsprong door Dan Brown
 2. Het labyrinth der geesten door Carlos Ruiz Zafón
 3. De heilige Rita door Tommy Wieringa
 4. Dagboek van een getuige door Astrid Holleeder
 5. 5 ingrediënten. Snel en simpel koken door Jamie Oliver (geen ebookversie)
 6. Deal door Michel van Egmond
 7. Het 8-weekse bloedsuikerdieet door Michael Mosley (geen ebookversie)
 8. Selma door Carolijn Visser
 9. Nachthandel door Lee Child
 10. Bas Nijhuis door Eddy van der Ley

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (21 november 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

bestseller ebooks ebookacties
Hoewel Oorsprong natuurlijk al ruim een maand uit is blijft deze voorlopig nog op de volle prijs zitten. En “helaas” bestaat deze keer de rest van de top 10 ook allemaal uit nieuwe titels. Dat betekent dat er simpelweg GEEN ENKEL voordeel te behalen valt met deze titels.

Wat opvalt is dat de twee kookboeken (wederom) geen ebookversie hebben en dat is jammer aangezien van 11 tot en met 19 november Kookboekenweek was. Een paar digitale populaire en betaalbare kookboeken waren nu ideaal geweest :)

Ook opvallend is dat de ebookversie en papieren (paperback) versie van Libris Geschiedenisprijs winnaar Selma precies even duur zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat er nog een duurdere hardcover-versie uitgegeven is maar het betekent ook dat je beter een paar maandjes kunt wachten als je perse het ebook wilt kopen.

Heb je echter een abonnement op Kobo Plus, dan kun je deze keer maar liefst drie titels uit de top 10 binnen je abonnement lezen: Deal, Selma en Bas Nijhuis

Conclusies?

Er is deze week letterlijk geen enkel voordeel te behalen door vergelijkend te winkelen. Alle titels zijn recentelijk uitgekomen en er spelen geen acties waar deze bestsellers bij betrokken zijn. Dat betekent dat het helemaal niks uitmaakt bij welke ebookwinkel je je titels koopt.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €105,92 voor de 8 beschikbare digitale titels in plaats van €169,93 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 62,3% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 60,6%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Je vergeet een belangrijke…. bij de bibliotheek kan je e-books lenen! Een abonnement kost rond de 50 euro per jaar en dan kan je onbeperkt kiezen uit het aanbod, dat steeds groter wordt. Na drie weken vervalt je e-book, maar dan kan je hem gewoon opnieuw lenen (of een beetje klooien met de instellingen van je e-reader en de datum veranderen en de wifi uit, dan wil het misschien ook wel blijven staan…)
  Enige nadeel: je moet gebruik maken van Adobe Digital Editions, dus voor de Kindle werkt dit niet.

  Reply

  • Ik zou de bibliotheek nooit kunnen vergeten! Maar het achterliggende idee van de maandelijkse ‘bestseller ebooks’ blogposts is vooral om te kijken naar het prijsbeleid van ebooks ten opzichte van de papieren boeken. Dat interesseert me mateloos omdat, in tegenstelling tot papieren boeken, de prijzen van ebooks niet vast zijn en er dus gestunt kan worden met populaire titels. Al valt dat deze maand dus enorm tegen :)

   Overigens kijk ik ook elk kwartaal naar de uitleningen vs verkoopcijfers aan de hand van de cijfers van CB en worden er dus sinds dit jaar meer ebooks uitgeleend dan verkocht. Over belangrijk gesproken!

   Aangezien ik naar de tien bestverkopende titels kijk in bovenstaande blogpost hoef ik (helaas) niet naar de bibliotheek te kijken. Ik heb het nog niet meegemaakt dat 1 van deze titels ook die maand in het aanbod van de bibliotheek zat. Uitgevers willen over het algemeen geen titels leveren via de bibliotheek die nog (goed) verkopen en tja, daar heb je het met bestsellers natuurlijk per definitie over.

   Reply

 2. Wat een handige lijst! Ebook.nl heeft trouwens, naast een dinsdagdeal, ook een weekenddeal.

  Reply

  • Dank je voor de tip! Ik heb het bij de doorlopende deals toegevoegd. Overigens is die weekendaanbieding vanaf vandaag Het labyrinth der geesten door Carlos Ruiz Zafón en dat scheelt meteen fors. 8,99 ipv 14,99.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top