rss

WordPress blogs volgen per categorie of tag met behulp van RSS feeds

Wil je liever alleen de blogposts/artikelen volgen (en lezen) die in een bepaalde categorie geplaatst zijn op een WordPress blog? Of alleen die posts die een specifieke tag hebben? Dan kun je een aparte RSS feed per categorie of per tag toevoegen aan je favoriete feedreader.

Ik zag op Twitter de vraag voorbij komen of het mogelijk is om enkel berichten binnen één bepaalde blogcategorie te volgen. Daardoor moest ik meteen denken aan reacties die ik soms op dit blog krijg omdat niet iedere lezer gecharmeerd is van de verschillende onderwerpen die hier voorbij komen. “Ik wil alleen maar je artikelen over auteursrecht lezen en niet alles ebooks”. Of “Ik vind je boekenplogs leuk maar heb niets met al die Calibre blogposts van je”.

Lezen met RSS

rssNatuurlijk moet je vooral alleen datgene lezen wat je ook interessant vindt om te lezen. Als je een blog dagelijks (of met enige regelmaat) bezoekt dan is het afwachten of er wat nieuws en interessants voor je tussen zit maar als je een blog volgt via RSS dan kun je ook vooraf een selectie maken van wat je wilt zien van dat specifieke blog.

Laat ik Vakblog als voorbeeld nemen. Als je mijn blog wilt toevoegen aan een feedreader (Feedly of Inoreader bijvoorbeeld) dan kun je /feed/ achter het webadres zetten om automatisch de feed te krijgen. Bij mij wordt dat dus https://rsnijders.info/vakblog/feed/

Nou hoef je bij de meeste feedreaders niet eens de URL van de RSS feed in te vullen. Feedly, Inoreader maar ook Bloglovin weten zelf prima dat feeds van WordPress blogs bestaan uit de basis-URL met /feed erachter.

Maar ja, dan krijg je dus alle berichten in je feedreader te zien die ik plaats op dit blog. Ongeacht het onderwerp. Van auteursrecht tot ebooks en van boekenplogs tot tweetweekoverzichten.

Verfijn de RSS feed naar keuze

Het toevoegen van /feed/ achter het webadres werkt echter ook voor de URL’s van categorieën en tags op een blog. Oftewel, als de blogger netjes alle verschillende onderwerpen waar hij of zij over blogt in aparte categorieën zet of daar een eigen tag aan meegeeft, dan kun je dus een RSS feed maken per categorie of per tag.

Op Vakblog hebben posts over auteursrecht en ebooks een eigen categorie. En dat geldt ook voor (o.a.) de boekenplogs en de tweetweekoverzichten. Als je een interessante blogpost hebt gevonden dan kun je klikken op de categorie of tag die daarbij staan om alle blogposts te zien in die categorie of met die tag. En in de adresbalk van de browser zie je dan ook het webadres van die categorie of tag staan.

Zet daar vervolgens /feed/ achter om de RSS feed voor die specifieke categorie of tag te krijgen.

Bijvoorbeeld:

  • Auteursrecht categorie https://rsnijders.info/vakblog/category/auteursrecht/feed/
  • Alleen maar de boekenplogs https://rsnijders.info/vakblog/category/boekenplog/feed/
  • Alleen de tweetweekoverzichten https://rsnijders.info/vakblog/category/tweetweekoverzicht/feed/
  • Alle blogposts met de tag RSS https://rsnijders.info/vakblog/tag/rss/feed/

Deze feeds kun je toevoegen aan je feedreader zodat je alleen maar de nieuwe berichten in die categorie of met die tag(s) te zien krijgt.

Het handige hieraan is dat de blogger zelf (bijna) niets hoeft te doen. In WordPress hebben alle categorieën en tags automatisch een RSS feed en als die door een blogger gebruikt worden dan kan een lezer zelf filteren op wat die wil lezen.

Ben je zelf een blogger, deel je netjes alles in categorieën in en wil je de aandacht van je lezer juist vestigen op de mogelijkheid om RSS feeds per onderwerp te gebruiken? Dan kun je de Category Specific RSS feed Subscription plugin installeren waarmee je een klein menu op je blog kunt tonen met RSS feeds per categorie. Op die manier kunnen lezers nog gemakkelijker (delen van) je blog volgen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top