Gastcollege IE-recht en consumentenrecht

Gisteren gaf ik opnieuw een gastcollege bij Windesheim Flevoland over intellectueel eigendomsrecht & auteursrecht voor het vak Consumentenrecht en bedrijfsethiek. Een vak dat deel uitmaakt van de minor ‘Online Marketing’ en waarin studenten inzicht moeten krijgen in het recht dat betrekking heeft op de rechten van (online) consumenten.

2017 gastcollege ie recht consumentenrechtIk moet eerlijk toegeven dat ik twijfelde of ik dit wel wilde doen toen de docente me in september hiervoor vroeg. Ik sta vaak genoeg voor groepen docenten te presenteren of te vertellen maar een college geven aan studenten, dat is toch wel iets anders. En ik had het sinds november 2016 ook niet meer gedaan.

Die twijfels waren snel weg toen ik te horen kreeg dat ik het college mocht gaan geven in de Nieuwe Zaal van de Nieuwe Bibliotheek Almere. De bibliotheek staat bijna naast het gebouw van Windesheim Flevoland en er zijn leslokalen/studieruimtes ingericht, specifiek voor studenten van Windesheim. Dat ik als bibliothecaris een les mocht verzorgen in de theaterzaal van de bibliotheek voelde aan als een buitenkansje.

Een beetje gespannen was ik wel.

Op een podium, zo’n 60 studenten in de zaal (ik nam de foto vlak voor de laatste mensen binnenkwamen) en ook nog drie docenten van Windesheim Flevoland die vooraan zaten. En het feit dat ik de hele tijd een microfoon moest vasthouden, dat was mijn ding ook niet.

Maar ik begon met een paar actuele auteursrecht-in-het-nieuws-voorbeelden (de Bruno Mars foto en hoe studenten het onderwijsmateriaal van hun docenten – inclusief mijn slides – konden verkopen), legde uit hoe het intellectuele eigendomsrecht en exploitatie van fysieke producten verschilt van dat van digitale producten & diensten en waar de rechten/belangen van leveranciers nog wel eens kunnen botsen met die van de consumenten.

En toen was er 5 kwartier voorbij, waren er ook diverse vragen vanuit het publiek gesteld en was ik helemaal hyper. Tjonge, wat was dat weer geweldig om te mogen doen! Dat er na afloop ook nog een paar studenten langskomen om enkele aanvullende vragen stellen terwijl de rest de zaal verlaat voelt dan ook als een bewijs dat je het niet voor niets gedaan hebt.

Het fijnste vond ik nog dat de slides ongeveer hetzelfde waren als de vorige keer maar dat ik nu een uitgebreider (en beter denk ik) verhaal wist te vertellen zonder dat ik straks vast hoefde te houden aan mijn presentatie. Ik denk nog steeds niet dat er een groot docent aan mij verloren is gegaan maar ben inmiddels wel overtuigd dat het me steeds beter lukt om zo af en toe een gastdocent te mogen zijn.

Dat had de Raymond, die 20 jaar geleden niet eens voor een groepje mensen iets durfde te vertellen, niet durven dromen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top