Tweetweekoverzicht week 48 2017: Freda, digitale tijdschriften, verkopen van onderwijsmateriaal en Wehkamp gaat boeken verkopen

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Freda ebookapp voor Windows 10 en Android

Van een review is het nooit gekomen maar ik heb lange tijd Freda gebruikt als ebookapp op mijn Windows telefoon. Niet dat die perfect was maar het aanbod van apps op Windows is sowieso beperkt en toen was ik blij een gratis app te vinden die goed werkt en ook nog eens probleemloos overweg kan met OneDrive & Calibre, waarin ik mijn collectie ebooks bewaar.

Toen ik naar een iPhone overstapte was het afgelopen voor mij met Freda onderweg in de trein maar op mijn Windows 10 laptop staat de app nog steeds. En kreeg het afgelopen week een update wat in elk geval bewijst dat de ontwikkelaar er nog steeds mee bezig is. Als je toch een ebook wilt lezen op je Windows 10 apparaat, dan kan dat in elk geval met Freda.

(Freda is er ook voor Android sinds deze week hoewel ik dan toch echt Moonreader Pro zou adviseren)

(Digitaal) lezen van tijdschriften

Na jaren C’t magazine gelezen te hebben (zelfs met abonnement) is het jammer te zien dat uitgever F&L Publishers failliet is. Maar eerlijk is eerlijk, ik denk dat het tijdperk van papieren tijdschriften grotendeels voorbij is. Ik kocht en las jarenlang meerdere computer- en gamestijdschriften elke maand maar vind mijn nieuws, tips en achtergrondinformatie ook al net zo lang op internet.

En tja, de tijd dat ik ‘s avonds met een tijdschrift op de bank zit zitten is voorbij. Tablet, ereader, laptop en tv voeren de boventoon en die paar tijdschriften waar ik nog wel een abonnement op heb delven constant het onderspit. Sinds vorige maand is de IP ook als PDF beschikbaar en ik weet nu al dat ik het daardoor vaker ga lezen (en als Onze Taal ook nou elke maand een PDF beschikbaar maakte ipv een digitale versie in de Bliyoo app te plaatsen).

Maar ja, als digitale versies van tijdschriften één ding duidelijk maken dan is het wel dat de meeste websites dezelfde soort artikelen beter en gratis aanbieden. Het is niet voor niets dat de meeste tijdschriften die ik vroeger las er inmiddels niet meer zijn. En in dat rijtje komen dus helaas C’t magazine en CHIP nu ook te staan.

Delen en verkopen van onderwijsmateriaal door studenten

Ik kon het nieuwsitem en artikel van NOSop3 goed gebruiken afgelopen donderdag tijdens het gastcollege dat ik gaf over intellectueel eigendomsrecht en consumentenrecht. Nou ja, niet zo zeer consumentenrecht maar het is wel een prachtig voorbeeld van hoe je meerdere verschillende perspectieven en belangen kunt hebben binnen een discussie over het delen van onderwijsmateriaal door studenten.

Auteursrechtelijk kun je inzoomen op wie nou precies de rechthebbende is van wat maar ja, daar kun je geen generieke uitspraken over doen – al probeerde ik dat een paar jaar geleden wel – en moet je naar elk individueel werk kijken.

Prof. mr. Visser formuleerde het tactisch: “Alles wat een docent produceert, is auteursrechtelijk beschermd, van collegesheets tot tentamens. Eigen samenvattingen en aantekeningen mogen wel, maar dan mogen er geen hele alinea’s of vormgeving gekopieerd zijn.” maar ging wijselijk niet in op de nuances. Hij weet ook wel dat je niet heel ver komt met claims over auteursrechtschap als je als docent slides produceert met alleen opsomtekens en steekwoorden. En dat tentamenvragen ook niet het beste voorbeeld zijn van auteursrechtelijk beschermde werken, laat staan dat tentamenvragen ook door docenten bij elkaar geraapt worden uit allerlei bronnen.

En waarom zou een student zijn eigen aantekeningen niet mogen delen met anderen? Tegen betaling? Als die student hartstikke goede aantekeningen maakt en materiaal produceert waar anderen voor willen betalen? Dan is er wel een kans dat het auteursrechtelijk niet 100% klopt als hij of zij te veel heeft gebruikt uit een reader bijvoorbeeld maar wie gaat dat controleren?

En waarom zouden de belangen van onderwijsinstellingen die ‘balen’ van deze praktijk zwaarder moeten wegen dan de belangen van studenten? Een conclusie heb ik niet maar als je studenten over auteursrecht en hun eigen belangen & rechten wilt laten nadenken, dan is dit een uitstekende discussie om te voeren.

Wehkamp gaat boeken en ebooks verkopen

Op de website heeft het (nog?) geen eigen categorie maar bij Wehkamp kun je nu ook boeken bestellen. Vijfduizend Nederlandse titels dat de komende maanden moet groeien naar 30.000 boeken en waar dan ook ebooks aan toegevoegd zullen worden.

Een (verontwaardigde) reactie vanuit de boekwinkels heb ik nog niet ergens gelezen. Net zo min als over het groeiend assortiment van (kinder)boeken dat ik in diverse speelgoedwinkels heb gesignaleerd de afgelopen maanden. De populaire kinderboeken zijn nu makkelijker te vinden in speelgoedwinkels dan in de meeste boekwinkels en dat is toch wel bijzonder. Net als ebooks kopen bij Wehkamp. Al zie ik mezelf dat niet zo snel doen maar wie weet?

En verder nog …

Je begint met het delen van je publicaties met anderen en nu vraagt Academia.edu geld om je publicaties/profiel te promoten. Niet heel erg open access he?

Amazon komt nu met een nieuw label: Amazon Original Stories, bedoeld voor korte verhalen die je in één ruk kunt uitlezen. Gratis als je Kindle Unlimited of Prime hebt (en in 1 van de landen woont waar je er ook gebruikt van kunt maken) en $1,99 voor de rest van de wereld. Benieuwd!

KPN komt (wederom) met een extraatje voor klanten in december en daar heb je deze keer ook de mogelijkheid bij om drie ebooks te kiezen uit een aanbod van 29 Nederlandstalige titels. Gelukkig voor mij zaten daar ook een aantal kinderboeken bij :)

Zit de jeugd te wachten op een website om te gaan lezen? We zullen het in 2018 gaan zien.

Wat krijg je als de Finse auteursrechtenorganisatie geen deal met YouTube wil sluiten? Heel veel geblokkeerde muziekvideo’s dus.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Dank je voor deze interessante melange van feiten. Zet best tot nogal wat nadenken aan. Over het eerste kan ik niets zinnigs zeggen, mijn ogen zijn veel te slecht om op een i-phone of iets vergelijkbaars een boek te gaan zitten lezen, dat houd ik nog geen 3 minuten vol. Een laptop zou kunnen maar ik vind het veel leuker om in een trein willekeurige andere mensen te leren kennen en eventueel kennis te nemen van hun mening over de meest uiteenlopende dingen.

  F&L Publishers uit mijn eigen stad, tja wat moet ik ervan zeggen? Tijdschriften worden in mijn visie tegenwoordig veel te luxe uitgevoerd waardoor ze zich voor de mensen met een lager inkomen al snel uit de markt prijzen, dat geldt ook voor hen. Ik koop doorgaans alleen tijdschriften die maximaal een euro of drie kosten, en dat zijn er niet zo heel veel.

  Delen en verkopen van studiemateriaal? Vooral het eerste vind ik bijzonder toe te juichen. Als je teruggaat naar de oorsprong van onze Europese universiteiten is de essentie het zoveel mogelijk verspreiden en delen van ervaringen, ontdekkingen en filosofisch-maatschappelijke theorieën, niet om de vraag wie het meeste eraan kan verdienen. Juist door de gedrevenheid van dat zo breed mogelijk delen van kennis zijn we door de eeuwen heen als een komeet omhoog geschoten qua ontwikkeling van onze maatschappij. Ik heb alles wat te maken heeft met copyright altijd als een voor velen onoverbrugbare barrière ervaren. Niet dat je je nooit een boek zou kunnen veroorloven dat je heel graag wilt hebben maar juist omdat je geen kennis meer neemt van werken die niet op je wenslijstje staan maar die je bijvoorbeeld door het lenen uit een bieb en passant meeneemt “voor het geval dat”. Vaak gebeurt kennis opdoen niet door gericht zoeken maar ergens toevallig tegenaan lopen.

  Wehkamp? Mijn eerste reactie zou zijn “Waarom niet?” maar juist met de VS als voorbeeld qua media fusies waarbij verdelers van films en producenten in één hand lijken te komen vraag ik me wel af in hoeverre de handel van boeken door discounters ook tot zoiets kan leiden. Met name de regeltjes over Amazon doen ook in die richting denken, goedkope eenheidsworst waarbij alles wat van de norm afwijkt nog maar heel moeilijk produceerbaar wordt. Maar wie weet, kunnen we vroeger of later het onzichtbare monopolie doorbreken waarmee de fabrikanten van printers er nog steeds voor kunnen zorgen dat het zelf uitprinten van mooie kleurenpagina’s nog altijd een extreme veelvoud aan kosten met zich meebrengt in vergelijking tot het commerciële drukwerk dat we dagelijks in onze brievenbus (kunnen) vinden. Je kunt stellen dat massadrukwerk maken goedkoper is maar feitelijk geldt dat de factor arbeid, want elk gekleurd foldertje dat ik de bus valt kost qua verbruik evenveel inkt als wat je zelf afdrukt.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top