11 jaar vakblog

Elf jaar Vakblog

Jemig. Vakblog is 11 jaar vandaag. Geen slingers, geen taart en geen cadeautjes maar de verjaardag van mijn blog is elk jaar toch wel een moment om even vol verbazing stil te staan bij hoe ik hier gekomen ben.

In den beginne

Op 6 december 2006 bedacht ik me dat een blog een handige plek zou zijn om dingen op te schrijven die ik interessant vond, die ik wilde uitwerken en wilde vastleggen omdat ik iets uitgevogeld had wat ik niet wilde vergeten. Niet per se om het te delen met anderen – want wie zou dat nou interessant kunnen vinden – maar vooral om het op één plek voor mezelf te bewaren. Mijn buitenboordgeheugen en mijn eigen naslagwerk die ik overal kon raadplegen en kon bijwerken via internet. Tegelijkertijd had ik ook nog eens pret met het ontdekken van hoe de blogsoftware (Pivot, wat later PivotX werd) werkte. Als je functionaliteiten wilde toevoegen of de layout wilde veranderen van je blog dan moest je daar zelf mee aan de slag. Lekker prutsen op info4all.nl wat toen de URL was.

Zo af en toe kreeg ik een reactie (dat was bijna schrikken), ik schreef soms wat langere stukken en had een tijd lang veel plezier met het schrijven, bloggen en prutsen met de blogsoftware.

Begin 2008 lag de ontwikkeling van Pivot zo goed als stil en was het WordPress dat populair was. Ik vond een manier om alle blogposts uit Pivot over te hevelen naar een WordPress installatie, verhuisde Vakblog naar een nieuwe domeinnaam en ging vrolijk verder met schrijven en prutsen.

Bijna het einde

In 2011 had ik het na vijf jaar wel een beetje (veel) gehad. Ik schreef minder en minder en hoewel ik nog genoeg ideeën en onderwerpen had om over te schrijven begon het me tegen te staan om zo veel tijd te steken in een blog waar ik zelf nauwelijks weer iets uithaalde. En dat terwijl het druk was op werk en er genoeg andere leuke dingen waren om tijd in te steken.

Maar ja, stoppen? Dat zou hetzelfde zijn als alles weggooien wat ik al die jaren geschreven had. Een naslagwerk dat niet meer bijgehouden wordt heeft geen functie meer en het idee dat ik alles ‘voor niets’ had gedaan, daar kon ik niet tegen. Dus gooide ik er juist een schep bovenop en ging, geïnspireerd door een andere blogger, dagelijks bloggen in 2012.

Eén jaar lang minimaal 1 blogpost per dag. En dan geen makkelijke korte stukjes om maar die dag af te kunnen vinken. Nee, zo uitgebreid mogelijk en de lat zo hoog mogelijk neerleggen. Ik wilde langere stukken, beter worden in het schrijven en opbouwen van teksten en bewijzen dat het echt mogelijk is om elke dag een onderwerp te vinden.

Het pakte prima uit. Natuurlijk was het niet gemakkelijk om elke dag te bloggen maar het was het allemaal waard. Het werd een uitdaging om te schrijven over onderwerpen op een manier die (hopelijk) leesbaar was voor iemand die er nog niet eerder mee te maken heeft gehad. En dat bleek een hele fijne methode te zijn om juist zelf beter te snappen waar het over gaat. Want je zult het toch echt zelf goed moeten begrijpen voordat je het helder kunt uitleggen aan een ander. Er kwamen ruim 400 blogposts erbij dat jaar en Vakblog haalde de zesde verjaardag zonder problemen in 2012. Vanaf 2013 heb ik het dagelijkse bloggen losgelaten – het was echt niet meer te doen om elke dag 2 a 3 uur eraan te besteden – maar ik ben het schrijven alleen maar leuker gaan vinden sinds die tijd.

En nu?

Huppakee. Ineens is het 2017 en staan er inmiddels meer dan 2000 blogposts op Vakblog. En heb ik zo veel interessante en boeiende mensen leren kennen dankzij mijn blog. Google stuurt maandelijks zo’n 35.000 bezoekers mijn kant op die bijna allemaal tips en trucs zoeken (en vinden) en dat is belachelijk veel als ik terugdenk aan die beginjaren toen ik statistieksoftware installeerde en superblij was als ik meer dan 10 bezoekers op een dag had.

Ik schrijf nog steeds over de dingen die ik zelf leuk en interessant vind, negeer alle ‘aanbiedingen’ van bedrijfjes en sites over advertenties, samenwerkingen, linkruiltjes en ‘hoog kwalititatieve content’ aanleveren voor dit blog en ben nog steeds blij met elke vraag en reactie die ik van anderen krijg.

Maar …

De ‘blogwereld’ is echt onherkenbaar veranderd. Waren er 10 jaar geleden nog tientallen bibliobloggers, inmiddels zijn ze bijna uitgestorven. Er wordt niet meer geblogd om ‘gewoon’ kennis en ervaring te delen. Het gaat steeds vaker om bezoekersaantallen, clicks, monetizen, leads, conversie, click-through-ratio’s en meer van dat soort enge termen. Ik lees de oprechte verbazing van de bedrijven die tegenwoordig uit de mails druipt als ik ze terugmail dat ik niet geïnteresseerd ben in geld verdienen met mijn blog middels advertenties of gesponsorde artikelen.

Waar ik me dan vervolgens weer over verbaas.

Hoewel ik er nog niet over peins om te gaan stoppen gaan er ook voor mij dingen veranderen hier. Ik weet nog niet precies wat en hoe. Andersoortige artikelen schrijven die niet hier op Vakblog gaan komen misschien. Of juist wel. Meer auteursrechtartikelen. Of juist niet.

Vertel me ook als jij ideeën hebt. Misschien heb je wel een favoriete boekenplek die ik moet bezoeken voor een boekenplog? Of zijn er onderwerpen waar ik eens over zou moeten schrijven omdat je er meer over wilt weten?

Oh en om alvast een vraag voor te zijn: nee, ik ga niet beginnen met vloggen en een YouTube kanaal :)

Headerafbeelding via Pixabay met CC0-verklaring gebruikt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (31) Write a comment

 1. Gefeliciteerd! Cijfers waar ik vannacht fijn van ga dromen. Ga ik namelijk nooit halen. Blijf bloggen, als naslagwerk, voor je plezier en zonder advertenties. Ik vind het altijd fijn weer een blog van je te zien verschijnen.

  Reply

  • Dank je! En hoewel ik het natuurlijk echt leuk vind die cijfers, is het echt allemaal relatief. Ik ben er vooral blij mee omdat Google veel zoekacties doorstuurt en mijn blog daardoor ook meer gelezen wordt dan voorheen. Maar ja, wat heb je aan 35K bezoekers als je niks met advertenties of marketingbureau’s wilt doen?

   Reply

 2. Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Geloof mij vrij: je tips worden gelezen en vaak gebruikt!

  Groet!

  Reply

 3. Hallo Raijmond,
  Grote bewondering voor je volharding en de manier waarop je over je onderwerpen schrijft. Gefeliciteerd!
  Van mij mag je meer aandacht besteden aan het fenomeen (openbaar) archief: bijvoorbeeld de omgang met auteursrechten, de kosten die aan informatie verbonden zijn (en de rechtmatigheid daarvan) en ook het verschil in klantbenadering, benaderbaarheid van de site en soepelheid bij de diverse Nederlandse nationale, regionale en gemeentelijke archiefdiensten.

  Reply

  • Dank je voor de tip, Ad! Ik heb in mijn dagelijks (werk)leven weinig te maken met archieven maar dat is zeker iets wat ik wel interessant vind. Ik ga me er eens meer in verdiepen en hoor graag als je verdere suggesties en tips hebt.

   Reply

 4. Whoehoe! Van harte!!
  Als je weer eens in Leeuwarden bent, laat ik je de kleinste, minst commerciële (maar o zo leuke) stripboekenwinkel zien die bijna niemand weet te vinden! Wordt een korte plog, maar wel een leuke ervaring (hoop ik).

  Reply

  • Ohh!!! Kijk daar word ik blij van! Dat lijkt me superleuk! Ik kwam vroeger elke week in een stripwinkel (daar heb ik ook een kleine plog van) maar ben er inmiddels al heel lang niet meer geweest. Ik zal niet al te lang wachten met een trip naar Leeuwarden.

   Reply

 5. Gefeliciteerd met je mijlpaal, Raymond!
  Ik volg je nog niet zo lang en heb je blog inderdaad gevonden omdat ik cijfers zocht over de verkopen van ebooks en sindsdien ben ik blijven hangen.

  Ik zou wel meer willen horen over hoe jij over het zelf uitgeven van boeken denkt en dan met name over het feit dat dit in de Engelstalige wereld draait op ebooks. Dat is in Nederland nog een stuk minder, maar wel in opkomst.

  In het verlengde daarvan zou ik het interessant vinden om te horen wat jij denkt van ebook uitleenservices zoals Kobo Plus, maar ook of het ebooks uitlenen via de bibliotheken een toekomst heeft of niet.

  Verder is er in Haren , bij Groningen, een boekhandel die is gered van de ondergang omdat het is overgenomen door 105 klanten. Daardoor is er een coöperatie ontstaan. Boomker Boekhandel.

  Reply

 6. Gefeliciteerd! Ik dacht dat het vandaag was en zag al een mooie vlag bij het ziekenhuis hangen. :-)

  Zelf hoef ik niet meer bezoekers via Google. Dat zijn doorgaans niet de bezoekers die bij mij iets lezen, maar simpelweg een foto overnemen of gewoon voor niets komen. Met een regionaal blog heb je niet zoveel aan SEO is mijn indruk.

  Reply

 7. Nou, beste Raymond,

  ga vooral zo door, want sinds ik je blog ontdekte, ben ik het altijd blijven volgen en het is leuk om te zien waar je den volke kondt van doet. Sommige zaken vind ik spannend, andere helemaal niet. Maar, bij voorbeeld, je beschrijvingen van boekwinkels vind ik bijna altijd leuk. Sommigen ken ik ook, anderen niet, maar het voegt altijd iets toe bij mij.
  Ik zou zeggen: “Ga zo door!”
  Vriendelijke groet,
  Wim Kreuger

  Reply

 8. Gefelciteerd Raymond!
  Jouw blog-naslagwerk is een van de weinige plekken waar echt uitgelegd staat hoe je de DRM beveiliging kan verwijderen van e-boeken en tegelijkertijd wat wel en niet legaal is daaraan.
  Zo kwam ik hier en toen bleek je nog veel meer geschreven te hebben…

  Ik ben bezig met eigen e-boeken maken via (Abbyy- ) LibreOffice- Calibre. Je software tips lees ik daarom het liefste.

  Reply

 9. Proficat Raymond,
  ik lees steeds met veel plezier je e-mails die ik geregeld krijg. Ik heb je ook wel eens
  benaderd met een probleem maar ik weet niet meer hoe. Je vakblogmails beantwoorden schijnt niet te lukken want die gaan naar “no reply”, dus ik probeer
  het langs deze weg. Ik zet boeken steeds via Calibre over naar een Kindle en Calibre
  zet dan EPUB automatisch om naar MOBI. Echter nu lukt het mee een specifiek boek niet. In mijn Calibre bibliotheek zit het boek Nooit Meer Zaterdag van Michel
  Boerebach als EPUB. Als ik er op klik en kies “naar apparaat sturen” komt een
  venstertje “automatisch converteren” en ik klik JA, werkt altijd behalve deze keer.
  Er verschijnt een venster “waarschuwing,geen geschikte formaten” , converteer
  eerst naar een formaat dat door uw apparaat wordt ondersteund. Ik klik nu rechts op de regel van het betreffende boek en kies voor “boeken converteren”
  Het boek verschijnt, inclusief omslag ed en er staat uitvoerformaat MOBI, maar dan wordt het dus niet naar de Kindle gestuurd. Ik wiizig dit in EPUB, omdat ik denk dat het uitgevoerd wordt als EPUB en dan geconverteerd naar MOBI, maar
  dat werkt ook niet. Wat doe ik fout??? Ik hoop dat dit je bereikt en dat ik een antwoord krijg. In elk geval alvast bedankt

  Reply

  • Hoi Henney,

   Fijn dat je mijn blog nog steeds via de mails volgt (en je hebt gelijk, die worden niet door mezelf verstuurd en daarom kun je er niet op reageren). Via deze route lukt dat inderdaad wel.

   Als ik zo lees wat je probleem is, dan denk ik niet dat jij iets fout doet. Calibre converteert automatisch de EPUB’s en als dat – om wat voor reden niet lukt – dan is de kans groot dat het EPUB bestand niet (genoeg) voldoet aan de EPUB standaard om het te kunnen converteren naar MOBI formaat OF dat er opmaak in het EPUB bestand zit die simpelweg niet door het MOBI formaat ondersteund wordt.

   Als er bijvoorbeeld grote foto’s, audiobestandjes of een fixed layout worden gebruikt dan kan Calibre dat niet converteren naar MOBI. Je zou nog kunnen proberen om het naar AZW3 formaat te converteren en dat dan vervolgens op de Kindle te zetten. AZW3 ondersteunt meer variatie in opmaak namelijk. Lukt dat ook niet en krijg je dezelfde foutmelding? Dan is er weinig wat je kunt doen vrees ik om dat specifieke boek op je Kindle te lezen aangezien het hoogstwaarschijnlijk niet bedoeld is om uberhaupt op een ereader gelezen te worden.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top