Boekenplog: Lewis Book Cafe

Eerder dit jaar werd ik getipt (dank Vicky!) dat er in het centrum van Utrecht een nieuwe boekenplek bij was gekomen. Een boekencafé om precies te zijn en volgens haar was die de moeite van een bezoekje waard.

Ik schreef het bij op mijn lijstje van nog te bezoeken plekken en nam me voor om snel ook een kijkje te gaan nemen. Ondanks het feit dat ik bijna wekelijks in Utrecht kom, kwam het daar echter niet van. Afgelopen week besloot ik dat ik mijn kopje koffie net zo goed daar kon gaan drinken en liep ik – met behulp van Google Maps – richting Achter Clarenburg 39.

Lewis book cafe

Ik had (natuurlijk) beter de andere uitgang uit Hoog Catherijne kunnen nemen want na zo’n 10 minuten lopen kwam ik doodleuk vlak achter datzelfde Hoog Catherijne uit. Op steenworp van die andere uitgang, op de kruising van Achter Clarenburg en de Korte Elisabethstraat blijkt Lewis Book Cafe namelijk al te liggen.

Lewis book cafe

Het is te fris voor het terras maar door de ramen heen ziet het er binnen wel gezellig uit. Er staan stapels boeken op de grond, er staat een leren fauteuil voor het raam en samen met de zachte verlichting lijkt het allemaal meer op een woonkamer dan op een winkel.

Lewis book cafe

Een houten bureau met daarop oude boeken en een nog oudere schrijfmachine versterken het idee verder dat je in iemands woonkamer aan het kijken bent.

Lewis book cafe

Als je de drempel overstapt en eenmaal binnen bent dan lijkt het net alsof je terug in de tijd bent gegaan. De donkere houten tafels en stoelen, de knusse verlichting en de muziek die klinkt alsof het van een platenspeler afkomstig is. Alles draagt bij aan het gevoel dat je de huiskamer van een Franse boekenclubeigenaar bent binnengestapt.

Lewis book cafe

Bij het raam staan twee fauteuils waar je jezelf zo in ziet zitten met een goed boek en een glaasje port kopje koffie ernaast op het tafeltje.

Lewis book cafe

Er hangen gevulde boekenplanken aan de muren maar er staan ook genoeg boeken op andere, bijzondere, plekken in het boekencafé.

Lewis book cafe

Ik besluit om een plekje zoeken aan een tafel maar zie dan dat de doorgang naar een andere ruimte – waarvan ik dacht dat het naar een keuken ging – gevuld is met boekenkasten. Toch even kijken dan.

Lewis book cafe

En kijk nou eens. Er zit gewoon een boekwinkel naast Lewis Book Cafe. Ik begin al automatisch te zoeken naar de kinderboeken en SF boeken maar na een paar seconden valt het kwartje dat het een gespecialiseerde boekwinkel is. Sjofar, een christelijke boekhandel. Waar ik, moet ik toegeven, anders nooit zou komen want die hebben weinig SF titels in de collectie :)

Lewis book cafe

De kast die je vanuit het boekencafé ziet blijkt de koopjeshoek te zijn. Met kortingen op bestsellers als ‘Safe in the arms of God’ en ‘Complete Mission Praise’. Ik heb ze laten staan voor jullie, beste lezers.

Lewis book cafe

Dan wordt het toch echt tijd om die cappucino te bestellen want ik snak nu wel naar een bakje.

lewis book cafe
Zelfs het menu is in de vorm van een houten boek. En de cappucino in het klassieke kopje – met speculaasje – ziet er zo passend uit op de tafel dat ik voor deze keer niet eens mijn ereader erbij op de foto zet. Die steekt gewoon lelijk af!

Lewis book cafe

Ik zag iemand met wat dozen de wenteltrap naar beneden afgaan en vraag me ineens af of daar ook nog zitplaatsen zijn. In elk geval is de wc daar te vinden, aldus één van de dames achter de balie, en dus loop ik die kant op.

Lewis book cafe

Het eerste wat je ziet zijn nog meer stapels met boeken en een tafel.

Lewis book cafe

Tot mijn grote verbazing is het beneden nog gezelliger (en drukker) dan boven. Er zitten mensen te werken die overduidelijk vaker hier te vinden zijn.

Lewis book cafe

Maakt die jongen nou gewoon foto’s van de wc? Ik hoor het jullie denken! Ja dus want ook op de beide wc’s zijn er boeken te vinden die je kunt lezen terwijl je, eh, bezig bent. En heb je daar geen zin in dan kun je alleen luisteren want er wordt doodleuk een boek voorgelezen. Op de wc!

Lewis book cafe
Lewis book cafe

Acht uur later kom ik van de wc af en …. OK, dat is niet waar want het lijkt me niet zo handig om dat hele verhaal af te luisteren. De goed gevulde boekenkast aan de andere kant van de benedenverdieping leent zich beter om wat extra leesvoer uit te zoeken. En de luie stoel bij de open haard is nog vrij.

Lewis book cafe

Maar ja, helaas heb ik vandaag geen tijd om nog uren te blijven zitten en dus loop ik weer naar boven.

Lewis book cafe

Waar ik vervolgens afreken bij een moderne kassa die verwerkt is in een oude houten secretaire.

En dan moet ik snel door naar een volgende afspraak in Utrecht maar één ding is zeker, hier kom ik zeker terug. Het is dan weliswaar geen standaard boekenplekje maar het is wel de perfecte plek om een paar uur lang met een goed boek te gaan zitten (of te gaan werken). Op de website van Lewis Book Cafe lees ik dat ze zelfs de mogelijkheid bieden om een lege mok te bestellen bij de toonbank die je dan zelf de gehele dag onbeperkt kunt bijvullen.

Dat ga ik volgend jaar in ieder geval een keer doen. Want koffie en boeken gaan perfect samen.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 7 december 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr. Benieuwd naar de andere boekenplogs die ik gemaakt heb? Die kun je hier vinden.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. Mooie blog. Ik lees ze altijd graag en dit is zeker een leesplek die ik graag eens met eigen ogen wil zien!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top