Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in december 2017? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

We zitten midden in de Kinderboekenweek en dat betekent dat maar liefst de helft van de Bestseller 60 uit kinderboeken bestaat. Ook de top 10 is gevuld met diverse kinderboeken waar echter (nog) niet overal een ebookversie van bestaat. Overigens staat, zoals verwacht, de nieuwe Dan Brown bovenaan.

Deze week (de lijst van week 50 2017) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Oorsprong door Dan Brown
 2. Dagboek van een getuige door Astrid Holleeder
 3. 5 ingrediënten. Snel en simpel koken door Jamie Oliver (geen ebookversie)
 4. De heilige Rita door Tommy Wieringa
 5. De wereld volgens Gijp door Michel van Egmond
 6. Het labyrinth der geesten door Carlos Ruiz Zafón
 7. De acht bergen door Paolo Cognetti
 8. Winternacht door Suzanne Vermeer
 9. Donkerder door E.L. James
 10. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (13 december 2017). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

bestseller ebooks december 2017
Er zijn enkele acties gaande waardoor de prijzen van sommige bestseller ebooks lekker laag liggen maar ja, die prijzen zijn natuurlijk overal hetzelfde. De nieuwe titels (Oorsprong, Dagboek van een getuige, Heilige Rita, Labyrint der geesten en Donkerder) zijn nog nergens in de aanbieding maar dankzij de succesvolle tv serie duikt ineens Pogingen iets van het leven te maken wel weer op in de top 10. Al is die ook nu alleen voor de ‘volle’ prijs te koop.

Ook al zijn er dus wel degelijk goedkope ebooks te vinden deze maand, de onderlinge verschillen zijn er niet. Nou ja, of het moet De wereld volgens Gijp zijn die om onverklaarbare redenen een euro duurder is bij Bol en Kobo dan bij de overige ebookwinkels. Het boek is de winnaar van de NS Publieksprijs 2017 dus misschien dat de prijs een kleine vertraging heeft? Overigens is Pogingen iets van het leven te maken de winnaar van de NS Publieksprijs 2016 dus die titels doen het sowieso erg goed.

Het grootste voordeel voor de digitale lezer ten opzichte van de lezer van papieren exemplaren is deze keer zonder twijfel te vinden bij De acht bergen. Het papieren boek kost 19,99 euro terwijl de ebookversie deze maand in de aanbieding is voor 6,49 euro.

Hoop je dat je ook de bestsellers kunt lezen binnen je Kobo Plus abonnement? Dan ben je helaas snel klaar want alleen De wereld volgens Gijp is te lezen binnen het ebookabonnement.

Conclusies?

Er is deze week maar één euro voordeel te behalen door vergelijkend te winkelen. De ebookwinkels lijken weinig zin te hebben met elkaar te concurreren op prijs.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €98,91 voor de 9 beschikbare digitale titels in plaats van €176,40 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 56,1% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 62,3%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • Bol (en alle andere ebookwinkels) hebben deze maand (tot en met 26 december) de actie van 40% korting op bestsellers met meer dan 100 (voormalige) bestsellers die nu een stuk goedkoper verkrijgbaar zijn. Absoluut de moeite waard om even te kijken of er iets voor je tussen zit!;
  • Deze maand is ook weer de Vakantielezen actie met 20 bestsellers voor 6,49 euro per stuk (inclusief twee titels uit de bovenstaande top 10). Bij elke ebookwinkel verkrijgbaar tot en met 31 december;
  • Op zoek naar koopjes? Bol heeft ook meer dan 100 titels opgenomen in een 2-voor-10 euro actie. Hier zitten titels van David Baldacci, Dan Brown, Jill Mansell en nog veel meer tussen en levert in de meeste gevallen 40% tot 50% korting op;
  • Bij Ebook.nl wordt ook aandacht besteed aan Vakantielezen maar heeft ook de titels die door DWDD ‘bekroond’ zijn in de aanbieding met kortingen tot 50%;
  • Ebook.nl is fan van Haruki Murakami en meldt dat, in het kader van de release van zijn nieuwe boek, alle vorige titels voor 4,99 per stuk verkrijgbaar zijn tot en met 31 december. Ik heb mijn Murakami bibliotheek inmiddels compleet gemaakt met deze aanbieding!;
  • Ebook.nl heeft ook meer dan 160 titels met stevige korting gebundeld onder de noemer ‘Prettige leesdagen‘ en daar kun je tot eind deze maand je slag mee slaan;
  • Libris heeft ook diverse acties:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top