Tweetweekoverzicht week 50 2017: Kameleon ebooks, Nederlandse Publiekdomeindag, Delpher, Twitter Threads en het einde van Storify en netneutraliteit

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

De Kameleon boeken komen naar je ereader

In mijn jeugd verzamelde ik alle boeken van de Kameleon via verkoop van bibliotheekexemplaren en door jarenlang mijn zak- en verjaardagsgeld eraan te spenderen. Nu is het 35 jaar later en komt uitgeverij Kluitman in januari 2018 met de ebooks. Ze gaan 5 euro per stuk kosten en dat betekent dat ik, met meer dan 60 delen, niet in één keer mijn papieren exemplaren kan/zal gaan vervangen.

Na de tegenvallende digitale uitgaves van de (eerste) 32 delen van de Bob Evers serie door Overamstel uitgevers – die ik stuk voor stuk zelf heb moeten corrigeren en redigeren dankzij de vele OCR fouten in de tekst – ben ik iets voorzichtiger met mijn enthousiasme maar ik ga zeker een paar delen aanschaffen komende maand. En misschien is het een mooie gelegenheid om het dan weer eens te hebben over de kwaliteit van ebooks die van oudere titels worden gemaakt.

Eerste Nederlandse Publiekdomeindag

Op 1 januari worden traditioneel altijd nieuwe wetten van kracht maar wist je dat er op 1 januari ook elk jaar weer auteursrechten verlopen op werken? In de meeste landen beschermt het auteursrecht de werken tot zeventig jaar na het overlijden van de maker(s) en op 1 januari van het jaar erna komen de werken in het zogeheten publiek domein te vallen. Iedereen kan dan zonder toestemming of vergoeding dat werk voor eigen doeleinden gebruiken.

Sinds 2010 wordt dit heuglijke feit dan ook gevierd door 1 januari uit te roepen tot publiekdomeindag en stil te staan bij werken die dat jaar in het publiek domein zijn gekomen.

In Nederland werd er echter niet heel veel aandacht aan besteed maar dat verandert nu. Op 5 januari 2018 organiseert Kennisland in samenwerking met Creative Commons Nederland, Wikimedia Nederland en de Koninklijke Bibliotheek de eerste Nederlandse Publiekdomeindag. Er wordt aandacht besteed aan de makers die in 1947 overleden zijn en wiens werken vanaf 1 januari dus in het publieke domein komen maar ook hoe die werken nu gebruikt kunnen worden en wat de juridische aspecten zijn. Niet te missen dus.

Drie landelijke dagbladen toegevoegd aan Delpher

Sinds vorige week dinsdag zijn er bijna een miljoen pagina’s kranten toegevoegd aan Delpher. Het gaat om Parool, Volkskrant en Trouw uit de periode 1945 tot en met 1995 waarmee het historische krantenarchief een mooie aanvulling heeft gekregen. Het betekent namelijk dat nu alle grote Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd zijn in het archief en te doorzoeken zijn tot 1995.

Twitter lanceert threads

Weet je nog, lang geleden, dat je slechts 140 tekens had voor een tweet? Nou, als je dus per se een langere tekst wilde tweeten dan kon je zelf de tekst opknippen in meerdere tweets en ze handmatig nummeren zodat het een reeks vormde. Een tweetstorm heet dat en er waren zelfs diverse webtools waarmee je dergelijke tweetstorms kon maken en die het opknippen-en-nummeren voor je deden.

Twitter heeft weliswaar de limiet voor tweets verruimd naar 280 tekens maar ja, als je langere tweets wil sturen dan moet je nog steeds zelf knippen en nummeren. Daarom heeft Twitter nu zelf ‘threads’ geïntroduceerd waarmee je een reeks van twee of meer tweets kunt plaatsen en die vervolgens als een ‘draadje’ te bekijken zijn.

tweetstorm tweetweekoverzicht

Je kunt deze optie op dit moment alleen vinden op de Twitter site en de officiële apps maar dat zal niet lang duren voordat ook de overige twittercliënts het zullen ondersteunen.

Bij dit soort tweets komt dan ‘Show this thread’ te staan zodat je de overige tweets ook kunt zien. Ze worden overigens niet genummerd waardoor de volgorde ook niet altijd even duidelijk is en dat is wel jammer. Heel overzichtelijk vind ik het namelijk niet en met de langere 280 tekens tweets zat ik niet te wachten op nog meer doorklikken in mijn tijdlijn.

Einde van Storify

Ooit was Storify een handige tool om posts van Twitter en Facebook te bundelen tot één verhaal en ik heb het ooit nog gebruikt voor het maken van verslagen van twitterchat #blogpraat. Maar vermoedelijk ben ik niet de enige die het al jaren niet gebruikt heeft want vorige week kwam de aankondiging dat er geen nieuwe accounts meer aangemaakt kunnen worden en dat de dienst per mei 2018 gaat sluiten.

Waarmee ook alle gemaakte stories van het net zullen verdwijnen. Mocht je ze willen bewaren dan kan dat maar je zult zelf je blog moeten updaten als je ze embed hebt in oude blogposts vrees ik.

Einde van netneutraliteit in Amerika

Afgelopen donderdag heeft de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC gestemd over het aanpassen van de regelgeving voor netneutraliteit in Amerika. Zoals verwacht gingen de drie Republikeinse commissieleden in tegen de publieke opinie en konden de twee tegenstemmen van de Democratische leden niet verhinderen dat netneutraliteit afgeschaft werd.

Netneutraliteit is het beginsel dat providers bepaalde webdiensten niet mogen bevoordelen of benadelen door het dataverkeer van die diensten apart te behandelen. Het voorkomt bijvoorbeeld dat providers extra geld vragen voor webdiensten die meer dataverkeer opleveren (zoals streaming diensten). Maar het is vooral bedoeld om er voor te zorgen dat internet open en toegankelijk blijft voor zoveel mogelijk aanbieders en afnemers.

De gevolgen hiervan in Nederland zijn zeer beperkt en het is vooral in Amerika zelf waar de consequenties merkbaar kunnen worden. Tenminste, als het ook zo ver komt. De eerste rechtzaken zijn nu namelijk al aangespannen tegen de FCC en het zal moeten blijken of het besluit van de FCC ook stand houdt in de rechtbank.

En verder nog …

Tja.

Om oneerlijke beïnvloeding tegen te gaan van leveranciers en auteurs die met (nieuwe) accounts positieve reviews plaatsen bij hun eigen producten (of negatieve bij die van hun concurrenten), heeft Amazon nieuwe regels ingesteld. Er kunnen alleen nog maar reviews geplaatst worden als dat account minstens 50 dollar uitgegeven heeft op Amazon.

EPUB 4 misschien?

Ook volgend jaar weer twee mooie kinderboeken voor een heel zacht prijsje!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top