Boekenplog: De Utrechtse Kinderboekwinkel

Ik kom al jarenlang met enige regelmaat in Utrecht en hoewel ik maar zelden de binnenstad inloop breng ik wel af en toe een bezoekje aan Broese en de bibliotheek. Dat wilde ik recentelijk ook weer eens doen – omdat ik een paar uur te overbruggen had tussen twee afspraken – toen ik min of meer per ongeluk op Google Maps zag dat er nog een boekwinkel schuin tegenover Broese en de bibliotheek in een zijstraatje zat.

En niet zo maar een boekwinkel. Nee, in dat straatje (de Ganzenmarkt) zit de Utrechtse Kinderboekwinkel en dat kwam heel erg goed uit aangezien ik nog een boek voor mijn dochter wilde kopen. Dus liep ik deze keer een stukje verder op zoek naar de kinderboekwinkel.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Nou, het is een kleine winkel maar je kunt het absoluut niet missen. Het sombere weer hielp vast een beetje mee voor het contrast maar de kleuren spatten er vanaf in vergelijking met de rest van de straat. Je wordt er bijna vanzelf naar toe getrokken, toch?

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Hoewel er nog twee verdiepingen boven zitten lijkt de Utrechtse Kinderboekwinkel te bestaan uit deze ene vrolijk ogende ruimte.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Wat helemaal prima is natuurlijk maar wat wel een uitdaging gaat opleveren voor het maken van foto’s. Die maak ik met mijn telefoon en die heeft geen groothoeklens waarmee je gemakkelijk(er) een paar foto’s kunt maken die een overzicht van de hele winkel geven. Nou ja, vanaf buiten is prima te zien dat de wand links helemaal vol staat met boeken en dat rechts nog een paar kasten staan plus de kassa.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Maar ja, binnen is het veel leuker dan buiten! Ik stap de winkel in en begin met het doorsnuffelen van alles wat er aan de linkerkant staat. Daar is genoeg te vinden! Ik heb de boeken van Rachel Renée Russell ook al meteen gevonden en gelukkig hebben ze ook meerdere exemplaren van het Max Kruimel boek.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

De kassa dient ook als etalage om nieuwe titels onder de aandacht te brengen. Verhipt, heeft Tonke Dragt een nieuw boek? Dat wist ik niet.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Voordat ik ga afrekenen loop ik nog even door naar achteren. Daar staan een aantal kasten vol met prentenboeken en daar krijg ik ook nooit genoeg van eigenlijk.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Inmiddels begint het druk te worden. Er zijn meerdere klanten op zoek naar boeken en zo te zien praat een leverancier met één van de dames die de winkel beheren. Zij vraagt ook of ze mij kan helpen met de zoektocht maar aangezien ik al gevonden heb wat ik zocht snuffel ik nog even zelf verder.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Hoe handig en fijn ik ebooks ook vind, kinderboeken wil ik toch het liefste op papier hebben. En deze vrolijke boekenplanken zou ik best wel thuis willen hebben!

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Misschien toch eindelijk eens de boeken van Thea Beckman op de kop tikken. Ik heb er wel een paar in de kast staan maar nog lang niet allemaal.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Maar ik weersta de verleiding en ga Superheld op sokken afrekenen. Dochterlief is dol op de Dagboek van een muts serie en gaat deze nieuwe reeks van dezelfde auteur hopelijk ook leuk vinden. Aan de verpakking zal het in elk geval niet liggen.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om naar buiten te gaan. Het is hier veel te gezellig. En warm. En kleurig.

De Utrechtse Kinderboekwinkel

Maar ja, ik kan altijd later nog een keer terugkomen en dat ga ik ook zeker doen. De Utrechtse Kinderboekwinkel is niet de grootste kinderboekwinkel waar ik ooit ben geweest maar het heeft wel een geweldige uitstraling en gezelligheid waardoor je meteen naar binnen wilt om boeken te gaan kopen.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 14 december 2017. De volledige set is te bekijken op Flickr. Ben je benieuwd naar de andere boekenplogs die ik gemaakt heb? Die kun je hier vinden.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Een nieuw boek van Tonke Dragt?? Ik val van mijn stoel. Daar ga ik me snel even in verdiepen. En wat een fijne warme recensie van deze boekenwinkel. Erg leuk om te lezen.

  Reply

  • Ik was ook helemaal verrast! Vooral omdat, ik geef het eerlijk toe, ik al half het idee had dat ze overleden was. Torenhoog en mijlenbreed (mijn favoriete boek van haar) is zo’n verre herinnering dat ik geen rekening hield met een nieuw boek.

   Laat weten wat je er van vindt, ok?

   Reply

   • Dat doe ik zeker. En ook ik dacht dat ze al niet meer leefde. Vandaar dat de verrassing extra groot was/is. Het boek ziet er schitterend uit qua lay-out. Dat kan ik je alvast verklappen.

    Reply

 2. Ik wil heel graag boeken van Thea Beckman als ebook aanschaffen. Maar waar kan ik deze krijgen?

  Reply

  • Dag Fenanda,

   Ik heb veel boeken van haar in de kast staan en zou ook graag goede ebook versies willen aanschaffen maar helaas … de titels van Thea Beckman zijn nooit als ebook uitgebracht door de uitgever. Als je het mij vraagt is het een enorme gemiste kans dat deze klassiekers niet digitaal te lezen zijn. Officieel tenminste want ik weet dat er ebooks zijn die door fans gemaakt zijn door de boeken in te scannen.

   Je beste kans om ooit nog eens officiële versies te kunnen kopen is door de uitgever, Lemniscaat, te mailen en te laten weten dat je heel graag deze ebooks zou willen zien. Als we dat allemaal doen zal Lemniscaat wellicht nog eens ebookversies gaan uitbrengen die een mooie plek in elke digitale boekenkast verdienen.

   Lemniscaat is te mailen op info@lemniscaat.nl

   Reply

    • Ik kreeg vanochtend (maandag 22 januari) al meteen een mail terug dat er geen plannen waren om de Thea Beckman boeken als ebooks uit te brengen maar dat ik niet de eerste met de vraag was en dat ze het intern gingen bespreken.

     Oftewel, dit is het moment om Lemniscaat te bestoken met mailtjes hierover :)

     Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top