Ebooks converteren naar Kobo’s KePub formaat met Kepubify

Kobo heeft zijn eigen bestandsformaat voor ebooks dat geoptimaliseerd is voor de Kobo ereaders. Met behulp van het gratis programma kepubify kun je snel je EPUB ebooks converteren naar het KePub formaat van Kobo zonder dat je gebruik hoeft te maken van Calibre.

Wat is KePub?

Als je een Kobo ereader hebt en wel eens ebooks bij Kobo of Bol gekocht hebt dan is het je wellicht opgevallen dat je ereader de gekochte boeken iets anders weergeeft dan de ebooks die je er handmatig opgezet hebt. Zo worden bijvoorbeeld de titel van het hoofdstuk en de paginanummering per hoofdstuk onder in het scherm getoond en staat de titel van het boek (permanent) boven in het scherm bij gekochte ebooks. Bij ebooks die je er zelf op gezet hebt is dat niet het geval. Daarnaast ‘luisteren’ de ebooks beter naar de instellingen die je als lezer kunt doen: het is altijd mogelijk om het lettertype te wijzigen van een Kobo ebook, ongeacht of de uitgever verplichte lettertypes heeft ingesloten in het ebook.

Kobo maakt hiervoor gebruik van een eigen, aangepaste, versie van het EPUB formaat als het gaat om boeken die binnen hun eigen ecosysteem van ebookwinkel en ereaders blijven. Als je ebooks koopt bij Kobo (of Bol) en je synchroniseert je ereader met datzelfde account, dan komen de gekochte ebooks in dat Kobo epub of KePub formaat op je ereader terecht.

Dat bestandsformaat lijkt heel erg op het reguliere EPUB formaat maar is aangepast voor en afgestemd op de mogelijkheden van de eigen Kobo ereaders & apps. Als je op je ereader kijkt in de bibliotheek dan zie je dat Kobo ook daar een onderscheid maakt tussen de twee verschillende smaken van EPUB ebooks: de gekochte (of via Kobo Plus gesynchroniseerde) ebooks hebben de vermelding van ‘Kobo epub’ terwijl bij de andere ebooks ‘epub’ staat.

Nou is het eerlijk gezegd al lastig genoeg dat er zoveel varianten van het EPUB formaat bestaan (met name de EPUB2 en EPUB3 versies die lang niet altijd op alle apparaten te lezen zijn) maar het KePub formaat heeft wel een paar grote voordelen als je voornamelijk op Kobo ereaders of in de Kobo app leest:

 • Onder in het scherm wordt dus de titel van het hoofdstuk weergegeven (mits aanwezig) en zie je de paginanummering per hoofdstuk – tenzij je dat anders instelt bij Instellingen->Leesinstellingen;
 • Boven in het scherm wordt de titel van het boek op elke pagina weergegeven (inclusief naast het menu als je dit aanklikt terwijl je leest);
 • Uitvullen van de tekst werkt nu in elk boek;
 • Ook bij ebooks met embedded lettertypes kun je het lettertype veranderen tijdens het lezen;
 • Selecteren van tekst gaat sneller in een KePub boek;
 • Bladeren lijkt ook sneller en vlotter te werken;
 • Ondersteuning voor EPUB3: een ebook in EPUB3 formaat met veel opmaak wordt alleen maar (goed) weergegeven in KePub formaat.

Hoe zet ik EPUB boeken om naar KePub formaat?

Het was tot nu toe altijd lastig om ebooks (zonder Adobe DRM) te converteren naar het KePub formaat. Dat komt omdat de KePub boeken voor hun functionaliteiten gelinkt zijn aan de database op het apparaat (ereader of app) en ze dus niet buiten de apparaten ‘bestaan’. Je kon wel een KePub boek op je computer hebben staan maar aangezien die link er dan niet is met de database, was het niet echt de functionele en volledige versie.

Het is ook de reden dat als je een gekocht ebook downloadt via de website van Bol of Kobo, je een ‘gewone’ EPUB krijgt en niet een KePub versie.

Met Calibre is het weliswaar mogelijk om met behulp van een plugin je ebooks automatisch in het KePub formaat op je Kobo ereader te zetten maar de conversie wordt dan gedaan tijdens het overzetten zonder dat je zelf de KePub versie in je bibliotheek krijgt. Dat heeft ook weinig zin natuurlijk en als je toch al Calibre gebruikt dan is dit ook de beste manier om gebruik te maken van het Kobo Epub formaat als je het mij vraagt. Al was het maar omdat je de bonus-optie erbij krijgt om woordafbreking in zijn geheel uit te zetten in ebooks.

Zonder Calibre maar met Kepubify

Maar wat als je geen gebruik maakt van Calibre? En ook niet van plan bent om met Calibre aan de slag te gaan?

Dan heb je nu de mogelijkheid om een (gratis) programma te gebruiken waarmee het voor het eerst wel mogelijk is om je bestaande EPUB ebooks te converteren naar KePub formaat.

Er is inmiddels veel meer bekend over wat het KePub formaat precies inhoudt en wat de specificaties zijn van deze standaard. Met behulp van deze informatie heeft een handige programmeur Kepubify gemaakt voor Linux, Mac en Windows.

Het voordeel van Kepubify is vooral dat het bijzonder snel werkt en dat je dus geen Calibre nodig hebt om je collectie ebooks te converteren naar KePub formaat. Dat heeft als extra voordeel dat je ebooks ook verschoond blijven van de aanpassingen die Calibre zelf maakt, ook al moet ik zeggen dat ik dat nog nooit als ongewenst heb gezien.

Hoe werkt Kepubify? Je kunt het programma simpelweg downloaden van de website en in een mapje op je computer zetten. Er hoeft niets geïnstalleerd te worden want dat ene bestand is ook het hele programma.

Kepubify is bedoeld om vanaf de commando prompt gebruikt te worden. Oftewel, om in een venster buiten de grafische schil van Windows, Linux of MacOS met de hand de commando’s te typen zoals je dat vroeger in bijvoorbeeld MS-DOS deed.

Kepubify in een DOS venster

Vind je het geen probleem om in een DOS venster te werken in Windows? Open dan een venster (ongeacht je versie van Windows), navigeer naar de map waar je kepubify in hebt neergezet en typ de naam van het programma, dan een spatie, en vervolgens de naam van het epub bestand.

Tip: tik de eerste twee letters van het programma of de bestandsnaam en druk dan op Tab. Windows zal het automatisch aanvullen zodat je niet de hele naam hoeft te tikken.

Kepubify zal het ebookbestand omzetten naar kepub formaat en het nieuwe bestand met de toevoeging .kepub.epub toevoegen aan de map waarin het oorspronkelijke ebook stond.

kepubify commandprompt

Als je meerdere ebooks in één keer wilt laten omzetten dan kun je achter kepubify64.exe (de naam kan anders zijn in jouw versie overigens) de locatie van de map met de converteren ebooks zetten. En daar moet vervolgens een locatie aan worden toegevoegd waar de geconverteerde boeken in terecht komen. Die laatste mag overigens geen bestaande map zijn.

Bijvoorbeeld kepubify64.exe "c:\boeken\epub ebooks" "c:\boeken\kepubs"

Kepubify in Windows

Heel gebruiksvriendelijk is dat natuurlijk niet in zo’n DOS venster. Gelukkig kun je ook de te converteren ebooks als bestand slepen naar het kepubify programma om het op die manier te converteren.

Open daarvoor twee keer de Verkenner op je scherm en zet beide vensters naast elkaar. In het ene venster open je de map met kepubify en in het andere venster de map waar de ebooks in staan. Vervolgens sleep je één voor één de ebooks naar kepubify om ze te converteren. Om mysterieuze redenen is het niet mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te converteren.

Toegegeven, gebruiksvriendelijk is het bepaald niet en het is vooral een handige tool als je het geen probleem vindt om in een DOS venster te werken.

Calibre werkt voor mij echter handiger en ik vind het prima om mijn ebooks via de plugin automatisch in het Kobo formaat op mijn ereader te zetten. Echter, af en toe wil ik een nieuw boek op mijn ereader zetten terwijl ik niet thuis achter mijn pc of laptop (met Calibre) zit en dan is kepubify een handige en snelle oplossing.

Oftewel, als je eens wilt zien of het nut heeft voor jou om ebooks in KePub formaat op je Kobo ereader te zetten – en je gebruikt geen Calibre – dan is kepubify een prima tooltje om te proberen. Vooral als je niet meer dan één of een paar boeken tegelijk wilt converteren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Dag Raymond,

  Een ‘zichtbare’ verbetering, dat kepubify. En een van de belangrijkste vind ik, dat je kan ‘dubbeltikken’ op afbeeldingen, waarna ze schermgroot worden weergegeven.
  Vergis ik me, of vermeld je dat nou niet niet in je blog????
  Iets anders wat ik ontdekte: wanneer je de uitgebreide extensie .kepub.epub in de naamvan het boek wijzigt, zijn direct ook de verbeterde functies in het ebook niet meer aanwezig wanneer je het boek opent op een kobo-reader. Herstel je deze uitgebreide extensie, dan is de functionaliteit weer wél aanwezig.
  Groet, Teun van Veelen

  Reply

  • Hoi Teun,

   Dat met de afbeeldingen is me simpelweg nooit opgevallen omdat ik bijna alleen romans lees waar geen afbeeldingen in zitten. En dan nog zou ik er niet aan denken om er op te dubbeltikken :) Dank dus voor die toevoeging!

   Dat van die extensie is me wel bekend. De dubbele extensie zorgt er voor dat een Kobo ereader de renderer kiest die bij Kobo Epubs hoort. Haal je die weg dan behandelt de ereader het als een gewone epub en worden de overige zaken niet getoond.

   Reply

 2. Hai Raymond,

  Bij het gebruik van de ‘bulk’-omzetting naar kepub via het dosvenster staat aangegeven dat er voor de output geen bestaande mapnaam zou mogen zijn.
  Dit klopt niet, blijkt uit eigen ervaring

  Groet,
  Teun van Veelen

  Reply

  • Hoi Teun, ik had het nog expliciet getest voordat ik het opschreef en dat bleek wel degelijk zo te zijn. Tenminste, ik kreeg een foutmelding toen ik een bestaande map gebruikte. Maar misschien dat het anders is geworden met een recentere versie van de software want het is natuurlijk wel een hele rare restrictie. Dank in ieder geval voor het doorgeven!

   Reply

 3. Hai Raymong,
  Je zult wel denken …. heb je hem weer; maar toch.
  Opnieuw over de ‘tool’ Kepubify.
  Ik ben volop bezig om te kijken wat het resultaat is van het converteren naar .kepub.epub.
  Nu blijkt, dat bij veel boeken de omzetting NIET goed verloopt.
  Voorlopig een paar problemen, die bij de ‘normale’ epub niet voorkomen:
  – witruimtes tussen tekstgedeelten zijn verdwenen
  – voor en na cursiveringen zijn de spaties verdwenen
  – (hoofdstuk-)koppen en sub-koppen worden in koeienletters weergegeven
  – ……

  Het lijkt met name te gebeuren in boeken, waar het lettertype in het css-bestand wordt afgedwongen. En bij witruimtes tussen tekstdelen (hoe heet het mooie woord hiervoor toch …. perikoop??) kan – na omzetting – lijkt de oorzaak, dat .kepub niet meer goed omgaat met de definiëring daarvan:

   

  of

  Nadat ik dit omgezet had naar

  werkte het weer wel ….
  Maar dit nou bij elk boek te doen voor het converteren is natuurlijk een gigantisch karwei.
  Advies dus aan allen die gebruik maken van kepubify: bewaar óók de niet geconverteerde versie.
  Wanneer bovenstaande leeshandicaps optreden het boek direct van je Kobo verwijderen en de ‘originele’ versie er weer op zetten

  Reply

  • Sorry, de definiëringen waren verwijderd, hopelijk gaat het nu wel goed:

    

   of

   gewijzigd in:

   Reply

   • Ik vrees dat WordPress niet met code overweg kan. Je zou nog kunnen proberen om een onzichtbare spatie (alt 0129) voor of meteen na de speciale tekens te zetten zodat het niet als code gezien wordt.

    Reply

  • Het probleem met de witruimtes zou opgelost moeten zijn (denk ik) in 1.36 https://github.com/geek1011/kepubify/releases

   Interessant dat je constateert dat het probleem met name optreedt in boeken met embedded lettertypes want ook die vliegen onder mijn radar door. Ik schoon in Calibre altijd alle epubs op zodat er geen embedded lettertypes meer in zitten want die zijn per definitie niet bedoeld voor ereaders. En ik heb dus opgeschoonde epubs gebruikt voor mijn testjes met Kepubify.

   Overigens is dat sowieso een goede tip om altijd het oorspronkelijke bestand te bewaren. Ik doe dat zelf ook, juist omdat ik soms flinke bewerkingsslagen maak door lettertypes te verwijderen, sociale drm pagina’s te verwijderen of omslagen te vervangen. Het feit dat je een legale, gekochte, ebook hebt wil helaas niet zeggen dat ze ook allemaal perfect gemaakt zijn. Integendeel zelfs.

   Reply

 4. Hallo Raymond, Ik heb sinds kort een kobo ereader.
  Zijn deze verschillen er nog steeds of zijn die verschillen er nu (14-08-2022) niet meer tussen epub en kepub?
  Ik zie namelijk de verschillen die genoemd worden niet.
  Groet, Rene

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top