lijstjesmaand boeken2017_header

Lijstjesmaand: mijn favoriete boeken (series) van 2017

Ja, dat zie je goed staan in de afbeelding bovenin. Ik heb meer dan 400 boeken gelezen in 2017. Ik dacht dat 200 al een behoorlijke uitdaging zou worden maar heb dit jaar meer tijd dan ooit gestoken in het lezen van thrillers, SF boeken, kinderboeken, tradepaperbacks en manga waardoor de teller bij Goodreads tot ongekende hoogte opliep.

Het is ook vooral door die mix van verschillende soorten boeken waardoor het er zo veel zijn geworden. Ik las ook dit jaar weer veel Nederlandstalige kinderboeken – die nou eenmaal veel minder tijd kosten om te lezen dan die dikke pillen van Stephen King of andere Engelstalige romans – en las meerdere complete manga series die weliswaar uit veel pagina’s bestaan maar waar ik gemakkelijk twee tot vijf delen van kan lezen op een dag.

2017 was voor mij daarmee ook een heerlijk leesjaar. Ik heb eindelijk een deel van mijn (digitale) stapels met oudere titels kunnen lezen en op een enkele teleurstelling na waren het allemaal fantastische boeken om te lezen. Om allerlei redenen overigens want het is erg lastig om een SF titel te vergelijken met een kinderboek of mangatitel.

Dankzij alle sales dit jaar bij Amazon en Comixology maar ook het redelijke aanbod van SF boeken en kinderboeken in Kobo Plus is mijn voorraad van nog te lezen boeken alleen maar weer gegroeid. Ik denk niet dat er ooit een einde in zicht gaat komen en eigenlijk is dat alleen maar fijn. Ik heb immers ook altijd iets om naar uit te kijken om nog te gaan lezen :)

Maar voordat ik me ga verheugen op wat ik nog wil lezen in 2018 kijk ik eerst terug op de gelezen boeken in 2017 en kom ik tot de onderstaande lijst (in willekeurige volgorde) van mijn favoriete/memorabele boeken en/of boekenseries.

-//-

lijstjesmaand space brothersSpace Brothers is een manga die in het Westen door uitgever Kodansha wordt uitgebracht en ook digitaal verkrijgbaar is. Het is een verhaal over twee broers, Hibito en Mutta, die als kind dromen om astronaut te worden. De jongste broer weet zijn droom te realiseren terwijl de oudste broer iets anders in het leven gaat doen. Totdat hij door het succes van zijn jongste broer aangemoedigd te worden om ook deel te nemen aan het Japanse ruimteprogramma.

Space Brothers is mijn favoriete mangaserie (en dat zegt wel wat aangezien er duizenden zijn) omdat hier niet gaat om gevechten of spectaculaire actie in een fantasy of sf setting. Het gaat over twijfelen aan jezelf, je eigen kracht ontdekken en gedurende vele jaren werken aan een doel. Het helpt dat elk deel (er zijn er nu 30) geweldig geschreven en getekend is, de Japanse en Amerikaanse setting realistisch wordt weergegeven en dat de liefde voor ruimtevaart uit elke pagina druipt. Het is mijn absolute aanrader voor iedereen die wel eens een mangaserie wil proberen.

lijstjesmaand american godsElk jaar lees (en herlees) ik meerdere boeken van Neil Gaiman en dit jaar stond American Gods op mijn leeslijstje aangezien de tv serie zijn debuut maakte in april van dit jaar. Ik las American Gods zo’n 15 jaar geleden toen die uitkwam en hoewel met name de hoofdpersoon Shadow veel indruk maakte was ik natuurlijk veel details van het verhaal vergeten. Het was een goed excuus om nu ook een ebookversie op de kop te tikken en ik las het in een week uit.

Voor de liefhebbers: Gaiman schreef nog twee korte verhalen met Shadow na zijn avonturen met Wednesday (Monarch of the Glen en Black Dog) die in bundels zijn opgenomen maar ook zelfstandig – digitaal – zijn uitgebracht voor een euro per stuk. Die herlas ik ook meteen.

lijstjesmaand cixin liuOok zonder de aanbeveling van Obama en Zuckerberg stond de trilogie van de Chinese SF schrijver Liu Cixin al op mijn lijstje en aangezien dit jaar het derde deel uit kwam las ik de gehele trilogie. Het verhaal laat zich (slecht) samenvatten als dat een militair project een signaal in de ruimte stuurt dat opgevangen wordt door een buitenaardse beschaving ver weg en dat besluit om een invasie uit te voeren hier. Op Aarde ontstaan er meerdere kampen die ofwel de buitenaardsen willen verwelkomen danwel bestrijden en gedurende honderden jaren beschrijft Liu Cixin de maatschappelijke, sociale en technologische consequenties.

lijstjesmaand harry potterDe Nederlandse vertalingen staan al jaren in de kast maar ik was nooit verder gekomen dan deel 3. Dit jaar vond ik het tijd om dan eindelijk eens alle Harry Potter boeken te gaan (her)lezen. In het Engels en met bewegende illustraties in de prachtige ‘enhanced’ ebooks die vorig jaar uitkwamen. Wel een beetje laat misschien maar ik heb alsnog enorm genoten van alle boeken. Zelfs Harry Potter and the Cursed Child – als script voor een toneelstuk – vond ik de moeite waard.

lijstjesmaand the damnedIk ben groot fan van schrijver Cullen Bunn en tekenaar Brian Hurtt die de afgelopen jaren samen werkten aan de prachtige serie The Sixth Gun. Dit jaar kwam het laatste deel uit van The Sixth Gun maar gelukkig gaan ze samen verder met een nieuwe serie. Nou ja, niet helemaal want in 2007 werkten ze samen aan The Damned, een verhaal dat zich in een fictief jaren 20 wereld afspeelt van gangsters en demonen. In The Damned draait het verhaal om Eddie die zijn ziel kwijt is geraakt aan een demon maar nu dus niet dood kan. Of beter gezegd, hij kan wel dood maar hij komt terug tot leven zodra iemand zijn lijk aanraakt.

Ik las met veel plezier de bundel uit 2007 die opnieuw werd uitgebracht en kijk uit naar de nieuwe avonturen waar Bunn en Hurtt nu aan het werken.

lijstjesmaand warren ellisDe schrijfkunsten van Warren Ellis mogen er wat mij betreft ook zijn. Ik las de afgelopen jaren al heel veel van zijn comics – en de romans – die hij schreef maar kocht tijdens een sale bij Comixology ook nog zes andere tradepaperbacks die ik nog niet gelezen had. Desolation Jones, Red (waar de film op gebaseerd is), Planetary, Global Frequency en Injection las ik met veel plezier.

Allemaal de moeite waard :)

lijstjesmaand attack on titanAttack on Titan is een langlopende mangaserie dat zich op een wereld afspeelt waarin de mensheid bijna uitgestorven is. Op de planeet zijn nog een paar grote steden waar de resterende mensen leven, omringd door gigantische muren die de Titans buiten moeten houden. Reusachtige en mensachtige wezens die over weinig of geen intelligentie lijken te beschikken maar wel een onverzadigbare honger hebben … naar mensenvlees. The Survey Corps zoekt buiten de steden – in vijandelijk gebied – naar resources maar ook naar een manier om de Titans te bestrijden.

lijstjesmaand all the birdsCharlie Jane Anders won met All the birds in the sky zowel de Nebula Award als Locus Award dit jaar en wat mij betreft helemaal terecht. Patricia en Laurence zijn jeugdvrienden maar drijven uit elkaar als Patricia worstelt met de magische krachten die ze ontwikkelt en Laurence een tijdmachine uitvindt waarmee hij 2 seconden in de tijd kan reizen.

En ach, de rest moet je echt zelf lezen want het verhaal is niet in een paar regels uit te leggen.

lijstjesmaand criminalIk las vorig jaar een andere serie van Ed Brubaker & Sean Phillips en had de zeven delen van Criminal al enige tijd in mijn account staan. Dit jaar las ik deel 1 (Coward) en ik kon niet meer stoppen met lezen. Dit zijn misdaadverhalen maar dan prachtig verteld en al net zo prachtig getekend. Personages keren soms terug in de vervolgdelen en in de zeven delen krijg je een totaalplaatje van een criminele wereld waarin mensen simpelweg proberen te overleven.

Het heeft allerlei prijzen gewonnen maar dat snap je ook wel als je het gaat lezen. Heel warm aanbevolen!

lijstjesmaand gwendySmaken verschillen natuurlijk maar ongeacht of je zijn verhalen kunt waarderen of niet, Stephen King is een begenadigd schrijver. Ik heb bewust en expres niet al zijn boeken gelezen want ik wil er een handjevol overhouden mocht het moment ooit komen dat hij geen nieuwe boeken meer produceert. Gelukkig is dat moment nog ver weg en kwamen er dit jaar meerdere titels van hem uit. Gwendy’s Button Box is een samenwerking met Richard Chizmar die ik verder niet ken maar ik heb heel erg genoten van dit prachtige boek. Voor een King boek is het aan de dunne kant maar dat mag de pret niet drukken.

lijstjesmaand lampjeIk lees nog steeds veel kinderboeken (bijna het enige dat ik nog in het Nederlands lees) en ken Annet Schaap van de tientallen boeken waarvoor ze de illustraties verzorgt. Dit jaar schreef ze zelf een boek over Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, en het is een prachtig verhaal geworden dat je ademloos in één ruk wilt uitlezen. Niet alleen voor kinderen maar ook net zo’n aanrader voor volwassenen. Hopelijk gaat ze nog heel veel boeken uitbrengen want ik kan er nu al niet op wachten.

lijstjesmaand lotte en roosIk weet niet meer wie de tip op Twitter gaf (ik dacht Georgina Verbaan) maar hoe dan ook, ik besloot dit jaar de boeken over Lotte en Roos van Marieke Smithuis voor te gaan lezen aan mijn dochter. Dat was nog wel even een gedoe omdat de ebooks niet allemaal te koop waren maar dat is allemaal goed gekomen. En de verhalen zijn zo leuk! De avonturen van grote zus Roos, kleine zus Lotte, opa, de hond Bullebak en de buurjongens Joppe en Lasse. Geweldig om voor te lezen maar er zit ook een laagje in de verhalen die voor volwassenen herkenbaar is.

Het is alleen zo ontzettend jammer dat er maar drie boeken van zijn en het er niet naar uitziet dat er meer gaan komen. Maar deze zijn om te koesteren!

lijstjesmaand punisherIk lees comics sinds ik een jaar of 11 was en in de afgelopen dertig jaar heb ik ook honderden comics over The Punisher gelezen. Er zijn heel veel series geweest in die tijd met uiteenlopende schrijvers en tekenaars en tot en met ca. 2002 heb ik de meeste ook in de kast staan thuis. Toen Garth Ennis – ook één van mijn favoriete schrijvers – een nieuwe Punisher comic ging doen in 2004 heb ik die dus gemist.

In 2016 begon Marvel echter met het bundelen van alle deeltjes in een aantal superdikke ‘complete collections’ en dit jaar, toen het laatste deel daarvan uitkwam, las ik de gehele serie alsnog. En het was genieten, duizenden pagina’s lang.

lijstjesmaand punchThe Punch Escrow is een boek dat uitgegeven is door crowdfunding en aangezien het een SF thriller beloofde te worden stopte ik daar ook een paar dollars in vorig jaar. Dit jaar kwam het boek uit en bleek Tal M. Klein een boek geschreven te hebben wat die investering ook helemaal waard was. Het idee achter het boek laat zich niet samenvatten zonder een plottwist weg te geven dus dat doe ik nu niet maar als je nog een lekker vlotgeschreven boek zoekt over een wereld waarin de consequenties van de gebruikte technologieën centraal staat, dan is dit een aanrader.

lijstjesmaand mr mercedesAangezien er zo veel boeken uitkwamen van Stephen King durfde ik het aan met een titel te beginnen die al in 2014 uit kwam. Mr. Mercedes is het verhaal van een gepensioneerde politieman die alsnog geconfronteerd wordt met een onopgeloste zaak van een chauffeur die zijn Mercedes in een rij mensen stuurde en acht doden veroorzaakte. Het boek las weer eens heerlijk weg en ik las het vervolg er meteen achteraan. Met deel drie van de trilogie (End of watch) ga ik 2018 in.

lijstjesmaand fifteen livesOok de boeken van Claire North stonden al een tijdje in mijn Amazon account en dit jaar begon ik eindelijk aan haar bekendste titel, The First Fifteen Lives of Harry August. Als Harry sterft begint hij zijn leven weer opnieuw maar neemt hij alle herinneringen mee van zijn vorige levens. Hij blijkt niet de enige te zijn die dat kan: in de loop van de eeuwen zijn er honderden mensen die hun vorige levens kunnen herinneren en die hebben zich verenigd in de Cronus Club. De Cronus Club heeft als doel om te zorgen dat de loop van de geschiedenis onveranderd blijft maar wat kun je doen als één iemand grootste plannen heeft om verleden, heden en toekomst te veranderen?

lijstjesmaand spoetnikIk heb duizenden uren anime gekeken, honderden uren manga gelezen en dus durf ik wel te zeggen dat ik een voorliefde voor de Japanse cultuur heb. Dan is het eigenlijk schandalig natuurlijk dat ik pas dit jaar voor het eerst een boek van Haruki Murakami las. Ik koos Spoetnikliefde uit en genoot er ontzettend van.

Ik heb letterlijk al zijn boeken nu op de kop getikt en ga ze de komende jaren in mijn eigen tempo lezen.

lijstjesmaand roald dahlNog een schrijver waar ik vroeger nauwelijks of niet aan toe ben gekomen. Ik kocht een groot aantal ebooks van Roald Dahl boeken en genoot van Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier, De griezels, De heksen, De fantastische meneer Vos, De tovervinger en De reuzenperzik. Met Daantje de wereldkampioen ben ik nog bezig omdat ik ook nog de beide Sjakie boeken wilde herlezen.

En omdat er nog zo veel meer moois was …

Heb je nog tijd over? Want ik las nog veel meer moois :)

 • The Dark Tower boeken van Stephen King behoren tot mijn absolute favoriete boekenserie ooit en mijn vreugde was dan ook heel groot toen enkele jaren geleden er, in samenwerking met King, een reeks comics van gemaakt werd. Het mooie is dat het geen ‘stripversies’ zijn van de boeken maar dat de achtergrondverhalen waar soms aan gerefereerd wordt in de boeken hier nu een eigen podium krijgen. The Dark Tower comics zijn zeker de moeite waard en het gaat waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat de serie compleet is;
 • Welke wetenschap zit er achter de Hollywood films? George van Hal schreef er een lekker leesbaar boek over in Robots, aliens en popcorn;
 • Ik ben fan van Georgina Verbaan als columniste en dat betekende dus extra genieten dit jaar toen ‘Loze ruimte’ werd uitgebracht met een bundeling van columns;
 • Natuurlijk las ik meer dan alleen American Gods van Neil Gaiman. Zijn nieuwe boek is Norse Mythology waarin zijn fascinatie met de Noorse goden en mythologie helemaal op de voorgrond komt te staan. Het is geen nieuw thema voor hem want in Odd and the Frost Giants gaat het ook al over de Noorse goden.
 • Ik las de nieuwe delen van Lee Child’s Jack Reacher boeken, de Monster Hunter boeken van Larry Correia en de boeken over Binti van Nnedi Okorafor;
 • Via Bookchoice las ik Pogingen iets van het leven te maken en de opvolger, Zolang er leven is. En die bevielen me uitstekend!
 • Op zoek naar een nieuwe comicserie? Monstress deel 1 en 2 kregen vijf sterren van me op Goodreads. Daarna won Monstress een Hugo Award dus dan weet je dat het goed zit;
 • The Underground Railroad van Colson Whitehead won de Arthur C. Clarke Award 2017 en hoewel ik oprecht niet snap waarom dit boek over slavernij een SF award won – het wordt geen SF verhaal omdat het toevallig geen historische roman is – was het nog steeds een fijn boek om te lezen;
 • Ik had geluk de digitale complete editie van Jeff Smith’s Bone voor een tientje te kunnen kopen en dat betekende dat ik alle (ruim) 1300 pagina’s van deze prachtige zwart-wit fantasy strip achter elkaar kon lezen. Jeff Smith schreef en tekende 13 jaar lang de serie en ik las het in twee weekjes uit. Wat een verhaal!

En? Wat waren jouw favoriete boeken(series) die jij dit jaar gelezen hebt?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top