goodreads leesdoelen 2018

De leesdoelen voor 2018

De één slaapt een gat in de dag, de ander kijkt vandaag de hele dag TV omdat het Nationale bingewatch-dag is (terwijl de overgebleven oliebollen opgepeuzeld worden) maar voor mij begint het nieuwe jaar altijd met een goed boek en het instellen van een nieuwe leesuitdaging bij Goodreads. Afgelopen jaar heb ik meer gelezen dan ooit maar de voorraad ongelezen boeken, comics tradepaperbacks en mangapockets is onverminderd groot gebleven en ik heb dus nog heel veel leesplezier voor de boeg in 2018.

Leesdoelen via Goodreads

Ik vind het heerlijk om bij te houden wat ik lees en om lijstjes te maken van boeken die ik (ooit) nog eens zou willen lezen. Dat doe ik sinds jaar en dag via Goodreads – een soort sociaal netwerk voor boekenliefhebbers – en ondanks het feit dat het een Amerikaanse site is vind je er de Nederlandse titels zonder problemen. Andere mensen laten weten welke boeken je leest, de reviews en beoordelingen van anderen lezen en natuurlijk lekker lijstjes maken van alle boeken zijn voor mij prima stimulansen gebleken om ook daadwerkelijk (meer) te gaan lezen.

Misschien werkt het zelfs wel iets te goed. Inmiddels volg ik daar zo veel mensen dat ik bijna dagelijks getipt word op een leuk of interessant boek om te gaan lezen en mijn ‘Want to Read‘ lijstje groeide het afgelopen jaar tot meer dan 300 titels op Goodreads. En daar stonden de tientallen boeken, comics en manga die ik gekocht heb nog niet eens bij. Eergisteren heb ik dat nog-te-lezen lijstje op Goodreads teruggebracht naar 25 stuks hoewel het dit jaar ongetwijfeld weer snel gaat groeien.

Goodreads wil natuurlijk dat je zo vaak mogelijk hun site bezoekt en roept elk jaar – meteen op 1 januari – al hun gebruikers op om de Reading Challenge, de leesuitdaging, voor dat jaar aan te gaan met jezelf. Hiermee spreek je vooraf af dat je een x aantal boeken wilt gaan lezen dat jaar en kun je in de loop van het jaar zien hoe ver je gevorderd bent en of je voor (of achter) loopt op die planning. Een stok achter de deur als je, zoals ik, het prettig vind om er zeer regelmatig aan herinnerd te worden dat een boek lezen ook prioriteit moet krijgen.

Ik heb me voor 2018 uitgedaagd om minstens 250 titels te gaan lezen. Met meer dan 100 ongelezen tradepaperbacks in mijn Comixology account, ruim 300 ongelezen boeken in mijn Calibre bibliotheek en diverse mangaseries die ik heel graag wil lezen dit jaar zou dat geen probleem moeten zijn.

Voorraad wegwerken

nogtelezen2018 leesdoelen

Ik heb de afgelopen twee jaren veel gelezen maar ik heb ook veel boeken gekocht. Een beetje belachelijk veel zelfs want er ging geen sale voorbij bij Comixology, Humble Bundle of Amazon zonder dat ik weer een nieuw stapeltje digitale boeken kocht. Mijn accounts puilen ook zo’n beetje uit en dan reken ik de boeken die ik via  Kobo Plus wilde lezen nog niet eens mee.

Behalve dat ik veel wil gaan lezen het komende jaar wil ik ook proberen om die digitale stapels wat kleiner te krijgen. Dat betekent vooral dat ik minder moet gaan kopen denk ik – ahum – dus dat kon nog wel eens de echte uitdaging worden.

Sommige titels en series liggen wat hoger op de stapel en daar wil ik echt dit jaar mee aan de slag:

 • The Silent Corner van Dean Koontz en het vervolg dat inmiddels uit is, The Whispering Room;
 • De Broken Earth trilogie van N.K. Jemisin die de Hugo Awards van 2016 en 2017 in de wacht sleepte;
 • De nieuwe van Andy Weir, Artemis, omdat ik The Martian zo’n fijn boek vond;
 • The Lost Plot van Genevieve Cogman, het vierde deel van haar Invisible Library serie;
 • De Harry Bosch boeken van Michael Connelly nadat ik helemaal weggeblazen was door de tv serie die ik afgelopen jaar keek;
 • Minstens 2 of 3 boeken van Haruki Murakami want anders komt het er niet meer van en dat is zonde aangezien ik al zijn boeken al gekocht heb :)
 • De Imperial Radch trilogie van Ann Leckie die al te lang in mijn Amazon account staat;
 • De 7 Academy boeken van Jack McDevitt die ik 3 jaar geleden al kocht, heel graag wilde gaan lezen maar waar ik nog steeds geen tijd voor heb gemaakt;
 • Akata Witch en Akata Warrior van Nnedi Okorafor (en het derde deel van de Binti trilogie zodra die deze maand uitkomt);
 • The Flux en Fix van Ferrett Steinmetz die het verhaal afronden dat in Flex begon;
 • De mangaseries Full Metal Alchemist, Inuyashiki, Orange, 20th Century Boys en One Piece;
 • En natuurlijk de nieuwe delen van de vele comicseries. O.a. Saga, Jessica Jones, Low, Hellblazer, Star Wars en de Dark Tower comics.

Heb jij ook leesdoelen of ben je benieuwd naar wat anderen lezen? Zoek me dan op en voeg me toe op Goodreads.

Weet jij al wat jij wilt gaan lezen dit jaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Je zult het misschien gek vinden maar lezen is voor mij een middel, niet een doel. Ik zie lezen als deel van een groter geheel, waarbij ook luisteren naar voordrachten, verhalen of discussies op de (Duitse) radio net zo bij horen als het zien van een goede diepgravende documentaire op de televisie. Hoofdzaak voor mij is dat het om iets gaat wat me boeit en bij voorkeur dat het me kennis aanlevert die ik nog niet in die mate had. Of ik iets lees, hoor of zie is daarbij volstrekt bijzaak.
  Met de allerbeste wensen voor een vredig en gezond 1018 !

  Reply

  • @Paul Niks mis mee natuurlijk en ik heb hetzelfde bij non-fictie. Ik lees rapporten, beleidsstukken, tweede kamerstukken enzovoorts om op de hoogte te blijven en mijn kennis aan te vullen. Je zult me niet zo snel als doel formuleren om minstens 200 van dat soort documenten te lezen :)

   Maar ik ben altijd al dol geweest op verhalende boeken lezen en dat werkt voor mij anders. In het verleden vond ik het lastig om te blijven lezen als er ook zoveel andere vormen van entertainment is (om nog maar niet te spreken van een fulltime baan en gezin) en dan helpen leesdoelen me wel om er prioriteit aan te (blijven) geven.

   Vanzelfsprekend wens ik je ook een heel mooi 2018 toe!

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top