manga legaal header

Manga (legaal) lezen op je ereader of tablet

Het is niet mogelijk om in Nederland alle manga series legaal te lezen op je ereader of tablet. Maar gelukkig zijn er nog wel een paar uitgevers die series digitaal uitgeven en doe ook vanuit ons land te koop zijn. Ik zocht uit waar je deze kunt lezen en kopen.

Manga?

Manga is de Japanse benaming voor stripverhalen en het is dan ook de verzamelnaam voor alle Japanse beeldverhalen. Dit soort strips spelen een belangrijke rol in de Japanse samenleving en er is een grote markt waar enorm veel titels in gepubliceerd worden. Series worden vaak geschreven en getekend door één persoon (soms twee of meer) en worden voornamelijk in hoofdstukken – zwart-wit – gepubliceerd in wekelijkse of maandelijkse tijdschriften die bijna zo dik zijn als een telefoonboek. De hoofdstukken van populaire series worden achteraf gebundeld in pockets – op betere kwaliteit papier – zodat liefhebbers ze kunnen kopen en verzamelen.

De afgelopen jaren is manga ook populair geworden in het Westen en worden er tientallen series (vertaald) uitgegeven in Amerika en Europa (Frankrijk vooral). De papieren versies zijn via diverse boekensites zoals Amazon.de of Bookdepository te koop – ook vanuit Nederland – maar ja, je hebt al snel tientallen pockets per serie en dat wordt een hele dure grap. Om nog maar niet te spreken van de hoeveelheid ruimte die manga in beslag neemt in een boekenkast.

Gelukkig geven bijna alle (Amerikaanse) uitgevers van vertaalde manga ook digitale versies uit die meestal een stuk goedkoper zijn en vanzelfsprekend geen ruimte kosten in je boekenkast. Het heeft als bijkomend voordeel dat ze mijns inziens ook nog eens veel fijner lezen op een (kleine) tablet zoals de iPad Mini dan van papier en dat ze zelfs op een ereader goed te lezen zijn omdat het zwart-wit strips zijn.

Helaas loop je met de digitale versies tegen problemen aan als je ze wilt aanschaffen om te lezen. Met name de grote Amerikaanse uitgevers (Viz Media en Dark Horse Manga) hebben geografische restricties gesteld aan de verkoop ervan en dat betekent dat de populaire series zoals One Piece, Naruto, Bleach, Berserk en vele anderen simpelweg niet in digitale vorm te koop zijn vanuit Nederland.

Minder legaal

Wat doen de fans als ze niet legaal aan manga kunnen komen? Dan wordt de minder legale route opgezocht. Al sinds de jaren 90 worden daarom hoofdstukken ingescand en door de fans vertaald naar het Engels. Scanlations worden die genoemd en ze worden op manga websites geplaatst om daar online gelezen te kunnen worden. Bekende sites zijn o.a. MangafoxMangahere en Mangareader maar er zijn er nog tientallen meer die echter vaak gebruik maken van dezelfde scanlations. Het is geen enkel probleem om alle bekende en populaire Japanse series in vertaling online te kunnen lezen. Met behulp van downloadprogramma’s kun je deze hoofdstukken ook nog eens downloaden om te lezen op je ereader bijvoorbeeld.

Het zal je niet verbazen dat scanlations in een zeer grijs gebied zitten qua auteursrechten. Het inscannen en opnieuw publiceren van manga hoofdstukken is een regelrechte inbreuk op de auteursrechten van de mangaka (de schrijver/tekenaar) maar wordt in de praktijk getolereerd door de Japanse uitgevers omdat de scanlations per definitie niet gericht zijn op de oorspronkelijke Japanse markt.

Zodra een serie echter gelicenseerd wordt door een Amerikaanse uitgever poogt deze vaak de scanlations offline te laten halen. Veel manga sites verwijderen daarom de (hoofdstukken van) series die officieel in vertaling beschikbaar zijn. Soms door juridische druk maar vaak ook omdat de officiële versies veel beter van kwaliteit zijn.

Heel legaal

Hoewel ik zelf maar weinig morele bezwaren heb om manga te downloaden als een uitgever mij die niet wil verkopen, heb ik toch liever de officiële versies. De kwaliteit van de vertaling is (hopelijk) beter maar vooral de resolutie van de digitale bestanden is vele malen hoger en dat leest meteen een stuk fijner. Plus, de beste manier om uitgevers te overtuigen mangaseries digitaal beschikbaar te maken in Europa is duidelijk maken dat er ook een markt voor is. Nietwaar?

Maar waar kun je dan legaal digitale manga lezen en kopen?

1. ComicWalker

comicwalker manga

Niet alle Japanse uitgevers zijn even blij met de gebrekkige kwaliteit van scanlations en Kadokawa, één van de grootste, begon daarom met ComicWalker om een deel van hun series gratis beschikbaar te maken voor niet-Japanse lezers. Niet al hun populaire series zijn er te vinden maar ComicWalker heeft wel een aardige selectie online gezet die je zelfs zonder een gratis account kunt lezen via het web. Lees je liever op een tablet? Dan is er ook een Android en iOS app waarvoor je dan wel een account moet aanmaken.

Series die (o.a.) de moeite waard zijn: Sgt. Frog, Mobile Suit Gundam Origin en Neon Genesis Evangelion.

2. BookWalker

bookwalker manga
Datzelfde Kadokawa is ook de drijvende kracht achter en eigenaar van BookWalker. ComicWalker verwijst veelvuldig naar BookWalker en dat komt omdat dit dus de webshop is waar zowel de Japanse als Amerikaanse uitgevers hun digitale manga verkopen. De regiorestricties zijn helaas ook hier van kracht en dus is het geen handige manier om alsnog bepaalde series te kopen maar het is wel een one-stop shop voor alle digitale manga die je kunt kopen. De gekochte manga is via de browser te lezen, er is een PC app en vanzelfsprekend ook een Android en iOS app.

Kanttekening hierbij is dat ik het dus zelf niet voor elkaar krijg om mijn (Visa) creditcard te gebruiken hier in het Japanse webformulier en ik dus verplicht ben om Paypal te gebruiken. Die betaalpagina is in eerste instantie ook in het Japans – je betaalt altijd in yens – maar je kunt vervolgens de taal wisselen naar Engels. Ook al is het geen sinecure om dat linkje te vinden op een pagina in het Japans :)

Bookwalker heeft met grote regelmaat sales en acties waarbij je couponcodes voor korting kunt gebruiken. Dankzij die kortingen ben je vaak iets goedkoper uit dan die andere grote webwinkel ….

3. Comixology

comixology manga
Comixology.eu is de Europese versie van Comixology waar behalve comics ook digitale manga te koop is. Kodansha is een grote uitgever met veel titels die meerdere keren per jaar in de aanbieding gaan waardoor je series als Attack on Titan, Space Brothers, Genshiken Fairy Tail en Ghost in the Shell verhoudingsgewijs goedkoop op de kop kunt tikken maar je vindt er ook honderden series van andere uitgevers.

De Comixology app voor Android en iOS is ook meteen de beste app om manga mee te lezen dus dat is wat mij betreft echt een aanrader.

4. Crunchyroll Manga

crunchyroll manga
Crunchyroll is eigenlijk de Netflix van anime en manga. In verband met de rechten heb je vanuit Nederland helaas geen toegang tot alles wat de dienst te bieden heeft maar er blijft, behalve honderden animeseries en films, nog genoeg over. Zo heeft Crunchyroll ook tientallen mangaseries – van grotendeels dezelfde uitgevers wiens titels je bij BookWalker en Comixology kunt kopen – waarvan elk nieuw hoofdstuk ook wekelijks beschikbaar komt voor de leden.

Voor Crunchyroll heb je dus een abonnement (van 5 euro per maand) nodig waarmee je automatisch toegang krijgt tot alle anime, manga en drama tv series die ook qua rechten geregeld zijn voor Nederland. De manga is via de website te lezen en er is ook een app voor iOS en Android als je liever op die manier leest. Niet alle series die via de website te lezen zijn, zijn via de app te lezen helaas – geen idee waarom – maar voor 5 euro per maand kun je nog steeds veel manga lezen.

Ereader of tablet?

Zelf vind ik de iPad Mini de perfecte tablet om manga op te lezen (of een 8 inch Android tablet natuurlijk) aangezien de opmaak en bladspiegel van de papieren bladzijdes bijna 1 op 1 hetzelfde ogen op dit formaat tablets. Het is ook gemakkelijk om te doen aangezien alle sites en diensten een app hebben om de manga in te kunnen lezen. De ene app werkt beter dan de andere maar allemaal voldoen ze om op een fijne manier te lezen.

Op een ereader kan het ook. Manga is te koop bij zowel Amazon (die de eigenaar is van Comixology) als Kobo en beide hebben zelfs speciale versies van hun ereaders uitgebracht die geoptimaliseerd zijn voor het lezen van manga. Een Kindle Paperwhite Manga edition en een Aura ONE met 32GB opslagruimte respectievelijk.

Echter, deze ereaders zijn niet te koop in Nederland. Mangapockets zijn meestal grote bestanden (oplopend tot 500MB of meer) en je huidige ereader zit daarmee dus al heel snel vol. Tel daarbij op dat het bladeren op een e-ink scherm gewoon langzamer gaat dan op een tablet en dat – in het geval van Kobo – manga meestal 20% duurder is dan als je het via Bookwalker of Comixology aanschaft, en dan heb je eigenlijk geen enkele reden om manga te kopen voor op je ereader.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Zelf kan ik met geen mogelijkheid begrijpen wat mensen aan die warrig getekende vaak merendeels zelfs in zwartwit getekende krabbels aan moet vangen. Ook de “storyline” voor zover aanwezig is doorgaans erg summier en niet zelden zeer gewelddadig. Ik heb wel ooit veel beter en meer op mensen gelijkende getekende Japanse verhaal-cartoons gezien die dan als 3D manga betiteld werden. Die zijn dan in elk geval optisch heel veel beter maar de verhaallijn blijft doorgaans zeer skuriel.

  De vraag of iets al dan niet legaal gedownload wordt is vaak onmogelijk vast te stellen als het uit Japanse bronnen komt. Je kunt wel iets met Google translate doen maar wat je overhoudt is alles behalve een compleet verhaal. Ik begrijp de attractie werkelijk niet!

  Reply

  • Zo veel mensen, zo veel verschillende smaken natuurlijk. Al denk ik serieus niet dat je manga als genre recht doet met je beschrijving van ‘warrig getekende krabbels’ met vaak gewelddadige verhaallijnen. Er zijn duizenden manga titels in alle soorten genres die zowel qua tekenstijl als verhaallijn alle mogelijke variaties hebben.

   Maar het is duidelijk je ding niet :)

   Reply

 2. Dag Raymond,

  Ik merk dat je hier izneo helemaal vergeten bent bij de manieren om legaal manga (en andere strips en comics) te lezen… https://www.izneo.com/en/manga

  Het zou overigens ook leuk zijn moest je ons vermelden bij je overzicht van ebookstores met acties. In zowel Nederlands als Engels zijn er voortdurend sterke promo-acties bij ons te vinden.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top