calibre header

Tonen van ebookformaten in de bibliotheek in Calibre

Adelheid vroeg: Is het ook mogelijk om een kolom te maken waarin de extensie van een boek zichtbaar is? Bv. als ik dubbele heb wil ik graag zien of het een .epub, .mobi of .pdf is. Anders moet ik ze beide openen om dat te zien.

Meerdere formaten

Calibre kan overweg met ongeveer elk ebookformaat dat er bestaat. Er zijn tientallen formaten (extensies) die voor kunnen komen en het grote voordeel van Calibre is nou net dat het heel weinig uitmaakt in welk formaat je een ebook hebt: ze worden namelijk automatisch geconverteerd naar het correcte formaat als je ze naar je ereader stuurt.

Heb je alleen maar EPUB boeken dan worden ze automatisch naar AZW3 of MOBI geconverteerd als je een Kindle gebruikt en dat gebeurt andersom ook als je Kindle ebooks in je bibliotheek hebt staan die je naar een Kobo ereader stuurt. Mits er geen DRM op zit natuurlijk.

Nu zullen de meeste gebruikers van Calibre geen tientallen verschillende ebookformaten in hun bibliotheek hebben staan. Sterker nog, de meesten zullen er maar één of twee hebben omdat in Nederland EPUB de standaard is. Dat is ook de reden dat Calibre weliswaar bij de metadata van een ebook toont in welk formaat (of welke formaten) een titel is maar het niet getoond wordt in de kolommen van een standaardbibliotheek. Het voegt erg weinig toe om 100 keer EPUB te zien staan natuurlijk.

Dat wil niet zeggen dat het voor iedereen geldt. Zelf koop ik ook veel ebooks bij Amazon en mijn Calibre bibliotheek is dan ook een mix van EPUB en AZW3/MOBI ebooks. Ja, Calibre converteert automatisch de ebooks zodat het niet uitmaakt of ik een Kindle, Tolino of een Kobo ereader gebruik op dat moment maar ik vind het nog steeds handig om meteen te kunnen zien of het een titel is die ik bij Bol/Kobo gekocht heb of eentje die ik bij Amazon gekocht heb.

Ebookformaten tonen in de bibliotheek

In Calibre is een bibliotheek ‘ingericht’ met een aantal kolommen waarin de metadata opgenomen is. Standaard krijg je de kolommen te zien voor titel, auteur, datum, grootte (MB), waardering, labels, reeksen, uitgever en gepubliceerd. Twee extra kolommen, gewijzigd en talen, zijn verborgen en kun je ook gebruiken als je wilt.

Behalve deze standaardkolommen kun je ook eigen kolommen aanmaken. Daar kun je zelf mee knutselen maar Calibre heeft ook alvast een paar voorbeelden ingebouwd en (niet toevallig) daar zit ook de optie bij om een aangepaste kolom voor de formaten te maken.

Stap 1. Ga naar Voorkeuren en kies in de bovenste rij voor Voeg eigen kolommen toe


gelezen markeren calibre

Stap 2. Klik op het icoontje met het groene plus-teken om een nieuwe aangepaste kolom te maken

ebookformaten calibre

Stap 3. Configureer de nieuwe aangepaste kolom

ebookformaten calibre
Normaliter moet je dit allemaal zelf configureren maar zoals ik al schreef heeft Calibre ook een paar ingebouwde voorbeelden die je achter Snel aanmaken terugvindt. Je ziet daar Formaten staan en als je daar op klikt worden de velden eronder automatisch ingevuld.

ebookformaten calibre
Je hoeft hier verder niets aan te veranderen (al kun je bij Koptekst van kolom de naam veranderen zoals die in de bibliotheek gebruikt gaat worden als je liever ‘extensie’ of ‘type’ wilt hebben). Klik op OK om de nieuwe kolom aan te maken.

Stap 4. Even opnieuw opstarten

ebookformaten calibre

En na het opnieuw opstarten van Calibre is de nieuwe ‘formaten’ kolom meteen toegevoegd aan je bibliotheek!

ebookformaten calibre

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Eigenlijk is het volgens mij helemaal niet nodig hiervoor een extra gebruikerskolom aan te maken. In het boekdetailspaneel wordt toch immers standaard al het formaat van het boekbestand getoond?

  Reply

 2. Hallo Raymond,

  Wat een geweldige oplossing. Helemaal wat ik bedoel. Dit spaart me veel werk met openen om te zien wat er in zit en welke ik dan ga wissen.

  Reuze bedankt voor de duidelijke uitleg.

  Reply

 3. Bedankt voor deze volledige uitleg.
  Zelf geen behoefte aan de oplossing, maar ik kan de mooie duidelijke inleiding ten zeerste appreciëren.

  Reply

 4. Weer hartstikke nuttige info, en duidelijk uitgelegd. Dank! Dankzij jou al veel extra kolommen in Calibre (nog het meest blij met die kobo shelves).

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top