kameleon header

De ebooks van de Kameleon

Negenenzestig jaar na het verschijnen van ‘De schippers van de Kameleon’ in gedrukte vorm, zijn sinds deze maand de ebooks van de Kameleon boeken verkrijgbaar. Maar zijn de ebooks nog steeds leuk om te lezen en zijn ze ook van goede kwaliteit?

Jeugdsentiment

Het allereerste deel van de Kameleon boeken, ‘De schippers van de Kameleon’, kreeg ik voor mijn tiende verjaardag. Dat was nog in de tijd dat ik de behoefte voelde om mijn naam en de datum dat ik het in bezit kreeg, in mijn boeken te schrijven. Daar ben ik later in mijn tienerjaren mee gestopt – omdat ik het een verminking van boeken vond – maar geeft nu, vele decennia later, wel een heel leuk kijkje terug om op de titelpagina “17-03-83′ te zien staan.

Het feit dat er tientallen boeken van de Kameleon waren deed me ook toen al vermoeden dat het eerste deel al heel lang geleden geschreven was (in 1948 om precies te zijn, al werd het boek pas in 1949 uitgegeven door Kluitman) maar dat vond ik niet zo heel interessant. Ik las het eerste deel, ik las het nog een keer en toen nog een keer. Ik vond het fantastisch.

In de jaren erna kocht ik meerdere delen bij de afgeschreven-boekenverkoop van ‘mijn’ bibliotheek in Mariaparochie voor een paar kwartjes per stuk. Ik sprokkelde al mijn zakgeld en verjaardagsgeld bij elkaar en kocht de ontbrekende delen nieuw in een klein winkeltje – Minerva heette het geloof ik – waar de eigenaresse ook een kastje met kinderboeken had staan. Ze bood aan om elke maand één of twee delen in te kopen zodat ze die aan mij kon verkopen. Op die manier sprokkelde ik alle vijftig plus delen bij elkaar en wist ik de serie compleet te krijgen.

Niet alleen de verhalen maar ook de boeken zelf vond ik prachtig. Een harde kaft met mooie omslagen waar ik uren naar kon kijken omdat het de tweelingbroers, hun vrienden en het dorp Lenten een gezicht gaf. Ik heb alle delen vele malen gelezen en ze staan tot de dag van vandaag in één van mijn boekenkasten.

Digitalisering

In juli 2017 kondigden uitgeverij Kluitman en de KB een gezamenlijk digitaliseringstraject aan waardoor bijna het hele fonds aan klassieke kinderboeken van Kluitman beschikbaar zou komen voor Delpher, de bibliotheek en de verkoop.

“Ruim 1800 boeken zullen uiteindelijk gratis te vinden zijn via Delpher, meer dan 700 titels komen begin 2018 beschikbaar om te lenen terwijl de titels van de Kameleon straks als ebook gekocht kunnen worden.”, was de belofte.

Vorige maand informeerde ik bij Kluitman of ik al kon gaan uitkijken naar ebooks van de Kameleon en werd niet teleurgesteld:

Afgelopen week keek ik bij Kobo even of er toevallig al Kameleon ebooks waren (bij Kobo hebben ze geen papieren edities dus dat zoekt lekker makkelijk als je alleen ebooks wilt vinden) en jawel, die bleken er ook te zijn! Toegevoegd op 2 januari, zag ik vervolgens bij Amazon.nl die altijd de precieze data geeft.

(Nog) niet alles is beschikbaar

Hotze de Roos schreef zestig boeken over de broertjes Klinkhamers en hun boot – hij overleed in 1991 en de serie is voortgezet door andere auteurs – en de meeste zijn nu als ebook te koop. Bij Kobo en Bol heb ik 50 titels geteld maar van het eerste deel, De schippers van de Kameleon, zijn zowel de oorspronkelijke versie uit 1949 als een latere herdruk met verschillende omslagen (en inhoud) gedigitaliseerd en als ebook verkrijgbaar.

de schippers van de kameleon

De versie rechts – met illustraties en omslag door Gerard van Straaten – is zoals ik het in de kast heb staan maar het is erg leuk om ook de oorspronkelijke versie met illustraties door Pol Dom te kunnen lezen. Al was het maar omdat ook de tekst zelf in de loop van de vele jaren aangepast is aan het taalgebruik van ‘nu’. Iets waar je dertig jaar later ook weer met een glimlach naar kunt kijken want veel dingen waar in het boek over gesproken wordt zullen niet bekend zijn bij jonge lezers.

De 50 ebooks zijn voor 5 euro per stuk te koop bij alle ebookwinkels (bij Bruna kosten ze 5,49 euro om onbekende redenen) maar ze zijn ook beschikbaar binnen de ebookabonnementsdiensten Kobo Plus en Bliyoo. Op dit moment zijn ze niet te lenen via de Bibliotheek maar dit gaat vermoedelijk nog wel komen.

Zijn het ook goede ebooks?

In 2016 kocht ik alle ebooks van mijn andere favoriete jeugdboekenserie, de Bob Evers boeken. Ik was heel blij om ze eindelijk digitaal te kunnen (her)lezen maar die ebooks hebben niet de liefde en aandacht gekregen van de uitgever (Overamstel) die ze verdienden.  Alle 32 deeltjes bevatten veel fouten in de tekst die zonder uitzondering te herleiden waren naar een gebrekkige controle op de tekst na het uitvoeren van OCR. Letters ipv cijfers (t6ch ipv toch), spaties waar ze niet horen, verkeerd herkende letter(combinatie)s en zelfs weggevallen zinnen aan het einde van een paragraaf of hoofdstuk.

Ik heb toen zelf alle boeken een nieuwe bestandsnaam met correcte nummering moeten geven (die klopte ook niet namelijk) en heb ze allemaal handmatig gecorrigeerd in een ebook-editor. Een klusje waar ik maanden mee bezig ben geweest.

Ik zat en zit er niet op te wachten om nu 60 ebooks van de Kameleon aan te schaffen voor 5 euro per stuk en ze vervolgens weer te moeten gaan controleren op OCR foutjes om een goede versie te krijgen. Ik kocht (en las) daarom eerst deel 1 om te kijken of er van dit soort foutjes in zaten.

En helaas blijkt dat het geval te zijn. In vier (van de veertien) hoofdstukken van ‘De schippers van de Kameleon’ vond ik in totaal 24 keer een foutje in de tekst die overduidelijk door de OCR software gemaakt is. In ‘Kameleon ahoy!’ – het tweede deel die ik daarom maar via Kobo Plus las – trof ik er gelukkig aanzienlijk minder aan maar ook die was niet 100% vrij van dit soort foutjes.

Ik denk – hoop – dat deel 1 de uitzondering is aangezien de foutjes allemaal in een paar hoofdstukken zitten en de meerderheid van de hoofdstukken kennelijk wel goed gecontroleerd zijn. Ik heb Kluitman een mailtje gestuurd met de vraag of en wanneer de resterende delen beschikbaar komen en een lijstje met gevonden fouten in het eerste deel bijgevoegd. Hopelijk worden die er alsnog uitgehaald.

Nu maar kopen of lenen .. en lezen.

Tijdens het lezen van ‘De schippers van de Kameleon’ kreeg ik al meteen zin om de overige delen weer te gaan lezen. Ja, de verhalen zijn misschien een beetje verouderd op sommige onderdelen maar ze zijn nog steeds heerlijk om te lezen.

Het liefste zou ik alle Kameleon ebooks een permanent plekje geven in mijn digitale boekenkasten waar ze dan, net als de papieren versies, ook minstens 30 jaar mogen blijven staan. Het gaat me alleen echt te ver om daar 300 euro voor uit te geven en Kluitman heeft al aangegeven dat er geen bundels komen (zoals bijv. alle zestig delen voor zestig euro bijv.)

Gelukkig kan ik ze via Kobo Plus lezen en wie weet belanden ze in de verre toekomst nog eens in de ramsj-bakken van de ebookwinkels. Voor nu ben ik blij dat de boeken die ik zo graag in mijn jeugd las eindelijk beschikbaar komen als ebooks en ben ik benieuwd of ze straks ook veel geleend gaan worden in de bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Leuk, zo’n hobby, petje af. Als kind had ik ook zo mijn favoriete series, die liepen samen met mijn leeftijdscategorie. Sietse en Hielke van “De Kameleon”, maar ook Arendsoog en later de boeken van Karl May (eerst Winnetou en old Shatterhand maar later ook Kara ben Nemsi ofte wel Karel de zoon van de Duitsers). Ik had het geluk dat alle 50 deeltjes, elke maand twee, tijdens de laatste jaren van mijn lagere schooltijd door Prisma Boeken opnieuw uitgebracht werden. Een van de weinige dingen uit mijn jeugd die ik nog heb. En niet te vergeten de eindeloze Biggles reeks die ik in diezelfde tijd verslond voordat ik over ging op het lezen van boeken voor volwassenen.

  Ik heb het nooit opgebracht, of moet ik zeggen aangedurfd, om zulke boeken later nog te herlezen. De 50 deeltjes Karl May (nou ja, deeltjes, noem het maar pillen) liggen nog steeds in een oude naaimachine doos ergens in huis opgeslagen. De reden? Die diverse reeksen boeken waren voor mij een hele wereld op zich die honderd procent realistisch was toen ik ze las. De kans lijkt me immens dat ze nu bij herlezing als het ware door de mand vallen. Want als volwassene lees je uiteraard veel kritischer en zullen je allerlei dingen opvallen die wel heel erg onwaarschijnlijk of erger zullen blijken te zijn. Niet alleen doordat je zelf geen kind meer bent maar ook vaak omdat je door levenservaring weet dat sommige dingen gewoon niet kloppen. Dat heb ik passief al een aantal keren in de VS meegemaakt, waar men niet de boeken van Karl May kent maar wel de werkelijke feiten over de leefomstandigheden en woonplaatsen van indianenstammen als de Apaches en de Comanches. (als ik me goed herinner sprak May van Apachen en Comanchen maar dat weet ik niet zeker meer). Om die reden laat ik die boeken maar lekker liggen, ze geven warme herinneringen en die wil ik graag zo koesteren. En wie weet, kan ik er ooit mijn kleinkinderen blij mee maken.

  Reply

 2. Heb ze ook stuk gelezen. Kan er maar moeilijk afstand van doen. Overigens had ik niet alle titels, maar wel een groot deel. Welk kind van nu weet nog wat een praam is? Of snapt hoe de arts en de burgemeester nog ‘notabelen’ van de stad waren? Prachtige blik terug in de tijd (overigens net zo leuk om Pietje Bell nog eens te herlezen…). Het is natuurlijk prachtig om de hele serie te hebben, maar ik weet ook niet of ik € 300,- wil uitgeven aan een trip langs memory lane. Mijn middelst zoon heeft nog wel wat Kameleon boeken gelezen, mijn oudste niet. Ik schat niet in dat zij in hun puberjaren geïnteresseerd zullen zijn om de boeken te herlezen. Vraag is of ik ze moet aanschaffen voor mijn kleinkinderen die er mogelijk over een jaar of 20 (nu is wat te vroeg…) in willen gaan snuffelen. Ik ben bang dat de boeken dan écht te gedateerd zullen zijn: “Opa, wat is een telefoon?” et cetera. Misschien ook dan toch maar wachten totdat ze ergens in een bulk of in de ramsj terecht komen. Lijkt me overigens niet echt een briljant business model voor Kluitman, maar goed… ;-)

  Reply

 3. Gisteren, 8 februari, zijn weer twee delen van de Kameleon beschikbaar gekomen in digitale vorm: Ruim baan, Kameleon en De Kameleon vaart uit!

  Daarmee zijn 54 delen nu te lezen als ebook. De resterende zes zouden volgens Kluitman ‘medio 2018’ moeten volgen zonder in te gaan op de reden waarom deze zes (veel) later beschikbaar zijn.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top