Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in januari 2018? (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

In het nieuwe jaar wordt er (met enige weemoed?) teruggeblikt op 2017. De nummer 1 van deze week is ‘Het aanzien van 2017’. Nostalgie naar het vorige jaar wordt gekenmerkt met papier-only uitgaven lijkt het wel want er zijn deze keer maar liefst drie titels in de top 10 te vinden die geen ebookversie hebben.

Deze week (de lijst van week 3 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Het aanzien van 2017 door Han Bree (geen ebookversie)
 2. De acht bergen door Paolo Cognetti
 3. Oorsprong door Dan Brown
 4. De heilige Rita door Tommy Wieringa
 5. Ssst! De tijger slaapt door Britta Teckentrup (geen ebookversie)
 6. Moord op Commendatore deel 2 door Haruki Murakami
 7. Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt door Haemin Sunim
 8. 5 ingrediënten. Snel en simpel koken door Jamie Oliver (geen ebookversie)
 9. Rico door Leon Verdonschot
 10. Sapiens door Yuval Noah Harari

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (17 januari 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties januari 2018
Hier hoef ik weinig woorden aan te besteden: nul komma nul verschil tussen de verschillende ebookwinkels. De acht bergen en Sapiens zijn weliswaar in de aanbieding maar dat is een actie van de uitgever en die prijzen gelden dus voor alle ebookwinkels. De ebookwinkels lijken steeds minder zin te hebben met elkaar te concurreren op prijs.

Behalve! De heilige Rita is een ‘weekendaanbieding’ bij ebook.nl. Tot en met 22 januari is het boek voor 7,99 te koop. Omdat dit heel tijdelijk is heb ik het niet in de bovenstaande tabel opgenomen.

Geen van de titels uit de top 10 zit in het ebookabonnement van Kobo Plus of Bliyoo, al vind je het eerste deel van Moord op Commendatore van Haruki Murakami wel in Kobo Plus mocht je die nog niet gelezen hebben.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €81,43 voor de 7 beschikbare digitale titels in plaats van €149,91 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 54,3% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 56,1%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar er komen steeds meer acties waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top