woordenboek

(Aangepaste) woordenboeken gebruiken op de Tolino ereaders

Ik kreeg de vraag of het mogelijk is om zelf – uitgebreidere – woordenboeken te installeren op de Tolino Vision ereaders. Dat is zelfs heel eenvoudig maar de uitdaging is om geschikte woordenboeken in het correcte bestandsformaat te vinden die ook daadwerkelijk beter zijn dan de standaard aanwezige woordenboeken. Daarom heb ik even kort samengevat waar je de standaard (vertaal)woordenboeken kunt vinden en hoe je eventueel zelf nieuwe woordenboeken kunt installeren op Tolino ereaders.

Hoezo woordenboeken?

Laat ik even beginnen bij het begin. Op alle Tolino ereaders worden zowel woordenboeken als vertaalwoordenboeken meegeleverd voor alle talen van de landen waarin de ereaders verkocht worden. Deze zijn allemaal beschikbaar in de software op je Tolino ereader maar – en dat is even belangrijk – ze worden niet standaard geïnstalleerd. Je moet degene die je wilt gebruiken handmatig downloaden.

Dat doe je door in het menu naar Leesinstellingen te gaan en vervolgens onderaan op Woordenboeken te tikken.

tolino woordenboeken

Het submenu Mijn woordenboeken is onderverdeeld in twee tabbladen: Opzoeken en Vertalen. Zorg dat je met je wifi netwerk verbonden bent en download de woordenboeken die je wilt gebruiken om woorden in op te zoeken (of te vertalen van de ene naar de andere taal).

Deze maand is de nieuwe versie van de Tolino software voor de Vision 3 HD en Vision 4 HD beschikbaar gekomen. Je krijgt dan automatisch versie 10.1.0 geïnstalleerd en laten daar nu ook net nieuwe versies van de meeste woordenboeken in zitten. Mocht je al eerder woordenboeken gedownload hebben, dan kun je het beste na het installeren van 10.1.0 de oude woordenboeken verwijderen en opnieuw downloaden.

Aangezien ik zelf bijna alleen Engelstalige boeken lees heb ik het Engelse woordenboek gedownload. Het is iets meer dan 108MB groot, ruim vier keer zo veel als het Nederlandse woordenboek.

tolino woordenboeken

Als je één of meerdere woordenboeken gedownload hebt dan kun je ze tijdens het lezen gebruiken om woorden in op te zoeken. Selecteer een woord door er enkele seconden lang op te drukken – pas eventueel de selectie aan door de markers te slepen naar de goede plekken – en je krijgt een menu met o.a. de optie om het geselecteerde op te zoeken of te vertalen.

Dat werkt best redelijk maar je merkt wel dat Tolino gebruik maakt van (het gratis) Wiktionary voor hun woordenboeken: heel erg uitgebreid zijn ze namelijk niet. Op een Kindle heb je bijvoorbeeld de keuze uit o.a. de Oxford woordenboeken of de Merriam-Webster en met name die laatste is degene die ik al jaren naar volle tevredenheid gebruik. Het Nederlandse woordenboek op Tolino ereaders heeft ook een beperkte woordenlijst bijvoorbeeld dus verwacht niet dat je elk woord zult kunnen opzoeken.

Andere woordenboeken installeren

Om maar gelijk heel duidelijk te zijn: het is, voor zover ik weet, niet mogelijk om bijvoorbeeld de Merriam-Webster of Van Dale woordenboeken op een Tolino ereader te krijgen. Ik hoor graag als iemand dat wel voor elkaar heeft gekregen.

Tolino heeft geen licentie genomen op deze (betere) woordenboeken maar gekozen om alleen het gratis Wiktionary te gebruiken omdat Google (in het verleden) met een project begon om woordenboeken offline in Android beschikbaar te maken. Met QuickDic werden woordenboeken samengesteld met de woordenlijsten uit Wiktionary die vervolgens ook zonder internetverbinding te gebruiken waren in apps. Google ondersteunt dat inmiddels niet meer maar een Duitse programmeur heeft QuickDic nieuw leven ingeblazen met een eigen Android app.

Hij heeft echter ook alle losse woordenlijsten eind 2015 geupload naar Github en die bevatten uitgebreidere beschrijvingen per woord voor de meeste talen. In de lange lijst komen alle woordenboeken voorbij in zowel quickdic.v006 en quickdic.v007 formaat – Tolino ondersteunt volgens mij alleen de v006 versies – en die zijn te installeren door het gedownloade bestand (EN.quickdic.v006 bijvoorbeeld) uit te pakken met behulp van WinRAR of WinZip en het .quickdic bestand te plaatsen in de dictionaries map die je onder de map .tolino vindt.

Let op dat de .tolino map een verborgen map is die je wellicht eerst zichtbaar moet maken in de opties van Windows Verkenner of de Finder in MacOS.

tolino woordenboeken

Het aangepaste woordenboek vervangt in dit geval het al aanwezige Engelse woordenboek en je ziet dat het een stuk groter is: 217MB ipv 108MB. Dat betekent echter niet dat er twee keer zoveel woorden in staan helaas maar wel dat de omschrijvingen een stuk uitgebreider zijn. Te uitgebreid als je het mij vraagt maar smaken verschillen en het zal ook per taal anders zijn.

Bij de vertaalwoordenboeken zijn de aangepaste woordenboeken mijns inziens nuttiger. Niet alleen staan er op de Github pagina een groot aantal vertaalwoordenboeken die niet vanuit de Tolino zelf te downloaden zijn (mocht je bijvoorbeeld van Engels naar Noors willen vertalen) maar hier zijn de uitgebreidere beschrijvingen een stuk nuttiger. Ook hier zie je het verschil in grootte want waar het standaard Engels-Nederlands woordenboek slechts 5MB groot is, is de uitgebreidere versie ruim 36MB.

Het is in elk geval het proberen waard als je vaak of meer gebruik wilt maken van woordenboeken op je Tolino ereader.

@headerfoto via Pixabay met CC0 verklaring // Verder lezen? Lees dan de Tolino tips en trucs blogpost hier op Vakblog

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

 1. Hallo,hoe kan ik mijn boeken overzetten van computer naar eraeder Clara ?BvD Anneke

  Reply

 2. Hello,
  Kan je volgens jou quickdic woordenboeken gebruiken op kobo aura one. Heb file geïnstalleerd in in de dictionaries map, doch functioneert niet

  MEt vriendelijke groeten,
  frank Van Overmeire

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top