Afbeeldingen zoeken: Pikwizard

death to the stock photo

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

Pikwizard

pikwizard frontpage
Deze site stond al een tijdje bij mijn favorieten maar ik was er nog niet aan toegekomen om te controleren of Pikwizard echt is wat het lijkt, namelijk een site waar je een redelijk groot aanbod van gratis foto’s kunt vinden die ook van een behoorlijk fraaie kwaliteit zijn.

Hoewel er bijna geen informatie te vinden is over wie er nou precies achter deze site zit, hoe groot het aanbod nou echt is of hoe vaak er nieuwe foto’s bij komen, heb ik echter geen addertjes onder het gras kunnen vinden. Pikwizard lijkt, als je naar het bijbehorende blog kijkt, een project te zijn van iemand die fotografie heeft opgepakt als hobby en daar nu zijn foto’s op deelt. Al wordt na wat snuffelen door het aanbod wel duidelijk dat er ook een selectie van foto’s van andere fotografen en stockfotosites te vinden zijn.

Qua foto’s onderscheidt de site zich wel van andere gratis-fotosites. Het zijn kleurrijke en mooie foto’s van personen, voorwerpen, landschappen enzovoorts. Vaak als losse foto maar er zijn ook hele reeksen te vinden waarin er tien of meer foto’s in een sessie gemaakt zijn. Je hebt meer het idee dat je door een aantal portfolio’s aan het bladeren bent van fotografen dan dat je door een stockfotosite aan het snuffelen bent.

Zoeken of bladeren

Alle foto’s zijn voorzien van tags waar je op kunt zoeken met de zoekfunctie op de voorpagina. Er zijn tientallen tags aan elke foto meegegeven dus je vindt al heel snel foto’s terug maar heel nauwkeurig is het allemaal niet. Zoek je op ‘books’ dan vind je veel foto’s van boeken maar ook van flessen wijn, fotorolletjes en maiskolven. Verwacht dus geen wonderen van die zoekfunctie.

Op de voorpagina worden ook – in een oneindige scroll – de trending foto’s getoond en die selectie kun je in het menu links aanpassen om o.a. de recentste toevoegingen of de foto’s te zien die het meest zijn gedownload.

Heb je eenmaal een geschikte foto gevonden? Dan krijg je bij die foto te zien hoe vaak die is gedownload, hoe vaak die door mensen – die een niet verplicht account hebben aangemaakt – als favoriet is gemarkeerd en het aantal views.

pikwizard

Natuurlijk zie je ook alle verschillende tags die bij de foto horen (en mag je je afvragen waarom envelope en architecture aan de bovenstaande foto meegegeven zijn) waar je op kunt doorklikken om meer foto’s te zien.

De foto kun je delen (op Facebook en Twitter), downloaden of bewerken in iets dat Design Wizard heet. Daar duikt dan het kleine addertje te voorschijn want Design Wizard blijkt een fotobewerkingswebsite te zijn waar je de foto – met o.a. betaalde functies – kunt aanpassen voor eigen gebruik. Het is echter volledig optioneel dus dat werkt niet in het nadeel van Pikwizard wat mij betreft.

Wat mag je met de foto’s?

Alle foto’s zijn vrijelijk te gebruiken maar het is wel even opletten want het verschilt per foto(graaf). Een deel van de foto’s wordt verspreid met een Creative Commons Zero licentie waardoor je de foto’s mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen.

Bij andere foto’s vind je een zogenaamde ‘Free license‘ terug en hoewel dat nog steeds de mogelijkheid geeft om de foto’s voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden te gebruiken, kunnen daar enkele aanvullende voorwaarden aan verbonden zijn. Bij een Free license heeft de fotograaf de foto namelijk geen afstand gedaan van zijn rechten maar heeft deze simpelweg toestemming gegeven voor een vrij gebruik zonder de auteursrechten op te geven.

Het is dus verstandig om, zoals altijd, wel goed te kijken naar de precieze formulering bij de licentie die bij een foto is opgenomen.

pikwizard creditEr is bij beide licenties geen naamsvermelding nodig maar je wordt door Pikwizard gestimuleerd dat wel te doen. Bij elke foto vind je de mogelijkheid om een stukje code te kopiëren waarmee je meteen aan naamvermelding doet en zelfs de foto – met naamsvermelding – in zijn geheel kunt embedden op je blog of website zonder dat je de foto hoeft te downloaden of bewerken.

Op die manier loop je auteursrechtelijk 100% zeker geen risico’s en maak je tegelijkertijd je lezers duidelijk dat je een foto – met toestemming – correct gebruikt hebt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top