vakblog muziek zoeken logo

Muziek zoeken: Free Music Archive

Het is behoorlijk lastig om geschikte muziek te vinden die je mag gebruiken bij o.a. je (YouTube) video’s. Of je nou video’s voor je werk, studie of jezelf maakt, zodra je de video’s online zet kom je al heel snel in de problemen met auteursrechten als je andermans muziek gebruikt. Gelukkig zijn er een aantal sites waar je goede muziek kunt vinden die je, onder bepaalde voorwaarden, zonder problemen (en gratis) mag gebruiken bij je video’s. 

Eentje daarvan is:

Free Music Archive

free music archive genres

The Free Music Archive is an interactive library of high-quality, legal audio downloads directed by WFMU, the most renowned freeform radio station in America. Radio has always offered the public free access to new music. The Free Music Archive is a continuation of that purpose, designed for the age of the internet. It was launched in 2009.

De naam – en de beschrijving zoals die op de site zelf staat – zegt het al: Free Music Archive is een gecureerd archief waar door artiesten muziek gedeeld wordt die je mag gebruiken zonder dat je meteen in de juridische problemen komt.

Het is geen statisch aanbod want bijna dagelijks komen er nieuwe werken bij. De laatste tien toegevoegde nummers staan op de voorpagina, er is zelfs een RSS feed als je op de hoogte wilt blijven en via Twitter worden nummers dagelijks uitgelicht en gepromoot.

In het menu bovenaan – en in de rechterkolom – kun je op genres bladeren door het totale aanbod van meer dan 120.000 nummers.

free music archive jazz
Binnen genres zijn er bijna altijd ook nog weer subgenres waar je de lijst van gevonden nummers op kunt filteren en je kunt de zoekresultaten sorteren op datum of ‘most interesting’. Dat laatste is de waardering die door gebruikers is meegegeven aan de muzieknummers.

free music archive licentie
Bij het album of muzieknummer vind je dan rechts een link met informatie over de licentie zodat je weet onder welke voorwaarden je het mag gebruiken.

Wat mag je met de muziek?

Alle muziekstukken zijn vrijgegeven voor hergebruik maar de individuele makers/componisten bepalen welke licentie er aan hun stukken meegegeven wordt. Dat betekent dat je alle zes de Creative Commons licenties kunt tegenkomen, de CC0 verklaring (Public Domain) waarbij alle het hergebruik is toegestaan en waarbij er geen naamsvermelding nodig is, plus een specifieke Free Music Archive Limited Download Only licentie waarbij je de muziek alleen maar beluisteren en bewaren voor prive-gebruik.

Het is dus belangrijk om goed te kijken welke licentie aan een muziekstuk hangt. Bij enkele CC-licenties ben je verplicht om datgene, waarin je de gedownloade muziek verwerkt, ook vrijelijk te delen en bij andere CC-licenties zijn bijvoorbeeld commerciële doelen niet toegestaan.

Heb je een heel specifiek gebruik voor ogen (zoals het commercieel willen gebruiken), dan kun je beter de zoekfunctie gebruiken om meteen te filteren op die licentiesoort.

free music archive search

Al met al is The Free Music Archive een uitstekende site met een groot (en breed) aanbod van muziek die perfect te gebruiken is bij je video’s. Mits je goed op de licentievoorwaarden let natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top