icarus illumina xl hd header

De Icarus Illumina XL HD in de praktijk

Sinds 2010 brengt het Nederlandse bedrijf DistriRead de Icarus ereaders op de markt. Met hun apparaten wijkt Icarus echter wel af van de “norm” van een gemiddelde ereader omdat Icarus ereaders eigenlijk Android tablets zijn met een e-ink scherm. De recentste toevoeging aan hun assortiment is de Icarus Illumina XL HD ereader, een op Android gebaseerde ereader met ondersteuning voor de Google Play Store en voorzien van een groot 7,8 inch HD scherm.

Daar waar de ereaders van Kobo, Tolino en Amazon expliciet gekoppeld zijn aan (de eigen) ebookwinkels, ligt de focus van Icarus op het zo open mogelijk zijn van hun ereaders zonder dat ze gekoppeld zijn aan bepaalde ebookwinkels. Dankzij de aanwezigheid van Android 4.2.2 en de Google Play Store kunnen op een Illumina ereader gewoon Android apps geïnstalleerd worden en dat houdt in dat je ook de ereading apps van anderen kunt gebruiken. Icarus claimt dan ook dat de Icarus Illumina XL HD de meest open ereader ter wereld is met ondersteuning voor de ebook apps van o.a. Amazon, Kobo, Scribd, Bol, Bliyoo en natuurlijk de Bibliotheek.

Dat zou het, op papier tenminste, de ideale ereader moeten maken. Immers, je kunt zowel rechtstreeks ebooks op de Icarus Illumina XL HD zetten om te lezen met de eigen ingebouwde ereader app maar je kunt ook de Kindle boeken in de Kindle app lezen of geleende ebooks in de Bibliotheek app lezen. Maar werkt dat ook goed in de praktijk?

De Icarus Illumina XL HD samengevat

Specificaties:

 • Een prima 7,8 inch scherm (HD Carta E-ink) met een resolutie van 1872×1404 pixels en 300 pixels per inch (hetzelfde als dat van de Kobo Aura ONE hoewel het in de Illumina XL HD niet gelijk loopt met de rand);
 • 16 GB interne opslag (waarvan 12 GB beschikbaar is voor ebooks op een ingebouwde micro-sd kaartje). Dit is niet verder uit te breiden middels een micro-sd kaartje;
 • lengte/breedte/dikte: 200 mm x 145 mm x 9 mm met een gewicht van 275 gram (langer, breder, dikker en zwaarder dan de Aura ONE;
 • voorzien van een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting en bluetooth voor draadloze koptelefoons, ondersteuning voor mp3 en audioboeken/muziekapps;
 • Frontale schermverlichting die softwarematig aan- en uitgezet kan worden;
 • Verkoopprijs van €199,95 via de website van Icarus.

Pluspunten:

 • Het HD scherm van 7,8 inch (20cm) is het beste scherm dat Icarus ooit gebruikt heeft in een ereader. Dankzij de grootte van het scherm en de hoge resolutie past er veel meer tekst op een pagina en die is ook nog eens zeer goed te lezen;
 • Door de aanwezigheid van Android en de Google Play Store kun je elke gewenste leesapp installeren en gebruiken. Hierdoor is de ondersteuning van PDF op een ereader ook eindelijk wat je er van zou verwachten;
 • Je kunt Moon+ Reader (Pro) installeren en dat maakt een hoop goed;
 • Er zit nog een Home knop op de ereader zodat je meteen terug kunt gaan naar het startscherm;
 • Voelt zeer solide en stevig aan;
 • Support en ondersteuning zit gewoon in Nederland aangezien DistriRead/Icarus in Eindhoven gevestigd is.

Minpunten:

 • Zodra je Android apps (uit de Google Play Store) gaat gebruiken zul je merken dat ze niet optimaal werken in combinatie met het e-ink scherm van de Illumina XL HD. De inmiddels verouderde Android versie (4.2.2.) helpt hier ook niet aangezien recente versies van ereading apps vaak een nieuwere versie van Android vereisen;
 • De standaard ereading app en bibliotheek bevatten schoonheidsfoutjes in de huidige versie van de software (versie 1.01). Zo worden omslagen niet altijd getoond in de bibliotheek en vergeet de ereader de aangepaste lettertype en lettergrootte instellingen;
 • De lampjes van de schermverlichting zitten alleen bovenin waardoor de verdeling van het licht, met name onderin het scherm, niet optimaal is;
 • Het blijft een Android tablet met e-ink scherm en geen ‘echte’ ereader: de accuduur is aanzienlijk korter dan bij andere ereaders. Zorg dat je een oplaadsnoertje meeneemt als je veel gebruik maakt van de Android apps;
 • De vraag waarom je geen goedkope Android tablet met 8 inch scherm gekocht hebt blijft maar door je hoofd gaan als je vaak Android apps gebruikt.

Het uiterlijk en de hardware

Het eerste wat opvalt is hoe groot de ereader is. Het 7,8 inch scherm zit in een stevige behuizing met relatief smalle randen waar, in de bovenste rand, het Icarus logo is verwerkt. De onderste rand heeft een bijna onzichtbare fysieke knop die gebruikt kan worden om één stap terug te gaan als je hem kortstondig indrukt of waarmee je terug kunt naar het startscherm als je de knop wat langer ingedrukt houdt.

Bijzonder is dat de aansluitingen allemaal aan de bovenkant zitten. Je vindt er de micro-usb aansluiting terug, de aan-/uitknop en een 3,5mm koptelefoon aansluiting die je ook in geen enkele recente ereader aantreft. Wil je liever met een wireless koptelefoon luisteren? Dan kan dat ook want de Illumina XL HD beschikt over een Bluetooth 4.1 module. De fysieke bladerknoppen die op eerdere modellen van de Illumina ereaders zaten zijn helaas verdwenen en je hebt ook geen mogelijkheid meer om de hoeveelheid opslagruimte (van 16GB) uit te breiden met een eigen micro-usb kaartje.

De achterkant is van stevig hard plastic gemaakt en is voorzien van het modelnummer (E785BK) en het feit dat de ereader geïmporteerd is door DistriRead in Eindhoven. Er zit een sticker op dat het de Icarus Illumina XL HD Limited Edition betreft en onderin staat een logo met het woord ‘Plus’.

De tekst en logo op de achterkant maken duidelijk dat de Icarus Illumina XL HD technisch identiek is aan de Boyue Likebook Plus, een Chinese ereader. Onder de sticker staat namelijk nog steeds ‘Likebook’ gedrukt op de achterkant en het woord ‘Plus’ is dus niet eens afgeplakt. Kennelijk wordt deze ereader geïmporteerd door DistriRead en (licht) aangepast voor de Westerse/Nederlandse markt.

De software (hoe leest de Icarus Illumina XL HD?)

De Icarus Illumina XL HD draait, net als zijn voorgangers, op Android 4.2.2 waar niet heel veel wijzigingen in zijn aangebracht en waarop de Google Play Store beschikbaar is zodat je ook alle Android apps kunt installeren die in de Play Store te vinden zijn.

Vanaf het eerste moment dat je inlogt op de Play Store merk je wel meteen dat noch de Store noch de meeste apps bedoeld zijn om gebruikt te worden op een apparaat met een e-ink scherm. Apps die gebruik maken van animaties en/of video werken niet en zelfs bij eenvoudige lees-apps kan het lastig zijn om gebruik te maken van basisfuncties omdat die gebruik maken van Androidfuncties die niet in versie 4.2.2 aanwezig zijn. Oftewel, denk niet dat je alle apps in de Google Play Store kunt gebruiken.

icarus illumina xl hdEr is echter wel een eigen schil om Android gelegd. Het startscherm toont in twee rijen de boeken die je recentelijk gelezen hebt en die je het laatst hebt toegevoegd. Aan de onderkant worden vijf iconen weergegeven die je respectievelijk brengen naar het overzicht van ebooks, naar de File Manager waar je bestanden kunt/moet kopiëren naar de ingebouwde SD kaart, naar de lijst met geïnstalleerde apps, naar de Google Play Store en naar de instellingen.

Helemaal onderaan staan drie kleinere icoontjes: hiermee kun je altijd terug naar het startscherm, 1 scherm terug navigeren en de schermverlichting bedienen.

Tijdens het testen (januari 2018) werden bij mij een aantal omslagen van geïmporteerde boeken niet weergegeven op het startscherm. Ook onthield de Illumina XL HD niet de aangepaste lettertype en lettergrootte instellingen tussen sessies. Op het Mobileread forum vond ik vergelijkbare ervaringen die door de ontwikkelaars van Boyue verwerkt worden in nieuwe firmware releases. Op moment van schrijven is versie 1.02 beschikbaar voor de Likebook Plus en heb ik deze zonder problemen kunnen installeren op de Illumina XL HD. Dit lijkt de problemen vooralsnog verholpen te hebben. Versie 1.02 is echter nog niet officieel beschikbaar gesteld door Icarus dus gebruik deze op eigen risico.

Ebooks lezen

Het icoontje Books brengt je naar de bibliotheek die kunt vullen met je eigen boeken. Natuurlijk wordt het EPUB formaat ondersteund maar ook PDF en Mobipocket ebooks zijn te lezen. Je kunt ze via de Verkenner op de Illumina zetten maar natuurlijk ook via Calibre. Overigens herkent Calibre de Illumina XL HD niet als apart model maar ziet het de ereader als een generiek Android apparaat. Boeken komen in het mapje ebooks/import terecht als je via Calibre de boeken erop zet.

icarus illumina xl hd

Op de default (eigen) ereading app is weinig aan te merken en alle functionaliteiten die je zou verwachten zijn aanwezig. In de bovenste balk, rechtsbovenaan, vind je icoontjes terug voor de schermverlichting, zoeken binnen een boek, de inhoudsopgave en de bookmarks. Aan de onderkant kun je vijf icoontjes zichtbaar maken door midden op het scherm te tikken die iets minder vanzelfsprekend zijn in hun functies.

Het eerste icoontje laat je navigeren door het boek dat je aan het lezen bent, oftewel via paginanummers of met behulp van een slider waarmee je door de pagina’s kunt scrollen. Het tweede icoontje is wat je het meeste zult gebruiken want daar zitten de leesinstellingen achter verstopt. Hier kun je de lettergrootte aanpassen, de regelafstand, de marges en het gebruikte lettertype. Ook kun je instellen dat het lettertype altijd vetgedrukt moet worden getoond en kun je de balk onderin – waarin de voortgang in het boek wordt getoond – kleiner maken.

Vooral bij de lettertypes komt het open karakter van de Illumina naar voren want er zijn tientallen lettertypes voorgeïnstalleerd om uit te kiezen. Smaken verschillen maar ik denk dat Bookerly – dat ook door Amazon voor de Kindle wordt gebruikt – met afstand het fijnste lettertype is. Helaas kun je ongewenste lettertypes niet verwijderen waardoor je telkens flink moet bladeren door een lange lijst met lettertypes. Zit je favoriete lettertype er niet bij? Dan kun je die zelf toevoegen door het lettertype in de map ‘Fonts’ te zetten.

Alleen TrueType lettertypes (met de extensie .ttf) worden ondersteund en helaas ziet de Illumina de italic, de bold en bold-italic varianten van hetzelfde lettertype als verschillende lettertypes waardoor je niet altijd het gewenste effect krijgt. Zo wordt cursieve tekst dus niet altijd getoond, afhankelijk van het lettertypebestand.

Het derde icoontje geeft een aantal instellingen voor het (automatisch) omslaan van de pagina’s terwijl je de tekst gekanteld weer kunt laten geven met het vierde icoontje. Het vijfde en laatste icoontje laat je de metadata zien van het ebook.

Android apps

De echte toegevoegde waarde van de Icarus Illumina XL HD ten opzichte van andere ereaders zit hem natuurlijk in de mogelijkheid om Android apps te installeren. Doordat de Illumina een traag e-ink scherm heeft is deze ereader echt niet geschikt om apps op te gebruiken die animatie of video bevatten maar het leent zich wel voor apps die tekstgebaseerd zijn. Zoals dus de diverse leesapps maar ook nieuws en RSS apps, Pocket en PDF apps.

Standaard zijn een aantal Google apps, zoals Gmail, geïnstalleerd maar via de Google Play Store kun je inloggen met je Google account en alles installeren wat er maar te vinden is in deze enorme App Store. Dat is enerzijds natuurlijk heel handig maar anderzijds betekent het wel dat je door in te loggen op je ereader voor een paar apps ineens mailnotificaties krijgt van Gmail op je ereader. Gmail is dermate geïntegreerd in Android dat je dat ook niet kunt verwijderen dus hou daar rekening mee.

Het is ondoenlijk om alle mogelijke leesapps te testen maar na een middag spelen blijken de meeste bekende apps wel te werken. Inloggen valt niet altijd mee, sommige apps hebben animaties die de leeservaring verminderen en bij andere apps botsen de app-instellingen met die van de ereader (zoals de helderheid in de app vs de schermverlichting van de ereader) maar over het algemeen kun je inderdaad zonder al te grote problemen boeken lezen in de Bol/Kobo app (inclusief dus Kobo Plus), Bliyoo en de Bibliotheek app.

Bij al die apps krijg je echter wel het idee dat je iets heel onhandigs aan het doen bent. De apps zijn overduidelijk allemaal geoptimaliseerd voor gebruik met een regulier tablet- of telefoonscherm en menu’s, navigatie en vormgeving werken daardoor minder goed dan je gewend bent. Als je regelmatig meerdere apps achter elkaar gebruikt vraag je je gegarandeerd af waarom je niet gewoon meteen een 8 inch Android tablet gekocht hebt.

Maar het is niet allemaal onhandig. De (mijns inziens) beste Android lees-app is namelijk ook te installeren op de Illumina XL HD en die zorgt er in zijn eentje al voor dat de Illumina de moeite waard is.

Moon+ Reader (Pro)

Moon+ Reader – en liever nog de betaalde Pro versie zodat je ook over alle functionaliteiten beschikt en juist geen advertenties ziet – is een leesapp die alleen beschikbaar is voor Android. Het is niet gekoppeld aan een specifieke leverancier van ebooks maar werkt met alle (DRM) vrije ebooks.

De app beschikt over enorm veel mogelijkheden, zoals het op de millimeter kunnen instellen van regelafstanden en marges, alle lettertypes die je maar zou kunnen wensen, eigen instellingen voor schermverlichting en – wat ik belangrijk vind – het aan en uit kunnen zetten van woordafbreking.

Schaf Moon+Reader Pro aan voor vijf euro, installeer het op de Illumina XL HD, selecteer het witte thema zodat het goed werkt op een e-ink scherm en stel je leesinstellingen naar smaak in. En dan heb je zo maar de perfecte leesapp op je Illumina staan om je ebooks te lezen die je er opgezet hebt.

icarus illumina xl hd

Je kunt natuurlijk iedere keer naar Apps gaan en Moon+ Reader starten maar als je een paar seconden lang drukt op een boek op het startscherm dan krijg je een Android venster met de vraag in welke leesapp het boek geopend dient te worden. Hier kun je kiezen uit de (standaard) FBReader, Adobe Reader en ook Moon+Reader Pro als je het geïnstalleerd hebt. Op die manier kun je meteen een boek in de beste leesapp gaan lezen.

Conclusies

De Icarus Illumina XL HD is zonder twijfel een bijzonder apparaat. Het beoogt het beste van twee werelden te combineren – een e-ink ereader met een Android tablet – waardoor je niet vast zit aan het ecosysteem van een leverancier van ebooks zoals je dat bij Amazon, Kobo, Apple en Tolino wel hebt.

Als je ebooks koopt of leent bij meerdere leveranciers en je vindt het handig/belangrijk om deze allemaal gemakkelijk op één apparaat te kunnen lezen met een e-ink scherm, dan ben je letterlijk de doelgroep voor deze Illumina XL HD. Jij bepaalt helemaal zelf hoe je je ebooks leest op dit apparaat en je hoeft niet aan de slag te gaan om al je ebooks te verzamelen op één plek zoals je dat bij een reguliere ereader wel zou moeten doen. De Illumina XL HD is hierdoor ook nog eens de enige e-ink ereader waarmee je ebooks van Bliyoo of Kobo Plus kunt lezen (die niet van Kobo zelf is).

Maar hier betaal je wel een prijs voor qua gebruiksgemak want uiteindelijk is de Illumina XL HD als e-ink ereader verre van ideaal doordat de werkwijze van Android overal doorheen siepelt. Dat zie je goed aan het bestandsbeheer waarin je ebooks, mp3’s en afbeeldingen zelf in goede mapjes moet organiseren maar ook omdat je zelf maar de goede apps erbij moet zoeken.

Dat maakt het enerzijds flexibel maar anderzijds ook erg onoverzichtelijk allemaal. Als je alleen maar ebooks op een ereader wilt zetten en gaan lezen, dan zit die hele Android omgeving met al die apps je alleen maar in de weg. Vooral omdat de apps geen van alle geoptimaliseerd zijn om met een e-ink scherm te werken en je dus zelf maar moet ontdekken wat er wel en wat er niet werkt. Kun je Storytel luisterboeken luisteren met de app bijvoorbeeld? Of niet? Werken de Kindle in Motion boeken wel in de Kindle app op de Illumina? Geen idee.

Misschien is dat wel de beste conclusie: de Icarus Illumina XL HD is een uitstekend apparaat voor digitale lezers die een zo groot mogelijke keuzevrijheid willen en het voor lief nemen dat je daardoor zelf alles moet uitzoeken. Ook al zijn er echt betere e-ink ereaders te vinden die gebruiksvriendelijker zijn met een betere accuduur. Ook al kun je voor 200 euro ook een hele aardige 8 inch Android tablet vinden waar je de leesapps veel beter op kunt gebruiken.

De onvolkomenheden in de software –  het niet tonen van sommige covers en het niet onthouden van instellingen in (iig) de Adobe Reader leesapp – zijn helaas wel slordigheden die er niet in hadden moeten zitten en die hopelijk binnenkort snel verholpen worden.

Schrik je daar allemaal niet voor terug dan heb je met de Illumina XL HD in elk geval een mooie grote ereader waar je – met Moon+ Reader Pro erop geïnstalleerd – uitstekend ebooks op kunt lezen. En daar draait het uiteindelijk allemaal om toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Hai Raymond,

  Interessante ontwikkeling die android tablets met e-ink. Er is nu ook een 13″ model uit, nl de Onyx Max 2 Pro.
  De Bliyoo app is aardig voor het lezen van teksten. Afbeeldingen worden niet ontworpen om in grijstinten te bekijken, die zijn niet interessant op een e-ink scherm. Bij tijdschriften (dat is een optie van Bliyoo) mis je dus een groot deel van de luxe uitstraling doordat je geen kleuren ziet.

  Ik denk dat e-ink uiteindelijk veel minder schadelijk is voor de ogen en bv de nachtrust. Van mij mogen ze die techniek invoeren op alle scholen, want het effect op lange termijn van al die lichtgevende schermpjes is niet bekend.

  Bedankt voor je leuke artikelen!

  Reply

  • Hoi Kirsten,

   Dank je voor die toevoeging! Ik heb de Onyx ereaders zelfs nog nooit in handen gehad dus daar zal ik me toch eens een keer in gaan verdiepen dan.

   Ik ben echter na de Illumina XL HD meer dan ooit overtuigd dat Android apps in combinatie met een e-ink scherm te weinig meerwaarde heeft. Ik ben best tevreden met Moon+ Reader Pro op dat apparaat – en de accuduur valt ook nog best mee als je alleen die app gebruikt valt me op – maar zelfs die app heeft wat eigenaardigheden omdat je het met een e-ink scherm gebruikt.

   Ik ben daarom ook vooral benieuwd naar de volgende generatie (kleuren) e-ink schermen die ook een wat betere refreshrate hebben. Voor video hoeft het dan nog steeds niet denk ik maar het kon echt wel eens heel goed gaan werken voor op Android gebaseerde ereaders. Inclusief Bliyoo hoop ik!

   Reply

 2. Hartelijk dank voor deze uitvoerige recensie. Zelf ben ik niet bepaald een van de jongsten en het is misschien daarom dat dat hele “apps”-gebeuren bij mij eerder irritatie opwekt. Het idee dat er nu eindelijk een e-reader wordt neergezet die niet aan een of ander verkoophandeltje is gekoppeld vind ik bijzonder prettig, zelfs al zijn er nadelen. Het niet gelijkmatig verdeeld zijn van de achtergrond verlichting zou ik als erg storend ervaren.
  Je schrijft ” Jij bepaalt helemaal zelf hoe je je ebooks leest op dit apparaat en je hoeft niet aan de slag te gaan om al je ebooks te verzamelen op één plek zoals je dat bij een reguliere ereader wel zou moeten doen.”
  Voor mij als iemand die al sinds 1983 met een IBM compatible werkt is het altijd bijzonder onhandig en onprettig geweest om via tags te moeten werken waar het gaat om geluid te rangschikken. Ik ben qua e-books een beetje aan Calibre gewend maar als het aan mij lag had ik liever een e-reader gehad die net als bij bestandsbeheer van een computer begon met mij een hoofddirectory te tonen waarvoor ik dan zelf zoveel subdirectories en sub-subdirectories zou kunnen maken als ik behoefte aan had. Zowel qua de 5 talen die ik spreek als qua genres van boeken enzovoorts. Of dit bij zo’n Android-achtige wel kan weet ik uit eigen ervaring niet maar voor mij zou dat een einddoel zijn waarnaar ik zocht.

  Waarom mensen van alles en nog wat willen kunnen met elk apparaat wat ze hebben zal voor mij altijd een raadsel blijven. Zelf zit ik dik in de satelliet ontvangst apparatuur en daar kom ik ditzelfde tegen: in plaats van dat de fabrikant er alles aan doet om het ontvangen van programma’s via satelliet te optimaliseren maakt hij er een doos van waarmee je kunt browsen, emailen, media player spelen en God-weet-wat nog meer. Dat alles doorgaans ten koste van de aandacht die naar het hoofddoel, de creatie van een optimale ontvanger, had moeten gaan. Waarom iedereen vindt dat je met elk apparaat zo ongeveer alles moet kunnen doen is me een volslagen raadsel. Want de meeste dingen zijn dan duplicaten van elkaar, en wat je bijvoorbeeld achter een laptop of computer doet zal altijd 10 keer gemakkelijker gaan dan priegelen met een veel kleiner scherm en toetsenbord of afstandsbediening via een ander apparaat. “Leer nou gewoon eens om een apparaat te gebruiken waarvoor het is gemaakt!” zou ik zeggen. Soms kan het handig zijn om bijvoorbeeld met je mobieltje te kunnen fotograferen omdat niet iedereen altijd een aparte camera bij zich wil hebben, maar verder is het ook vaak een hoop onzin.
  Maar goed, je recensie heeft me wel nieuwsgierig gemaakt, misschien dat ikzelf ook eens een keer een recensie exemplaar te leen vraag. Nogmaals hartelijk dank!

  Reply

  • Ik ben het met je eens dat apparaten van mij ook veel meer gericht zouden moeten zijn op het zo goed mogelijk vervullen van één basisfunctie maar dat is helaas de trend niet nee. Kabelmodems met ingebouwde routers en telefoonaansluiting, tv kastjes met menu’s waar je met een handleiding doorheen moet omdat je er 200 dingen mee kan en ja, ook ereaders waar mailnotificaties en evt. tweets op binnenkomen.

   Wat ik wel fijn vind aan tablets – ik doe dat zelf vooral op mijn iPad Mini maar het kan dus ook met de Illumina XL HD – is dat ik er dus apps als Dropbox en Onedrive op kan gebruiken. Daar heb ik mijn mappenstructuur met ebooks in staan en ik kan ze dus in apps als Moon+Reader Pro op Android of Marvin 3 op iOS allemaal lezen.

   Het nadeel van de Illumina is dat je ‘slechts’ 12 GB aan ebooks kunt opslaan op het apparaat zelf maar dat zal voor de meeste mensen meer dan voldoende zijn neem ik aan.

   Reply

 3. Bedankt voor de review.
  Leuk om te weten dat er nu ook een 13,3″ e-reader is.

  Reply

 4. I sent it back at my own cost to the Netherlands a few days after it was bought in early January 2018 (they will not pay the shipping costs) as light was not working properly and one day a week or so ago while i was reading the screen went blank. I contacted icarus and basically they told me tough, they would sell me a another for 179 euro!

  It is a piece of crap,stopped working after 3 months and company refuses to honor warranty as they say the screen was broken due me dropping it but there is not a scratch on it and it was never dropped.

  I have never written a review before but would say stay away from this product and company as it will not last and you will be out your money!

  Reply

 5. Raymond, bedankt voor deze stek.
  Ik wil mijn Kobo Glo uit 2012 vervangen, om verschillende redenen.
  Ik wil geen koppelverkoop. Voor mij hoeft een ereader alleen maar boeken (in vele formaten) te kunnen lezen, weergaven plaatjes wat beter en vrij zijn waar ik van alles koop en leen via mijn kompie. Liefst koop ik bij Libris want dan steun ik mijn lokale verkoper. Verder is wifi ook onnuttig. Ik heb een iPad.
  Zo kwam ik bij de nieuwste PocketBook Touch HD 2.
  Heb je die al eens beproeft?

  Reply

  • Hoi Tom,

   Ik heb helaas nog geen enkele ereader van PocketBook kunnen proberen. De meeste ereaders die ik uitprobeer koop ik zelf en dat is al een behoorlijk prijzig verhaal :)

   Volgens mij is er ook geen partij in Nederland die ik zou kunnen benaderen voor een reviewexemplaar dus ik kan je er weinig over zeggen. Behalve dat ik persoonlijk groot fan ben van fysieke bladerknoppen en daarom alleen al de PocketBook ereader(s) interessant zijn. De Touch HD 2 is hun recentste model en als ik van de specificaties uitga heb je daar een prima ereader aan.

   Overigens, als je bij Libris koopt dan zijn de Tolino ereaders wellicht ook interessant voor je aangezien je daarmee de bij Libris gekochte boeken rechtstreeks op de ereader krijgt.

   Reply

   • Ik/wij gebruiken de kobo als veredelde usb stick. Aansluiten kopiëren via de kompie. Ik wil ook wel eens boeken van de bieb lenen. Één gesloten biotoop (ipad iphone) is wel genoeg).

    Reply

 6. Android 4.2 stamt uit 2012/2013, het is toch niet te geloven dat er anno 2018 nog apparaten worden uitgebracht met dit oude OS? We zijn al bij Android 9 inmiddels…

  Reply

  • Tja, ik snap het wel vanuit het standpunt van de leveranciers want de hardware eisen voor Android 4.2 liggen een stuk lager en op die manier besparen ze geld natuurlijk.

   Je hebt echter wel helemaal gelijk dat de kloof tussen die versies te groot aan het worden is en daar betalen nu de leveranciers (en de kopers van op Android gebaseerde ereaders) alsnog de prijs voor. Google weigert namelijk sinds vorige maand om apparaten te certificeren als ze niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Zie https://goodereader.com/blog/electronic-readers/android-e-readers-can-no-longer-access-google-play

   Eén van die eisen is dat de minimale Android versie 8.0 moet zijn en dat hebben al die ereaders dus niet. Consequentie hiervan is dat iedereen die nu een op Android gebaseerde ereader koopt, de Google Play Store niet kan gebruiken op dit apparaat. Iets wat mijns inziens een enorm probleem is want de mogelijkheid om gebruik te maken van de uitstekende leesapps die er zijn, was nou net het grootste pluspunt.

   Reply

   • De Icarus Illumina XL HD valt daar ook onder zeker? Het artikel waar je naar linkt verwijst specifiek naar Icarus: “…but it’s going to be literary impossible for Boyue, Icarus, Energy Sistem, and other brands to offer Google Play anymore,…” Je zou eigenlijk de fabrikant moeten benaderen voor een compensatie.

    Reply

    • Daar vallen de Icarus ereaders ook onder inderdaad. Ik heb er zelf geen last van omdat ik al ingelogd had op mijn exemplaar voor de ‘deadline’ maar als je er nu eentje zou kopen dan heb je er wel degelijk last van. Ik heb geen idee of de leveranciers actie gaan ondernemen maar ik zal eens een mail naar Icarus sturen.

     Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top