Welke ebookacties zijn er in februari 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

De nummer 1 van deze week is de nieuwe vertaalde roman van Isabel Allende, ‘De winter voorbij’. De kook- en zelfhulpboeken blijven het, zoals altijd, goed doen want daar staan er ook weer een aantal van in de top 10. Die zijn vaak ook niet digitaal beschikbaar en dat betekent dat er maar liefst vier titels in de top 10 te vinden zijn die geen ebookversie hebben.

Deze week (de lijst van week 7 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. De winter voorbij door Isabel Allende
 2. Het bucketlist boek voor koppels door Elise de Rijck (geen ebookversie)
 3. De acht bergen door Paolo Cognetti
 4. Vuur en woede door Michael Wolff
 5. 5 ingrediënten. Snel en simpel koken door Jamie Oliver (geen ebookversie)
 6. Ssst! De tijger slaapt door Britta Teckentrup (geen ebookversie)
 7. Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt door Haemin Sunim
 8. Oorsprong door Dan Brown
 9. Lichter door William Cortvriendt (geen ebookversie)
 10. Mindgym door Wouter de Jong

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (14 februari 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties februari2018
Hoe meer kleurtjes, hoe meer onderlinge verschillen en ook al zijn er deze maand slechts zes van de tien titels digitaal beschikbaar, er zijn (eindelijk) wel een paar voordelen te behalen door goed te vergelijken tussen de ebookwinkels.

Dat begint al meteen met de nieuwe nummer 1. De winter voorbij is zo nieuw dat Amazon de vertaling (nog?) niet heeft, al hebben ze de Engelse versie natuurlijk wel. Bij alle Nederlandse ebookwinkels vind je de ebookversie voor 11,99 terug maar bij Google Play Books is die meteen in de aanbieding. Je bespaart daar bijna 4 euro en dat is een hele goede deal.

Ben je vorige maand vergeten om De acht bergen te kopen? De aanbieding van toen is inmiddels voorbij en je betaalt nu weer het volle pond voor het boek. Misschien toch nog maar even wachten?

Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt is overal in prijs verlaagd naar het bijzondere bedrag van 7,79 euro. Zo bijzonder kennelijk dat Bruna het naar boven afrondt want daar betaal je 20 cent meer. Bruna rekent ook een hogere prijs voor Mindgym. Het kost op de meeste plekken 15 euro maar bij Bruna en Google Play Books reken je (bijna) 2 euro meer af.

Twee titels uit de top 10 zitten deze keer in het ebookabonnement van Kobo Plus (geen enkele in Bliyoo): Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt en Mindgym. Dat tientje heb je er deze maand dus wel uit als je graag bestsellers leest.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €73,91 voor de zes beschikbare digitale titels in plaats van €119,46 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 61,9% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 54,3%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar er komen steeds meer acties waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo [sinds enige weken lijkt de site echter niet te werken];
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Bij mij is ebookalarm.nl “doorlopend” in onderhoud de laatste weken…

  Reply

  • Iemand anders mailde dat inderdaad ook al. Ik heb er aan toegevoegd dat de site niet meer lijkt te werken en zal het volgende maand verwijderen als het dan nog steeds niet werkend is.

   Reply

  • Goed gespot, Nathaly, ik had er niet aan gedacht om de Kobo pagina te controleren maar zoals je al constateert, zonder code heb je er weinig aan.

   Ik heb een gearchiveerde pagina van ebookalarm.nl uit de Wayback Machine opgeduikeld, daar het mailadres van Singeluitgeverijen (ebooks@singeluitgeverijen.nl) gevonden dat achter ebookalarm.nl zit en heb ze zojuist gemaild met de vraag wat er aan de hand is.

   Het feit dat ook de wekelijkse mails – met aankondigingen van de titels – zijn gestopt doet me vermoeden dat we het laatste hebben gezien van het ebookalarm….

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top