remarkable header

De reMarkable paper tablet in de praktijk

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch E-ink scherm en touchscreen dat een alternatief voor het papieren schrijfblok wil zijn. Het wordt ook als een grote ereader gepromoot maar is de reMarkable wel geschikt om ebooks mee te lezen? Voor de IP schreef ik een korte bespreking van de reMarkable als paper tablet en die breid ik nu uit door verder in te zoomen op de mogelijkheden van deze tablet als ereader.

De reMarkable als paper tablet

remarkable hoofdmenu

Wat is het?

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch e-ink scherm (zoals dat van ereaders) dat speciaal gemaakt is om op te schrijven zoals je dat ook op papier doet.

Wat doet het?

Het is de digitale versie van de papieren notitieblokken waar je altijd aantekeningen op maakt of op tekent. Je kunt digitale notitieboekjes aanmaken met oneindig veel met ruitjes, lijntjes of gewoon blanco ‘velletjes’. Daar schrijf (of teken) je met een meegeleverde pennetje op en dat werkt verrassend goed. Met het pennetje kun je ook navigeren in het menu van de tablet en o.a. kiezen tussen verschillende diktes van lijnen.

Behalve om op te schrijven kun je ook PDF’s lezen en er bijvoorbeeld aantekeningen bij maken. Al deze aantekeningen en notities kun je synchroniseren met behulp van de reMarkable software of apps met een computer, smartphone of iOS/Android tablet.

Wat doet het niet (of minder goed)?

De reMarkable kan ook als ereader dienen. Je kunt ebooks openen en lezen maar de mogelijkheden hiermee zijn zo slecht beperkt dat je deze tablet absoluut niet voor dit doel zou moeten aanschaffen. Verder staat de software van zowel de tablet maar ook voor het synchroniseren van notities en documenten nog te veel in de kinderschoenen. Het is omslachtig om documenten op de reMarkable te zetten en om gemaakte aantekeningen terug op je computer of telefoon te krijgen.

Wat heb je eraan als informatieprofessional)?

Zoals de makers van de reMarkable zelf al zeggen: “het is de tablet met de minste functionaliteiten”. Als je regelmatig artikelen of documenten in PDF formaat leest en van commentaar voorziet of altijd en overal makkelijk papierloos aantekeningen wilt kunnen maken, dan is de reMarkable een nuttig apparaat. Je wordt niet afgeleid door social media of je mail op deze tablet.

Is het apparaat het geld waard?

De reMarkable kost €629 en hoewel je voor dat geld absoluut geen iPad Pro met Apple Pencil kunt kopen zijn de functionaliteiten van de reMarkable te beperkt om deze prijs te verantwoorden. Als je bedenkt dat een A4 notitieblok plus ouderwetse pen samen zo’n 2 euro kosten dan moet je wel heel veel schrijven of tekenen om deze aankoop te rechtvaardigen.

De reMarkable als ereader

Als je de reMarkable als ereader wilt gaan gebruiken omdat je denkt dat dit het ideale apparaat is met een groot E-ink scherm: NEE. KOOP HEM NIET. De paper tablet lijkt weliswaar op een grote en dunne ereader maar zowel de functionaliteiten als de software van het apparaat zijn volledig gericht op het ‘papiergetrouw’ schrijven en het vervangen van je schrijfblok.

Nou ja volledig. De basisfuncties voor het lezen van ebooks zijn er wel degelijk. Zo kun je via de desktop software EPUB bestanden synchroniseren naar de reMarkable en worden die als apart document zichtbaar op het beginscherm van de tablet.

Je kunt dus geen ebooks (of PDF documenten) rechtstreeks op de reMarkable zetten en je moet verplicht de desktopsoftware gebruiken. En nee, de tablet wordt niet ondersteund door Calibre.

remarkable ebook out of the box
Maar de software van de reMarkable is absoluut niet geoptimaliseerd voor het (goed) weergaven van ebooks. Witruimtes tussen paragrafen, tekst die cursief of vet weergegeven moet worden of tekst die uberhaupt een andere layout heeft worden standaard niet getoond.

Wat dan wel weer fijn werkt is dat de linker- en rechterknop prima werken als bladerknoppen – en je kunt de tekst in een ebook prachtig voorzien van markeringen en je eigen opmerkingen erbij krabbelen – maar ja, voor het gemakkelijk lezen moet de tekst er wel wat beter uitzien.

remarkable ebookmenu
Als je boven in het scherm op de menu-opties tikt dan blijkt de reMarkable gelukkig nog wel enkele opties te hebben die specifiek voor ebooks bedoeld zijn. Je kunt kiezen uit zes verschillende lettergroottes en zes verschillende lettertypes en je kunt het uitlijnen van de tekst, de marges en de regelafstand aanpassen.

Daarmee kun je de tekst in een boek een stuk leesbaarder maken maar het lost de problemen met de weergave niet op. Dat zie je niet heel erg goed als je het alleen bekijkt op de reMarkable maar zodra je een pagina met wisselende tekstopmaak gaat vergelijken met een andere ereader of ereading-app, dan zie je meteen waar het de reMarkable aan schort.

layout problemen remarkable
Hierboven zie je een pagina aan het einde van het tweede hoofdstuk van The Punch Escrow van Tal M. Klein. Namen en de conversatie in het hoofd van de hoofdrolspeler worden cursief weergegeven in het boek en dat zie je hierboven dus niet. Datzelfde geldt voor de voetnoten die aan het einde van een hoofdstuk getoond worden en waarbij je nu bijna geen enkele overgang ziet tussen de hoofdtekst en de voetnoten.

De tekst in het rode kader behoort er namelijk zo uit te zien:

normale layout
En tja, dat leest toch een stuk beter …

Verder hoef je ook niet op zoek te gaan naar mogelijkheden om ebooks te beheren op de reMarkable en zijn er geen woordenboeken of andere functies die je van ‘gewone’ ereaders gewend bent.

Misschien dat de reMarkable ooit in de toekomst – middels een software update – beter geschikt zal zijn om er ebooks mee te lezen maar op het moment van schrijven is de ondersteuning feitelijk minimaal en kan ik je de reMarkable alleen maar afraden als ereader.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (67) Write a comment

  • Ik heb een remarkable 2 gekocht en ben er super blij mee! Ik heb een vraag over de handleiding, mijn engels is niet zo geweldig en ik zou deze graag in het Nederlands willen. Weet je of dit er is? Ik zou er geweldig mee geholpen zijn.

   Reply

 1. Ik heb ‘m en ben er erg blij mee. Prijzig? Ja. Handig? Dat zeker. Ik ben een chaoot en losse papiertjes werken niet voor mij. Deze oplossing is misschien wel duurder dan losse notitieblokken kopen, maar voor mij veel efficiënter. Notities maken, opslaan en in een map plaatsen bij alle documenten van mijn klanten. Net zo makkelijk.

  Jouw opmerking over de cursieve letters in de e-boeken heb ik maar even voorgelegd aan het team van reMarkable, vind ik als gebruiker van reMarkable ook wel belangrijk. Uit hun antwoord maak ik op dat de cursieve letters wel degelijk moeten worden weergegeven. Dat dit niet gebeurt, zou liggen aan een custom font. Ze nemen het in ieder geval mee voor een toekomstige update.

  En dat laatste is dus wel wat ik ook heel tof vind aan reMarkable. Ze blijven werken aan verbetering van de software. Inmiddels heb ik zeker 3 updates gehad en zie gewoon dat ze het heel belangrijk vinden om al hun gebruikers tevreden te houden (of krijgen). Van alle crowdfunding-projecten waaraan ik heb deelgenomen is reMarkable echt de meest klantgerichte.

  Zelf heb ik ‘m dus niet echt voor gebruik als e-reader, al zie ik daar wel steeds meer de voordelen van in. De meer dan 100 e-boeken die ik nog nooit heb gelezen, lees ik nu echt eerder dan wanneer ik ze op mijn pc moet openen. Dus hij gaat dit jaar zeker mee op vakantie om zo ook nog wat bij te lezen.

  Ik zou de reMarkable zelf dus wel aanraden, maar snap dat het een forse prijs is voor velen. Die overweging moet iemand dus zelf maken. Voor alles zijn alternatieven en of die voldoen aan je eisen zul je zelf moeten ontdekken. Ik vind het wel uitstekend dat je in je stuk gewoon oprecht kritisch hebt gekeken naar de voor- en nadelen.

  Reply

 2. Als je een ereader wil dan koop je toch een ereader? Waar de auteur helemaal niet op in gaat zijn de bijna grenzeloze teken mogelijkheden? Alles van ballpoint, fineliner,tot potlood endik potlood is beschikbaar. En ook een gummetje ontbreekt niet. Drukgevoelig,hoekgevoelig en bliksemsnel. Ben je creactief maar niet zo de lezer (itt tot de auteur), graag aan het schetsen met (dik) potlood maar wil je geen bomen misbruiken dan is dit HET hulpmiddel!

  Reply

 3. Ik ben er erg tevreden mee. Net als een van de voorgaande schrijvers, ben ik een ramp wat betreft notities. In de Remarkable heb ik alles georganiseerd in mappen en is alles dus goed terug tevinden in plaats van notitieblokken moeten doorbladeren waar het ook alweer stond. Ik schets ook graag: ideaal met deze. Ook de pdf’s en ebooks zijn prima te lezen. Ja het is even wennen aan de manier waarop je upload, maar ik ben heel blij met de rustige achtergrond en het stress (cq internetprikkels in alle vormen) -vrij werken. De updates heb ik nog niet. Zal daar even naar kijken.

  Reply

 4. Je kan er ebooks en PDF s opzetten en notities malen en verwijderen. En ja als je een agenda op je notitieblok kunt malen dan ook op de remarlable

  Reply

 5. het toestel kent zeker zijn zwakte als e-reader en comfortable bestanden uploaden is ook niet echt van toepassing. Als tekentablet kan ik geen oordeel vellen. De stylus kent ook zijn problemen.De tips slijten snel en zijn niet goedkoop te noemen.
  De makers proberen wel in te spelen op de vragen maar slagen er toch niet helemaal in. Design verpakking kreeg meer aandacht dan het toestel. Er zijn allicht betere versies beschikbaar voor de dure aankoop.

  Reply

 6. Ik ben wetenschapper aan een Vlaamse universiteit. Artikels, berekeningen, notities van vergaderingen, meetings, praatjes, … Alles werd vroeger op losse A4tjes genoteerd of afgeprint. Resultaat: mijn bureau vol papier waarvan na een tijdje niemand zich nog kan herinneren wat wat was en dat dan maar werd weggegooid. De reMarkable is voor mij de perfecte vervanger van al dat papier. Alle files krijgen een zinvolle naam en kunnen netjes in zoekbare folders geordend worden. Papier en potlood zijn inderdaad een pak goedkoper maar ook veel omslachtiger en onoverzichtelijker in gebruik. Toch voor mij :-)
  Op de reMarkable tekst annoteren (tekstblokken highlighten, notities toevoegen) werkt perfect. Je kan kiezen uit verschillende soorten pennen, stiften en potloden (ook schetsen en tekenen kan perfect op de reMarkable). De software-updates van het voorbije jaar, gebaseerd op de suggesties van de gebruikers, hebben de meeste kinderziektes verholpen en de functionaliteit van de tablet fel verhoogd (bvb. omzetting van geschreven naar digitale tekst). Behalve de hoge prijs is er weinig op deze tablet aan te merken. Hij doet exact waarvoor hij gemaakt is (tekst lezen en schrijven). Niet meer maar zeker niet minder.

  Reply

  • Precies dit.

   Veel verbeteringen op basis van de feedback die ze kregen van gebruikers en erg efficiënt omdat je geen losse papiertjes meer hebt. En de prijs is wellicht wat pittig voor sommigen, maar wat is een opgeruimd bureau waard? Of: wat is het je waard dat je de aantekeningen voor een (potentiële) klant makkelijk kunt terugvinden, waar je anders alle losse papieren voor moest doorzoeken?

   Want echt: hoeveel tijd ik kwijt ben met alle losse papieren om net dat ene terug te vinden wat ik nodig had. En om al dat papier weer op te ruimen en te sorteren… Als je vanaf het begin geordend aan de slag gaat met je reMarkable is alles sneller terug te vinden. Én je raakt geen notities kwijt. Dat is ook wat waard.

   Reply

 7. Ik zou de Remarkable willen gebruiken om (lange) PDF documenten te lezen en te voorzien van mijn commentaar. Een paar vragen aan ervaringsdeskundigen:

  heeft hij ook een backlight (mijn ereader heeft dat, maar die werkt dramatisch wanneer je iets wilt aanstrepen of een opmerking bij wilt voegen);
  op het moment dat je aantekeningen maakt bij een PDF tekst, hoe wordt dit dan opgeslagen? Oftewel: wordt het als een nieuwe PDF opgeslagen die ook met mijn aantekeningen op andere devices kan worden getoond?;
  werkt het bladeren snel? (mijn ervaring met mijn ereader is dat dat langzaam gaat);
  ik zie dat hij niet heel veel geheugen heeft (8GB). Ik werk met PDF’s waar ook foto’s etc. in zitten, die zijn vaak al best groot. Hoe organiseren jullie dat?

  Dank alvast! (en fijne kerst ;-)
  Martijn

  Reply

  • reMarkable heeft geen backlight, wat uiteraard zijn voor- en nadelen heeft. Het apparaat is echt bedoeld als 100% vervanger van papier en heeft daarmee ook de meeste eigenschappen van papier, op vouwen , kreukels en ezelsoren na. En nat worden heeft uiteraard ook een ander effect ;-)

   PDF’s met aantekeningen kun je vanuit je desktop-app gewoon weer naar je desktop importeren. En waar de reMarkable alles zwart-wit doet, wordt je export wel in kleur als het oorspronkelijke document in kleur is. Een PDF in kleur krijg je dus gewoon als kleurendocument met aantekeningen terug.

   Het geheugen is misschien niet veel, maar het werkt dan ook met name vanuit de cloud. En (te) grote PDF’s (want die zijn vaak groter dan nodig) comprimeer ik zelf vaak eerst in Shortpixel: https://shortpixel.com/online-pdf-compressor. Ik heb nu echt tientallen documenten in mijn reMarkable staan en ben nog nooit tegen problemen aangelopen.

   Vergeet niet dat je geld kunt besparen met deze link: https://remarkable.mention-me.com/m/ol/ey1qq-nathan-veenstra

   Reply

 8. Bedankt voor je vragen, Martijn

  De reMarkable heeft net als gewoon papier, geen backlight. De Aantekeningen zijn alleen in het reMarkable ecosysteem zichtbaar. Maar je kunt een document wel met aantekeningen naar een nieuw PDF exporteren met de Windows applicatie. Bladeren gaat best snel, maar er is, zoals we van epaper gewent zijn, wel een knipperen. De kracht van de reMarkable ligt echter bij het grote aantal, drukgevoelige potlood, pen en stift simulatoren. Voor de (kleurenblinde) artiest een fantastisch systeem.

  Reply

 9. Is het ook voor andere talen beschikbaar bv het nieuw grieks ivm andere tekens/alfabet?

  Reply

  • Op dit moment zijn Engels en Noors de opties als talen voor het toetsenbord. Als het gaat om de e-readerfunctie, vermoed ik dat de meeste standaardtalen/alfabetten wel beschikbaar zijn. Maar vraag het ze zelf gerust via sales@remarkable.com.

   Weet dat ze er erg op gebrand zijn om veel gevraagde functionaliteit toe te voegen, zoals ze onlangs het omzetten van handgeschreven naar drukletters hebben doorgevoerd. Dus de kans dat iets dat er nog niet is wel wordt ingevoerd is zeker aanwezig.

   Reply

 10. is de Remarkable wel handig als mensen een verhuur document moeten ondertekenen?? nu stellen wij het document op printen deze uit en laten mensen dat ondertekenen, scannen deze vervolgens weer in en sturen dat naar de klant… erg omslachtig.

  Reply

  • Daar zou het zeker handig voor kunnen zijn. Je stuurt ‘m direct door naar je eigen mail (mits je WiFi-verbinding hebt) en kunt dat weer opslaan en/of naar de klant mailen. Zoek wel even uit hoe het juridisch zit. Is het voldoende bewijs dat er echt getekend is?

   Reply

   • Dat komt op hetzelfde neer hoor nog altijd 2 bewerkingen, alleen bespaar je papier , en als klant heb ik toch soms nog een papieren versie.
    Eigenlijk toch niet zo’n goedkope oplossing.

    Reply

    • Het is net hoe je het ziet. Ik zie op basis van je eerste bericht:

     Document printen
     Document laten tekenen
     Document inscannen
     Document mailen

     Dat wordt met de reMarkable wat minder. Maar goed, ik kan me prima voorstellen dat dit een overweging is van: hoeveel (tijd) besparen we versus wat is de investering. En dat het dan niet goedkoop is.

     Dat zal vooral ook afhangen van hoe vaak deze handelingen gebeuren. Is dat een paar keer per week, dan heb je zeker gelijk. Is dat meerdere keren per dag, dan zou je toch echt wel behoorlijk wat tijd kunnen besparen en ligt het aan de berekening van de kosten van die tijd of het de investering waard is ;-)

     Reply

 11. Ik ben tuinontwerper en twijfel over het vervangen van mijn (oude) MacBook Air; kan ik ook met een reMarkable tablet werken naast mijn oude Mac die het overigens nog goed doet. Maw: waar gebruik je nog een laptop voor wanneer je een reMarkable hebt aangeschaft?

  Reply

  • Het is goed je te realiseren dat de reMarkable een gebruiksspecifieke tablet is. De reMarkable heet niet voor niks ‘paper tablet’, omdat het enige waar het voor bestemd is, het vervangen van papier is. Dus wat je op papier doet, doe je nu op de reMarkable (althans, grotendeels). Dat betekent vooral: lezen, schrijven en tekenen.

   Ik heb een architect laten tekenen op mijn reMarkable en hij werd er enthousiast van. Dat moet wel wat zeggen denk ik. Je kunt allerlei soorten teken “tips” kiezen, van potlood tot inkt, en daarmee dezelfde effecten bereiken. Een punt even op de tablet laten staan, zorgt bij inkt dus dat het echt doorvloeit, terwijl je bij het potlood echt het korrelige van potlood ziet. Met als voordeel dat een hand op de tablet werkelijk niks doet. Een foutje gemaakt? Net als op een computer kun je jouw laatste bewerkingen herstellen. Of je gebruikt de gum, met het kleine risico dat je iets meer uitgumt dan gewenst.

   Waar de reMarkable echter niet geschikt voor is, is:

   Allerlei programma’s draaien zoals spreadsheets, tekstverwerking
   e-mail en andere internetgebaseerde programma’s
   bewerkingen met kleur, het is echt alleen zwart-wit (en grijstinten natuurlijk)

   Voor jou als tuinontwerper is het dus vooral geschikt om schetsen op te maken, die je als PDF of PNG kunt exporteren. En wellicht om een eventueel voorstel in PDF te uploaden om daar de handtekening van de klant op te krijgen.

   Voor vrijwel alle andere zaken gebruik je toch echt nog je MacBook (of andere computer). En ja, de reMarkable en je computer kun je prima combineren.

   Als de reMarkable jou wat lijkt voor je ontwerpen en je budget laat het niet toe om dan ook nog een nieuwe MacBook (Air) te kopen, zou ik overwegen om naast de reMarkable een refurbished MacBook te kopen. Ik heb uitstekende ervaringen met refurbished Mac-producten, zeker bij Leapp (nee, ik heb geen aandelen ;-) )

   Reply

   • Nathan,

    Ik ben van het schrijven, to do lijstjes, notes tijdens meetings. En vooral tussendoor een stroomschema tekenen. In hoeverre acht je de remarkable geschikt?
    Kan ik bijvoorbeeld notes files per meeting/onderwerp en kun je veel opslaan? Gaat hij lang mee?
    Tis een behoorlijke aanschaf dus vandaar wat vragen vooraf….

    Groet,

    Reply

    • Wat jij aangeeft is exact wat je uitstekend op de reMarkable kan doen. Wanneer je een notitie aanmaakt, kan je zelfs iedere pagina anders gebruiken, van een blanco “vel”, lijntjespapier tot checklist. De duur van de batterij (ik denk dat je daarop doelt) is prima, maar uiteraard ook afhankelijk van hoe intensief je ‘m gebruikt.

     Dat geldt trouwens ook voor de tips, die slijten ook gewoon. Je zult dus wel regelmatig de tip van de marker moeten vervangen. Ik heb als nadeel dat ik mezelf hen geleerd vrij hard te drukken bij schrijven en tekenen, dus bij mij slijt het waarschijnlijk sneller dan bij anderen.

     Een mooi voordeel van de laatste update is dat je bij de batterijstatus nu ook een percentage hebt, in plaats van enkel een icoontje met een indicatie.

     Oh en nog concreter op jouw andere vragen:

     Je maakt makkelijk files per meeting/onderwerp en ik verbaas me dat mijn reMarkable nog niet vol zit, terwijl ik er al de nodige e-boeken, PDF’s en notities op heb staan. Dus dat zal jou vast ook meevallen. Zeker wanneer je ‘m voornamelijk gebruikt voor notities en tekenwerk en niet voor e-boeken en PDF’s.

     Reply

 12. Ufff, moeilijk. Ik heb deze paper tablet in het verleden al vaak zien passeren in ads op sociale media. Het concept trekt me heel erg aan want ik droom er al tijden van: Een e-paper tablet waarop ik gewoon kan tekenen en lezen zonder afleiding en zonder licht waarvan mijn ogen moe worden.

  Ik heb een hoop PDF’s voor research die ik nu gewoon in mappen heb steken met notities en al maar da’s niet per se overzichtelijk. Ik maak daarbuiten ook vaak notities tijdens vergaderingen, doodles, ontwerpschetsen m.a.w. het product kan wel een plaats krijgen in workflows. Doch, 600,00 EUR. Het blijft een hoop geld en een drempel om mezelf te overtuigen. Daarnaast: Voor iets meer geld is de iPad Pro een solide optie waar ook goed mee te tekenen en te annoteren valt. Lastig!

  In elk geval, ik hou het in de gaten. Alvast bedankt voor de interessante post en de medelezers voor de interessante reacties.

  Reply

  • Met de link hierboven krijg je €85, als dat iets uitmaakt voor je. Daarnaast heb je een proefperiode en kun je ‘m binnen 35 dagen terugsturen als ‘ie toch niet bevalt.

   Reply

 13. Lieve vrienden,

  Ik heb al enige tijd een reMarkable tablet in mijn bezit.Kado gekregen. Kort daarna werd zeer ernstig ziek met
  hele slechte vooruitzichten. Nu ben ik op zoek naar een manual op PDF. Kan iemand mij helpen aan een adres
  waar ik een PDF kan kopen. IK zou daar heel dankbaar voor zijn

  Warme groeten

  Lex de Rooi

  Reply

  • Bedoel je een gebruiksaanwijzing van reMarkable zelf? Die zit er als het goed is al bij. Onder ‘Documents’ moet je een ‘Get started with reMarkable’ kunnen vinden.

   Reply

 14. Mijn vraag is hoe ik mij e-books die ik nu in op mijn Ipad heb opgeslagen in Boeken, op mijn reMarkable kan krijgen.

  Reply

 15. Beste Nathan,
  Bedankt voor je reactie. Ik heb ze ook op mijn MacBook Pro staan. Maar zelfs dan lukt het me niet om ze op mijn reMarkable te krijgen.

  Reply

  • Heb je de reMarkable app op je MacBook? Dan zou je ze namelijk gewoon daarheen moeten kunnen slepen. Ervan uitgaande dat het geheugen nog niet vol zit…

   Zo niet, dan zou ik gewoon contact opnemen met support.

   Reply

 16. Ik heb de app op mijn laptop. Echter bij het openen van de app wordt er telkens om een inlogcode gevraagd maar deze werkt niet.
  Bedankt voor je moeite. Ga de helpdesk bellen.
  Vriendelijke groet,
  William Grant

  Reply

 17. Beste Nathan,

  Ik volg al een tijd de updates & reviews van Remarkable en ik ben er nu overtuigd om eindelijk een te kopen om ervan te genieten.

  Het enige wat ik jammer vindt is dat je geen pakket of de Remarkable kan kopen met de Aluminum pen (Marker Signature) i.p.v. de normale Marker. Ik heb de support team een mail hierover gestuurd maar nog geen reactie.

  Zal er binnenkort weer een link beschikbaar zijn voor een actie/korting op de Remarkable?

  Reply

  • Hoi Michel,

   Helaas weet ik ook niets over eventuele acties en kortingen. De vriendenlink kwam destijds ook uit de lucht vallen voor mij. Ik heb wel het idee dat de prijs voor de reMarkable+marker verlaagd is, ik meen dat deze namelijk rond de €599 was. Helaas is het niet opgeslagen in het Web Archive, dus ik kan het niet verifiëren.

   Gezien het feit dat ze regelmatig op Facebook acties doen, zou ik zeker aanraden ze in de gaten te houden. niet lang geleden zag ik nog een actie voorbijkomen met (ik meen) €85 korting.

   Reply

 18. Hoe gaat het converteren van geschreven tekst op de reMarkable naar digitale tekst? Zitten er veel fouten in? ‘Leert’ de reMarkable je handschrift? Herkent hij woorden in een bepaalde taal of herkent hij de letters van je handschrift?
  Hoe is je ervaring ermee? Ik ben sneller in schrijven dan in typen dus ik zou mijn mailtjes ermee op willen stellen. Zou hij daar geschikt voor zijn?

  Reply

  • reMarkable herkent automatisch de taal (of ik had ‘m zelf al ingesteld, dat weet ik zo even niet) en ik vind zelf dat het omzetten behoorlijk goed gaat. Heb net weer eens geprobeerd en kan je de resultaten wel even mailen. Stuur mij even een mail (nathan-at-letterzaken.nl) en ik stuur je de files zodat je het zelf kunt beoordelen.

   Reply

 19. Is er ook een winkel in NL of BE waar jij dat toestel effectief eens kunt bekijken?
  En als het u aanstaan …. betalen en meenemen?
  Eens kijken en proberen dit echt het toestel is wat ik zoek voor de toepassing die ik nodig heb.
  Of is het enkel maar online?

  Reply

  • Je kunt ze alleen online bestellen. Ze hebben wel een schappelijk retourbeleid, dus bevalt het niet, mag je ‘m gewoon terugsturen. Mede daardoor hebben ze nu ook een aanbod goedkopere reMarkable tablets, die dus uit deze retouren komen.

   Een optie is om eens te kijken of je er eentje van een huidige eigenaar mag proberen. Misschien lukt dat via de Facebookpagina van reMarkable. Eigenaren die er net zo enthousiast over zijn als ik zullen daar ongetwijfeld bereid toe zijn. Wie in de buurt van Apeldoorn woont bijvoorbeeld, mag mij altijd benaderen om de reMarkable eens te ervaren.

   Reply

 20. Vraag: ik heb een vergadering genotuleerd op meerdere bladzijden. Kan ik dit document in een keer versturen? Of moet dit per bladzijde?

  Reply

  • Je kan beide doen. Even afhankelijk van in welke versie van de software je werkt, kun je vanuit de ‘Notebook’ kiezen om te verzenden per mail. In de laatste versie is dat met het bovenste van de 3 iconen links onderin (blokje met pijltje in de rechter bovenhoek). Daar kies je voor ‘Send by email’ en als je reMarkable verbinding heeft met internet, kies je eerst voor de instellingen (e-mailadres, eventueel boodschap erbij, filename en het type file: PDF, PNG of SVG) en dan heb je links nog de mogelijkheid om pagina’s toe te voegen.

   Onder ‘Export’ staat welke pagina je geselecteerd hebt en daar staat ook ‘Edit’. Als je daarop klikt, krijg je een overzicht van alle pagina’s van die Notebook en kun je ze selecteren om te verzenden.

   Pro-tip: verwijder pagina’s en notebooks pas wanneer je ze per mail hebt ontvangen. Het duurt even voor het verzonden is en tussendoor verwijderen kan betekenen dat je in het proces al je document verwijdert en dit dus niet verstuurd wordt.

   Reply

 21. Gaat het verzenden van emails over de servers van remarkable of kan je een eigen emailprovider instellen? Dit i.v.m. verzenden van min of meer vertrouwelijke gegevens zoals klant notities (waarbij email per definitie een beperking heeft als het gaat om verzenden van vertrouwelijke gegevens)?

  Reply

 22. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik ben van plan een e-reader aan te schaffen . Dit aparaat leek me een mogelijke vervanger met enkele leuke bijkomende attributen. Maar mijn hoofddoel blijft toch boeken lezen … dus het zal een gewone e-reader worden. Nu nog kiezen tussen Kobo of Kindle.

  Reply

  • In dat geval is de reMarkable waarschijnlijk te duur ja. En mogelijk vind je een backlight prettig, wat de reMarkable bewust niet heeft. Vervanger van papier kun je bij reMarkable letterlijk nemen.

   Reply

 23. Kunnen TAGS toegekend worden aan documenten of files teneinde het opzoeken te vergemakkelijken ?

  Reply

  • Notities komen in je cloud te staan en kun je ook met de app benaderen, zowel op computers als op mobiele apparaten. En je kunt het naar jezelf mailen als je dat prettig vindt. Zelf doe ik dat regelmatig met documenten die ik wil opslaan: mailen als PNG en dan opslaan in een map op mijn pc.

   Reply

 24. goeiedag, vraag. Ik heb nog een ‘oude’ remarkable, maar nog niet zo lang geleden in gebruik genomen. Kan er prettig mee werken maar het versturen van pagina’s per mail lukt niet. Ik volg alle stappen (blokje met pijl), mailadres, evt. message, confirm page en send email. Ik krijg ook de melding ‘file sent’. Maar de mail komt maar niet in mijn inbox terecht, wat ik ook probeer. Ook niet in de spam. Mijn remarkable is via Connect ook gewoon gekoppeld aan het goede mailadres. Kan nergens de oplossing vinden. Heeft iemand een idee?

  Reply

 25. Dag Nathan, ik zit nog te wachten op mijn Remarkable 2, zijn er er nederlands talige PDF templates ergens te koop? Zie alles alleen in het engels, bv. op etsy.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top