remarkable header

De reMarkable paper tablet in de praktijk

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch E-ink scherm en touchscreen dat een alternatief voor het papieren schrijfblok wil zijn. Het wordt ook als een grote ereader gepromoot maar is de reMarkable wel geschikt om ebooks mee te lezen? Voor de IP schreef ik een korte bespreking van de reMarkable als paper tablet en die breid ik nu uit door verder in te zoomen op de mogelijkheden van deze tablet als ereader.

De reMarkable als paper tablet

remarkable hoofdmenu

Wat is het?

De reMarkable is een paper tablet met een 10,3 inch e-ink scherm (zoals dat van ereaders) dat speciaal gemaakt is om op te schrijven zoals je dat ook op papier doet.

Wat doet het?

Het is de digitale versie van de papieren notitieblokken waar je altijd aantekeningen op maakt of op tekent. Je kunt digitale notitieboekjes aanmaken met oneindig veel met ruitjes, lijntjes of gewoon blanco ‘velletjes’. Daar schrijf (of teken) je met een meegeleverde pennetje op en dat werkt verrassend goed. Met het pennetje kun je ook navigeren in het menu van de tablet en o.a. kiezen tussen verschillende diktes van lijnen.

Behalve om op te schrijven kun je ook PDF’s lezen en er bijvoorbeeld aantekeningen bij maken. Al deze aantekeningen en notities kun je synchroniseren met behulp van de reMarkable software of apps met een computer, smartphone of iOS/Android tablet.

Wat doet het niet (of minder goed)?

De reMarkable kan ook als ereader dienen. Je kunt ebooks openen en lezen maar de mogelijkheden hiermee zijn zo slecht beperkt dat je deze tablet absoluut niet voor dit doel zou moeten aanschaffen. Verder staat de software van zowel de tablet maar ook voor het synchroniseren van notities en documenten nog te veel in de kinderschoenen. Het is omslachtig om documenten op de reMarkable te zetten en om gemaakte aantekeningen terug op je computer of telefoon te krijgen.

Wat heb je eraan als informatieprofessional)?

Zoals de makers van de reMarkable zelf al zeggen: “het is de tablet met de minste functionaliteiten”. Als je regelmatig artikelen of documenten in PDF formaat leest en van commentaar voorziet of altijd en overal makkelijk papierloos aantekeningen wilt kunnen maken, dan is de reMarkable een nuttig apparaat. Je wordt niet afgeleid door social media of je mail op deze tablet.

Is het apparaat het geld waard?

De reMarkable kost €629 en hoewel je voor dat geld absoluut geen iPad Pro met Apple Pencil kunt kopen zijn de functionaliteiten van de reMarkable te beperkt om deze prijs te verantwoorden. Als je bedenkt dat een A4 notitieblok plus ouderwetse pen samen zo’n 2 euro kosten dan moet je wel heel veel schrijven of tekenen om deze aankoop te rechtvaardigen.

De reMarkable als ereader

Als je de reMarkable als ereader wilt gaan gebruiken omdat je denkt dat dit het ideale apparaat is met een groot E-ink scherm: NEE. KOOP HEM NIET. De paper tablet lijkt weliswaar op een grote en dunne ereader maar zowel de functionaliteiten als de software van het apparaat zijn volledig gericht op het ‘papiergetrouw’ schrijven en het vervangen van je schrijfblok.

Nou ja volledig. De basisfuncties voor het lezen van ebooks zijn er wel degelijk. Zo kun je via de desktop software EPUB bestanden synchroniseren naar de reMarkable en worden die als apart document zichtbaar op het beginscherm van de tablet.

Je kunt dus geen ebooks (of PDF documenten) rechtstreeks op de reMarkable zetten en je moet verplicht de desktopsoftware gebruiken. En nee, de tablet wordt niet ondersteund door Calibre.

remarkable ebook out of the box
Maar de software van de reMarkable is absoluut niet geoptimaliseerd voor het (goed) weergaven van ebooks. Witruimtes tussen paragrafen, tekst die cursief of vet weergegeven moet worden of tekst die uberhaupt een andere layout heeft worden standaard niet getoond.

Wat dan wel weer fijn werkt is dat de linker- en rechterknop prima werken als bladerknoppen – en je kunt de tekst in een ebook prachtig voorzien van markeringen en je eigen opmerkingen erbij krabbelen – maar ja, voor het gemakkelijk lezen moet de tekst er wel wat beter uitzien.

remarkable ebookmenu
Als je boven in het scherm op de menu-opties tikt dan blijkt de reMarkable gelukkig nog wel enkele opties te hebben die specifiek voor ebooks bedoeld zijn. Je kunt kiezen uit zes verschillende lettergroottes en zes verschillende lettertypes en je kunt het uitlijnen van de tekst, de marges en de regelafstand aanpassen.

Daarmee kun je de tekst in een boek een stuk leesbaarder maken maar het lost de problemen met de weergave niet op. Dat zie je niet heel erg goed als je het alleen bekijkt op de reMarkable maar zodra je een pagina met wisselende tekstopmaak gaat vergelijken met een andere ereader of ereading-app, dan zie je meteen waar het de reMarkable aan schort.

layout problemen remarkable
Hierboven zie je een pagina aan het einde van het tweede hoofdstuk van The Punch Escrow van Tal M. Klein. Namen en de conversatie in het hoofd van de hoofdrolspeler worden cursief weergegeven in het boek en dat zie je hierboven dus niet. Datzelfde geldt voor de voetnoten die aan het einde van een hoofdstuk getoond worden en waarbij je nu bijna geen enkele overgang ziet tussen de hoofdtekst en de voetnoten.

De tekst in het rode kader behoort er namelijk zo uit te zien:

normale layout
En tja, dat leest toch een stuk beter …

Verder hoef je ook niet op zoek te gaan naar mogelijkheden om ebooks te beheren op de reMarkable en zijn er geen woordenboeken of andere functies die je van ‘gewone’ ereaders gewend bent.

Misschien dat de reMarkable ooit in de toekomst – middels een software update – beter geschikt zal zijn om er ebooks mee te lezen maar op het moment van schrijven is de ondersteuning feitelijk minimaal en kan ik je de reMarkable alleen maar afraden als ereader.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Ik heb ‘m en ben er erg blij mee. Prijzig? Ja. Handig? Dat zeker. Ik ben een chaoot en losse papiertjes werken niet voor mij. Deze oplossing is misschien wel duurder dan losse notitieblokken kopen, maar voor mij veel efficiënter. Notities maken, opslaan en in een map plaatsen bij alle documenten van mijn klanten. Net zo makkelijk.

  Jouw opmerking over de cursieve letters in de e-boeken heb ik maar even voorgelegd aan het team van reMarkable, vind ik als gebruiker van reMarkable ook wel belangrijk. Uit hun antwoord maak ik op dat de cursieve letters wel degelijk moeten worden weergegeven. Dat dit niet gebeurt, zou liggen aan een custom font. Ze nemen het in ieder geval mee voor een toekomstige update.

  En dat laatste is dus wel wat ik ook heel tof vind aan reMarkable. Ze blijven werken aan verbetering van de software. Inmiddels heb ik zeker 3 updates gehad en zie gewoon dat ze het heel belangrijk vinden om al hun gebruikers tevreden te houden (of krijgen). Van alle crowdfunding-projecten waaraan ik heb deelgenomen is reMarkable echt de meest klantgerichte.

  Zelf heb ik ‘m dus niet echt voor gebruik als e-reader, al zie ik daar wel steeds meer de voordelen van in. De meer dan 100 e-boeken die ik nog nooit heb gelezen, lees ik nu echt eerder dan wanneer ik ze op mijn pc moet openen. Dus hij gaat dit jaar zeker mee op vakantie om zo ook nog wat bij te lezen.

  Ik zou de reMarkable zelf dus wel aanraden, maar snap dat het een forse prijs is voor velen. Die overweging moet iemand dus zelf maken. Voor alles zijn alternatieven en of die voldoen aan je eisen zul je zelf moeten ontdekken. Ik vind het wel uitstekend dat je in je stuk gewoon oprecht kritisch hebt gekeken naar de voor- en nadelen.

  Reply

  • Vraagje, kan of zit er ook een agenda functie op. Ik zag dit voorbij komen en denk dit is fijn voor al die losse papiertjes die ik steeds kwijt raak…
   Maar mijn agenda erbij in zou helemaal super zijn.

   Reply

   • Er zit geen agendafunctie op. Maar vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, waar dat op zit toch? :-)
    Wel kun je to-dolijstjes aanmaken of een dag- of weekplanner als dat je helpt. Dat zijn allemaal templates die je kunt gebruiken voor je taken/werkzaamheden.

    Wie geïnteresseerd is kan overigens via mij een vriendenlink krijgen voor €85 korting op de reMarkable…

    Reply

    • Dag nathan, ik ga een remarkabel kopen. Hoe kom ik aan de vriendenkorting? Groet, carin

     Reply

 2. Als je een ereader wil dan koop je toch een ereader? Waar de auteur helemaal niet op in gaat zijn de bijna grenzeloze teken mogelijkheden? Alles van ballpoint, fineliner,tot potlood endik potlood is beschikbaar. En ook een gummetje ontbreekt niet. Drukgevoelig,hoekgevoelig en bliksemsnel. Ben je creactief maar niet zo de lezer (itt tot de auteur), graag aan het schetsen met (dik) potlood maar wil je geen bomen misbruiken dan is dit HET hulpmiddel!

  Reply

 3. Ik ben er erg tevreden mee. Net als een van de voorgaande schrijvers, ben ik een ramp wat betreft notities. In de Remarkable heb ik alles georganiseerd in mappen en is alles dus goed terug tevinden in plaats van notitieblokken moeten doorbladeren waar het ook alweer stond. Ik schets ook graag: ideaal met deze. Ook de pdf’s en ebooks zijn prima te lezen. Ja het is even wennen aan de manier waarop je upload, maar ik ben heel blij met de rustige achtergrond en het stress (cq internetprikkels in alle vormen) -vrij werken. De updates heb ik nog niet. Zal daar even naar kijken.

  Reply

 4. Je kan er ebooks en PDF s opzetten en notities malen en verwijderen. En ja als je een agenda op je notitieblok kunt malen dan ook op de remarlable

  Reply

 5. het toestel kent zeker zijn zwakte als e-reader en comfortable bestanden uploaden is ook niet echt van toepassing. Als tekentablet kan ik geen oordeel vellen. De stylus kent ook zijn problemen.De tips slijten snel en zijn niet goedkoop te noemen.
  De makers proberen wel in te spelen op de vragen maar slagen er toch niet helemaal in. Design verpakking kreeg meer aandacht dan het toestel. Er zijn allicht betere versies beschikbaar voor de dure aankoop.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top