Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Olympische spelen op Twitter en Facebook
Twitter & Facebook Want You To Follow The Olympics… But Only If The IOC Gives Its Stamp Of Approval https://t.co/6d1V39hkPK
— Raymond Snijders (@rsnijders) February 11, 2018
Het IOC heeft geen enkel bezwaar tegen het censureren van social media als het tegen hun regeltjes is. Niet sportief en zeker niet conform de Auteurswet maar zowel Twitter als Facebook blijken er niet veel problemen mee te hebben om berichten van hun gebruikers te verwijderen, ook al heeft het IOC geen enkel (auteurs)recht op wat er geplaatst wordt. Voor commerciële belangen – en dan vooral de honderden miljoenen die met uitzendrechten worden verdiend – wijkt zowel gezond verstand als wetgeving.
Donorwetinformatievoorziening
Senaat stemt in met donorwet, Nederlanders voortaan automatisch donor https://t.co/QPEUvkYfNb via @NUnl
— Raymond Snijders (@rsnijders) February 13, 2018
Na drie weken discussies in de Eerste Kamer stemde afgelopen dinsdag de Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid voor de nieuwe donorwet. Het was en blijft een gevoelig onderwerp bij velen want de afgelopen weken ging het op social media ook behoorlijk los met meningen over het wetsvoorstel.
Even los van het feit dat iedereen vanzelfsprekend daar zijn of haar eigen mening over mag hebben heb ik me wel enorm verbaasd over het gebrek aan feiten wat meestal met die meningen gepaard ging. Flink geroeptoeter over hoe de overheid nu bepaalt wat er met je organen gebeurt, ‘dat het niet eens positief effect zou gaan hebben’ en natuurlijk veel emoties. Eigenlijk heb ik me vooral geërgerd, helemaal toen tegenstanders van het wetsvoorstel maar bleven dreigen om hun donorregistratie te beëindigen als een soort emotionele chantage.
Ik las de huidige wetgeving, las het wetsvoorstel en vond de wijziging van opt-in naar opt-out (want dat is letterlijk het enige verschil uiteindelijk) een oplossing die goed past bij het grote probleem van orgaandonatie. Ondanks dat ik 30 jaar geleden ooit een donorcodicil heb ingevuld bleek ik nog niet in het register te staan en dat heb ik de dag na goedkeuring van het wetsvoorstel alsnog gedaan met een volmondig ja. Informeer jezelf en maak een keuze gebaseerd op hoe jij daar zelf over denkt. Niet omdat anderen hun mening aan jou zitten op te dringen.
KPN en Ziggo stoppen met geoblocking
KPN en Ziggo schaffen geoblocking voor 1 mei af https://t.co/CmpuNMQxYL (via Emerce)
— Raymond Snijders (@rsnijders) February 14, 2018
Een jaar geleden besloot de Europese Commissie een einde te maken aan bepaalde vormen van geoblocking – waarbij (het aanbod van) online diensten alleen in het land van herkomst te gebruiken zijn – en dit jaar gaat die nieuwe wetgeving in werking. Zowel KPN als Ziggo kondigden deze week aan dat kijkers voor 1 mei ook in het buitenland kunnen kijken naar de online tv diensten.
Linken is geen auteursrechtinbreuk. Of toch wel?
Court Dismisses Playboy’s Copyright Claims Against Boing Boing https://t.co/Etgn5F6Jqu
— Raymond Snijders (@rsnijders) February 15, 2018
Zoals verwacht heeft de Amerikaanse rechter de claim van Playboy tegen website Boing Boing niet ontvankelijk verklaard. De site schreef vorig jaar een kort bericht over een archief van (alle) Playmate foto’s die ooit in de Playboy verschenen zijn en linkte daar naar toe. De pagina en foto’s werd snel offline gehaald door Playboy maar ze claimden dat Boing Boing ook inbreuk had gemaakt door er naar toe te linken. De rechter maakte er korte metten mee echter omdat zowel fair use maar ook het recht op vrijheid van meningsuiting prevaleren boven de belangen van een rechthebbende.
Have you ever embedded someone else's tweet on your website? A judge just said that you could be liable for copyright infringement. https://t.co/Lgw3rTI55O
— EFF (@EFF) February 16, 2018
Een andere rechter echter oordeelde afgelopen week dat het linken (embedden) van een tweet met daarin een foto wel degelijk een inbreuk kan zijn. Een fotograaf klaagde een aantal online media aan voor het plaatsen van een (nieuws)foto die door hem gemaakt was. De foto was door een andere persoon op Twitter gezet en de online media plaatsten de tweet – inclusief foto – vervolgens op hun eigen website.
Je hoeft de uitspraak (pdf) niet te lezen om te snappen dat er bij een embedded tweet-met-foto effectief geen verschil is tussen het zelf uploaden van de foto (een evidente inbreuk) en het plaatsen van een embedded tweet waardoor de foto ook in zijn geheel te zien is. De grens tussen linken naar foto’s elders – zoals bij Boing Boing – en het zelf plaatsen van een foto door een embedded tweet is daarentegen wel een hele duidelijke.
Punt blijft dat de fotograaf gewoon zijn foto had kunnen en moeten laten verwijderen door Twitter waarmee ook de embedded tweets niet meer werkten. Dat de rechter alleen kijkt naar de rechten van de fotograaf en de aansprakelijkheid van de online media vind ik onbegrijpelijk want op geen enkel punt wordt ingegaan op hoe (en door wie) de foto openbaar gemaakt is op Twitter. Terwijl daar de feitelijke inbreukmakende handeling plaatsvond.
Ik kan me ook niet voorstellen dat dit een nieuw precedent oplevert in de Amerikaanse wetgeving. Eerder dat dit een voorbeeld is van een slecht doordachte uitspraak waar hopelijk beroep tegen wordt aangetekend.
(of maak ik nu elke week inbreuk met mijn tweetweekoverzicht? :P)
En verder nog …
Japan wil illegale mangavertalers gaan aanpakken: https://t.co/KeONljlO6y
— Redactie Taalpost (@Taalpost) February 13, 2018
Ik blijf het bizar vinden dat rechthebbenden achter fanvertalingen aan zitten terwijl ze zelf niet eens de mangatitels (digitaal) verkopen in Europa. En het is niet alsof ze het probleem hiermee oplossen.
Apple Music student discounts come to 82 new regions https://t.co/CYCv3fWfXh
— Engadget (@engadget) February 13, 2018
Studenten kunnen vanaf nu voor de helft van het geld een abonnement nemen op Apple Music. En ja, dat kon al lang bij Spotify.
YouTube Red naar honderd landen https://t.co/VWSOh8FqDg (via Emerce)
— Raymond Snijders (@rsnijders) February 13, 2018
YouTube Red is op dit moment alleen beschikbaar in Australië, Mexico, Korea, Nieuw-Zeeland en Amerika maar wordt uiteindelijk beschikbaar gemaakt in 100 landen. Wanneer en of Nederland daar ook bij zit is allemaal nog niet bekend. Maar zit er iemand te wachten op een betaalde versie van YouTube?
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 7: Olympische spelen op Twitter en Facebook, donorwetinformatievoorziening, vanui… https://t.co/deAzTvewGd
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 7 2018: Olympische spelen op Twitter en Facebook, donorwetinformatievoor… https://t.co/EEPnAuxKIF