kindle oasis 2017 header

De Kindle Oasis (2017) in de praktijk

Anderhalf jaar nadat Amazon met de eerste Kindle Oasis kwam, volgde op 31 oktober 2017 de release van de Kindle Oasis 2, het nieuwe premium model ereader. De 2017 editie van de Oasis heeft een stevige aluminium behuizing, fysieke bladerknoppen en een 7 inch scherm. Inmiddels is het vier maanden later en is de Kindle Oasis nu dan eindelijk ook te bestellen via Amazon.de als je in Nederland woont.

Als je via Amazon.nl een Kindle ereader wilt kopen dan lijkt het alsof er helemaal geen Oasis bestaat. Het basismodel van de Kindle, de Kindle Paperwhite en de Kindle Voyage worden daar met elkaar vergeleken maar de Oasis schittert door afwezigheid. Op Amazon.de – die sinds november 2017 ook expliciet de Nederlandse markt bedient – kon je weliswaar de Kindle Oasis vinden maar als je die probeerde te bestellen met een Nederlands adres dan kreeg je de melding dat deze niet bezorgd kon worden.

Dat ’embargo’ is afgelopen week eindelijk verlopen want het lukte me eerder deze week om de Oasis te bestellen.

Er zijn drie versies van de 9e generatie Kindle Oasis: een model met 8GB opslagruimte (€229,99), een model met 32GB opslagruimte (€259,99) en een model met zowel 32GB opslagruimte als 3G waarmee je overal en altijd Kindle boeken kunt bestellen en synchroniseren via Amazon’s Whispernet (€319,99). Verder zijn ze alle identiek aan elkaar.

Aan de prijzen is al te zien dat we te maken hebben met het premium topmodel van de Kindle ereaders. Met de Oasis 2 viert Amazon het tienjarig bestaan van hun Kindle ereaders en dat betekent dat deze ereader duidelijk bedoeld is voor de fanatieke digitale lezer. Maar is de Oasis ook zo veel beter dan de Paperwhite (€139,99) en veertig euro beter dan de Voyage (€189,99)?

De Kindle Oasis 2017 samengevat

Specificaties:

 • Een 7 inch scherm (HD Carta E-ink) met een resolutie van 1680×1264 pixels en 300 pixels per inch;
 • 8 GB interne opslag (waarvan 6 GB beschikbaar is). Dit is niet verder uit te breiden middels een micro-sd kaartje maar je kunt wel kiezen voor een duurder 32GB model. 8GB is overigens twee keer zo veel als bij de Voyage en Paperwhite;
 • Eerste (en voorlopig enige) ereader met de nieuwe Freescale IMX7 dual core processor;
 • Ondersteuning voor Audible audioboeken mbv bluetooth – vandaar de ruime opslagmogelijkheden van het duurdere model – ook al moet je daarvoor wel je standaard Kindle Store op Amazon.com zetten;
 • lengte/breedte/dikte: 159 mm x 141 mm x 3,4 tot 8,3 mm met een gewicht van 194 gram (iets zwaarder dan de Voyage maar lichter dan de Paperwhite);
 • Fysieke bladerknoppen (joepie!)
 • Frontale schermverlichting die softwarematig aan- en uitgezet kan worden en met de lichtsensor die de Voyage ook heeft waarmee de verlichting aangepast wordt aan het omgevingslicht;
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte.
 • Verkoopprijs van €229,95 voor het 8GB model (€259,99 voor het 32GB model).

Pluspunten:

 • Met een groter (7 inch) scherm werken de tekstopties – pagina-instelling, marges en regelafstand – een stuk fijner en dankzij de uitstekende schermverlichting plus lichtsensor is het echt fijner lezen ten opzichte van de andere Kindle modellen;
 • Twee fysieke bladerknoppen die dankzij het unieke design van de Oasis perfect werken, ongeacht in welke hand je de ereader vasthoudt;
 • Een aluminium behuizing die heel solide en stevig aanvoelt, al zul je waarschijnlijk wel even moeten wennen aan het vasthouden van de Oasis 2;
 • De eerste Kindle waar je zonder zorgen mee in bad kunt lezen. Mocht je dat willen;
 • Support en ondersteuning: Amazon brengt regelmatig nieuwe updates uit die ook nieuwe functionaliteiten toevoegen (zonder dat die updates weer problemen veroorzaken zoals sommige concurrenten) en de Hulp pagina’s op Amazon.nl zijn bijzonder uitgebreid.

Minpunten:

 • De vormgeving – een dik ‘blok’ die je vast moet houden waar het zeer dunne scherm aan zit – is echt even wennen en maakt het gebruik van een hoes lastiger;
 • De ondersteuning voor luisterboeken – die je alleen met een Bluetooth speaker of koptelefoon kunt beluisteren – is beperkt tot alleen gekochte Audible boeken;
 • De prijs van €229,99 is redelijk pittig als je het vergelijkt met de Kindle Paperwhite – die 120 euro kost met advertenties en 140 euro zonder advertenties – en de grotere Kobo Aura ONE die eveneens 229,99 euro kost.

Het uiterlijk en de hardware

Het eerste wat opvalt is hoe de Kindle Oasis 2017 er uit ziet.

kindle oasis 2017
De Oasis is namelijk niet symmetrisch. Het scherm ligt gelijk met de randen maar de rand is aan één kant heel smal terwijl die juist een stuk breder is aan de andere kant. In die brede rand zijn de twee bladerknoppen opgenomen en het is de plek waar je hem vast kunt (moet) houden natuurlijk.

Maar het is de achterkant die pas echt duidelijk maakt hoe bijzonder de Kindle Oasis is. Het plastic is vervangen door een aluminium behuizing – wat ik zelf prachtig vind – maar je ziet ook dat er een groot verschil is in de dikte van de ereader. Onder de brede rand is de ereader maar liefst 8,3mm dik en is er een blok waarin o.a. de processor, de opslag en de batterij zitten. Buiten het blok, onder de rest van de scherm is de Oasis slechts 3,4 mm dik.

Dat zorgt er dus voor dat de bulk van het gewicht van de Oasis aan de kant zit waar je hem vast moet houden. Je moet dus eigenlijk de ereader vasthouden (en balanceren) bij het dikke blok en daar moest ik even een paar dagen aan wennen.

Omdat je natuurlijk niet altijd een ereader in dezelfde hand wilt vasthouden heeft Amazon wat slims gedaan. De Oasis heeft een ingebouwde gyroscoop en die kan zien hoe de ereader vastgehouden wordt. Vervolgens wordt meteen het beeld omgedraaid en kun je verder lezen.

kindle oasis 2017
Wat er pas echt slim aan is, is dat de functionaliteit van de bladerknoppen ook meedraait. Standaard is de bovenste knop vooruitbladeren (en de onderste knop dus achteruit bladeren) en dat blijft zo, ongeacht hoe je de Oasis vasthoudt. Bij de instellingen kun je overigens aangeven dat je deze knoppen wilt omdraaien en zelfs het voorbeeldplaatje bij de instellingen reflecteert hoe je de ereader op dat moment in de hand houdt. Superhandig.

Ik heb in eerdere reviews al aangegeven dat bladerknoppen wat mij betreft een essentieel onderdeel van een goede ereader zijn en Amazon laat zien hoe het dus kan en moet. De Voyage heeft al prima werkende druksensoren maar de fysieke knoppen van de Oasis 2017 werken nog fijner. Na een recente software-update is het zelfs mogelijk om het aanraakscherm uit te zetten tijdens het lezen zodat je niet per ongeluk bladert als je het scherm aanraakt.

Als je nu denkt dat de Oasis er wel heel solide uitziet, dan klopt dat. Amazon heeft namelijk ook eindelijk besloten de nieuwe ereader waterbestendig te maken. De Oasis is IPX8 gecertificeerd – net als de Aura ONE en de H2O Edition 2 – wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten ondergedompeld kan blijven op maximaal 2 meter diepte. Een regenbuitje (of per ongeluk in bad laten vallen) zou die dus moeten overleven.

Aan de buitenkant vind je nog een micro-usb aansluiting en een aan-/uitknopje (om de Oasis in de slaapstand te zetten of het scherm uit te zetten, de ereader kan niet helemaal uitgezet worden). Een hoofdtelefoon aansluiting ontbreekt en dat lijkt raar omdat deze Oasis 2017 ondersteuning heeft voor luisterboeken. Dit gebeurt echter via bluetooth waardoor je dus een bluetooth speaker of hoofdtelefoon moet hebben wil je de Oasis daarvoor gebruiken.

Aan de buitenkant is het niet te zien maar er is nog een bijzonder iets met de hardware van de Oasis. Het is namelijk de eerste ereader die uitgerust is met de Freescale IMX7 dual core processor die al in 2015 is ontwikkeld. Bijna alle ereaders van de afgelopen jaren – inclusief de Kindle en Kobo modellen – draaien op de veel oudere IMX6 processor. Zonder in technische details te vervallen is de IMX7 processor tot drie keer zuiniger met de stroom, volledig geoptimaliseerd voor e-ink schermen en gaat het omslaan van de pagina’s nu via de hardware (en niet meer de software). Oftewel, het bladeren door het boek gaat sneller en zonder dat je nog ‘echo’s’ ziet van de tekst op eerdere pagina’s.

kindle oasis voyage
Nou viel dat met de Kindle Voyage ook wel best mee maar het verschil tussen de Oasis en Voyage is wel merkbaar. En niet alleen door het grotere scherm.

Tot slot heeft Amazon de lichtsensor, waar de Voyage ook over beschikt, toegevoegd aan de Oasis. Je kunt bij de schermverlichting nu kiezen om de sterkte van de verlichting automatisch aan te laten passen aan het omgevingslicht.

De software (hoe leest de Kindle Oasis 2017?)

De schermverlichting op de Kindle ereaders is eigenlijk bedoeld om altijd aan te staan. De hoeveelheid verlichting is softwarematig in te stellen en hoewel je dat ook op nul kunt zetten benadrukt Amazon dat het prettiger lezen is als die aan staat, ook als er meer dan genoeg daglicht is.

De combinatie van een zeer goed contrast, de hoge resolutie en het permanent aanlaten van de schermverlichting zorgt voor bijna perfect leesbare zwarte letters op een witte achtergrond dat echt op papier lijkt. Foto’s doen het mijns inziens geen recht, en het zal een persoonlijke observatie zijn die wellicht niet gedeeld wordt door anderen, maar op de één of andere manier is het lezen op de Oasis nog een fractie fijner dan op de zeer vergelijkbare Kobo Aura H2O (Edition 2) of de Aura ONE.

kindle oasis 2017

Qua software is de leeservaring op de Oasis natuurlijk niet anders dan op de Voyage of Paperwhite aangezien het dezelfde software is. Er zijn negen lettertypes beschikbaar, waaronder het uitstekende Bookerly, waarvan je zowel de grootte als de mate van ‘vetgedruktheid’ zelf kunt instellen.

Het grotere scherm van de Oasis heeft wel als voordeel dat de drie keuzes die je hebt voor de regelafstand en marges wat beter tot hun recht komen. Op het 6 inch scherm van de Voyage koos ik altijd voor de kleinste regelafstand omdat er anders te weinig tekst op het scherm paste. De middelste optie werkt voor mij nu een stuk fijner op de Oasis hoewel je er ook voor kunt kiezen om nog steeds zo veel mogelijk tekst op het scherm te krijgen.

Lees je liever witte letters op een zwarte achtergrond? Dan kun je dat bij de menu-instellingen gewoon instellen, in tegenstelling tot o.a. de ereaders van Kobo.

Helaas heeft Amazon nog steeds geen optie toegevoegd aan de instellingen om het afbreken van woorden uit te zetten aan het einde van regels maar als je (gekochte) boeken handmatig op de Kindle zet – i.p.v. via wifi te synchroniseren – dan worden woorden niet afgebroken.

Audible luisterboeken

Eén van de selling points van de Kindle Oasis 2017 is mogelijkheid om behalve boeken ook luisterboeken te kunnen beluisteren. De Oasis heeft daarom ook standaard meer opslagruimte dan zijn voorgangers (en zelfs een 32GB model omdat luisterboeken meestal honderden MB’s groot zijn) maar middels een software-update is het kunnen luisteren naar luisterboeken ook als functionaliteit toegevoegd aan de Oasis 2016 en het huidige basismodel van de Kindle.

Helaas is het dus niet zo dat je nu naar willekeurige luisterboeken kunt gaan luisteren. Amazon is sinds vele jaren ook de eigenaar van Audible, een abonnementsdienst voor luisterboeken, en biedt nu de mogelijkheid om gekochte Audible luisterboeken ook op de Kindle Oasis te kunnen beluisteren via een bluetooth speaker of bluetooth koptelefoon. Maar ook alleen de Audible boeken want je kunt niet zelf mp3’s toevoegen bijvoorbeeld.

Ook als je een Audible account hebt met luisterboeken krijg je deze echter niet zo maar te zien op je Kindle Oasis. De Kindle Store waar je Amazon account aan gekoppeld is moet overeen komen met het land waar je je Audible account hebt. Dus als je, zoals ik, een account hebt bij Audible.com dan moet je ‘thuis’ Kindle Store op Amazon.com staan. Dat doe je door naar Amazon.nl te gaan en dan bij je profiel op Je content en apparaten beheren te klikken. Op het tabblad Instellingen kun je bij je land (Nederland) het menu openklikken en kiezen om je Kindle Store te verhuizen van Amazon.nl naar Amazon.com.

Na enkele minuten komen dan ook de aangeschafte Audible luisterboeken beschikbaar in de bibliotheek van de Kindle en komt er ook een Audible filter bij zodat je kunt filteren op alleen de luisterboeken om te downloaden. Bovendien komt er naast het WiFi icoontje bij het snelmenu (het tandwiel) ook ineens het bluetooth icoontje bij waarmee je bluetooth handmatig aan en uit kunt zetten.

Door de standaard Kindle Store op Amazon.com te zetten moet je vanaf nu wel je ebooks in dollars afrekenen maar werkt de integratie met Audible (en Goodreads) wel zoals die bedoeld is. Overigens zijn alle Nederlandse ebooks gewoon te koop via Amazon.com dus je mist geen titels.

Na het downloaden van een Audible luisterboek kun je deze afspelen. Bluetooth wordt automatisch aangezet en je krijgt de vraag om een bluetooth speaker of koptelefoon te pairen met de Kindle. Zijn die eenmaal gekoppeld dan kun je luisteren naar het luisterboek.

Heb je zowel de Audible versie als de Kindle versie van een titel? Dan wordt de voortgang over en weer gesynchroniseerd waardoor je verder kunt lezen waar je bent opgehouden met luisteren en vice versa.

Veilig mee onderweg

Normaliter adviseer ik altijd voor om een ereader in een goede hoes te stoppen als je hem niet permanent op je nachtkastje hebt liggen. Dat zou ik nu ook willen adviseren (en zelf doen) maar dat is toch ineens een uitdaging geworden.

De Oasis uit 2016 had eveneens een bijzonder ontwerp waarbij de batterijcapaciteit grotendeels uit de hoes kwam die speciaal voor de Oasis gemaakt was. In het 2017 model zit de batterij weer volledig in de ereader zelf en dat heeft als groot voordeel dat je niet meer vast zit aan de (dure) hoes die je per se nodig had.

Maar omdat je de Oasis dus zowel links- als rechtshandig kunt vasthouden (en het beeld dan draait) is het nadeel dus dat een hoes je meteen beperkt in het gebruik van je Oasis. Alle hoezen die ik gevonden heb zijn bedoeld om de Oasis in op te bergen met de brede rand aan de rechterkant. Op die manier werkt de automatische sleep/wake functionaliteit naar behoren – er zit een magneetje aan de buitenrand van de cover – maar het betekent dat je de Oasis niet meer kunt draaien. Zelfs als je een draaibaar binnenwerk in de hoes zou hebben – ik heb een tablethoes die dat doet – werkt het niet fijn omdat dan de bladerknoppen vervelend onder de cover komen te zitten.

Ik heb daarom een sleeve besteld (een klein tasje) waar de Oasis 2017 precies in past en haal die er telkens uit als ik wil gaan lezen. Of dat ook iets voor jou is hangt af of je vaak van hand verwisselt bij het lezen maar ik ben er de afgelopen dagen achtergekomen dat ik dat dus wel vaak doe. En ik vind dat zo fijn werken dat ik het gemis van een stevige hoes voor lief neem.

Conclusie

kindle oasis 2017Als je het over premium ereaders hebt dan denkt bijna iedereen meteen aan de Kobo Aura ONE of de Kobo Aura H2O Edition 2. En ja, dat zijn beide hele fijne ereaders die natuurlijk geweldig integreren met de ebookwinkels van Bol en Kobo zelf.

Als iemand me echter zou vragen wat ik nou de allerbeste ereader vind dan noem ik toch deze Kindle Oasis 2017. Natuurlijk vereist het wel dat je ofwel je ebooks moet kopen bij Amazon danwel je elders gekochte ebooks via Calibre (met automatische conversie) op de Kindle moet zetten. En natuurlijk is de prijs – net zo hoog als die van de Aura ONE – een stevige drempel.

Maar daar krijg je dan ook veel voor terug. De Oasis 2017 is een solide en stevige ereader, is waterbestendig, heeft fysieke bladerknoppen, kun je zowel links als rechts handig(er) gebruiken en draait op software die geperfectioneerd is door Amazon de afgelopen 10 jaar. Het (iets) grotere scherm is ideaal als je een 6 inch scherm gewend bent en mijns inziens werkt de schermverlichting op een Kindle ereader net wat fijner dan op een Kobo, Icarus of Tolino. Al kan ik je niet eens uitleggen waarom dat zo is.

Goed, met een prijskaartje van 230 euro is de Kindle Oasis 2017 niet voor iedereen en als je ziet hoeveel moeite je moet doen om er überhaupt eentje te (mogen) kopen dan vraag je je ook wel even af of je hier nou je geld aan moet uitgeven. Koop en lees je echter veel boeken, dan is de Kindle Oasis 2017 het wel degelijk waard.

Dit is namelijk de Rolls Royce onder de ereaders die van alle gemakken voorzien is waarmee je in alle luxe je ebooks kunt lezen. Het hangt van je eigen smaak en wensen af of je in een Rolls wilt rijden terwijl dat andere merk je net zo handig van A naar B brengt maar het verschil tussen de twee, dat zal voor iedereen duidelijk zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (27) Write a comment

 1. Dank je wel voor het uitgebreide review. Waar ik nu nog benieuwd naar ben is of luisteren en lezen synchroom loopt, dus kun je meelezen als het boek wordt voorgelezen? Ik ben daarom ook zeer benieuwd naar het vervolg.

  Reply

  • @Els Daar kan ik alvast duidelijkheid over geven want de handleiding was al heel helder. Als je over zowel het luisterboek als het ebook beschikt dan houdt Amazon je voortgang bij zodat je verder kunt luisteren waar je geëindigd bent met lezen (en vice versa). Het is echter niet zo dat je op de Kindle dan kunt meelezen met het luisterboek helaas. Bij het afspelen van de Audible boeken krijg je een statisch scherm met de menuknoppen om het luisterboek te bedienen maar krijg je dus niet de tekst van het boek te zien als het ebook ook in je account staat.

   Nou zou dat wel moeten werken in de Kindle app voor iOS en Android. Dat heet Immersion Reading (http://audible.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4539/~/how-do-i-read-and-listen-to-a-book-in-the-kindle-app%3F) en dan wordt de tekst gemarkeerd terwijl het voorgelezen wordt. Dit werkt bij mij echter ook niet want ik zie geen koptelefoon icoontjes bij de Kindle boeken waar ik ook de Audible luisterboek versie van heb.

   Misschien dat het helpt om mijn Amazon account te verhuizen naar Amazon.com maar aangezien ik niet veel zin heb om alles in dollars af te rekenen wacht ik even of de Amazon helpdesk een (ander) antwoord heeft.

   Reply

    • Ik heb mijn Kindle Store verhuisd naar Amazon.com en dat bleek inderdaad de oplossing te zijn. Als je een account hebt bij Audible.com moet je Kindle Store ingesteld zijn op Amazon.com.

     Ineens doken de Audible boeken op in mijn Kindle bibliotheek, samen met de bluetooth instellingen en in de Kindle app op mijn iPad kreeg ik er zowel een Goodreads integratie bij als de mogelijkheid om de Audible boeken in de Kindle app te gebruiken voor de titels die beide versies hebben.

     Ik heb Immersion Reading nog niet geprobeerd maar daar ga ik waarschijnlijk een aparte blogpost aan besteden volgende week.

     Als er ooit nog eens een schip met geld binnenkomt dan ga ik eens kijken of ik een Fire tablet bij Amazon.de kan bestellen. Dat zijn Android tablets van Amazon zelf (ca. 100 a 150 euro) waar Immersion Reading ook op zou moeten werken natuurlijk.

     Reply

 2. Ik heb de Kindle Oasis 2017 sinds medio Januari in huis, besteld en probleemloos opgestuurd gekregen via Amazon Italië. Ik deel je enthousiasme helemaal. Er is één puntje dat jij niet noemt: de aluminium behuizing voelt nogal koud aan. Daarom was ik ook naarstig op zoek naar een bijpassende hoes, maar vreemd genoeg wilde geen enkele Amazon store of wederverkoper die leveren aan een adres in Nederland. Nu is jouw verhaal lees, ben ik blij dat het niet gelukt is, want het gebruik van de bladerknoppen en makkelijk switchen van rechts naar links is de voornaamste reden dat ik m gekocht heb.
  Ter bescherming in mijn tas uiteindelijk maar een padded sleeve gekocht via Conrad.
  Heb jij intussen kunnen achterhalen waarom die levering naar Nederland zoveel vertraging heeft opgeleverd?

  Reply

  • @Wijnanda Het is een terecht puntje want de behuizing voelt inderdaad nogal koud aan en ook ik was al begonnen met een zoektocht op Amazon.de naar een hoes waarbij ik tegen precies hetzelfde aanliep: werkelijk geen enkele Oasis 2017 hoes kon geleverd worden in Nederland. Toen viel bij mij het kwartje dat ik dat ook helemaal niet moet willen en heb ik de sleeve besteld (die hopelijk dinsdag binnenkomt :P).

   En nee, nog steeds geen enkele indicatie waarom de levering naar Nederland zo laat op gang is gekomen. Amazon bevestigde me begin november alleen maar dat* die niet in Nederland geleverd werd maar zonder redenen of indicatie van de termijn waarop het wel het geval zou zijn. Ik heb elke week wel een keer op 1 click bestelling geklikt en werd dus begin deze week verrast toen ik met 1 klik ineens 230 euro uitgegeven bleek te hebben :)

   Als je nu bij Amazon.nl kijkt of de voorpagina van Amazon.de op de banner van de Kindles (als de taal op NL staat) dan zie je dat de Oasis nog steeds niet vermeld wordt als een ereader die je kunt bestellen. Het lijkt er op alsof Amazon vooralsnog nog steeds de Oasis alleen promoot in de landen waar ze ook echt actief zijn met een volwaardige website.

   Reply

 3. Bedankt voor de uitvoerige review, erg behulpzaam. Ik begrijp alleen dit niet: “Maar omdat je de Oasis dus zowel links- als rechtshandig kunt vasthouden (en het beeld dan draait) is het nadeel dus dat een hoes je meteen beperkt in het gebruik van je Oasis.”

  Ik gebruik nu voor de Paperwhite naar grote tevredenheid de smartshell case van Fintie (?https://www.amazon.co.uk/dp/B01MSJBKZD/ref=cm_sw_r_tw_dp_U_x_oYRNAbCDX95MF?). Waarom zou zoiets (met de juiste vorm/afmeting natuurlijk) niet werken voor de Oasis? Hooguit staat het eventuele plaatje op de case op z’n kop, maar de bladerfunctie blijft toch gewoon beschikbaar als je de Kindle 180 graden draait?

  Reply

  • De bladerfunctie blijft gewoon behouden natuurlijk en het is niet dat de Oasis dan onbruikbaar wordt maar waar alles ‘meekantelt’ op de Oasis doet de hoes dat niet. Die heb je dan ondersteboven vast en de voorkant moet je dan van rechts naar links openslaan.

   Dat zal misschien een persoonlijk ding zijn maar als ik een ereader-in-hoes vastheb dan voelt dat voor mij heel raar als de hoes andersom open slaat.

   Na een paar dagen lezen merk ik dus bijvoorbeeld dat ik de Oasis het meest met links vastheb. Alle hoezen die ik gezien heb gaan er vanuit dat de brede rand aan de rechterkant zit en ik zou dan bijna altijd de hoes ondersteboven hebben. Als dat je niet stoort, dan vooral een hoes doen natuurlijk maar ik hou het op een sleeve.

   Reply

   • Een kleine tip: wanneer je er ook een premium hoes bij wilt, kun je deze vinden op: https://www.noreve.com/en/
    Kijk onder het kopje ‘tablet’.
    Verder heb ik inderdaad ook geen hoes kunnen vinden, weer zo’n typische flater van Amazon, zoals deze er vele zijn bij hun internationale verkoopafdeling. Zo had ik de premium leather hoes van Amazon zélf besteld, ver voordat de Oasis beschikbaar kwam! Want die was gedurende enige tijd wél gewoon te bestellen in NL.
    Voor mij zou één van de redenen voor een volledig beschermende hoes zijn dat de koude grip van de ‘naakte’ e-reader bedekt wordt. Helaas doet mijn huidige cover dat niet, ook al ziet die er wel gelikt uit. Zie mijn review op Tweakers.net.

    Je geeft aan dat je het niet goed kan uitleggen waarom de verlichting fijner is op de Kindle. Ik heb beide apparaten in bezit (Kobo Aura One en de Oasis 2017). Bij iedere Kobo die ik heb gehad zijn er altijd oneffenheden in de verlichting. Bij de Aura One zeer sterk in de hoeken en langs de randen. Bij de Oasis is het heel mooi gelijkmatig. Wel jammer is dat de ‘rode nachtstand’ ontbreekt op de Oasis, die ik wel heel prettig vind.

    Tevens groot voordeel is dat wanneer je in het Engels leest, je veel meer keus hebt in de Amazon store. Je kunt de in de store switchen tussen amazon.com en amazon.nl. Ook leuk zijn alle extra woordenboek functies, die ik mis op de Kobo.

    Reply

 4. Hallo Raymond,
  Mijn Kobo aura one is stuk gegaan en nu zit ik er aan te denken om een Oasis te kopen.
  Heb met veel plezier jou en nog veel meer reviews gelezen en gezien.
  Ik haal mijn boeken van diverse plaatsen en gebruik al jaren Calibre om ze naar mijn reader te sturen, dat zou dus geen probleem moeten zijn.
  Michael Fisher (MrMobile) verteld in zijn review dat wanneer je de goedkoopste Oasis koopt je Amazon reclame krijgt ipv een boekomslag wanneer je niet leest, is dat waar ?
  Verder heb ik nog een vraag over Calibre maar weet niet precies waar ik die moet stellen.

  Reply

  • Als je een Kindle ereader koopt in Nederland (via Amazon Duitsland of Amerika bijv.) dan kun je niet de ‘reclame versie’ krijgen want die zijn alleen voor in de ‘Amazon landen’. Sterker nog, ik weet redelijk zeker dat de Oasis 2 niet eens een reclameversie heeft dus je zit goed. Ik heb hem via Amazon Duitsland besteld en er is geen reclame te bekennen op het apparaat (ik heb de 8GB versie).

   Reply

 5. Hallo Raymond,
  Gisteren is mijn Oasis 2 gearriveerd en via Calibre heb ik mijn boeken overgezet. Zonder problemen.
  Ik heb wel twee ‘gebruikersvragen’ waarvan ik hoop dat jij ze kan beantwoorden:

  Is het mogelijk om een boek te markeren als ‘gelezen’ of ‘voltooid’? Dit is op de Kobo namelijk vrij eenvoudig (Markeer als gelezen of Markeer als ongelezen).
  gebruik jij ook de Collections op je Kindle in combinatie met Calibre? Ik gebruik graag collecties om mijn gelezen en ongelezen boeken te onderscheiden

  Alvast bedankt voor je antwoorden.
  Met vriendelijke groet,
  Patrick

  Reply

  • Hoi Patrick,

   Ik hoop (en denk) dat het je prima gaat bevallen met de Oasis 2 ondanks de volgende twee punten:

   • Nee, het is niet mogelijk om boeken (zo eenvoudig) te markeren als gelezen. Amazon heeft er simpelweg voor gekozen die optie niet aan te bieden vanuit de bibliotheek, waarschijnlijk omdat ze er van uit gaan dat je een bij hen gekocht boek op een door hen geleverd apparaat (of app) leest en tja, dan is die optie niet logisch :) Wil je dat toch doen dan zul je eenvoudig het boek moeten openen en – met een simpele swipe – naar de laatste pagina gaan waarmee het boek als gelezen wordt bestempeld. Overigens kun je via de Amazon site de leesvoortgang van de bij hen gekochte boeken wel resetten en dus feitelijk als ongelezen markeren. Die vind je bij ‘Je content en apparaten beheren’.

   • Voor collecties gebruik ik dus geen Calibre en dat komt omdat Amazon hetzelfde uitgangspunt hanteert als wat hierboven staat: het werken met collecties is ingericht om te werken met bij hen gekochte boeken. Oftewel, je kunt gekochte boeken via de Kindle app(s), ereader of website indelen in collecties en die worden dan gesynchroniseerd. Via Calibre werkt dat niet omdat collecties dan niet gesynchroniseerd zouden worden en hoewel er een plugin bestaat voor Kindle collecties, werkt die volgens mij alleen op een gehackte Kindle ereader. Hoe je wel met collecties kunt werken heb ik vorig jaar opgeschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2017/07/05/kindle-collecties/

   Reply

   • Hoi Raymond,

    Bedankt voor je snelle reactie. Ik was er al bang voor dat Amazon dit redelijk dicht getimmerd had :-).
    Maar je link over collecties heb ik zeker wat aan!

    Reply

 6. Hallo Raymond,

  Begrijp ik het goed, de aangemaakte reeksen in Calibre worden niet zichtbaar op een kindle ?
  Ik ga voor mijn werk geregeld 6 weken weg en neem dan de benodigde boeken mee op de E-reader.
  De boeken lees ik vaak op volgorde van uitgave of op serie, als dit op de geplande aankoop van de kindle Oasis 2017 niet kan moet ik dus op zoek naar een alternatief.
  Heb jij enige info over de pocketboek inkpad3 ik kan er niet al te veel over vinden.

  Reply

 7. Hoi Raymond,
  Mijn Oasis is helemaal ingericht en ik ben er super tevreden mee. Maar ik mis de koppeling met mij Goodreads account. Ik zie deze niet op mijn Kindle. Werkt dit wel in Nederland?
  Patrick

  Reply

  • @Patrick Goodreads op je Kindle is alleen zichtbaar als je Kindle account is ingesteld op amazon.com (dus de Amerikaanse versie). Op Amazon.nl kun je naar ‘Mijn content en apparaten beheren’ gaan en daar op het tabblad Instellingen van Amazon store wisselen. Het betekent wel dat je dus geen Kindle boeken meer via Amazon.nl kunt bestellen – en Amazon.com dus moet gebruiken – maar de integratie met Goodreads (en Audible) werkt dan wel.

   Reply

   • Het lukt me niet om goodreads op mijn Kindle te krijgen. Ik moet dan een adres invullen. Hoe hebben anderen dit gedaan? Ik wil graag Goodreads op mijn Kindle hebben.

    Reply

 8. Top! Het werkt nu!
  Bedankt weer voor de hulp! Wat een heerlijk scherm om van te lezen. Het is zijn geld dubbel en dwars waard vind ik.

  Reply

 9. Beste Raymond,

  Hele fijne review weer. Ik ben aan het kijken voor een ebook waar ik ook manga’s op kan lezen (heb ook je andere artikelen daarover gelezen). Deze 32 gig versie lijkt mij daar ideaal voor. Welke ebooks raad jij om ook manga’s op te lezen?

  Groet,

  AJ

  Reply

 10. beste Raymomd,

  ik sta op het punt om een Kindle oasis te kopen, dacht eerst aan de duurste versie, maar nu ik gelezen heb dat de e reader van 229,99 euro hetzelfde is, op de opslag na, heb ik beslist om de e-reader van 229,99 euro te kopen.
  ik woon in Spanje en hier is het geen probleem om de kindle oasis 2 te kopen samem met de hiervoor bestemde hoesjes, ik lees dus ook spaanse boeken. De tip om een sleeve erbij te kopen is heel interessant. bedankt voor de goede informatie.
  vgrtjes Loes

  Reply

 11. beste Raymomd,

  ik sta op het punt om een Kindle oasis te kopen, dacht eerst aan de duurste versie, maar nu ik gelezen heb dat de e reader van 229,99 euro hetzelfde is, op de opslag na, heb ik beslist om de e-reader van 229,99 euro te kopen.
  ik woon in Spanje en hier is het geen probleem om de kindle oasis 2 te kopen samem met de hiervoor bestemde hoesjes, ik lees dus ook spaanse boeken. De tip om een sleeve erbij te kopen is heel interessant. bedankt voor de goede informatie.
  vgrtjes Loes

  Reply

 12. Hallo,

  Dank je voor de review. Gebruikt deze ook woordenboeken zoals de tolino waardoor je door een druk op het woord, het woord kan vertalen van bijvoorbeeld Frans naar Nederlands? Zo ja, staan alle woordenboeken erbij?

  Alvast bedankt,
  Kaatje

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top