Welke ebookacties zijn er in maart 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

De nummer 1 van deze week is de veelbesproken biografie van Gordon, op de voet gevolgd door het nieuwe (zevende) deel van de Waanzinnige Boomhut die inmiddels alweer 91 verdiepingen telt. Verder staat de top 10 sowieso redelijk vol met splinternieuwe titels (en een omhoog geschoten titel die vorige week tot DWDD boek van de maand gekozen werd) die, in tegenstelling tot de vorige maanden, waarempel allemaal een ebookversie hebben. Gelukkig maar.

Deze week (de lijst van week 10 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Gordon door Marcel Langedijk
 2. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 3. De acht bergen door Paolo Cognetti
 4. De winter voorbij door Isabel Allende
 5. Kruip nooit achter een geranium door Barbara van Beukering
 6. De avond is ongemak door Marieke Lucas Reineveld
 7. Voor mij door Jojo Moyes
 8. De ommegang door Jan van Aken
 9. Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt door Haemin Sunim
 10. Oorsprong door Dan Brown

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot ook actief (nou ja, actiever) als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (7 maart 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties maart 2018
Hoe meer kleurtjes, hoe meer onderlinge verschillen en je ziet al meteen dat er maar weinig voordeeltjes te behalen zijn. De ebookversie van De waanzinnige boomhut (let op, EPUB 3 die je alleen op je tablet of smartphone kunt lezen).is niet te vinden bij Google Play en Libris en het boek van Isabel Allende is niet (vertaald) bij Amazon te koop.

De winter voorbij is echter al wekenlang fors in de aanbieding via Google Play Books en het is ook nu weer de goedkoopste plek als je nog een exemplaar wilt kopen. Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt is door de uitgever in prijs verlaagd maar die actieprijs is bij de Bruna nog niet verwerkt. Let dus even op.

Deze keer zit er slechts één titel uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus maar het is wel meteen de nummer 1. Gordon kun je lezen binnen het abonnement dus dat tientje heb je er dan deze maand ook meteen weer uit.

Kijk je naar de prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €120,06 voor de tien titels in plaats van €197,42 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 60,8% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 61,9%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • Bol heeft geen inspiratie meer gevonden voor een creatieve naam maar houdt het gewoon op Ebookdeals met als ondertitel ‘vanaf 50% korting’ en je vindt er ruim 250 titels met korting .. eh.. vanaf 50%. Deze titels zijn ook bij alle andere ebookwinkels in de aanbieding;
  • Het wordt weer iets minder koud en dan kun je wel weer een stapel bloedstollend spannende boeken gebruiken natuurlijk. Ruim 200 thrillers zijn in de aanbieding in een 3-voor-15 euro actie;
  • Die ebookdeals met korting vanaf 50%? Kobo noemt het de Ebookweken en claimt dat je tot 70% korting krijgt op diezelfde boeken. Deze actie loopt overigens tot 26 maart;
  • Kobo heeft echter ook een eigen unieke actie en houdt tot 15 maart een actie waarbij je drie titels haalt en er voor twee betaalt. Je kunt kiezen uit ca. 20 titels waarvan er meerdere van Isabel Allende zijn;
  • Bij Bruna wordt, behalve de eTopper, geen actuele ebookactie gepromoot. Alleen de oude acties zijn er te vinden via de Top 10 pagina maar ja, die zijn al lang afgelopen;
  • BookSpot promoot (ruim 80) eBook Bestsellers vanaf 4,99;
  • Bij Ebook.nl is de pagina met acties iets bescheidener gevuld dan we gewend zijn:
  • Libris heeft ook een paar mooie acties:
   • Fan van Haruki Murakami? Libris heeft een exclusieve ebookbundel van De moord op Commendatore Deel 1 & Deel 2. Beide ebooks zijn samen slechts 9,99 euro en dat is echt een mooie deal. Helemaal als je het vergelijkt met de twee papieren edities die samen 60 euro kosten;
   • De hele maand is het spannende ebooks maand bij Libris en zijn tientallen titels in de aanbieding met 50% korting;
   • Tot en met 31 maart zijn de (vorige) titels van Esther Gerritsen in de aanbieding voor 4,99 euro per stuk;
   • Tot en met 31 maart zijn de (vorige) titels van Erica James in de aanbieding voor 5,99 euro per stuk;
   • Tot en met 31 maart zijn de (vorige) titels van Colleen Hoover in de aanbieding voor 5,99 euro per stuk.

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle (niet actuele?) ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Singel Uitgeverijen bood hier dagdeals aan maar de site is inmiddels al bijna twee maanden uit de lucht. De belofte is echter dat deze ‘binnenkort’ in nieuwe vorm terugkeert;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top