Laat je boeken voorlezen met Audible luisterboeken in de Kindle apps

Op sommige Kindle ereaders kun je ook naar de luisterboeken van Audible luisteren. Maar wist je dat als je zowel de Kindle ebook versie als de Audible versie van een titel in je Amazon account staat, je de Audible luisterboeken rechtstreeks in de Kindle apps voor iOS en Android kunt beluisteren? En dat je zowel naadloos heen en weer kunt wisselen als kunt meelezen met wat er voorgelezen wordt?

Eén van de features van de nieuwe Kindle Oasis (review) is dat je er ook mee naar luisterboeken van Audible.com kunt luisteren. Amazon is de eigenaar van Audible en verkoopt al jarenlang zowel de papieren, ebook- en luisterboekversies van titels via Amazon.com.

Ik koop zelf al jaren ebooks bij Amazon en luisterboeken bij Audible maar lees en luister ze in de respectievelijke apps zonder ooit te weten dat je extra functies krijgt als je van titels zowel de Kindle als de Audible versie in je Amazon account hebt staan.

En dat is meteen het belangrijkste. Sinds november 2014 is Amazon in Nederland actief via Amazon.nl. Alle bestaande Amazon accounts die een Nederlands postadres hebben (of gekoppeld zijn met een creditcard die een Nederlands adres heeft) worden voor Kindle ebooks actief doorverwezen naar Amazon.nl. Heb je na 2014 een Amazon account gemaakt, dan is Amazon.nl hoogstwaarschijnlijk je default Kindle Store.

Aangezien Audible luisterboeken niet via Amazon.nl gekocht kunnen worden, worden deze ook niet gezien en herkend in de Kindle app met je account. Heb je luisterboeken gekocht bij Audible.com en wil je deze in combinatie met de Kindle ebooks gebruiken? Zet dan bij de instellingen van je Amazon account de default Kindle Store naar Amazon.com. Dit zorgt ervoor dat de Kindle boeken geïntegreerd worden met de luisterboeken in je Audible account (en ook nog eens gekoppeld kunnen worden met Goodreads mocht je dat willen).

Synchroniseer tussen Kindle en Audible met Whispersync for Voice

Als je een Kindle boek leest op een Kindle ereader of één van de apps dan wordt de voortgang standaard gesynchroniseerd via Whispernet, het netwerk van Amazon. Dat noemt Amazon Whispersync en dat zorgt er voor dat je naadloos verder kunt lezen tussen de verschillende Kindle apps en ereaders die je hebt. Ik lees bijvoorbeeld in de bus liever in de Kindle app op mijn telefoon maar kan thuis dan gewoon verder lezen op mijn Kindle Oasis.

Datzelfde kan ook tussen een Kindle boek en het Audible luisterboek van dezelfde titel. Je kunt dus bijvoorbeeld eerst een hoofdstuk lezen, dan verder luisteren in het luisterboek en vervolgens op de plek waar je gestopt bent met luisteren, gewoon weer verder lezen. Whispersync for Voice werkt tussen de Kindle ereaders en apps maar zelfs binnen dezelfde ereader of app. Je kunt telkens wisselen tussen lezen en luisteren als je wilt.

Maar hoe doe je dat?

Stap 1. Beide versies van het boek aanschaffen

kindle audibleAllereerst moet je natuurlijk zowel de luisterboek als ebookversie van het boek in je Amazon account hebben staan. Dat kan (als je de één hebt maar de andere nog niet) achteraf zowel vanuit je Library op Audible.com als via Amazon.com maar het handigste is om dat meteen te doen als je het Kindle boek koopt via Amazon.com.

Op het scherm waar je het Kindle boek kunt kopen krijg je namelijk ook meteen de optie om het Audible boek erbij aan te schaffen. Daar krijg je in de meeste gevallen ook een fikse korting op en aangezien de meeste luisterboeken tussen de 20 en 40 dollar kosten is dat al snel de moeite waard. Ik gebruik hier A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court van Mark Twain, een klassieker voor een zacht prijsje en waarvan de luisterboekversie vandaag de dagaanbieding is met 90% korting.

Stap 2. Vind het luisterboek terug in de Kindle app (of Kindle Oasis)

kindle audibleGa naar het overzicht van boeken in de Kindle app (het werkt op vergelijkbare manier op een Kindle Oasis ereader maar ik gebruik hier de app als voorbeeld). Je ziet in de standaardweergave van je bibliotheek (met omslagen) alle boeken die in je account staan.

Maar degene die ook een luisterboekversie hebben zijn in de rechterbovenhoek voorzien van een hoofdtelefoon-icoontje. Dat wil dus zeggen dat je in de Kindle app zelf zowel kunt lezen als luisteren naar dat boek.

Luisterboeken die je bij Audible gekocht hebt die geen Kindle tegenhanger hebben zijn niet te beluisteren in de Kindle apps maar wel via de Audible apps natuurlijk.

Stap 3. Download boek en luisterboek

Download het boek in de Kindle app – door er simpelweg op te tikken – en open het zodra het downloaden gereed is. Je krijgt dan eenmalig een korte introductie van de luisterfuncties en je krijgt daarna helemaal onderaan het luisterboek in beeld te zien.

kindle audible
Je kunt gewoon gaan lezen zonder luisterboek erbij maar je hebt ze natuurlijk niet voor niets allebei gekocht. Tik onderaan op de aangewezen plek om het luisterboek te downloaden.

Nadat er een paar MB’s gedownload zijn kun je al meteen gaan luisteren terwijl de rest nog gedownload wordt. Je ziet rechtsonderaan een drietal icoontjes verschijnen waarvan alleen de rechtse te gebruiken is zolang het luisterboek nog niet volledig gedownload is. Bedwing je ongeduld echter want het is makkelijker om even te wachten tot het hele luisterboek gedownload is.

Je hebt nu twee verschillende manieren om naar het boek te luisteren:

Stap 4a. Wisselen tussen luisteren en lezen van een boek

Je hebt even geen zin (of mogelijkheid) om te lezen en wilt alleen maar luisteren naar een boek? Tik dan op de omslag van het luisterboek in de uiterste linkeronderhoek. Hiermee kom je in de full-screen modus van het luisterboek terecht met alle controls om je luisterboek te ‘bedienen’.

kindle audible full controls
Bovenaan heb je respectievelijk de icoontjes staan om de afspeelsnelheid aan te passen, te navigeren door de hoofdstukken, de snooze instellingen, de mogelijkheid om bookmarks te maken en de volumecontrols.

Onder de omslagafbeelding vind je de standaardbediening waarmee je een hoofdstuk voor- of achteruit kunt en even 30 seconden voor- of achteruit kunt ‘spoelen’. Door op het boek-icoontje links te klikken schakel je weer terug naar de boekweergave.

Je kunt dus wisselen tussen lezen en luisteren waarbij de app zelf bijhoudt waar je gebleven bent in beide versies.

Stap 4b. Luisteren tijdens het lezen met Immersion Reading

Misschien vind je het juist wel prettig dat je mee kunt lezen tijdens het luisteren naar een boek? Ik luister zelf regelmatig naar een luisterboek waarbij ik niet altijd alles goed meekrijg omdat ik afgeleid raak door andere dingen tijdens het luisteren.

Amazon heeft daarom de term Immersion Reading bedacht. Je kunt in de boekweergave het luisterboek aanzetten en de tekst die gesproken wordt, wordt tegelijkertijd gemarkeerd in het boek. Zo kun je dus letterlijk live meelezen met het luisterboek.

kindle audio immersion reading

Er wordt nooit meer dan één zin gemarkeerd waardoor het ook helemaal niet storend leest. Het nadeel van immersion reading is dat je veel langer doet over een boek (omdat je sneller leest dan iemand het boek kan voorlezen) maar de voordelen zijn er natuurlijk ook als je (nog) niet helemaal vloeiend bent in de taal of simpelweg maximaal wilt genieten van elk woord in het boek :)

kindle audible controls immersion reading

De bediening is wel wat beperkter in deze modus want je kunt alleen de vertelsnelheid aanpassen [1] en 30 seconden ‘terugspoelen’ [2] naast de afspeel- of pauzeknop [3]. Dit is echter ook logisch want de navigatie doe je gewoon in het boek zelf. Als je verder bladert in het boek dan pakt de verteller de draad gewoon weer vanaf die pagina op dankzij Whispersync.

Het is jammer dat je geen Nederlandstalige luisterboeken kunt gebruiken (want die worden niet door Audible verkocht) en dat je dus je default Kindle Store moet aanpassen naar Amazon.com om überhaupt gebruik te kunnen maken van de Kindle-Audible integratie. Desondanks is het wel een fantastische toevoeging als je toch al Engelstalige boeken digitaal kocht bij Amazon en af en toe naar een luisterboek luistert.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Ik vind dat highlighten bij immersion reading storend. Kan het niet zonder of minder storend?

  Reply

 2. Hoi

  Ik wil mp3 bestanden omzetten naar een formaat zodat ik hem met de Kindle app kan luisteren. MP3 afspelers onthouden niet waar je bent. De Kindle luisterapp wel. Met welk programma kan dit?

  Reply

  • Sorry maar zo werkt het dus (helaas) niet. Kindle onthoudt weliswaar perfect waar je gebleven bent maar dat komt omdat je hun luisterboeken via hun servers afspeelt en de voortgang gekoppeld is/wordt aan je account. Je eigen mp3 bestanden worden natuurlijk niet via de servers van Amazon afgespeeld en dus werkt het niet op die manier. De Kindle app op iOS en Android kan volgens mij zelfs helemaal niet overweg met eigen audiobestanden en de Kindle ereaders spelen alleen mp3 bestanden af in de volgorde waarin ze op de Kindle zijn gezet (in een mapje music dacht ik) dus dat is ook verre van ideaal.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top