Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Moeten bibliotheken nog muziekcd’s in de collecties hebben?
Bibliotheek Kampen wordt ingehaald door moderne tijd en doet cd's in uitverkoop: De moderne tijd slaat toe in de bak met muziek cd's. Die is te vol. Dus stopt Bibliotheek Kampen vanaf 19 maart met uitlenen. https://t.co/qiykW04YVL pic.twitter.com/CY0qLaRy0L
— deStentor_Kampen (@ds_Kampen) March 5, 2018
Of een te volle bak met muziekcd’s nou de beste reden is om dan maar te stoppen met het uitlenen ervan – ooit gehoord van saneren van niet goed uitgeleende exemplaren? – betwijfel ik maar het is natuurlijk wel een interessante vraag op welk punt een bibliotheek moet stoppen met het aanbieden van bepaalde dragers in de eigen collecties.
Ik bedoel, niemand verwacht dat een bibliotheek nog videobanden, laserdiscs of LP’s heeft maar hoewel boeken de komende tientallen jaren relevant zullen blijven (ook al zijn er ebooks) is het maar de vraag of de rest van de fysieke dragers eigenlijk nu al niet verouderd zijn. Ebooks zijn niet de opvolgers van boeken maar voorzien simpelweg in een ander soort gebruik maar dat ligt met muziek en films toch een stuk anders mijns inziens.
Er zullen ongetwijfeld nog mensen zijn die dvd’s kijken ipv Netflix/Videoland/iTunes. Net als dat er mensen zijn die muziekcd’s afspelen ipv een afspeellijst op Spotify. Maar ik weet wel dat ik niet de enige ben wiens collecties cd’s en dvd’s veel stof verzameld hebben in de afgelopen jaren. Waarom zouden bibliotheken (die geen archiveerfunctie hebben) dan wel cd’s en dvd’s in hun collecties moeten houden?
Spotify blijft groeien in Nederland
Helft Nederlandse gebruikers Spotify betaalt voor de dienst (via Emerce) https://t.co/apTob5Veyc
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 6, 2018
“In het eerste kwartaal van 2015 waren er nog 3,9 miljoen gebruikers, voor het eerste kwartaal van 2018 komt dit naar verwachting uit op 6,2 miljoen.” Afgelopen jaar was de groei minimaal maar het eerste kwartaal van 2018 ziet weer groei. Het percentage betalende gebruikers is ook verdrievoudigd in drie jaar tijd en ligt nu boven de 50% aldus Telecompaper.
Spotify doet het dus heel goed in Nederland. Kunnen die muziekcd’s toch de deur uit bij de bibliotheken?
Ebooks bij de Bibliotheek in 2017
Mooie infographic over e-books in bibliotheken beschikbaar bij @KB_Nederland Lees hier meer: https://t.co/4TJbGgzw1J pic.twitter.com/B2G1tQ2qQB
— Mark Deckers (@markdeckers) March 8, 2018
Bij de KB hebben ze na ruim twee jaar weer een infographic gemaakt over het gebruik van ebooks bij de bibliotheken. Deze keer over het gehele jaar 2017 en daar blijkt het aantal uitleningen dus op 3.211.944 uit te komen (267.662 keer 12). Wat weer afwijkt van 3.206.595 wat uit eerdere Excel documenten was af te leiden maar enfin, ik wacht wel tot de cijfers officieel aangeleverd worden aan het CBS.
Het zou interessant zijn om ook naar het aanbod van titels te kijken dat uitgeleend kan worden en dat te vergelijken met het aanbod dat gekocht kan worden, helemaal aangezien de top 5 meestgeleende titels uit vier titels bestaat die langdurig in de Bestseller 60 hebben gestaan in 2017. En hoe de verhoudingen binnen het aanbod zijn op genre en apparaten waar ze op gelezen mogen worden.
Maar ja, daar ga ik niet achterkomen denk ik. Dank iig aan Mark voor het opnemen van de infographic op zijn blog zodat die tenminste nog openbaar is nu.
Facebook heeft nu deals met alle drie de grote muzieklabels
Facebook now has music licensing deals with all three major labels (via The Verge) https://t.co/wEgYokBOMu
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 10, 2018
Na de deal met Universal Music eind vorig jaar en Sony/ATV Music begin dit jaar, heeft Facebook afgelopen week een deal weten te sluiten met de derde grote muziekmaatschappij Warner Music. Dat betekent dat Facebook en Instagram gebruikers zonder problemen muziek kunnen (blijven) gebruiken onder hun geuploade video’s aangezien Facebook dan de royalties afdraagt.
En dat is wat Facebook graag wil want dat maakt het veel laagdrempeliger om video’s te uploaden bij Facebook dan bij YouTube. Dat het er ook voor zorgt dat mensen nog veel minder gaan nadenken over auteursrecht als ze dingen uploaden zal Facebook (noch de gebruikers) weinig kunnen schelen.
En verder nog …
The New York Times to Launch Monthly Audiobook Best-Seller Lists https://t.co/UQhFKu5wjs
— Library Journal (@LibraryJournal) March 5, 2018
Luisterboeken breken nu (pas) echt door?
Playboy Decides Not To Appeal Silly Boing Boing Lawsuit In The Most Petulant Manner Possible https://t.co/8HKFI4G3ut
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 9, 2018
Playboy neemt het (terechte) verlies van de rechtszaak die ze wilden aanspannen tegen techsite Boing Boing voor het linken naar foto’s niet echt sportief op.
Twitter CEO wants to open up verification to everyone https://t.co/FzggpvVqFC
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 9, 2018
Kan straks iedere twitteraar zich aanmelden voor een blauw vinkje? Twitter wil in elk geval af van de perceptie dat geverifieerde gebruikers ook betrouwbare dingen zeggen en ‘gesteund’ worden door Twitter. Dat probleem hebben ze mijns inziens ook echt zelf veroorzaakt door alleen ‘bekende’ mensen uit de politiek en media te verifiëren dus ik ben benieuwd hoe ze het gaan oplossen. De Oprah-oplossing van “ALLEMAAL EEN BLAUW VINKJE” haalt het elitaire er weliswaar af maar gaat niet helpen in de discussie over betrouwbaarheid en nepnieuws.
Vereniging van Universiteiten lanceert roadmap open access 2018-2020 https://t.co/NtzjSYFt4l
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 9, 2018
De universiteiten willen open!
WPG Uitgevers verkoopt Querido Kinderboeken aan Singel Uitgeverijen (via inct) https://t.co/uT5E3l9Es3
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 9, 2018
De drie “Querido uitgevers” komen terug naar Singel Uitgeverijen en worden samengevoegd in één Em. Querido’s uitgeverij.
One in Five Americans Have Listened to an Audiobook, One in Four Have Read an eBook https://t.co/J65r6JHgS4
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 10, 2018
Eén op de vier Amerikanen heeft wel eens een ebook gelezen en één op de vijf een luisterboek. Aldus onderzoeksbureau Pew. Hoe zou dat in Nederland zijn?
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 10 2018: Muziekcd’s in bibliotheekcollecties, Spotify in Nederland, ebooks bij de… https://t.co/JiepenJhFa
Tweetweekoverzicht week 10 2018: Muziekcd’s in bibliotheekcollecties, Spotify in Nederland, ebooks bij de bibliothe… https://t.co/lY5aY8NDZT