Tweetweekoverzicht week 10 2018: Muziekcd’s in bibliotheekcollecties, Spotify in Nederland, ebooks bij de bibliotheek 2017 en Facebook heeft nu deals met de drie grote muzieklabels

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Moeten bibliotheken nog muziekcd’s in de collecties hebben?

Of een te volle bak met muziekcd’s nou de beste reden is om dan maar te stoppen met het uitlenen ervan – ooit gehoord van saneren van niet goed uitgeleende exemplaren? – betwijfel ik maar het is natuurlijk wel een interessante vraag op welk punt een bibliotheek moet stoppen met het aanbieden van bepaalde dragers in de eigen collecties.

Ik bedoel, niemand verwacht dat een bibliotheek nog videobanden, laserdiscs of LP’s heeft maar hoewel boeken de komende tientallen jaren relevant zullen blijven (ook al zijn er ebooks) is het maar de vraag of de rest van de fysieke dragers eigenlijk nu al niet verouderd zijn. Ebooks zijn niet de opvolgers van boeken maar voorzien simpelweg in een ander soort gebruik maar dat ligt met muziek en films toch een stuk anders mijns inziens.

Er zullen ongetwijfeld nog mensen zijn die dvd’s kijken ipv Netflix/Videoland/iTunes. Net als dat er mensen zijn die muziekcd’s afspelen ipv een afspeellijst op Spotify. Maar ik weet wel dat ik niet de enige ben wiens collecties cd’s en dvd’s veel stof verzameld hebben in de afgelopen jaren. Waarom zouden bibliotheken (die geen archiveerfunctie hebben) dan wel cd’s en dvd’s in hun collecties moeten houden?

Spotify blijft groeien in Nederland

“In het eerste kwartaal van 2015 waren er nog 3,9 miljoen gebruikers, voor het eerste kwartaal van 2018 komt dit naar verwachting uit op 6,2 miljoen.” Afgelopen jaar was de groei minimaal maar het eerste kwartaal van 2018 ziet weer groei. Het percentage betalende gebruikers is ook verdrievoudigd in drie jaar tijd en ligt nu boven de 50% aldus Telecompaper.

Spotify doet het dus heel goed in Nederland. Kunnen die muziekcd’s toch de deur uit bij de bibliotheken?

Ebooks bij de Bibliotheek in 2017

Bij de KB hebben ze na ruim twee jaar weer een infographic gemaakt over het gebruik van ebooks bij de bibliotheken. Deze keer over het gehele jaar 2017 en daar blijkt het aantal uitleningen dus op 3.211.944 uit te komen (267.662 keer 12). Wat weer afwijkt van 3.206.595 wat uit eerdere Excel documenten was af te leiden maar enfin, ik wacht wel tot de cijfers officieel aangeleverd worden aan het CBS.

Het zou interessant zijn om ook naar het aanbod van titels te kijken dat uitgeleend kan worden en dat te vergelijken met het aanbod dat gekocht kan worden, helemaal aangezien de top 5 meestgeleende titels uit vier titels bestaat die langdurig in de Bestseller 60 hebben gestaan in 2017. En hoe de verhoudingen binnen het aanbod zijn op genre en apparaten waar ze op gelezen mogen worden.

Maar ja, daar ga ik niet achterkomen denk ik. Dank iig aan Mark voor het opnemen van de infographic op zijn blog zodat die tenminste nog openbaar is nu.

Facebook heeft nu deals met alle drie de grote muzieklabels

Na de deal met Universal Music eind vorig jaar en Sony/ATV Music begin dit jaar, heeft Facebook afgelopen week een deal weten te sluiten met de derde grote muziekmaatschappij Warner Music. Dat betekent dat Facebook en Instagram gebruikers zonder problemen muziek kunnen (blijven) gebruiken onder hun geuploade video’s aangezien Facebook dan de royalties afdraagt.

En dat is wat Facebook graag wil want dat maakt het veel laagdrempeliger om video’s te uploaden bij Facebook dan bij YouTube. Dat het er ook voor zorgt dat mensen nog veel minder gaan nadenken over auteursrecht als ze dingen uploaden zal Facebook (noch de gebruikers) weinig kunnen schelen.

En verder nog …

Luisterboeken breken nu (pas) echt door?

Playboy neemt het (terechte) verlies van de rechtszaak die ze wilden aanspannen tegen techsite Boing Boing voor het linken naar foto’s niet echt sportief op.

Kan straks iedere twitteraar zich aanmelden voor een blauw vinkje? Twitter wil in elk geval af van de perceptie dat geverifieerde gebruikers ook betrouwbare dingen zeggen en ‘gesteund’ worden door Twitter. Dat probleem hebben ze mijns inziens ook echt zelf veroorzaakt door alleen ‘bekende’ mensen uit de politiek en media te verifiëren dus ik ben benieuwd hoe ze het gaan oplossen. De Oprah-oplossing van “ALLEMAAL EEN BLAUW VINKJE” haalt het elitaire er weliswaar af maar gaat niet helpen in de discussie over betrouwbaarheid en nepnieuws.

De universiteiten willen open!

De drie “Querido uitgevers” komen terug naar Singel Uitgeverijen en worden samengevoegd in één Em. Querido’s uitgeverij.

Eén op de vier Amerikanen heeft wel eens een ebook gelezen en één op de vijf een luisterboek. Aldus onderzoeksbureau Pew. Hoe zou dat in Nederland zijn?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top