Inmiddels is Windows 10 al aardig ingeburgerd en blijkt Edge als browser een prima opvolger te zijn van Internet Explorer. Maar als je met een schone installatie van Windows 10 begint dan wil je waarschijnlijk wel je bookmarks meenemen uit Chrome of Firefox om die vervolgens in Edge te kunnen gebruiken.
Ik heb twee jaar geleden meteen mijn laptop voorzien van Windows 10 (die kwam ooit met Windows 8). Daar kwam al meteen Edge bij natuurlijk maar zo heel fantastisch vond ik deze browser toen niet. Inmiddels zijn we al een paar grote Windows 10 updates verder en is Edge mijns inziens een volwaardige browser geworden die ik prima elke dag kan en wil gebruiken.
Je kunt natuurlijk Chrome en Firefox ook in Windows 10 installeren als je meer keuze wilt hebben maar als je wilt (of moet) overstappen naar een nieuwe computer, een verse Windows 10 wilt (her)installeren of nog een Windows 7 computer in huis hebt (zoals ik), dan is het in sommige gevallen ook handig om je bookmarks uit Chrome of Firefox te exporteren en die vervolgens weer te importeren in Edge. Bijvoorbeeld omdat je ook wilt overstappen naar Edge of geen zin hebt om drie browsers op alle pc’s en laptops te installeren.
Bookmarks exporteren uit Chrome
Chrome heeft recentelijk de layout van het beheren van bookmarks gewijzigd maar als je de recentste versie gebruikt – Chrome 65 op moment van schrijven – dan ziet het er uit zoals op de bovenstaande afbeelding. Je komt bij de bookmark manager door naast de adresbalk naar het menu te gaan (drie stippen icoontje), dan naar bookmarks en vervolgens naar bookmark manager. Of gebruik de toetsencombinatie Control-Shift-O
als je minder wilt klikken (of tik chrome://bookmarks/
in de adresbalk)
Je ziet je bookmarks in een mappenstructuur links (met de inhoud per map in het rechterpaneel) maar als je hier op de menuknop rechtsbovenaan klikt (icoontje met drie stippen) dan zie je de opties om je bookmarks te importeren en exporteren. Klik op exporteren om alle bookmarks te exporteren naar een bookmarks.html bestand waarbij de datum in de bestandsnaam wordt opgenomen.
Bookmarks exporteren uit Firefox
In Firefox (Quantum) moet je via het menu behoorlijk zoeken om het beheer van de bookmarks te vinden. Via de menuknop helemaal rechts naast de adresbalk (het icoontje met de drie streepjes), dan Library, dan Bookmarks en dan nog eens helemaal onderaan Show all bookmarks. Het gaat een stuk sneller met de toetsencombinatie Control-Shift-B
.
Dit heeft een eigen menu en onder Import and Backup vind je ook hier de optie terug om je bookmarks te exporteren naar een html bestand.
Importeren van de geëxporteerde bookmarks in Edge
In Edge heb je (helaas) geen handige toetsencombinaties maar vind je je bookmarks – favorites – terug onder het eerste icoontje naast de adresbalk: de ster met de drie streepjes aan de rechterkant.
In het menu met je favorieten zie je Settings staan waar je, niet geheel verrassend, de overige instellingen vindt voor de favorieten.
De optie om favorieten (de bookmarks) van andere browsers te importeren staat hier prominent in beeld.
In Edge kun je alle instellingen plus favorieten automatisch importeren uit Internet Explorer en Chrome mits die op dezelfde pc staan natuurlijk. Van Firefox, Opera of Safari moet Edge niks hebben maar gelukkig werkt de Import from file optie gewoon wel voor de geëxporteerde html bestanden uit andere browsers.
Als je op Import from file klikt, selecteer dan het bookmarks bestand dat je voor Chrome of Firefox gemaakt hebt om alle bookmarks – met behoud van de mappenstructuur – te importeren in Edge.
Standaard vind je de geïmporteerde bookmarks terug in een apart mapje in de Favorites bar die onder de adresbalk getoond wordt. Mocht je die balk met favorieten niet zien, dan kun je die aanzetten bij de instellingen van de favorieten.
@headerafbeelding via Pixabay met CC0 verklaring
#
Zelf gebruik ik inmiddels Waterfox, omdat Firefox teveel op Chrome is gaan lijken. Een paar plugins die ik prettig vind worden door Firefox geweerd, maar niet door Waterfox. Door het bovenstaande verhaal ben ik nog eens naar het wereldwijde- en Nederlandse browser-gebruik gaan kijken. Sinds Firefox verChromed is zijn ze in NL een vol procentpunt aan gebruikers verloren. Maar ik zag ook dat het gebruik van Edge en IE11 erg laag, wereldwijd zelfs marginaal (2 om 3%) is. Er zit ook een rare fout in Edge en IE. Die nemen de verschaling van je beeldscherm niet over. Alle andere browsers doen dat wel netjes.