word powerpoint excel

Een cel (in een tabel) diagonaal splitsen in Word en Excel

Tabellen zijn zo ontzettend handig om veel informatie overzichtelijk weer te geven. Maar als je zowel labels voor de rijen als kolommen wilt gebruiken dan zul je twee labels in de linkerbovencel moeten zien te proppen. Die cel kun je diagonaal splitsen om beide labels – met wat handmatig prutswerk – kwijt te kunnen. Nadat ik een kwartier heb zitten zoeken hoe ik dat in Word kan doen leek het me een goed idee om het vast te leggen voor een volgende keer en heb ik meteen gekeken hoe het in Excel kan.

Diagonaal splitsen in Word

Maak eerst een tabel aan (en vul die eventueel al zoveel mogelijk in). Er valt niets te splitsen als je geen tabel hebt natuurlijk. In het voorbeeld hieronder heb ik even de (werk)dagen gebruikt voor de kolommen en maanden voor de rijen.

word cel diagonaal splitsen

In de cel linksbovenaan moet dus zowel het label dag als het label maand te komen staan. Zet de cursor in die cel [1] en ga dan naar de tab Design (Ontwerp) [2].

Ga naar Borders (Randen) [3] en klik vervolgens op Diagonal Down Border [4] om een diagonale rand aan te brengen van linksboven naar rechtsonder. Dat is alvast stap 1.

Om de labels toe te voegen aan de cel moet je een beetje prutsen met het uitlijnen van tekst.

word cel diagonaal splitsen

Het handigste – vind ik – is om de subscript opmaak te gebruiken voor het label voor de rijen (maand) en de superscript opmaak voor het label voor de kolommen (dag). Subscript zet namelijk de tekst onder de regel neer en superscript zet die er boven. Door vervolgens de puntgrootte iets te vergroten, de bovenste rij iets groter te maken zodat er meer ruimte in de cel komt en het label voor de kolommen met de spatiebalk op de goede plek te zetten kun je beide labels op de goede plek neerzetten.

Diagonaal splitsen in Excel

In Excel hoef je natuurlijk geen tabel in te voegen maar is het wel handig om alvast de kopjes in de rijen en kolommen toe te voegen.

excel cel diagonaal splitsen

Rechtsklik vervolgens op de cel die diagonaal gesplitst moet worden en kies voor Format Cells (Celeigenschappen).

excel cel diagonaal splitsen

Ga dan naar het tabblad Borders (Randen) en klik op het icoontje rechtsonder om een diagonale lijn te kunnen trekken. Klik vervolgens op de linkerbovenhoek (of rechtsonder) om die diagonale lijn te trekken. Klik daarna op OK om terug te gaan naar je Excel blad.

excel cel diagonaal splitsen

Ook in Excel moet je een beetje creatief knutselen om vervolgens de labels op de goede plek te krijgen. Maak ook hier de eerste rij breder en vergroot tevens het tekstvak (de formulebalk) waar je de tekst of formules invoert zodat je tenminste twee regels kunt zien.

Typ eerst het label voor de kolommen (dag), druk dan op Alt-Enter om naar een volgende regel te gaan en vervolgens het label voor de rijen (maand). Druk dan op Enter zodat ze in de cel verschijnen. Je kunt dan terug naar het tekstvak om de cursus voor het woordje ‘dag’ te zetten en met de spatiebalk het woordje naar rechts te verplaatsen. Speel met de hoeveel spaties en de breedte van de eerste rij totdat beide labels keurig netjes gescheiden door de diagonale lijn in de cel staan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Ja met tabellen kun je inderdaad veel doen. Goed om dat weer in gedachten te nemen en houden. Dank u voor deze nuttige informatie. Heb uw interessante weblog opgenomen in de blogrol van mijn blogsite <a href=’https://johnwervenbos.blogspot.nl/>Cahier.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top