facebook header

Controleer de apps die toegang hebben tot je Facebook informatie

Je kunt natuurlijk boos zijn op Facebook die het bedrijven wel heel gemakkelijk lijkt te maken om aan de profielgegevens van miljoen Facebookgebruikers te komen. Maar je hebt uiteindelijk toch echt zelf toestemming gegeven aan de tientallen apps om je Facebook account te gebruiken. Hoog tijd dus om de lijst met apps die toegang hebben tot je gegevens op te schonen.

Jarenlang is het de gewoonte geweest om je Facebook account te (kunnen) gebruiken als inlog voor diverse sites en apps. In plaats van een aparte login aan te moeten maken kun je dan simpelweg met je Facebook account inloggen op een site. Het sociale netwerk is ook, naast Twitter, standaard aanwezig in honderden apps en biedt daarin de mogelijkheid om berichten rechtstreeks uit die andere apps op je tijdlijn te plaatsen. En wat dacht je van al die duizenden grappige kwisjes en polls die je de afgelopen jaren hebt ingevuld?

Allemaal hebben ze toegang tot gegevens die aan je Facebook account gekoppeld zijn. Toegang die jij ze zelf gegeven hebt en waarbij je je waarschijnlijk helemaal niet realiseert wat die apps allemaal kunnen zien. Zo vragen apps steeds vaker meer informatie op in ruil voor ‘handige’ functionaliteiten en dan is het heel eenvoudig om akkoord te gaan met dat soort vragen tijdens het installeren.

De app die Cambridge Analytica inzette om al die miljoenen profielen te verzamelen maakte handig gebruik van het feit dat de meeste mensen niet controleren welke rechten een app vraagt en gewoon klakkeloos op akkoord klikken. Het vroeg namelijk niet alleen de profielinformatie op van degene die de app gebruikte maar ook de profielinformatie van al je vrienden. En de vrienden van die vrienden.

Check de apps!

Je kunt niet alleen controleren welke apps allemaal gegevens uit je Facebook account gebruiken, je kunt ook per app nakijken welke gegevens ze precies vragen en (in de meeste gevallen) die toestemming achteraf weer intrekken.

Maar waar vind je de apps? Bij de Instellingen/settings [1] vind je ook de privacy-instellingen terug in het submenu maar daaronder staat ook het kopje Apps [2].

facebook apps

Als je, zoals ik, daar nog nooit eerder naar hebt gekeken dan zullen er flink wat apps te vinden zijn waar je met je Facebook account hebt ingelogd.[3]

Daar zitten ongetwijfeld flink wat apps tussen die je niet kent, bent vergeten of waarvan je geen idee hebt wat je er mee moet. In dat geval kun je ze simpelweg verwijderen door op het kruisje te klikken achter de naam van de app. Je hoeft hier niet overmatig voorzichtig te zijn want als je per ongeluk een app verwijdert die je wel gebruikt, kun je (moet je) je gewoon opnieuw autoriseren met je Facebook account de volgende keer dat je die app gebruikt.

facebook apps

Afhankelijk van het soort app kun je in het venster dat verschijjnt ook nog een optie krijgen om alle berichten en updates die via die app op je Facebook account zijn geplaatst, te verwijderen. Weg ermee zou ik zeggen!

Facebook heeft vandaag, 28 maart 2018, bekend gemaakt dat ze de privacytools makkelijker toegankelijk zullen maken. Ook geven ze aan te willen voldoen aan de eisen van de nieuwe Europese wetgeving (de invoering van de GDPR/AVG). Zodra je een bericht, foto of like verwijdert worden die gegevens ook meteen gewist en zijn ze niet meer zichtbaar voor je vrienden (of apps). Binnen 90 dagen wordt de informatie ook definitief van de servers verwijderd (bron).

Check de toestemmingen van de apps die je wilt houden

Nadat je alle overbodige en onbekende apps hebt verwijderd – ik ben van 67 naar 23 gegaan – is het verstandig om te bekijken welke informatie die overgebleven apps kunnen gebruiken. En om wat toestemmingen in te trekken als je niet duidelijk is waarvoor ze bepaalde dingen nodig hebben.

facebook apps goodreads

Bijna alle apps vereisen toegang tot je publieke profiel en die toegang kun je dan ook niet intrekken. Veel apps vragen daarnaast toegang tot je vriendenlijst, je likes en je mailadres. Ik gebruik Goodreads dagelijks maar wat ze met mijn vriendenlijst en likes moeten? Geen idee dus die vink ik meteen af nu (en klik op Opslaan/Save).

Maar het kan veel erger. Ik had dus ook apps die ‘vrienden van vrienden’ konden raadplegen. En de app van Playstation Netwerk maakte het ook bont:

facebook apps

Relaties, foto’s, werkverleden en zelfs de religieuze voorkeur wil Sony van me weten. Letterlijk alles was aangevinkt en dat heb ik meteen aangepast.

Je kunt natuurlijk je hele Facebook account verwijderen (via deze verstopte link want met de link bij de instelingen deactiveer je slechts je account) maar als je je privacyinstellingen doorloopt en periodiek de lijst met apps opschoont dan loop je niet meer ‘gevaar’ dan met je Google, Microsoft of Instagram account.

Tenzij je die ook meteen wist natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Dit jaar zal ik weer een Facebookaccount aanmaken. Maar dan voor zakelijke doeleinden. Was er een paar jaar mee gestopt. Werd ‘gek’ van een plichtsgevoel om ‘mijn facebookvrienden’ netjes te volgen en te antwoorden en liken. Misbruik van privacygegevens gebeurt ook veelvuldig met Googleaccounts vrees ik. Hoop dat sync en opslag via Google Drive wel veilig is en zonder inmenging is en blijft.

  Reply

  • Over het algemeen door uit te loggen & opnieuw in te loggen in de applicatie. Afhankelijk van welke app het is en of de koppeling met Facebook “noodzakelijk” of optioneel is word je dan expliciet gevraagd om te verbinden met Facebook of kun je dat in de instellingen van die app opnieuw regelen.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top