ereader afstandsbediening

Maak je eigen afstandsbediening voor je ereader

In de categorie ‘Doe meer met je ereader’ blijk ik niet de enige te zijn die niet dol is op dat constante getik op het scherm van een ereader. Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar een ereader met fysieke bladerknoppen maar je kunt ook zelf een afstandsbediening knutselen die het bladeren wat gemakkelijker maakt.

Een lezer mailde me: Ik heb prima ogen maar hou van wat grotere lettertypes op mijn ereader. Alleen moet je dan zo vaak met je hand op het scherm drukken voor het bladeren. Geen probleem om van wakker te liggen, maar gemak dient de mens en zeker de bankhangerige lezermens. Een wens/idee wat ik had was een simpele afstandsbediening om voor- en achteruit te kunnen bladeren en ik heb uiteindelijk zelf een pseudo afstandsbediening gemaakt met hulp van een zelfontspannerkabel, eentje zoals de analoge spiegelreflexcamera’s indertijd hadden.

Ik geef toe dat ik even dacht dat iemand een vroege 1 april grap met wilde uithalen maar het bleek geen grap te zijn toen ik de instructie en foto’s zag. Hoewel ik het zelf waarschijnlijk niet (vaak) zou gebruiken vind ik het dus een fantastische creatieve oplossing die ik minimaal één keer in mijn leven wil proberen. En merk ik dat ik ook zo’n afstandsbediening voor ereaders in mijn kast wil hebben liggen.

Ik heb hem zelf nog niet gemaakt maar dat gaat er vast nog wel een keer van komen dankzij de korte uitleg en foto’s die erbij kwamen.

Benodigheden

 • een zelfontspannerkabel
 • tiewraps
 • een plastic (lijm)klem
 • een oordopje
 • secondelijm
 • een schaar of mesje
 • een spijkertje
 • een ijzerzaagje of ijzertang

Instructie

De zelfontspannerkabel is het belangrijkste onderdeel en je hebt er eentje nodig die voor de klassieke (mechanische) camera’s bedoeld is. Bij gebrek aan een fotozaak in je buurt die nog mechanische camera’s ondersteunt kun je gelukkig altijd op Ebay terecht. Bijvoorbeeld deze kabel of zoek anders op “Mechanical Locking Camera Shutter Release Remote Control Cable Cord”. Een lengte van ca. 70 cm is prima.

Het pennetje aan de kop van de zelfontspanner steekt in oorspronkelijke staat niet uit zonder de knop in te drukken. Om als afstandsbediening te functioneren – als alternatief voor een vinger op het scherm – moet het pennetje wel standaard uitsteken om iets op het scherm te kunnen drukken. Draai de kop los van het metalen omhulsel wat onder het zwarte plastic zit. Vervolgens moet je dat metalen omhulsel zo inkorten met een zaagje dat als je de kop terugschroeft het pennetje ongeveer een halve centimeter uitsteekt.

In eerste instantie was er een gummetje bevestigd aan het pennetje maar werkte dat niet zo goed. Een schuimrubberen oordopje (dat je bij elke de drogist kan kopen) werkt aanzienlijk beter. Snij de bovenste centimeter af en prik dat deel door met een dun spijkertje. Doe wat (seconde)lijm op het uitstekende pennetje van de zelfontspanner en duw het oordopje er op via het gaatje wat je er in gemaakt hebt.

Bij het induwen van de knop van de zelfontspanner zou het dopje nu naar voren moeten bewegen.

ereader afstandsbediening

Nu nog het uiteinde van de zelfontspanner bevestigen aan de ereader. Dit kan met een eenvoudige plastic klem die je bij bouwmarkten gemakkelijk kunt vinden maar ook online eenvoudig verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld deze lijmklemmen bij Bol of deze die eveneens bij Bol te koop zijn.

Met een paar dunne tiewraps of tape kan je het uiteinde van de kabel vastzetten aan de klem en je afstandsbediening is gereed voor gebruik.

ereader afstandsbediening

ereader afstandsbediening

Het werkt op alle e-ink schermen maar niet voor de schermen van tablets en telefoons.

En hoe werkt het nou in de praktijk? Bekijk dat hier als animated GIF (opent in nieuw venster)

Dank aan Siem die me niet alleen de mail, instructie en foto’s stuurde maar me ook toestemming gaf ze allemaal hier te plaatsen. Het idee, de uitvoering en de foto’s zijn dus allemaal van hem.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Voor lijmklemmen naar bol? Het moet niet gekker worden. Koop eens iets in een winkel! Is ook milieuvriendelijker.

  Reply

  • “die je bij bouwmarkten gemakkelijk kunt vinden” staat er bij. Maar aangezien niet iedereen winkels in de buurt heeft zitten waar je deze kunt kopen is online ook een prima optie. Volg gewoon je persoonlijke voorkeur.

   Reply

 2. Het is zeker niet toevallig dat dit bericht net voor 1 april verschijnt?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top