Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
In het nieuws de afgelopen week:
Libris Literatuurprijs 2018 ebookactie deel 2
Zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2018 https://t.co/3j2lz2AN2p zijn de komende weken om de beurt in de aanbieding als ebook.
Deze eerste is De Pelikaan van Martin Michael Driessen (voor €4,99) https://t.co/OyTSdKydtx #ebooktip
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 23, 2018
Libris mailde me met de mededeling dat de zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2018 de komende zes weken hun eigen ebookactie krijgen. Een leuke manier om elke week mee te lezen en na zes weken te kijken of je het eens bent met de uiteindelijke winnaar?
- Martin Michael Driessen – De pelikaan
- Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance
- Arjen Van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
- Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem -> deze week voor €4,99
- Tommy Wieringa – De heilige Rita
- Murat Isik – Wees onzichtbaar
Portabiliteit van contentdiensten gaat per 1 april in
Aanbod van onlinediensten is vanaf 1 april in hele EU toegankelijk https://t.co/526cKZgj3A
— Tweakers (@tweakers) March 27, 2018
Vorig jaar besloot de EU (in richtlijn 2017/1128) dat het maar eens afgelopen moest zijn met landsgrenzen als het gaat om abonnementsdiensten voor betaalde content. Vandaag, op 1 april 2018, gaat dit in en dat betekent dat EU burgers de collectie content met zich meenemen de landsgrenzen over.
Het meestgebruikte voorbeeld is Netflix waarbij je tot aan vandaag een verschillend aanbod kreeg afhankelijk van het land waar je je in bevond. Nu wordt dit aanbod dus niet meer bepaald door het land waarin je je bevindt maar het land dat aan jouw abonnement is gekoppeld (veelal via bankrekening, creditcard, factuuradres enz). Of dit ook betekent dat je alle series en films kunt verder kijken die je ook thuis tot je beschikking hebt, is nog maar de vraag want ik neem niet aan dat de duizenden contracten allemaal aangepast zijn. Minimaal zal het wel betekenen vermoed ik dat de interface en ondertitels – waar beschikbaar – in het Nederlands gekozen kunnen worden.
Deze verplichting geldt overigens alleen voor betaalde diensten dus de NPO hoeft niet per se Uitzending Gemist beschikbaar te maken in het buitenland maar aangezien ze dat wel moeten voor iedereen met een NPO Start Plus abonnement is de kans groot dat ze dit ook gaan doen. Ziggo kondigde recentelijk al aan eveneens hun terugkijkdienst en Movies & Series XL beschikbaar te maken per vandaag dus komende vakantie hoef je niets meer te missen.
Google stopt met de linkshortener goo.gl
Google is shutting down its https://t.co/2ecYFbE33O URL shortening service (bestaande links blijven werken) https://t.co/Df9dGZFtJS
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 31, 2018
Lange URL’s inkorten naar iets korters dat je makkelijker kon onthouden of opschrijven is al vele jaren een veelgebruikte praktijk. In 2009 begon Google met hun eigen dienst, goo.gl, waarmee niet alleen URL’s ingekort konden worden maar waarmee je ook de clicks kon bijhouden.
Vanaf 13 april a.s. begint Google echter met het afbouwen van de dienst. Alleen bestaande gebruikers kunnen goo.gl nog gebruiken tot 30 maart 2019 en hun data downloaden. Op 1 april 2019 gaat de stekker er definitief uit, al belooft Google dat bestaande goo.gl links gewoon zullen blijven werken.
En verder nog …
BREAKING: EU Commission publishes paper on consequences of Brexit on copyright https://t.co/LL8rZhOX6z
— Eleonora Rosati (@eLAWnora) March 28, 2018
De EU schetst de gevolgen voor de auteursrechtwetgeving in Engeland na de Brexit.
Enter the Pulp Magazine Archive, Featuring Over 11,000 Digitized Issues of Classic Sci-Fi, Fantasy & Detective Fiction https://t.co/I7iN1wAtze
— Raymond Snijders (@rsnijders) March 29, 2018
Zoek je nog iets (gratis) te lezen? The Internet Archive heeft een Pulp Magazine Archive met meer dan 10.000 nummers van SF, detective, horror en andere pulpmagazines. Alleen al de moeite waard voor de fantastische covers van al die magazines.
De Tweede Kamer heeft de midterm review Bibliotheekwet en de antwoorden op schriftelijke vragen daarover ‘voor kennisgeving aangenomen’. Dat betekent dat er geen vervolgoverleg over zal komen. https://t.co/86qvDzzNIA
— Aad van Tongeren (@AadvanTongeren) March 31, 2018
De Tweede Kamer heeft de midterm review van de Bibliotheekwet voor kennis aangenomen. Waarvan akte.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 13 2018: Libris Literatuurprijs 2018 ebookactie deel 2, Portabiliteit van betaald… https://t.co/SKPxAqIWY9