Tweetweekoverzicht week 13 2018: Libris Literatuurprijs 2018 ebookactie deel 2, Portabiliteit van betaalde contentdiensten en Google stopt met goo.gl

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Libris Literatuurprijs 2018 ebookactie deel 2

Libris mailde me met de mededeling dat de zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2018 de komende zes weken hun eigen ebookactie krijgen. Een leuke manier om elke week mee te lezen en na zes weken te kijken of je het eens bent met de uiteindelijke winnaar?

  • Martin Michael Driessen – De pelikaan
  • Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance
  • Arjen Van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
  • Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem -> deze week voor €4,99
  • Tommy Wieringa – De heilige Rita
  • Murat Isik – Wees onzichtbaar

Portabiliteit van contentdiensten gaat per 1 april in

Vorig jaar besloot de EU (in richtlijn 2017/1128) dat het maar eens afgelopen moest zijn met landsgrenzen als het gaat om abonnementsdiensten voor betaalde content. Vandaag, op 1 april 2018, gaat dit in en dat betekent dat EU burgers de collectie content met zich meenemen de landsgrenzen over.

Het meestgebruikte voorbeeld is Netflix waarbij je tot aan vandaag een verschillend aanbod kreeg afhankelijk van het land waar je je in bevond. Nu wordt dit aanbod dus niet meer bepaald door het land waarin je je bevindt maar het land dat aan jouw abonnement is gekoppeld (veelal via bankrekening, creditcard, factuuradres enz). Of dit ook betekent dat je alle series en films kunt verder kijken die je ook thuis tot je beschikking hebt, is nog maar de vraag want ik neem niet aan dat de duizenden contracten allemaal aangepast zijn. Minimaal zal het wel betekenen vermoed ik dat de interface en ondertitels – waar beschikbaar – in het Nederlands gekozen kunnen worden.

Deze verplichting geldt overigens alleen voor betaalde diensten dus de NPO hoeft niet per se Uitzending Gemist beschikbaar te maken in het buitenland maar aangezien ze dat wel moeten voor iedereen met een NPO Start Plus abonnement is de kans groot dat ze dit ook gaan doen. Ziggo kondigde recentelijk al aan eveneens hun terugkijkdienst en Movies & Series XL beschikbaar te maken per vandaag dus komende vakantie hoef je niets meer te missen.

Google stopt met de linkshortener goo.gl

Lange URL’s inkorten naar iets korters dat je makkelijker kon onthouden of opschrijven is al vele jaren een veelgebruikte praktijk. In 2009 begon Google met hun eigen dienst, goo.gl, waarmee niet alleen URL’s ingekort konden worden maar waarmee je ook de clicks kon bijhouden.

Vanaf 13 april a.s. begint Google echter met het afbouwen van de dienst. Alleen bestaande gebruikers kunnen goo.gl nog gebruiken tot 30 maart 2019 en hun data downloaden. Op 1 april 2019 gaat de stekker er definitief uit, al belooft Google dat bestaande goo.gl links gewoon zullen blijven werken.

tweetweekoverzicht googl

En verder nog …

De EU schetst de gevolgen voor de auteursrechtwetgeving in Engeland na de Brexit.

Zoek je nog iets (gratis) te lezen? The Internet Archive heeft een Pulp Magazine Archive met meer dan 10.000 nummers van SF, detective, horror en andere pulpmagazines. Alleen al de moeite waard voor de fantastische covers van al die magazines.

De Tweede Kamer heeft de midterm review van de Bibliotheekwet voor kennis aangenomen. Waarvan akte.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top