Welke ebookacties zijn er in april 2018 (plus overzicht van de top 10 bestseller ebooks)

ebookacties bestseller ebooksIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er heel veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

De nummer 1 van deze week is Mythos van Stephen Fry, gevolgd door de biografie van Willem van Hanegem en het kookboek van Shane Kluivert (die geen ebookversie heeft).

Deze week (de lijst van week 14 2018) vormen de volgende titels de top 10 bestsellers:

 1. Mythos door Stephen Fry
 2. Willem van Hanegem door Frans van den Nieuwenhof
 3. Koken met Shane door Shane Kluivert (geen ebookversie)
 4. Slotcouplet door Sander de Hosson
 5. De acht bergen door Paolo Cognetti
 6. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 7. Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt door Haemin Sunim
 8. Johann Sebastian Bach door Maarten ‘t Hart
 9. De trooster door Esther Gerritsen
 10. De winter voorbij door Isabel Allende

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben.
Sinds maart 2018 is ECI onder de nieuwe naam Bookspot verder gegaan als online boekwinkel en ook zij zijn in het overzicht meegenomen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (4 april 2018). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

ebookacties bestsellers april 2018
Hoe meer kleurtjes, hoe meer onderlinge verschillen en je ziet al meteen dat er deze keer wel degelijk voordeeltjes te behalen zijn. Bij Bol en Kobo is De acht bergen in de aanbieding (en dat scheelt meteen 6 euro). Bij Google Play Books zijn veel titels uit de top 10 van deze week niet beschikbaar maar het is wel de plek waar je zowel de Waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen en De winter voorbij voor slechts 8,15 euro kunt kopen.

Bij Bruna is het even opletten want zowel Mythos als Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt zijn daar om onbekende redenen voor hun oorspronkelijke hogere prijs te koop in plaats voor de actieprijzen. En daarmee ben je een dief van je eigen portemonnee.

Deze keer zit er slechts één titel uit de top 10 in het ebookabonnement van Kobo Plus en dat is ‘Dingen die je alleen ziet als je er tijd voor neemt’.

Kijk je naar de laagste prijzen bij de ebookwinkels, dan betaal je €86,43 voor de negen digitale titels in plaats van €174,92 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 49,4% van de prijs van de papieren versie voor de ebooks (vorige maand was het 60,8%).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van nieuwe (bestseller) ebooks en je bent maar zelden heel voordelig uit. Er zijn echter elke maand wel meerdere ebookacties waarbij honderden (vaak iets oudere) titels voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze ebookacties probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

  • Amazon heeft elke maand Kindle deals en daar zijn deze maand o.a. beide boeken van Astrid Holleeder in de aanbieding voor 4,99 euro per stuk en krijg je 50% korting op enkele tientallen thrillers en literatuur-titels;
  • Bol en Kobo hebben een actie waarbij je 40% korting krijgt op bestsellers. Maar liefst 75 titels zijn in de aanbieding, waaronder meerdere titels uit de Bestseller 60;
  • Bol doet aan stapelkorting als je meerdere delen uit een serie koopt. Bij twee titels 20% korting, bij drie krijg je er 30% en bij vier titels krijg je 40% korting bij het afrekenen;
  • BookSpot promoot het eBook festival met honderden titels die voor 4,99 euro per stuk verkrijgbaar zijn;
  • Bij Ebook.nl is de pagina met acties iets bescheidener gevuld dan we gewend zijn:
   • Het Ebook festival is natuurlijk ook hier gaande (honderden titels voor 4,99 euro per stuk);
   • Mythos die tijdelijk voor 9,99 euro te koop is ipv 12,99.
  • Libris heeft ook een paar mooie acties:
  • Het Ebookalarm van Singel Uitgeverijen is terug in een nieuwe opzet: eens per maand een thema-actie, 1 of 2 keer per maand een uitgelichte auteur en 1 of 2 keer per maand een ebook van de week. Al deze aanbiedingen gelden voor alle ebookwinkels.
   • Het thema is de maand van de filosofie met 15 titels voor 5,99 euro per stuk;
   • De uitgelichte auteur van dit moment is Fik Meijer: zijn oudere titels zijn voor 6,99 euro per stuk te koop;
   • Auteur van de week is Henk van Straten: De roman ‘Bidden en vallen’ en zijn jeugdmemoires ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’ zijn alleen deze week te koop voor €5,99.

Doorlopende deals

 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft ook elke week een weekendaanbieding (vaak al vanaf donderdag) voor een recente titel. Die staat op hun voorpagina aangegeven;
 • [doorlopend] Alle (niet actuele?) ebookacties bij Bruna staan gebundeld op één pagina;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top