facebook header

Check je privacyinstellingen op Facebook (of verwijder je Facebook-account)

Facebook heeft een behoorlijke deuk in hun toch al niet geweldige reputatie opgelopen door het hele gedoe met het lekken van gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Desondanks verwijderden ‘slechts’ zo’n tienduizend Nederlanders (van de 9,7 miljoen gebruikers) hun Facebook-account na de oproep van Arjan Lubach afgelopen week. Het blijft hoe dan ook een goed idee om de privacyinstellingen eens door te lopen en te checken welke apps er allemaal gebruik maken van je Facebook profielgegevens.

De oproep van Arjan Lubach tijdens Zondag met Lubach om je account te verwijderen leverde in elk geval veel discussie op. Op Facebook en Twitter kondigden velen aan ‘genoeg te hebben’ van Facebook en hun account te gaan verwijderen. Uiteindelijk wiste maar een hele kleine groep daadwerkelijk hun profiel – mijn eigen vriendenkring op Facebook ging van 124 naar 123 – en besloot de overgrote meerderheid dat in contact blijven met familie en vrienden en de handige verjaardagskalender toch wat nuttiger was dan een statement te maken over hoe slecht grote techbedrijven met privacy omgaan.

Hoe ga je zelf met je privacy(instellingen) om?

Je kunt natuurlijk wel alle schuld en verantwoordelijkheid bij Facebook neerleggen maar je hebt zelf ook invloed op wat er met je gegevens gebeurt. Zij hebben weliswaar hun beleid aangepast nadat een app verantwoordelijk bleek voor het gigantische lek maar wat voor regels ze ook bedenken, als jij alle mogelijke apps toegang geeft tot je profielgegevens, dan liggen die gegevens nog steeds gemakkelijk op straat.

Stap 1 is dus het controleren van alle apps die jij ooit zelf toegang hebt gegeven omdat het zo handig was om met je Facebook account in te loggen of om dingen vanuit die apps te delen op je tijdlijn. Een uitgebreide uitleg over hoe je dat doet schreef ik vorige week al.

Maar daarmee ben je er nog niet want er is nog een hele categorie privacyinstellingen te vinden in je account die ook de moeite waard is om door te lopen.

Ga naar de Instellingen in je profiel en daar vind je links in het menu vervolgens het kopje Privacy:

facebook privacy

Hier kun je de groep afbakenen die jouw berichten kunnen zien (zelfs met terugwerkende kracht) en kun je restricties aanbrengen aan wie contact met je kan opnemen. Standaard staat alles op ‘Iedereen’ maar je kunt de meeste opties terugbrengen tot alleen ‘Vrienden’ of ‘Vrienden van vrienden’.

Berichten en gegevens downloaden en/of verwijderen

Afhankelijk van hoe lang je op Facebook zit heb je misschien wel honderden of duizenden berichten en foto’s geplaatst. Wil je nog wel dat die allemaal gevonden en gebruikt kunnen worden door anderen? Je kunt je profielpagina helemaal gaan doorscrollen maar het is handiger om een archiefbestand te downloaden met al je gegevens er in. Ga naar Instellingen en op de beginpagina zie je meteen onderaan de optie Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens.

facebook archief

In dat archief komt alles terecht wat je ooit gedeeld hebt op Facebook. Zowel je profielgegevens, berichten en chats als de updates, video’s en foto’s. In een eerder artikel heb ik beschreven wat je met dit archief kunt doen.

Je hebt hoe dan ook nu een backup van alles wat er op Facebook te vinden is van/over jou en je kunt die oude berichten en foto’s dus met een gerust hart gaan wissen.

Je Facebook-account verwijderen

Heb je toch geen reden kunnen vinden om je account aan te houden? Geen familie of vrienden die je daar gaat missen? Dan is dat een reden – een betere dan achter anderen aan te lopen – om gewoon je account te verwijderen.

Dat maakt Facebook niet heel gemakkelijk want bij de instellingen vind je die optie expres niet terug. De pagina waar je dat kunt doen zit onder de Help sectie ‘verstopt’ maar wijst zich dan ook vanzelf:
facebook account verwijderen
Met het klikken op de knop Mijn account verwijderen ben je echter nog niet meteen volledig en definitief van Facebook af. Als je namelijk binnen 14 dagen inlogt met je profiel – en dat gaat heel gemakkelijk automatisch als je je account op bepaalde sites en in apps gekoppeld hebt aan je profiel – dan krijg je weer de optie om je account te activeren. Dat is niet alleen een bedenktijd maar ook aanleiding om goed te controleren dat je met het verliezen van je account niet de toegang kwijt raakt tot andere sites of apps (zoals Spotify).

Als je je account verwijdert kunnen andere mensen het niet meer zien op Facebook. Het kan echter nog tot maximaal 90 dagen duren voordat alle gegevens, updates en foto’s zijn verwijderd. Hou er ook rekening mee dat niet alles wat je op Facebook doet gekoppeld is aan je account. Vrienden houden bijvoorbeeld de berichten die jij hebt gestuurd in hun eigen account. Die worden niet verwijderd op het moment dat jij je account wist.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2018 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top