kobo wishlist header

Bewaren van Kobo (Plus) ebooks in de wishlist

De Kobo ebookwinkel is nu voorzien van een wishlist waarin je (eindelijk) alle toekomstige aankopen kunt bewaren voor later. Het is ook handig voor alle Kobo Plus titels die je nog wilt lezen zonder dat je bibliotheek onoverzichtelijk groot wordt.

Ik maak al lijstjes, met boeken die ik nog wil lezen, zo lang als ik me kan herinneren. Dat deed ik als kind in een schriftje en daar schreef ik dan bij wat een boek kostte zodat ik kon gaan puzzelen hoeveel en welke boeken ik kon kopen als ik bijvoorbeeld mijn verjaardagsgeld binnen had.

Tegenwoordig heb ik een bescheiden lijstje in mijn bookmarks staan van ebooks die ik nog zou willen kopen als ze ooit in de aanbieding zijn. Gewoon, omdat ik ze wel zou willen lezen zonder dat ik er enige urgentie bij heb. Misschien volgende week, misschien volgend jaar. En eens in de zoveel tijd kijk ik even of ze iets goedkoper zijn geworden en schaf ik er één of twee van aan.

Het liefst zou ik zo’n lijstje natuurlijk bij de ebookwinkel(s) willen opslaan waar ik de ebooks ook meteen kan/wil kopen maar dat werkt niet ideaal omdat niet alle ebookwinkels over een wishlist (verlanglijstje) functie beschikken. Bij Amazon.nl kan het bijvoorbeeld niet en heb ik mijn account naar Amazon.com gezet om o.a. die functionaliteit erbij te krijgen. Bol heeft wel een hele handige lijstjesfunctie maar ik koop de meeste Nederlandstalige ebooks bij Kobo en tja, die heeft hem dan weer niet.

Wishlist bij Kobo

Kobo had geen lijstjes moet ik zeggen want sinds kort – het viel me gisteren op en er staat ‘Nieuw’ bij dus het zal zeer recent zijn – heeft ook de Kobo ebookwinkel een verlanglijstje. Een wishlist zoals die heet, ongeacht in welke taal je de site hebt gezet.

kobo wishlist

En dat betekent dat je boeken niet alleen meer kunt toevoegen aan je winkelwagen (of meteen kunt gaan afrekenen) maar dat je ze nu ook kunt toevoegen aan je wishlist. Benieuwd of ze die knop nog gaan vertalen overigens.

kobo wishlist

Heb je eenmaal titels in je verlanglijstje zitten dan kun je op het hartje klikken bovenin of simpelweg in het menu bij je account kijken om de inhoud van je lijst te zien.

kobo wishlist

Dat verlanglijstje is nogal ruim opgezet met een grote omslag, de volledige beschrijving van het boek en (natuurlijk) de prijs:

kobo wishlist

Een ‘voeg alles toe aan je winkelwagen’ optie ontbreekt – hoewel dat natuurlijk alleen maar verleidt tot onnodig grote aankopen – maar vervelend genoeg ontbreekt ook de knop Toevoegen aan mijn boeken als het boek binnen het Kobo Plus abonnement valt. Zoals dus hierboven voor Emphyrio het geval is.

En dat is jammer want hoewel een wishlist/verlanglijstje handig is om je toekomstige aankopen in te bewaren, is het nog veel handiger om er een ‘Nog te lezen lijst’ van te maken voor je Kobo Plus abonnement.

Als je een Kobo Plus abonnement hebt kun je weliswaar uit een gigantisch aanbod van titels kiezen (ruim 225.000 op het moment van schrijven) maar ja, je kunt er toch echt maar één tegelijk lezen. Dus wat doe je als je aan het grasduinen bent door het aanbod en je vindt tientallen titels die je wellicht nog zou willen lezen? Die voeg je dan meteen toe aan je bibliotheek want dat is de enige manier om ze ergens te bewaren.

Het probleem is dat je bibliotheek dus meteen uitdijt en dat alle (ongelezen) Kobo Plus en je gekochte boeken door elkaar heen staan. Ze worden vervolgens ook nog eens – de laatste vijf – gesynchroniseerd en gedownload naar je ereader. Hartstikke onoverzichtelijk dus. Ik had dat een paar maanden geleden toen ik meer dan 50 Kameleon boeken toevoegde aan mijn bibliotheek omdat ik die nog wilde (her)lezen.

Hoe handig is het dan om al die Kobo Plus boeken die je misschien wilt lezen in het verlanglijstje te zetten? Als Kobo nog even die ontbrekende knop toevoegt zodat je niet iedere keer op de titel moet klikken (en dan pas de knop te zien krijgt om het aan je bibliotheek toe te voegen), dan zou dat zelfs superhandig zijn. Nietwaar?

@headerfoto via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top