Tweetweekoverzicht week 16 2018: Libris Literatuurprijs 2018 ebookactie deel 5, gratis wifi, nieuwe Facebook privacy-instellingen, BBC geluidseffecten archief en SmugMug neemt Flickr over

vakblog tweetweekoverzicht
Elke week maak ik een tweetweekoverzicht waarin ik alsnog stil sta bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Libris Literatuurprijs 2018 ebookactie deel 5

Libris mailde me met de mededeling dat de zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2018 de komende zes weken hun eigen ebookactie krijgen. Een leuke manier om elke week mee te lezen en na zes weken te kijken of je het eens bent met de uiteindelijke winnaar?

  • Martin Michael Driessen – De pelikaan
  • Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance
  • Arjen Van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
  • Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem
  • Tommy Wieringa – De heilige Rita
  • Murat Isik – Wees onzichtbaar -> deze week voor €4,99

Gratis wifi en je privacy

Op Motherboard was afgelopen week een interessant artikel te lezen over hoe aanbieders van gratis wifi data verzamelen van gebruikers en die doorverkopen aan anderen. Ook al weet je dat het gebeurt, het is bizar om te lezen wat er allemaal hierdoor kan gebeuren als je bijvoorbeeld je telefoon doorverkoopt. Gebruik 4G of gebruik dus een VPN als je gratis wifi niet kunt weerstaan.

Facebook komt met nieuwe privacy-instellingen

De Europese General Data Protection Regulation die 25 mei ingaat (in Nederland is dat de AVG) is aanleiding voor Facebook om met nieuwe regels en instellingen te komen zodat ze daar aan voldoen. In beginsel denk ik. Hoe dan ook, het recente incident met het lekken van de data van tientallen miljoenen gebruikers is natuurlijk de hoofdreden waarom Facebook nu goede sier wil maken met het voldoen aan privacywetgeving en het bedrijf maakt van de gelegenheid gebruik om de Europese regels wereldwijd toe te passen.

Concreet wordt elke Facebookgebruiker gevraagd om kritisch de apps na te lopen die toegang hebben tot gegevens van de gebruiker en als je bijzondere persoonsgegevens (religie, seksuele voorkeur, huwelijkse staat) hebt ingevuld in je profiel, dan krijg je de vraag of je die daar nog steeds in wilt laten.

Interessant genoeg kondig Facebook terloops ook de terugkeer van de gezichtsherkenningtechnologie aan in Europa want ook hiervoor moet je expliciet toestemming gaan geven. In Europa is dat zes jaar geleden uitgezet na allerlei privacydiscussies maar nu krijgen ook Europese gebruikers de vraag voorgeschoteld om het weer aan te zetten middels toestemming verlenen voor het scannen van je profielfoto. Hiermee krijgen je vrienden de gelegenheid om jou te taggen in foto’s die ze uploaden dus bedenk goed of je dit wel wilt.

BBC maakt duizenden geluidseffecten beschikbaar in archief

De BBC heeft een enorm archief van geluidseffecten beschikbaar gesteld aan het publiek die voor persoonlijke, educatieve en onderzoeksdoeleinden gebruikt mogen worden. De omroeporganisatie heeft een eigen licentie voor BBC content (RemArc license, pdf) die in helder en eenvoudig Engels uitlegt wat je wel en niet mag met de geluidseffecten.

SmugMug neemt Flickr over

Aan de lange periode van onduidelijkheid over de toekomst van Flickr lijkt nu dan toch een einde te gaan komen. Na de overname van Yahoo door Verizon is er niets meer gebeurt met de fotodienst maar gisteren kwam het nieuws dat een andere fotodienst – SmugMug – Flickr nu heeft overgenomen.

Nou heb ik nog nooit van SmugMug gehoord maar lijkt het een vergelijkbare dienst te zijn waarvoor (wel) betaald moet worden. Op de aankondigingspagina wordt zorgvuldig niet vermeld wat de exacte consequenties gaan zijn voor de huidige Flickr gebruikers en volstaat men met de mededeling dat beide diensten voorlopig gescheiden zullen blijven ook al zal de hosting van de foto’s binnen afzienbare tijd naar de SmugMug servers gaan.

Het belangrijkste – voor mij in ieder geval – lijkt me dat de miljoenen verwijzingen en embeds van Flickr foto’s in stand blijven maar ik hecht zelf ook aan de enorm belangrijke rol die de Flickr Commons – de miljoenen foto’s van privepersonen, archieven en erfgoedinstellingen met Creative Commons licenties – spelen op internet. Het ligt voor de hand dat grootgebruikers van Flickr straks naar een betaald abonnement moeten bij SmugMug (het Flickr Pro abonnement ligt op hetzelfde prijsniveau als het instapmodel van SmugMug) maar hoe en of de waanzinnige grote collectie foto’s op Flickr in de gratis accounts meegaan valt nog te bezien.

Persoonlijk hoop ik dat de naam Flickr behouden blijft en ben ik best bereid om een paar tientjes te betalen per jaar voor het gebruik van een goede fotodienst. De mooiste oplossing zou dan ook zijn als er een goedkoop abonnement komt voor mensen die Flickr vooral gebruiken voor het delen van hun foto’s maar ik vrees dat die jaarlijkse 50 dollar van SmugMug Basic en Flickr Pro de norm gaat worden. Voor dat geld ga ik toch wel overwegen om 60+ boekenplogs dan maar handmatig aan te passen….

En verder nog …

Lang niet iedereen is gecharmeerd van de gezichtsherkenning die de Amerikaanse Facebookgebruikers hebben en dat lijkt een rechtszaak op te gaan leveren.

Onthutsend wat er dus allemaal kan tegenwoordig. De mimiek van Obama is niet 100% perfect maar jemig, je kunt dus op video iedereen van alles laten zeggen wat je wil. Reden te meer om kritisch(er) te zijn op het nieuws.

Morgen is het Wereldboekendag en KVB Boekwerk heeft alvast de cijfertjes van de boeken(en ebook)markt van de afgelopen jaren op een rijtje gezet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top