kobo software-update

Software-update 4.8.11073 voor alle Kobo ereaders (behalve de Mini)

Met enige regelmaat komen er nieuwe software-updates beschikbaar voor de Kobo ereaders die problemen (moeten) oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Deze week is de software-update met versienummer 4.8.10956 4.8.11073 vrijgegeven voor alle modellen Kobo ereaders (met uitzondering van de Kobo Mini). Wat is er nieuw en hoe installeer je deze update?

Klein maar fijn

De 4.8 update is een betrekkelijk kleine update die vooral wat layout- en vormgevingsprobleempjes oplost maar die ook een paar grote wijzigingen met zich meebrengt.

Allereerst lijkt de nieuwe update eindelijk de leesstatistieken gefixed te hebben. Die waren al meer dan een jaar stuk en je kreeg de meest rare statistieken (zoals boeken waar je duizenden uren over gedaan hebt) voorgeschoteld. Ik heb er nog niet langere tijd mee gelezen maar ze lijken het nu weer te doen.

Als tweede brengt Kobo nu de ‘snelbladerfunctie’ die ze voor de Limited Edition Aura ONE introduceerden (niet in Europa uitgekomen) naar hun andere modellen. Als je je vinger op de hoek linksonder of rechtsonder houdt, dan blader je automatisch door alle pagina’s achter- of vooruit. Een handige functie waar ik heel snel aan ga wennen. Je ziet het hieronder in actie met een manga titel op de Limited Edition Aura ONE (niet mijn filmpje):

Een belangrijke kanttekening is wel dat dit snelbladeren alleen werkt met KEPUB ebooks en niet met EPUB ebooks die je er zelf op zet. Oftewel, alleen met ebooks die via Bol/Kobo gesynchroniseerd worden naar je ereader of als je de KoboTouchExtended plugin gebruikt in Calibre. Of met het kepubify tooltje als je geen Calibre gebruikt.

En verder:

 • In de leesinstellingen kun je nu kiezen om door de pagina’s te bladeren door te tikken of te vegen, of door alleen te vegen. (dit kon je al sinds de 4.3 update volgens mij dus waarom Kobo dit nu expliciet vermeld?)
 • De optie om leesstatistieken aan/uit te zetten is verdwenen en ‘ondergebracht’ in een nieuwe optie ‘Deel automatisch gegevens over de functies die je gebruikt’ in het menu Energie sparen en privacy. Als je deze uitzet dan worden ook de leesstatistieken en prijzen uitgeschakeld. Nogal sneaky van Kobo.
 • De wishlist is achter de schermen aangepast en synchroniseert nu met die op de website. Functioneel is er verder niets veranderd.
 • Het lettertype voor “Publisher Default” in EPUBs is gewijzigd van Georgia naar Kobo Tsukushi Mincho. Dit leverde dus problemen op en is ongedaan gemaakt in de 4.8.11073 versie.
 • Selecteren van tekst zou nu iets gemakkelijker/beter moeten gaan. Dit heb ik zelf nog niet getest.
 • Update 3 mei 2018: Er blijken problemen te zijn met de 4.8 software. Met name de Glo bezitters melden dat (sommige) reguliere EPUB boeken niet meer gelezen kan worden en Kobo is op 1 mei (tijdelijk) gestopt met het uitrollen van deze versie. 
 • Update 25 mei 2018: Kobo heeft 4.8.11073 beschikbaar gemaakt en deze levert geen problemen meer op die door het wijzigen van het standaardlettertype veroorzaakt werden op oudere modellen Kobo ereaders. De downloadlinks hieronder zijn bijgewerkt naar de 11073 versie.

Hoe installeer je de software-update?

Nieuwe software-updates kun je op drie verschillende manieren installeren:

1. Synchroniseren van de ereader via wifi

Nieuwe updates worden automatisch verstuurd naar de ereaders als je een synchronisatie uitvoert. Het kan echter meerdere dagen duren (en vaak zelfs langer) voordat een software-update verspreid wordt naar jouw specifieke ereader in Nederland. Op het moment van schrijven is de 4.8 update nog niet beschikbaar op mijn Kobo ereaders via wifi. Je zult dus geduld moeten hebben totdat Kobo besluit de update via internet te verspreiden.

2. Synchroniseren van de ereader via de Kobo Desktop

Gebruik je liever je computer om zowel je boeken als updates te synchroniseren? Dat kan met de Kobo Desktop applicatie voor Windows of Mac. Als je je ereader koppelt aan de computer zal de Kobo Desktop applicatie de software bijwerken zodra de update beschikbaar is. Dit is nu dus nog niet het geval op het moment van schrijven.

3. Rechtstreeks de software-update downloaden en handmatig installeren

Kun/wil je niet wachten? Dan kun je de update rechtstreeks downloaden van de Kobo website.

Nou heeft Kobo inmiddels al een groot aantal modellen ereaders geproduceerd die onderverdeeld zijn in verschillende generaties van hardware. Kobo noemt dit soort hardwaregeneraties ‘marks’ en hanteert de volgende indeling:

 • Mark 3 Hardware: De oorspronkelijke Kobo Touch met modelnummers N905 en N905B
 • Mark 4 Hardware: De Glo/Aura HD en het budgetmodel van de Touch met modelnummer N905C
 • Mark 5 Hardware: De Aura H2O en eerste Aura
 • Mark 6 Hardware: De Glo HD, de nieuwe budgetversie van de Touch 2.0, de Aura ONE, de Aura Edition 2 en de Aura H2O Edition 2

Let hierbij wel op dat je de goede versie gebruikt die voor jouw ereader gemaakt is. Een verkeerde versie installeren kan een vastgelopen ereader opleveren. Hieronder vind je een lijst per model (bron: Kobo Firmware Downloads)

Je kunt deze als volgt handmatig installeren:

 • Als je de Kobo Desktop applicatie geïnstalleerd hebt, zorg er voor dat deze afgesloten is;
 • Verbind de Kobo ereader met je computer m.b.v. de usb-kabel (klik op Verbinden op de ereader zelf);
 • Pak het hierboven gedownloade zip-bestand uit en plaats alle bestanden (niet het zip bestand zelf!) in de .kobo map op de ereader;
  

  Als je geen .kobo map ziet op je ereader, zorg dan dat je in de Verkenner of Finder instelt dat je verborgen mappen en bestanden ook kunt zien

 • Verwijder het (USB) apparaat veilig in Windows (of op een vergelijkbare manier als je MacOS of Linux gebruikt);
 • Koppel de USB kabel af van zowel computer als ereader;
 • De ereader begint na enkele seconden zelf met de installatie van de nieuwe firmware.

Ondersteuning in Calibre

Een nieuwe software versie van een ereader betekent ook dat Calibre die versie expliciet moet ondersteunen voordat de ereader (weer) herkend wordt. In de volgende release van Calibre wordt de driver voor de Kobo ereaders bijgewerkt maar tot die tijd kun je in de huidige versie van Calibre bij de instellingen van de Kobo driver aangeven dat deze moet proberen om de nieuwe firmware automatisch te ondersteunen. Dit werkt zonder problemen bij deze software-update.


Je vindt deze instelling terug onder Voorkeuren -> Plug-ins-> Apparaat verbinding plug-ins en dan bij de KoboTouch driver (of KoboTouch Extended als je deze gebruikt) kiezen voor Plug-in aanpassen. Op het tabblad Metadata, Op Apparaat & Geavanceerd staat deze onder Geavanceerde opties.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (35) Write a comment

 1. de nieuwe versie is al uit en ik heb de update 4.6 van oktober nog niet ontvangen!

  Reply

  • Marie, ik weet niet of je Calibre gebruikt? Maar als je dan de kobo utilities download that in the settings kan je “use early firmware affiiate” optie aanvinken zodat je sneller de updates krijgt.

   Reply

 2. Hoi Raymond, dank voor deze info!
  Ik heb de upgrade voor de Mark 6 Hardware gedownload en op mijn Glo HD geïnstalleerd, maar bij mij géén “optie om leesstatistieken aan/uit te zetten op de Energiebesparing en privacy pagina” te vinden (maar is misschien verschillend per upgrade c.q. hardwarecategorie).
  Verder lijkt alles naar behoren te werken. Blij met de nieuwe snelbladerfunctie! En mijn ‘nachtmodus’ werkt na herinstallatie van het KoboRootz.tgz van januari 2017 ook weer.

  Reply

  • Hoi Emmy! Kobo heeft nogal sneaky de optie om de leesstatistieken aan te zetten hernoemd/ondergebracht in de optie ‘Deel automatisch gegevens over de functies die je gebruikt’ in het menu Energie sparen en privacy. Als je deze namelijk uitzet dan worden ook de leesstatistieken en prijzen uitgeschakeld.

   Reply

 3. Hoi Raymond
  Bedankt voor de update bestanden. Er is één ding in je beschrijving die niet helemaal juist is cq. onvolledig. Ik heb mijn Auro H2O 2e editie opnieuw geformateerd (FAT32) en daarna was er geen (verborgen)map .kobo in het geheugen aanwezig. Ik heb toe de uitgepakte bestanden gewoon in de root van de map/schijf geplaatst. Daarna eReader ontkoppelt en inderdaad, na ca. 10 seconden werd de installatiemodus opgestart.
  Nogmaals dank.

  Reply

  • @Willem Je beschrijft ook een uitzonderlijk scenario want handmatig je ereader formatteren is niet iets dat je normaliter zou doen (lijkt me). Resetten naar een fabriekinstelling zorgt ervoor dat de software ook gereset wordt – inclusief .kobo map – en dus zal die normaliter altijd aanwezig zijn. Ik ben eigenlijk verrast dat het uberhaupt werkt dus dank je voor dat weetje! Het kan dus kennelijk om je ereader te formatteren en alsnog de software te installeren.

   Reply

 4. Nogmaals Hoi Raymond.
  Even een aanvulling op mijn bericht hiervoor. Zag na de update/nieuwe installatie van versie 4.8.10956 en vervolgens een synchronisatie, dat via “instellingen -> informatie over het apparaat” dat de softwareversie weer op 4.4.9298 stond.(?)

  Reply

  • Dan vraag ik me af wat er precies gebeurt is. Het kan toch zijn dat je Kobo zich (na het formatteren) gereset heeft naar de softwareversie die er op stond voor het formatteren. Die wordt volgens mij op een verborgen partitie bewaard namelijk. Dan heb je na het formatteren weliswaar de 4.8 versie in de rootmap gezet maar heeft de ereader toch zijn eigen aanwezige versie gebruikt om de ereader weer in werkende staat te krijgen. En ergo de 4.4 versie.

   Als je nu de 4.8 update in de .kobo map zet (die er ook weer zou moeten zijn nu) dan update je alsnog naar 4.8.

   Reply

 5. Hallo Raymond.

  Het opnieuw formateren was een noodzaak omdat mijn Windows 7 daar steeds om vroeg en ik geen mogelijkheid meer zag om mijn PC mijn e-reader te laten herkennen. Ik heb geen verborgen schijven/partities op de e-reader gevonden. Kennelijk staat een basis-setup file in een soort van BIOS opgeslagen. Na nogmaals de update op de e-reader te plaatsen, nu wel in de .kobo map, lukte het wel om de e-reader naar de laatste versie te updaten. Bedankt voor de support, kan nu lekker gaan lezen op een ‘frisse’ e-reader.

  Reply

 6. Hoi Willem

  Na de update van de week gooit die bij zowel mijn als mijn moeder der e reader alle gegevens eruit dus je kan een boek openen. Krijg je direct wit beeld en doet vervolgens gelijk weer de home pagina.

  Wat gaat er fout

  Reply

  • Epub formaat? Heb hier meer mensen over gehoord die de laateste update draaien en epubs lezen.

   Reply

  • Ik zou (zoals Willem ook suggereert) denken dat je ofwel de verkeerde software versie hebt geïnstalleerd – dus niet voor het correcte model ereader – danwel dat er iets met die versie aan de hand is in combinatie met je specifieke model ereader.

   Weet je zeker dat je wel de goede versie hebt geïnstalleerd? Dan zou ik op de site van de Firmware downloads (https://geek1011.github.io/KoboStuff/kobofirmware.html) de oude/vorige versie terugzetten zodat je in elk geval weer een werkende ereader hebt!

   Reply

    • Misschien dat ik me in de toekomst nog een keer ga verdiepen in de patches maar ik heb tot nu toe eigenlijk geen reden gevonden om ze te gebruiken. De standaard weergave en functionaliteiten voldoen prima voor mij. Maar wie weet!

     Reply

   • Goedendag,
    De Glo van mn vrouw heeft hetzelfde issue (wel opstarten, maar bij selecteren boek, wit scherm. Na even wachten, weer terug bij beginscherm).
    Update is gewoon via reguliere kanaal uitgevoerd (niet zelf er op gezet).
    Via via, kom ik hier terecht.
    Iemand enig advies?
    Groet Eddy

    Reply

    • Ik denk dat de nieuwe update niet goed werkt met sommige epubs. Je kan proberen de boeken naar kepub te converteren want die werken probleemloos. Ook werken de lees statistieken niet met epubs dus kepubs are the way to go zeg maar. En anders zou ik terug gaan naar de vorige firmware.

     Reply

    • Ik sluit me bij het advies van Mix aan met de aanvulling dat je in Calibre alle epubs automatisch als kepub ebooks op je ereader kunt zetten (https://rsnijders.info/vakblog/2014/05/02/kobo-ebooks-calibre-plugin/).

     Nou is dat wel een oplossing voor een probleem dat er echt niet zou moeten zijn en zou ik eigenlijk adviseren om de vorige software versie terug te zetten (de 4.7 versie vind je hier https://geek1011.github.io/KoboStuff/kobofirmware.html). De uitrol van 4.8 is stopgezet door Kobo en je loopt dus geen risico dat de ereader weer automatisch bijgewerkt wordt naar 4.8. Je zou ook even kunnen wachten tot volgende week want ik denk dat de gefixte nieuwe software update dan wel beschikbaar zal zijn.

     Overigens lijkt het probleem te liggen aan het feit dat Kobo het standaard lettertype veranderd heeft in deze versie. Volgens een gebruiker op Mobileread leveren de ebooks waarin de te gebruiken lettertypes worden gedefinieerd in het boek zelf(en dat doen heel veel uitgevers) dan vervolgens problemen op omdat het standaard lettertype nu een Kobo eigen lettertype is. Dat is geen probleem met KEPUBS omdat Kobo alle verwijzingen naar (embedded) lettertypes verwijdert uit dat formaat.

     Het probleem is trouwens niet puur het lettertype maar het feit dat er onvoldoende geheugen is in oudere modellen om de pagina’s in het nieuwe default lettertype te laden. Dat is de reden dat het probleem primair voorkomt bij de Touch en de Glo die beide 256MB geheugen hebben ipv 512MB zoals de latere modellen.

     Reply

  • Ik heb precies het zelfde, hoe kan je dit oplossen??? Ik mis mijn ereader. Hij pakt bijna niets meer na die update.

   Reply

  • Hoi Kim,

   Ik heb net hetzelfde probleem bij epub formaat. @ Willem: Ik krijg mijn updates automatisch na syncroniseren met mijn account dus ik selecteer zelf geen softwareversie.

   Reply

   • Kobo heeft de update teruggetrokken omdat de epub probleem bij meerderen plaats vond en het schijnt dat het met de font keuze te maken heeft. Dus als ik jou was dan zou ik handmatig terug gaan naar 4.7

    Reply

 7. Hoi Kim.
  Ik denk dat je Raymond moet hebben (hij beheert tenslotte deze site….)
  Ik denk, als mogelijk antwoord op je vraag/probleem, dat je de verkeerde ‘mark’ hebt geïnstalleerd. Suc6

  Reply

 8. Hai Raymond,

  Zowel mijn dochter als schoonzoon hebben Kobo Glo HD.
  Ik heb op beide de laatste update gedwonload via je blog en een update uitgevoerd.
  Echter ….
  Beide e-readers starten nu niet meer op.
  Ik heb van alles geprobeerd om ze weer aan de praat te krijgen, maar geen resultaat.
  Uiteraard ook geprobeerd via het reset-gaatje (één keer ingedrukt, gewacht tot hij de ‘blokjes’ laat zien en vervolgens de resetbutton 3x ingedrukt….. geen resultaat.
  Heb jij – of weet iemand – nog andere opties? Heel vervelend, want nu kunnen ze beiden hun reader niet meer gebruiken.

  Reply

  • Dag Teun,

   Ik heb het zelf nooit bij de hand gehad maar kan het zijn dat je een verkeerde versie van de software geïnstalleerd hebt? Als het bij twee dezelfde ereaders op een vergelijkbare manier nu mis is gegaan, dan is er hoe dan ook iets met die software update misgegaan. Ik heb de links hierboven nagelopen en die kloppen wel allemaal zo te zien.

   Het zou alleen niet moeten leiden tot een niet meer startende ereader. Normaliter kun je simpelweg een oudere versie van de software terugzetten (je vindt de oude versies achter other versions hier: https://geek1011.github.io/KoboStuff/kobofirmware.html) maar ik denk dat ze ook niet als drive opduiken als je ze met de computer verbindt?

   Reply

  • …. uiteindelijk heeft mijn dochter contact opgenomen met de importeur.
   Ze krijgen twee refurbished Glo HD’s …..
   Kennelijk kan het met die updates dus ook goed mis gaan!!

   Reply

 9. Hai,

  Inderdaad ….. als ik de reader met m’n laptop verbind kan ik hem niet meer verbinden en zie ik heb in de verkenner dus ook niet meer als herkenbare schijf (letter).

  Reply

 10. Hoi,

  Sinds het ontvangen van de nieuwe update krijg ik steeds de melding dat mijn micro SD kaart moet geformatteerd worden. Op mijn laptop werkt deze perfect en kan ik alle bestanden openen. Na formatteren geen verbetering. Ik heb een helpdeskmelding gemaakt bij kobo en hoop snel geholpen te worden.

  mvg

  Koen

  Reply

 11. Hoi allemaal

  Ook ik heb het probleem met het witte scherm als ik een boek open. Wat ik wel ontdekt heb is dat als ik mijn scherm even aanraak, en dan onderin op de pijltjes druk, ik dan een via inhoudsopgave het boek uiteindelijk wel kan openen en lezen. Je moet dan nog wel naar de juiste bladzijde bladeren, maar je kunt in ieder geval lezen.

  Hoop overigens wel dat dit snel opgelost wordt, want prettig is anders.

  Reply

  • Je zou versie 4.7 kunnen terugzetten om het probleem voor nu op te lossen. Ook is het misschien de moeite waard om te kijken of je – in het witte scherm – de menu optie voor het lettertype kunt activeren. Het lettertype verwisselen naar bijv. Georgia zou ook moeten helpen.

   Reply

 12. Ik heb een KOBO Glo en nog een 3.x firmware. Ik heb daarom vanavond de nieuwste versie geïnstalleerd. Eerst 4.8.11073 maar na installatie kreeg ik allemaal strepen op het beeld. Een pagina van een boek kon ik lezen, de tweede was doorstreept met een 3 cm hoge band. Ook de home page was verminkt. Toen 4.9.11314 geïnstalleerd maar hetzelfde probleem. Toen uiteindelijk terug naar 4.7 laatste versie en nu is het weer weg. Mocht iemand hetzelfde hebben, dan is dit misschien handig om te lezen.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top